Puppy socialiseren met Mensen, Geluiden, etc.
27 januari 2023 

Puppy socialiseren met Mensen, Geluiden, etc.

Een pup die je bij de fokker ophaalt is als het goed is nieuwsgierig en ondernemend. Om er voor te zorgen dat hij dat de rest van zijn leven blijft is een goede socialisatie noodzakelijk.

Waarom is socialisatie bij puppy's zo belangrijk

Wist je dat een puppy tot hij ongeveer 14 weken oud is nieuwsgierig zal reageren op nieuwe dingen, en na die leeftijd meer angst gaat ontwikkelen?

Het is daarom belangrijk om je nieuwe pup mee te nemen naar zoveel mogelijk verschillende situaties. Als een pup bepaalde situatie niet gezien heeft als hij jong is, zal het moeilijk zijn om hem er later aan te laten wennen. Vergelijk het met hoe kinderen als ze jong zijn onze taal zo oppikken, maar wij als volwassenen moeten ploeteren om ons verstaanbaar te maken in een vreemde taal.

Het is niet zo dat een pup voordat hij 14 weken is alles leuk vindt en pas daarna kan schrikken. Het is meer een langzaam minder wordende onbevangenheid, die met 14 weken bij de meeste honden echt wel over is. Voor die tijd kan hij dingen ook spannend vinden. Dus het is belangrijk om de ervaringen zo te houden dat hij ze leuk vindt. Alleen dan kan je pup opgroeien tot een zeker hondje.

Zodra de socialisatie periode van een pup afgelopen is, is hij ook echt afgelopen. Honden die tijdens de socialisatie periode geen goede begeleiding gehad hebben zijn angstig. Om deze angst op te lossen is dan veel meer energie vereist. Bijvoorbeeld in de vorm van uitgebreide training, soms zelfs aangevuld met ondersteunende medicatie.

Een goede socialisatie

Hoe zorg je voor een goede socialisatie?

Het is niet alleen belangrijk dat je pup de omgeving om hem heen ziet, voor een goede socialisatie moeten de ervaringen ook prettig zijn. Alleen dan leert je pup zich op zijn gemak voelen in zijn omgeving.

Let bij het introduceren van nieuwe dingen goed op je pup, hoe hij het ervaart is nu het belangrijkst. Misschien vindt hij het verschrikkelijk om doodgeknuffeld te worden door dat schattige meisje. Je wilt natuurlijk niet dat hij nu slechte ervaringen op doet. Het is verstandig om je puppy zelf te laten bepalen op welke afstand hij zich veilig voelt.

foute knuffel 

Een kind wil waarschijnlijk graag een knuffel aan de hond geven, maar dit kan heel beangstigend zijn voor een puppy die dit niet gewend is.

Geeft je pup aan dat hij het spannend vindt, maak dan je afstand tot hetgeen je pup eng vindt groter. Aan de lichaamstaal van je pup kun je zien hoe hij zich voelt. In mijn online puppycursus leer ik je de lichaamstaal van je pup lezen en ga ik uitgebreid in en help ik je, om jouw hond op de juiste manier te socialiseren. Aan de lichaamshouding van je pup kun je snel aflezen of hij de situatie aan kan. Kruipt je pup erg tegen je been aan, gaat het staartje omlaag of begint hij zelfs te trillen, dan weet je dat hij het super spannend vindt en wil je hem snel uit de situatie halen. Idealiter doe je dat al eerder, om het moment dat je pup al kleinere signalen afgeeft.

Als de afstand tot hetgeen waar je puppy bang voor is groter wordt, dan zal je pup waarschijnlijk weer ontspannen. Je oefent dan eerst op deze grote afstand en je weet dat het dan belangrijk is om nog een (paar) keer terug te gaan naar soortgelijke situaties, tot je wel van dichtbij kunt kijken. Maar dit hoeft niet allemaal binnen een dag.

kind-hond-wel-goed

laat je puppy en het kind rustig kennis maken. Laat je pup bepalen hoe dichtbij zij wil komen. Je kunt het kindje bijvoorbeeld een snoepje laten geven aan de pup.

Om nog even terug te komen op kinderen die graag je pup willen knuffelen: Een leuke manier om kinderen in contact te laten komen met je puppy, is door hun een snoepje aan je pup te laten geven. Dan voorkom je overmatig knuffelen en krijgt je puppy meteen een goed gevoel bij kinderen (meer over honden en kinderen). Let wel op voor oversocialisatie, hij moet bijvoorbeeld niet alle mensen zo leuk gaan vinden dat hij naar iedereen toe wil rennen. Daarom is het belangrijk om hem ook in contact te laten komen met mensen die hem geen aandacht geven.

Lijstje

Waar moet je aan denken? Het is handig om voor jezelf een afstreep-lijstje te maken, zodat je niets vergeet. Socialisatie is tot op zekere hoogte persoonlijk. Zo vinden sommige mensen het belangrijk dat een hond ook mee kan in een bootje, maar voor sommige is dit totaal niet relevant. Maar houd wel in je hoofd dat het beter is om je puppy te veel te leren, dan te weinig. Als je bijvoorbeeld nu nooit met de trein gaat, kan dat in de toekomst veranderen.

Een gezonde hond kan meer dan vijftien jaar oud worden. Dus je hebt meer dan genoeg tijd om te genieten, van de moeite die je er nu in steekt. De standaard dingen waar eigenlijk iedere hond mee gesocialiseerd zou moeten worden zijn: vreemde mensen, vreemde geluiden, andere plaatsen, andere honden, en verkeer.

