Hond in de zomer: Hier moet je op letten
15 juli 2015 

Hond in de zomer: Hier moet je op letten

De meeste mensen zijn heel blij als het eindelijk weer ‘korte broeken’ weer is. Maar veel honden denken er toch anders over. Waar moet je in de zomer op letten, en hoe kun je er voor zorgen dat je hond ook van het mooie weer geniet.

Honden en Oververhitting

Een van de grootse gevaren in de zomer is oververhitting. Honden zijn niet zo goed in koelen. Ze kunnen kun warmte eigenlijk alleen via hun voetzolen en door te hijgen echt kwijt. Vooral honden met een donkere vacht kunnen als ze in de volle zon lopen aanvoelen als een gebakken eitje. De meeste honden passen zichzelf aan de temperatuur aan, maar vooral jonge of juist hele oude honden kunnen in de problemen komen omdat ze zichzelf overschatten.

Een oververhitte hond wordt sloom en kan zelfs door zijn pootjes zakken. Zijn slijmvliezen, die te zien zijn als je zijn lip omhoog tilt, zijn heel rood gekleurd of juist heel bleek van kleur. Ook ademt hij vaak snel. Bij ernstige oververhitting is daarnaast de hartslag van je hond verhoogd.

veel-drinken

Het is belangrijk om een oververhitte hond zo snel mogelijk naar de schaduw te verplaatsen, te koelen en hem naar de dierenarts te brengen. Koelen doe je met lauw water bij de liezen, oksels en poten. Een hond die nog bij bewustzijn is kun je in een bak met lauw water laten staan. Gebruik geen koud water, daardoor kunnen de bloedvaten vernauwen waardoor de hond zijn warmte moeilijker kwijt kan en hartproblemen kan krijgen. Maak je hond plaatselijk nat, door een grote plons water over je hond te gooien kun je, vooral bij honden met een dikke vacht, de vacht als het ware afsluiten waardoor je hond zijn warmte moeilijker kwijt kan. Het is daarom beter om de liezen oksels en poten deppen met een nat washandje.

Voorkomen is beter dan genezen, om de kans op oververhitting te verkleinen kun je er voor zorgen dat je hond de schaduw in kan, altijd drinkwater tot zijn beschikking heeft (koop hier een handige drinkfles)en niet uitgelokt wordt om zich extra in te spannen. Ga dus niet zomaar in het zonnetje fietsen met je hond als het buiten meer dan 20 graden is, omdat hij mee moet rennen met de fiets zou hij zich meer in kunnen spannen dan goed voor hem is.

Let ook op met spelletjes die je hond heel enthousiast maken, bijvoorbeeld gooien met de bal. In zijn enthousiasme kan hij niet door hebben dat zijn temperatuur op loopt. Sommige honden hebben een dikke vacht die voor de zomer geschoren of geplukt kan worden, waardoor ze hun warmte beter kwijt kunnen. Er zijn ook honden met zo weinig vacht dat ze op sommige plaatsen met zonnebrand in gesmeerd moeten worden.

Voorzichtig met honden in de auto

Nog te vaak wordt een hond, al is het maar heel even, in de auto achter gelaten. Zelfs met de ramen op een kiertje kan de temperatuur in de zon tot voor je hond dodelijke temperaturen stijgen.

hond-in-hete-auto

Aangezien de zon gedurende de dag draait kunnen ook auto’s die in de schaduw geparkeerd zijn toch vol in de zon komen te staan. Laat je hond dus zeker op een warme dag nooit alleen in je auto achter.

Pas op voor het hete asfalt

 Let op hele warme dagen op met de temperatuur van het asfalt. Door de zolen van onze schoenen is dit niet te voelen. Als het buiten 25 graden is kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot 52 graden! Op een oppervlakte met een temperatuur van 41 graden kan de huid van je hond al binnen een minuut beschadigen. Ter vergelijking, in een pan van 55 graden kun je in 5 minuten een eitje bakken. Heb je geen andere keuze dan over het asfalt lopen, doe je hond dan als het buiten heel warm is hondenschoentjes aan. Pas ook op met putdeksels en stalen roosters, deze kunnen in de volle zon nog heter worden dan asfalt.

Niet al het zwemwater is veilig in de zomer

Sommige honden zwemmen graag, zeker in de zomer. Maar pas goed op waar je ze laat zwemmen. Vooral in stilstaand water, zoals bij veel slootjes het geval is, kunnen na een paar hete dagen snel ziektes en gevaarlijke algen gaan groeien. Als water besmet is met botulisme of bepaalde typen blauwalg kan een hond sterven door er in te zwemmen. Is het een tijdje heet geweest, probeer dan plaatsen te vinden waar het water gecontroleerd wordt. Op zwemwater.nl kun je zien of een bepaalde zwem plek gecontroleerd wordt en zo ja, hoe de water kwaliteit daar op het moment is.

Hier moet je aan denken als je met de hond naar het strand gaat

 Met mooi weer kan het strand een leuke dagbesteding zijn, check wel of je hond er echt welkom is voordat je hem mee neemt. Op veel stranden zijn honden in het hoogseizoen, ook aangelijnd, niet toegestaan. Is je hond wel welkom, zorg dan voor vers drinkwater en een schaduwplek. Er zijn handige drinkflessen die ook waterbak zijn (koop hier) en opvouwbare waterbakken (zie hier voor de waterbak) te koop.

hond-naar-het-strand

Veel honden hebben de neiging om zee water te gaan drinken. Waarschijnlijk vinden ze de smaak erg lekker, want sommige honden verkiezen dit ook als er zoet water aanwezig is. Het is gevaarlijk voor je hond als hij te veel zout water binnen krijgt. Het kan al snel voor diarree of overgeven zorgen, maar in grote hoeveelheden zelfs dodelijk zijn. Zorg dat je hond voldoende vers water drinkt en ga als je een zee slobberaar hebt desnoods een eind van de zee af zitten om te voorkomen dat hij daar gaat drinken. Zie ook het artikel waarom drinkt een hond zeewater.

Commerciële koel producten voor honden

Er zijn meerdere producten op de markt van het merk cool keeper, onder andere een halsband, ‘jas’ en mat (zie hier). Voor gebruik moet je deze producten een bepaalde tijd in het water weken. Als je de gebruiksaanwijzing volgt voelt het product niet nat maar wel koel aan. Dit komt omdat het product koelt doordat het water dat er in zit bij warm weer verdampt.

Een halsband koelt bij de halsslagader en een ‘jas’ over de gehele romp. Houd je hond goed in de gaten of hij het door het dragen van deze producten niet te koud krijgt, wat zichtbaar wordt zodra hij gaat rillen. Als je het product thuis, of op een andere vaste plaats, wilt gebruiken is een mat meer geschikt, aangezien je hond zelf kan bepalen of hij er op gaat liggen of niet.

Andere opties zijn bijvoorbeeld producten die je voor gebruik in de koelkast moet leggen of dunne reflecterende jassen die een deel van de zonnestralen weerkaatsen waardoor je hond minder snel warm wordt. Zie hier voor meerdere producten.

Er zijn veel dingen waar je als het warm is op moet letten, maar dit maakt de zomer zeker niet een minder leuk seizoen voor de honden bezitter. Als je een beetje op let kunnen jullie samen genieten van de warme dagen en de koele lange avonden.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus