Een pup die je bij de fokker ophaalt is als het goed is nieuwsgierig en ondernemend. Om er voor te zorgen dat hij dat de rest van zijn leven blijft is een goede socialisatie noodzakelijk.
Waarom is socialisatie zo belangrijk
Wist je dat een puppy tot hij ongeveer 14 weken oud is nieuwsgierig zal reageren op nieuwe dingen, en na die leeftijd meer angst gaat ontwikkelen?
Het is daarom belangrijk om je nieuwe pup mee te nemen naar zoveel mogelijk verschillende situaties. Als een pup bepaalde situatie niet gezien heeft als hij jong is, zal het moeilijk zijn om hem er later aan te laten wennen. Vergelijk het met hoe kinderen als ze jong zijn onze taal zo oppikken, maar wij als volwassenen moeten ploeteren om ons verstaanbaar te maken in een vreemde taal.
Het is niet zo dat een pup voordat hij 14 weken is alles leuk vindt en pas daarna kan schrikken. Het is meer een langzaam minder wordende onbevangenheid, die met 14 weken bij de meeste honden echt wel over is. Voor die tijd kan hij dingen ook spannend vinden. Dus het is belangrijk om de ervaringen zo te houden dat hij ze leuk vindt. Alleen dan kan je pup opgroeien tot een zeker hondje.
Zodra de socialisatie periode van een pup afgelopen is, is hij ook echt afgelopen. Honden die tijdens de socialisatie periode geen goede begeleiding gehad hebben zijn angstig. Om deze angst op te lossen is dan veel meer energie vereist. Bijvoorbeeld in de vorm van uitgebreide training, soms zelfs aangevuld met ondersteunende medicatie.
Een goede socialisatie
Vind je puppy zo’n knuffel wel fijn?
Maar hoe zorg je voor een goede socialisatie? Het is niet alleen belangrijk dat je pup de omgeving om hem heen ziet, voor een goede socialisatie moeten de ervaringen ook prettig zijn. Alleen dan leert je pup zich op zijn gemak voelen in zijn omgeving.
Let bij het introduceren van nieuwe dingen goed op je pup, hoe hij het ervaart is nu het belangrijkst. Misschien vindt hij het verschrikkelijk om doodgeknuffeld te worden door dat schattige meisje. Je wilt natuurlijk niet dat hij nu slechte ervaringen op doet.
Het is verstandig om je puppy zelf te laten bepalen op welke afstand hij zich veilig voelt. Geeft je pup aan dat hij het spannend vindt, maak dan je afstand tot hetgeen je pup eng vindt groter.
Aan de lichaamstaal van je pup kun je zien hoe hij zich voelt. In de online puppycursus van puppyopvoeden.nl leer ik je de lichaamstaal van je pup lezen en ga ik uitgebreid in en help ik je, om jouw hond op de juiste manier te socialiseren. Aan de lichaamshouding van je pup kun je snel aflezen of hij de situatie aan kan. Kruipt je pup erg tegen je been aan, gaat het staartje omlaag of begint hij zelfs te trillen, dan weet je dat hij het super spannend vindt en wil je hem snel uit de situatie halen. Idealiter doe je dat al eerder, om het moment dat je pup al kleinere signalen afgeeft.
Als de afstand tot hetgeen waar je puppy bang voor is groter wordt, dan zal je pup waarschijnlijk weer ontspannen. Je oefent dan eerst op deze grote afstand en je weet dat het dan belangrijk is om nog een (paar) keer terug te gaan naar soortgelijke situaties, tot je wel van dichtbij kunt kijken. Maar dit hoeft niet allemaal binnen een dag.
Om nog even terug te komen op kinderen die graag je pup willen knuffelen: Een leuke manier om kinderen in contact te laten komen met je puppy, is door hun een snoepje aan je pup te laten geven. Dan voorkom je overmatig knuffelen en krijgt je puppy meteen een goed gevoel bij kinderen (meer over honden en kinderen).
Let wel op voor oversocialisatie, hij moet bijvoorbeeld mensen niet zo leuk gaan vinden dat hij naar iedereen toe wil rennen. Daarom is het belangrijk om hem ook in contact te laten komen met mensen die hem geen aandacht geven.
