Hoe moet ik mijn hond wassen?

hond wassen

Vraag:

Hoe moet ik mijn hond wassen?

Antwoord:

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

hond wordt gewassenHet is beter voor de vacht van je hond om hem niet te vaak te wassen, maar soms moet het toch echt gebeuren. Bijvoorbeeld als je hond door iets smerigs heeft liggen rollen, maar het kan ook helpen als hij heel erg in de rui is. Gebruik het liefst lauwwarm water en als je shampoo wilt gebruiken neem dan hondenshampoo. Deze is speciaal samengesteld voor de hondenhuid  die erg verschilt van mensen en heeft meestal een geur die honden beter verdragen zodat hij niet meteen weer in iets smerigs moet gaan rollen.

Waar je je hond wast hangt mede van het formaat van de hond af. Een chihuahua kun je makkelijk in de badkuip tillen, maar een Deense dog past toch iets minder goed. Zorg als je voor de badkuip kiest wel voor een anti slip matje, dan is de kans dat je hond angstig reageert minder groot. Voor middel-  en grote honden is het meestal handiger om ze in de tuin te wassen zodat je niet meteen ook je hele huis hoeft te poetsen.
Sommige honden vinden de tuinslang geweldig, maar als je een hond hebt die de tuinslang verschrikkelijk vindt kun je ook een paar emmers water gebruiken. Het is handig om je hond een halsband of tuigje te laten dragen, zodat je hem vast kunt houden als hij er halverwege klaar mee is.

Zorg er eerst voor dat je hond klit vrij is door hem goed te kammen, klitten zijn er veel moeilijker uit te krijgen zodra de wacht gewassen is. Maak je hond goed nat, let hierbij op dat er geen water in de neus komt, door er voor te zorgen dat het hoofd naar beneden wijst, of gewoon de kop droog te laten. Masseer daarna de hondenshampoo in op de zelfde manier als je met je shampoo in je
eigen haar zou doen. Spoel het vervolgens goed uit en zorg dat er geen resten achter blijven. Je kunt gewoon een (oude) handdoek gebruiken om je hond af te drogen, het is bij langharige honden handig om even te wachten tot ze zelf geschud hebben anders is je handdoek meteen door en door nat. Veel honden vinden het fijn om na het wassen over tapijt of een kleed te rollen, gelukkig is hij schoon en kan het dus niet zoveel kwaad.

Kun of wil je je hond niet thuis wassen? Dan zijn er twee opties. Sommige honden trimsalons kunnen je hond voor je wassen. Een veel goedkopere optie als je het
niet erg vindt om het zelf te doen is de zogenaamde honden wasstraat. Dit is een soort badkuip met een deurtje er voor en een douchekop er boven die te vinden is bij bepaalde tankstations en (dieren-)winkels. Op internet kun je een locatie bij jou in de buurt vinden.

Hoe vaak mag ik mijn hond wassen?

Als je speciale hondenshampoo of alleen water gebruikt om je hond te wassen is dit niet slecht voor zijn vacht. Probeer het wassen toch te beperken tot maximaal eens in de twee weken om te voorkomen dat zijn huid uitdroogt. Vaak kun je oppervlakkig vuil al verwijderen door je hond te kammen.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

1 Reactie

  1. juni 12, 2021

Geef een reactie