Hond in de Winter: Samen genieten van de kou
08 oktober 2014 

Hond in de Winter: Samen genieten van de kou

Als het winter is kun je, zelfs in Nederland, te maken krijgen met sneeuw, ijs en kou. Als je rekening houdt met de volgende punten zal je hond waarschijnlijk erg van dit seizoen genieten.

Hond en Kou

De meeste honden kunnen goed tegen de kou en lopen nog zonder problemen de hele dag buiten. Voor puppies, oudere honden of honden met een dunne vacht kan dit een ander verhaal zijn.

Puppies kunnen het nog heel makkelijk koud krijgen. Even naar buiten voor een plas of poep is sowieso geen probleem, maar eigenlijk wil je je pup langer mee naar buiten kunnen nemen omdat een goede socialisatie belangrijk is. Sommige pups vinden het prima om als het koud en vochtig is buiten rond getild te worden, anderen hebben niet zo snel last van de kou. Houd de pup goed in de gaten, heeft hij het ook als hij getild wordt koud of wil hij liever zelf lopen, dan is een hondenjas misschien een goede oplossing.

puppies-in-de-sneeuw

Ook de zindelijkheidstraining kan door de kou moeizamer gaan. Als je een eigenwijze pup hebt die weigert met zijn billetjes richting die koude grond te gaan en dus zijn plasje bewaart voor binnen kan tijdelijk je hond binnen zindelijk maken op een hondentoilet een goede oplossing zijn.

Oudere honden kunnen door de kou extra last krijgen van hun gewrichten. Honden met een hele dunne vacht, zoals veel windhonden, kunnen ook vaak niet zo goed tegen de kou. Ook voor deze twee groepen honden geldt als ze nat zijn geworden goed afdrogen en eventueel een hondenjas aan. Het is in de meeste gevallen niet nodig om je hond als het koud is meer te voeren, aangezien hij het grootste deel van de dag en de nacht binnen door brengt. Honden die buiten wonen en slapen zijn dus een uitzondering. Deze verbranden door de kou wel meer calorieën en mogen in de winter dus best een beetje extra eten.

Hond en Sneeuw

De meeste honden zijn helemaal gek op sneeuw, en je zult zodra het gesneeuwd heeft veel honden opgewonden rondjes zien racen en zien liggen rollen. Als je op de volgende punten let kunnen jij en je hond waarschijnlijk veel plezier aan de sneeuw beleven.

Let op met zout strooien

Als het sneeuwt wordt er meestal ook gestrooid op wegen, fiets- en voetpaden, zodat deze minder glad worden. De pekel die gestrooid wordt is heel irriterend voor de poten van je hond en heel even over een gepekeld oppervlak lopen kan al flink pijn doen. Het is dan verstandig om je hond zoveel mogelijk over het gras en niet gepekelde wegen te leiden. Vaseline beschermt meestal voldoende voor een enkele noodzakelijke oversteek. Kun je langere stukken lopen over paden waar gestrooid is niet vermijden, dan zijn hondenschoentjes een goede oplossing.

hond-in-de-sneeuw-met-schoentjes-en-jasje

IJsklonten tussen de poten

Sommige honden krijgen door lang in de sneeuw te lopen vervelende ijsklonten tussen hun poten. Controleer dit regelmatig, want naast dat het niet lekker loopt kunnen er door de klonten wondjes ontstaan. Mede dankzij de warmte van je hand zijn ze met blote handen meestal makkelijk te verwijderen. Vaak helpt het om het haar tussen de kussentjes kort te knippen en de voetzolen inclusief de tussenstukjes goed in te vetten. Werkt dit nog niet voldoende, dan is een hondenschoentje waarschijnlijk een voor jullie beide prettige oplossing.

Hond op het ijs

Pas op met honden die de neiging hebben het ijs op te schieten. Er is altijd een gevaar dat ze er door zakken en het water niet meer zelf uit kunnen. Maar ook als het ijs echt dik is kun je je hondje beter niet mee nemen als je gaat schaatsen. Honden kunnen hele rare uitglijders maken op het ijs. Het gebeurt nog veel te vaak dat honden op die manier pezen scheuren. Zeker bij jonge honden is dit een heel hoog risico dat je niet wilt lopen.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

null