Lijstje
Waar moet je aan denken? Het is handig om voor jezelf een afstreep-lijstje te maken, zodat je niets vergeet.
Socialisatie is tot op zekere hoogte persoonlijk. Zo vinden sommige mensen het belangrijk dat een hond ook mee kan in een bootje.
Maar houd wel in je hoofd dat het beter is om je puppy te veel te leren, dan te weinig. Als je bijvoorbeeld nu nooit met de trein gaat, kan dat in de toekomst veranderen. Een gezonde hond kan meer dan vijftien jaar oud worden. Dus je hebt meer dan genoeg tijd om te genieten, van de moeite die je er nu in steekt.
De standaard dingen waar eigenlijk iedere hond mee gesocialiseerd zou moeten worden zijn: vreemde mensen, vreemde geluiden, andere plaatsen, andere honden, en verkeer.
Socialiseren met mensen
Denk bij vreemde mensen aan:
- mensen van alle leeftijden
- verschil in huidskleur
- kinderen zijn anders dan volwassenen
- hele oude mensen bewegen weer heel anders
- mensen met een geestelijke of fysieke beperking
Let op verschillen die seizoens- of plaatsgebonden zijn: Bijvoorbeeld verschillende soorten kleding; in de zomer zullen bijvoorbeeld niet zo veel mensen een muts en sjaal dragen, maar ooit wordt het winter.
Ook andere accessoires moeten niet vergeten worden; zoals de kinderwagen, rolschaatsen of een skateboard.
Socialiseren met geluiden
Geluiden kunnen gedeeltelijk aangeleerd worden met behulp van bijvoorbeeld Youtube. Begin met een laag volume en draai het langzaam omhoog. Zet het geluid alleen aan als je tijd hebt om je pup in de gaten te houden, zodat je kunt zien of zijn gedrag niet verandert. Is dit wel zo, dan wil je het volume lager zetten. Hij mag het geluid namelijk leren negeren. Soms speel je met je puppy terwijl het geluid afspeelt, soms doe je iets anders. Oefen ook niet altijd in dezelfde kamer, zet bijvoorbeeld de radio ook eens in de tuin.
Door je puppy veel mee te nemen naar buiten hoort hij ook van alles. Sommige pups zijn licht genoeg om gedragen te worden en vinden dit ook prettig. Door ze een gedeelte van de wandeling te tillen kun je verder van huis komen, waardoor je weer nieuwe dingen ziet. Er zijn ook alternatieven: Sommige mensen nemen hun puppy bijvoorbeeld mee in een open rugzak op hun buik, of in een soort puppy kinderwagen. Maar ook zonder kun je prima af, zolang je dan maar op een andere manier op verschillende plaatsen komt.
Verschillende plaatsen
Je pup zal snel aan jullie huis wennen, maar hoe meer plaatsen je puppy ziet, hoe flexibeler hij wordt. Het is goed om mensen thuis uit te nodigen zodat je pup er aan went dat dat normaal is, maar het zeker ook goed om bij andere mensen thuis te komen. Zo went je puppy aan de geuren van andere huizen en leert hij zich ook daar veilig te voelen.
Er zijn winkelcentra waar puppies welkom zijn, als er een bij jou in de buurt is, is dit ook een heel leerzame plaats. En anders is er voor de deur van een supermarkt ook vaak veel te beleven. De markt is erg druk, dus sleep je puppy niet meteen mee naar het midden. Maar rustig aan samen naar de markt kijken en over een rustig gedeelte lopen is ook erg goed.
Neem hem behalve naar het park ook eens mee naar het bos en het strand. Dat zijn meteen mooie locaties om een cafétje in te gaan omdat je puppy dan al een beetje moe is. Veel kinderboerderijen vinden het prima als je je hondje mee neemt, vraag het wel even van te voren. En tenslotte zijn schoolpleinen ook een favoriete locatie om langs te lopen.