Socialiseren met mensen

 Denk bij vreemde mensen aan:

  • mensen van alle leeftijden
  • verschil in huidskleur
  • kinderen zijn anders dan volwassenen
  • hele oude mensen bewegen weer heel anders
  • mensen met een geestelijke of fysieke beperking

Let op verschillen die seizoens- of plaatsgebonden zijn: Bijvoorbeeld verschillende soorten kleding; in de zomer zullen bijvoorbeeld niet zo veel mensen een muts en sjaal dragen, maar ooit wordt het winter. Ook andere accessoires moeten niet vergeten worden; zoals de kinderwagen, rolschaatsen of een skateboard.

Socialiseren met geluiden

Geluiden kunnen gedeeltelijk aangeleerd worden met behulp van bijvoorbeeld Youtube. Begin met een laag volume en draai het langzaam omhoog. Zet het geluid alleen aan als je tijd hebt om je pup in de gaten te houden, zodat je kunt zien of zijn gedrag niet verandert. Is dit wel zo, dan wil je het volume lager zetten. Hij mag het geluid namelijk leren negeren. Soms speel je met je puppy terwijl het geluid afspeelt, soms doe je iets anders. Oefen ook niet altijd in dezelfde kamer, zet bijvoorbeeld de radio ook eens in de tuin.

Je kunt ook gelijk beginnen met het wennen aan vuurwerk geluiden, zo heb je eind december niet een groot probleem. Ik heb eerder een uitgebreid artikel geschreven over honden en vuurwerk.


Door je puppy veel mee te nemen naar buiten hoort hij ook van alles. Sommige pups zijn licht genoeg om gedragen te worden en vinden dit ook prettig. Door ze een gedeelte van de wandeling te tillen kun je verder van huis komen, waardoor je weer nieuwe dingen ziet. Er zijn ook alternatieven: Sommige mensen nemen hun puppy bijvoorbeeld mee in een open rugzak op hun buik, of in een soort puppy kinderwagen. Maar ook zonder kun je prima af, zolang je dan maar op een andere manier op verschillende plaatsen komt.

Verschillende plaatsen

Je pup zal snel aan jullie huis wennen, maar hoe meer plaatsen je puppy ziet, hoe flexibeler hij wordt. Het is goed om mensen thuis uit te nodigen zodat je pup er aan went dat dat normaal is, maar het zeker ook goed om bij andere mensen thuis te komen. Zo went je puppy aan de geuren van andere huizen en leert hij zich ook daar veilig te voelen.

Er zijn winkelcentra waar puppies welkom zijn, als er een bij jou in de buurt is, is dit ook een heel leerzame plaats. En anders is er voor de deur van een supermarkt ook vaak veel te beleven. De markt is erg druk, dus sleep je puppy niet meteen mee naar het midden. Maar rustig aan samen naar de markt kijken en over een rustig gedeelte lopen is ook erg goed.

pup-mee-naar-de-markt

Neem je puppy is mee naar een (rustige) markt

Neem hem behalve naar het park ook eens mee naar het bos en het strand. Dat zijn meteen mooie locaties om een cafeetje in te gaan omdat je puppy dan al een beetje moe is. Veel kinderboerderijen vinden het prima als je je hondje mee neemt, vraag het wel even van te voren. En tenslotte zijn schoolpleinen ook een favoriete locatie om langs te lopen.

Lees ook eens het artikel 3 top plaatsen om je hond te socialiseren voor meer tips.

Socialiseren met andere honden

Veel mensen gaan naar een puppycursus zodat hun pup in contact komt met andere hondjes. Het is voor een pup leuk om met andere pups te spelen, mits dit op de juiste manier gebeurt. Ik ben van mening dat je het socialisatie proces het beste zelf kunt begeleiden, mits je de juiste informatie hebt. Daarom bied ik de online puppycursus aan.

Onderschat de waarde van spelen met volwassen honden niet. Het voordeel van volwassen honden, is dat ze vaak de hondentaal goed beheersen en hem dus ook goed aan de pup over kunnen dragen. Een ander voordeel dat vaak vergeten wordt is dat ze voorzichtiger zijn dan jonge honden. Zo is het niet slim om je acht weken oude chihuahua puppy met een overenthousiaste labrador van zes maanden te laten spelen. Maar als je hem altijd optilt als je grote honden ziet kan hij er een angst voor gaan ontwikkelen.

Laat je puppy met stabiele volwassen honden spelen zodat zij de hondentaal leert.

Door hem met rustige oudere honden om te laten gaan kun hem dan leren dat grote honden helemaal niet eng zijn. Vraag bij twijfel even aan de baasjes, maar let ook als zij positief zijn zelf goed op. Voor agressie hoef je meestal niet zo bang te zijn, want dat zal de baas meestal zelf goed aangeven. Komt de hond echter met bokkensprongen op je af rennen en heb je een klein hondje, dan zou hij best wel eens te druk kunnen zijn.

Socialiseren met verkeer

Vergeet tenslotte het verkeer niet. Als je het geluk hebt om direct aan een hondenlosloop gebied te wonen kan het soms toch slim zijn om een rondje door de wijk te maken zodat hij auto’s en fietsers ziet. Neem hem mee naar het station en ga als dat goed gaat eens een trein in. Neem hem mee met de bus. En gebruik de auto om naar leuke nieuwe plekjes te gaan.

Socialiseren is veel werk, maar ook heel leuk om te doen. Jij en je pup zullen je allebei heel dankbaar zijn als je hem op tijd geleerd hebt hoe onze mensenwereld in elkaar zit.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus