Hoe leer ik mijn hond zijn naam?

hond naamEen van de eerste dingen die de mensen hun hond graag willen leren is ‘hoe hij heet’. Aangezien honden zich niet aan elkaar voorstellen met hun naam, is dit eigenlijk meer iets voor ons. Wat dus belangrijk is, is dat je eerst zelf bedenkt hoe je wilt dat je hond reageert op zijn naam. Een veel gemaakte keuze is dat je hond naar jou kijkt als je zijn naam zegt. Dan heb je namelijk de aandacht van je hond en is de kans groter dat hij op het volgende commando, wat een gebaar kan zijn, reageert. Hieronder leggen we uit hoe je dit bereikt. Een andere keuze is dat je hond bij je komt als je zijn naam noemt. De naam van je hond is dan als het ware het hier commando. Lees hier meer over hoe je dit kunt oefenen. Er zijn geen verkeerde keuzes, maar het is wel verstandig om je bij een keuze te houden. Heb je je hond bijvoorbeeld geleerd om te kijken als je zijn naam noemt, gebruik het dan niet ook als een vorm van ‘foei’ als je boos op hem bent.

TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Je pup leren kijken als je zijn naam noemt

Er zijn heel veel verschillende manieren om je hond dit te leren. Een van de makkelijke opties is gebruik maken van de nieuwsgierigheid van je hond. Oefen dit thuis als je hond ergens is gaan liggen. Ga in de buurt van hem staan, noem zijn naam en beloon hem als hij naar je kijkt. Herhaal dit een paar keer en ga dan weer verder met waar je mee bezig was.
Als je pup na dit een paar keer gedaan te hebben steeds naar je kijkt als je zijn naam noemt kun je het ook op moeilijke momenten gaan proberen. Bijvoorbeeld als je hond rond loopt. Bouw dit uit tot hij bijvoorbeeld ook vanuit snuffelen opkijkt als je zijn naam noemt of als je op een grotere afstand staat.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(8)

  1. juli 30, 2016
  2. februari 19, 2017
  3. juli 1, 2017
  4. januari 18, 2019
  5. januari 18, 2019
  6. december 24, 2020
  7. augustus 7, 2021
  8. augustus 18, 2021

Geef een reactie