Socialiseren met andere honden
Veel mensen gaan naar een puppycursus zodat hun pup in contact komt met andere hondjes. Het is voor een pup leuk om met andere pups te spelen, mits dit op de juiste manier gebeurt. Ik ben van mening dat je het socialisatie proces het beste zelf kunt begeleiden, mits je de juiste informatie hebt. Daarom bied ik de online puppycursus aan.
Onderschat de waarde van spelen met volwassen honden niet. Het voordeel van volwassen honden, is dat ze vaak de hondentaal goed beheersen en hem dus ook goed aan de pup over kunnen dragen. Een ander voordeel dat vaak vergeten wordt is dat ze voorzichtiger zijn dan jonge honden. Zo is het niet slim om je acht weken oude chihuahua puppy met een overenthousiaste labrador van zes maanden te laten spelen. Maar als je hem altijd optilt als je grote honden ziet kan hij er een angst voor gaan ontwikkelen. Door hem met rustige oudere honden om te laten gaan kun hem dan leren dat grote honden helemaal niet eng zijn.
Vraag bij twijfel even aan de baasjes, maar let ook als zij positief zijn zelf goed op. Voor agressie hoef je meestal niet zo bang te zijn, want dat zal de baas meestal zelf goed aangeven. Komt de hond echter met bokkensprongen op je af rennen en heb je een klein hondje, dan zou hij best wel eens te druk kunnen zijn.
Socialiseren met verkeer
Vergeet tenslotte het verkeer niet. Als je het geluk hebt om direct aan een hondenlosloop gebied te wonen kan het soms toch slim zijn om een rondje door de wijk te maken zodat hij auto’s en fietsers ziet. Neem hem mee naar het station en ga als dat goed gaat eens een trein is. Neem hem mee met de bus. En gebruik de auto om naar leuke nieuwe plekjes te gaan.
Socialiseren is veel werk, maar ook heel leuk om te doen. Jij en je pup zullen je allebei heel dankbaar zijn als je hem op tijd geleerd hebt hoe onze mensenwereld in elkaar zit.
Leuke informatieve site!
Hoi!
Allereerst, super goede site! Ik heb sinds twee weken een labradoodlepupje. Het is een schatje, maar ook onze eerste hond en ik vind het nog best lastig hoe ik moet reageren op verschillende situaties. Zij is 10 weken oud. Als we buiten lopen komen we natuurlijk veel andere honden tegen. Omdat ze zien dat ons pupje nog zo klein is, zeggen de baasjes van te voren of hun hond druk of rustig is. We hadden bijvoorbeeld laatst een heel lieve rustige volwassen hond. Hij snuffelde rustig, maar die van ons moest er niks van hebben. Eerst snuffelde ze ook rustig en daar hebben we haar voor beloond, maar toen ging haar staart tussen haar poten. Blaffen, piepen heel hard en veel grommen en uiteindelijk zelfs uithalen met haar poten alsof ze wilde slaan en happen zo hard dat je het geluid van haar tanden die op elkaar sloegen heel hard kon horen. Ik weet dat ze nog wel jong is, maar dit doet ze dus bij elke hond. Er is geen eentje waar ze gewoon mee wil spelen, of op zn minst gewoon rustig wil snufflen. Als het haar te lang duurt begint ze de chagrijnige pup uit te hangen. Terwijl ze verder heel lief is. Ik vind het ook zo gek omdat ze bij de fokker regelmatig buiten mocht spelen met haar broertjes en zusjes, maar ook met haar moeder en de twee andere volwassen honden van de fokker. Ik vind het heel rot, ook voor de andere honden die altijd rustig met haar willen spelen. Als ze eenmaal met grommen bezig is, dan wil ze ook niet weg. Dan moet de andere hond weglopen en alsnog blijft ze staan en als we doorlopen kijkt ze nog steeds terug zo van: Ik heb er weer een verslagen. Ligt het nog aan het socialiseren wat beter moet? Of heeft ons kleine Floortje al een probleem? (Ja, we hebben het wel eens vaker gehoord. Floortje past niet echt bij deze vechtersbaas)
Ik zou heel graag een reactie krijgen.
Groet,
Emma
Gaat je hond al naar puppy cursus, die van mij (kooikerpup) had dit ook, maar op puppycursus leren ze ook omgaan met soortgenoten, bij grotere honden vraag ik meestal of de hond rustig is en aangehaald mag worden, als dat zo is dan aai ik de grotere hond om te laten zien dat ik niet bang voor de grotere hond ben.
Uiteraard moet de pup wel op jou gericht zijn en jou als de roedelleider zien.
Zo laat ik mijn pup vertrouwen krijgen in grotere en volwassen honden.
Dit is een langzaam proces, maar ik zeg altijd de aanhouder wint.
Groeten,
Jacques
Het zou ook een vorm van dominantie kunnen zijn . Als ze tussen je bennen kruipt en gaat grommen. Als je weet dat de andere hond rustig is doe een paar stappen achteruit weg van je pup en herhaal dit als ze je achterna komt totdat ze stopt met grommen en happen pas dan geef je haar weer aandacht/ beloning.
Staart tussen de benen en de rest van het verhaal van Emma duiden op angst. Helaas worden angstige honden vaak tot dominant bestempeld, terwijl zij juist een zachte hand vragen.
Wat bij angstige honden beter werkt is proberen om ze in hun comfort zone te houden. Dus bouw contact rustig op. Laat de pup bijvoorbeeld zelf aangeven op welke afstand hij zich op zijn gemak voelt en dwing hem niet om contact te maken. Als hij zelf contact maakt, loop dan de eerste keren verder terwijl het nog leuk is en je hondje alleen even gesnuffeld heeft. Als dat een tijd goed gaat en je honden wil laten spelen, kies dan eerst rustige en zelfverzekerde speelvriendjes. Deze zullen de pup het initiatief laten nemen en niet vervelend reageren als hij toch een keer gromt.
Hoi,
Ik heb een zwerfhondje uit Mexico. Ze is super lief, alleen sinds een paar maanden gromt ze tegen andere teven. Mijn zoon heeft 4 honden; 3 teven en een reu (de reu is ook uit Mexico). De herder pup, die hij vanaf sept.2015 heeft is met 7 weken voor 2 weken bij ons komen logeren. Luna (mijn hond) heeft toen leuk met haar gespeelt, dat ging super goed. Na die 2 weken ging de pup terug naar mijn zoon. Inmiddels werd Luna loops. Een week later kwam Storm (herder pup) op bezoek en Luna moest er niets van hebben (grommen). Ik dacht eerst dat het aan haar loopsheid lag, maar nu elke keer als ze elkaar zien, gromt Luna tegen haar en soms haalt ze uit. Dit doet ze ook bij die andere teef, terwijl het eerst goed ging.
Wat kan ik hieraan doen, want als wij met vakantie gaan is Luna vaak bij mijn zoon en ook als we gewoon op bezoek gaan.
Laat de dierenarts Luna goed nakijken, zo’n gedragsverandering zonder duidelijk trauma, zoals aangevallen zijn door een hond, kan duiden op pijn. Ze heeft dan logischerwijs geen zin om te spelen en een hond die zich niet goed voelt geeft dat niet altijd even vriendelijk aan.
Als ze helemaal gezond blijkt kun je het contact met teven rustig op gaan bouwen. Houd ze eerst gescheiden van elkaar. Dan met een barrière er tussen waar ze elkaar doorheen kunnen besnuffelen, bijvoorbeeld een traphekje in een deurpost. En laat ze dan steeds langer bij elkaar waarbij je ze uit elkaar haalt als het nog leuk is.
Ik hoop dat dit werkt, anders is het verstandig een gedragstherapeut mee te laten kijken.
MEGA COOLE FANTASTISCH GOEDE SITE!!!!!!!!!!!!
LotteXXX
ps sorry mijn drukletter toets stond in gedrukt :p 😉
Hypocriete huichelaars zijn jullie.
Waarom is de duitse dog, die samen met een pittbull poseert, gecoupeerde oren? Om het socialisatieproces soepeler te laten verlopen? Of paste het niet in het beeld dat de eigenaar van honden heeft? Of was het een verwarde man die even daarvoor ontsnapt was uit een kliniek? DAT ZAL HET ZIJN GEWEEST, KAN N8ET ANDERS.
Dag
Wauw! Zo’n leuk site afkraken om 1 verkeerd plaatje.
Das wel heel oppervlakkig.
Ik ben ook niet voor het couperen van oren, maar dit lijkt me meer een verkeerd gekozen plaatje van internet dan dat de schrijver zelf de oren van zijn Deense dog heeft laten couperen.
Misschien beter om je negatieve energie ergens anders te uiten. In de sportschool bijvoorbeeld. Laat mensen gewoon genieten van deze site.
En als je toch commentaar hebt kan je ook gewoon zeggen dat je het zonde vindt dat dat plaatje er tussen staat, omdat het tegen jouw principes is.
Zou best eens kunnen zijn dat er dan een ander plaatje voor komt.
Dag.
Wauw! Zo’n leuk site afkraken om 1 verkeerd plaatje.
Das wel heel oppervlakkig.
Ik ben ook niet voor het couperen van oren, maar dit lijkt me meer een verkeerd gekozen plaatje van internet dan dat de schrijver zelf de oren van zijn Deense dog heeft laten couperen.
Misschien beter om je negatieve energie ergens anders te uiten. In de sportschool bijvoorbeeld. Laat mensen gewoon genieten van deze site.
En als je toch commentaar hebt kan je ook gewoon zeggen dat je het zonde vindt dat dat plaatje er tussen staat, omdat het tegen jouw principes is.
Zou best eens kunnen zijn dat er dan een ander plaatje voor komt.
Dag.
egt supper gaaf deze sit we hebben een puppy
en die is egt heel braaf door jou
egt supper bedankt
Geachte..
Wij hebben een minidoodle van 5 maanden en hij is sinds 1 maand bij ons. Hij doet het erg goed bij ons en zitten sinds een antal weken op puppy(socialisatie) cursus. Wij nemen de hond overal mee naartoe om te socialiseren, dit gaat over het algemeen goed.
Waar wij wat moeite mee hebben dat als iemand hem wil aaien zelfs gehurkt en heel voorzichtig dat hij toch geen toenadering zoekt. Wat is hier aan te doen of is dit een kwestie van tijd.
Ik heb ook wel een vraag. Omdat mijn puppy, die nu 6 maanden is, door veel mensen aandacht krijgt op straat denkt hij dat als er iemand aan komt ze natuurlijk naar hem toekomen. Hij gaat dus liggen en is niet meer vooruit te krijgen en wil tegen iedereen opspringen. Zelf wordt ik ook gek van die mensen. Je staat er bij en kijkt er naar terwijl mijn armen uit elkaar worden getrokken. Ik heb er namelijk ook nog 1 van 2 jaar, die vrolijk mee doet en je wilt ook niet dat er kleding bevuild wordt of blote benen opengehaald worden. Nu hebben we een aanhaal verbod ingesteld want ik krijg haast geen contact met hem buiten
omdat hij alleen maar gefocust is op andere mensen. Is dit een verkeerde gedachten?
Wij hebben een Roemeens straathondje geadopteerd. Ze is op ca 2 maand van straat gehaald en in opvangtehuis terechtgekomen met ca 30 honden. Op haar 5 maand is ze bij ons gekomen, ze is nu 7 maand. Ze leert snel bij, alleen blijft ze ontzettend bang van of boos op andere honden. Van zodra ze een hond spot blaft ze onophoudelijk… Wat doen we best? Haar es met brave hond loslaten in veilige omgeving zodat ze es los kan spelen? Nu komt ze enkel bij andere honden als ze zelf aangelijnd is?
Bedankt al!
Haar jonge ervaringen met honden zijn waarschijnlijk niet al te best geweest. Hierdoor is ze nu angstig voor andere honden en uit dat door te blaffen. Om te socialiseren moeten ervaringen prettig zijn. Dat is met een hondje met bagage moeilijker dan met een pup. Laat haar niet zomaar los met een andere hond, daar kan ruzie van komen en dat bevestigt vervolgens haar angst alleen maar. Je wilt haar laten zien dat ze niet bang hoeft te zijn voor honden, ik zou eerst een privé les bij een goede hondentrainer om hier op de juiste manier mee te beginnen.
Ik heb een vraag. Binnenkort willen wij een pup aanschaffen maar nu zit ik een beetje met het socialiseren. Is voor het socialiseren nodig dat er veel mensen bij je thuis over de vloer komen of kan het ook door met de pup veel mensen buiten de deur op te zoeken. We zijn nogal gecharmeerd van rottweilers maar als een vereiste is dat er dan ook veel mensen over de vloer komen als de hond jong dan is dit misschien niet zo’n goede keuze. We hebben eerder een rottweiler gehad en deze was voor ons heel lief maar toen ze ouder werd kon ze behoorlijk krengerig doen naar mensen die ze niet zo goed kende.
Hallo Froukje, je wilt inderdaad dat er mensen over de vloer komen, maar dat is niet per se een reden om geen Rottweiler te nemen.
Begin hier jong genoeg mee en regel de ontmoetingen zo dat je pup ze prettig vindt. Dan zal je pup het gewoon gaan vinden dat er mensen over de vloer komen, net als bij andere delen van de socialisatie.
Ik denk heel eerlijk dat dit bij je vorige Rottweiler mis gegaan is, want met een goede socialisatie kunnen ook Rottweilers gewoon met andere mensen overweg.
Hoi,
wij hebben sinds enkele dagen een pupje in huis. We zijn dus volop bezig met het socialisatieproces. Echter merken we dat alles voor hem echt heel erg spannend is. Enkele meters verder van het huis wandelen, hij begint te bibberen. Samen iets gaan drinken, bibberen. Een klein ritje in de auto, bibberen,…
We vinden het echt belangrijk dat hij alles leert kennen. Maar momenteel lijkt het alsof hij zich enkel op zijn gemak voelt als hij in huis is. Ik las hier dat we niet over zijn grens moeten gaan en aan signalen moeten zien wat hij aangeeft. Maar het is echt in elke situatie dat hij bibbert. Hij is momenteel 8 weken, dus ik hou mijn hart al vast voor binnenkort of is het gewoon een kwestie van veel dingen opnieuw herhalen en hem elke keer geruststellen. Hij ziet er ook niet echt angstig uit. Laatst gingen we iets drinken, hij bibberde even, maar begon ook gelijk met zijn leiband te spelen, lag op zijn rug enz,…. Niet echt signalen van een angstige hond lijkt me. In huis is hij intussen erg op zijn gemak. Een speelse puppy die graag alles met de tandjes ontdekt ;-).
Ik neem aan dat het pupje niet constant bibbert. Bibberen kan namelijk naast een teken van spanning, ook een teken van pijn en natuurlijk van kou zijn. Dus bij twijfel is het verstandig om even met een dierenarts te overleggen.
Bij het socialiseren is het inderdaad belangrijk om niet over de grens van je pup te gaan; want ervaringen die een pup niet prettig vindt omdat hij bang is, die bevestigen hem juist in zijn angst.
Soms wil je hem even de tijd geven om aan jou te wennen. Probeer een paar dagen alleen dingen met hem te doen waarbij hij zich bij op zijn gemak voel. Dan gaat je pup jouw meer vertrouwen, waardoor ook andere ervaringen minder spannend gaan worden.
De complete puppycursus (https://cursussen.puppyopvoeden.nl/de-complete-puppycursus/) is interessant voor jullie. Daar wordt de hele opvoeding van een pup, inclusief de socialisatie, duidelijk in uitgelegd.
Heb een pup van 8 weken. Een sheba. Mijn andere sheba is 7 jaar. Moet ik of hoe moet ik ingrijpen als de oudste gromt met tanden bloot?
Ik heb eveneens een vraag onze hond kan het niet verdragen dat andere mensen bij ons komen. Ze bijt naar iedereen dat op bezoek komt kunnen we haar dit nu nog afleren? Ze is inmiddels 3j