Hond onderbrengen tijdens de vakantie
16 juni 2022 

Hond onderbrengen tijdens de vakantie

Veel mensen nemen hun hond niet mee tijdens de vakantie. Het is dan belangrijk om op tijd een goed oppas adres te regelen, zodat jouw voorkeur niet al vol blijkt te zitten. Wat het beste bij jullie past hangt af van wat je hond gewend is en jouw budget. Hieronder staan enkele opties genoemd en waar je op kunt letten.

Opvang door vrienden of familie

Sommige mensen hebben de luxe dat vrienden of familie hun hond tijdens de vakantie in huis willen nemen. Vaak is dit een hele mooie oplossing, omdat je hond in een huiselijke en vertrouwde omgeving achter blijft.

Kijk wel kritisch of het echt haalbaar is. Zijn er bijvoorbeeld al huisdieren in het huishouden aanwezig en zo ja, kan jouw hond daar goed mee omgaan. Ook kleine kinderen is iets om rekening mee te houden. Sommige honden kunnen heel erg schrikken van bepaald gedrag dat vanuit de ogen van de meeste kinderen onschuldig is. Kinderen die uit een huishouden zonder honden komen hebben vaak nog niet geleerd hoe ze goed met een hond om moeten gaan. Kijk dus eerst goed of de hond en de kinderen echt samen kunnen, want als je hond uit angst bijt is dat voor niemand leuk.

bij-vrienen

Een ander aandachtspunt is het (werk-)schema van de potentiële oppas. Als deze bijvoorbeeld vijf dagen per week werkt en jouw hond gewend is dat er altijd iemand thuis is, is het geen goede match.

Als de oppas wel geschikt is, zorg dan dat je voldoende voer, verzorgingsspullen en instructies mee geeft. Zo is het bijvoorbeeld voor je hond prettig als hij zijn eigen slaapplaats mee krijgt en het voer waar hij al aan gewend is. Laat ook telefoonnummers achter van bijvoorbeeld jullie dierenarts en bespreek wat je wilt dat ze doen als jullie hond bijvoorbeeld vermist raakt of ziek wordt. Voor noodgevallen is het handig als je het dierenpaspoort, waar onder andere het chipnummer van je hond in staat, en de gegevens van eventuele verzekeringen die je voor je hond hebt, achter laat.

Opvang door een pension

Veel mensen brengen hun hond tijdens de vakantie onder in een pension. Dit kan, afhankelijk van je hond en het pension, een hele goede oplossing zijn. Meestal worden de honden in kennels opgevangen en is er een buitenruimte waar de honden gedurende een gedeelte van de dag buiten kunnen lopen. Een pension hoort een bewijs van vakbekwaamheid te hebben, controleer of ze deze inderdaad kunnen laten zien.

Het is verstandig om van te voren een keer langs te gaan. Zo kun je met eigen ogen zien of de verblijven van de dieren goed schoon gehouden worden en of de honden die op dit moment in opvang zijn er tevreden bij liggen. Informeer hoeveel tijd er per dag aan je hond besteed wordt, hoeveel beweging hij krijgt en op welke manier.

Andere aandachtspunten zijn of je hond zijn eigen voer kan krijgen. Sommige pensions laten de eigenaren niet zelf hondenvoer mee nemen. Wisselen van voer kan maagproblemen, dus extra stress, veroorzaken.


Het is ook fijn om te weten wat een pension doet als je hond of een van de andere honden tijdens het verblijf ziek wordt.

Als je meerdere honden hebt is het verstandig om na te gaan of ze wel samen opgevangen worden, dit is voor je honden prettiger dan wanneer ze gescheiden worden. Informeer ook aan welke eisen ze willen dat jouw hond voldoet.

Omdat er veel honden bij elkaar gehouden worden vragen de meeste pensions bijvoorbeeld om een inenting tegen kennelhoest. Ook willen ze soms een bewijs van ontwormen en behandeling tegen vlooien zien, welke je via je dierenarts kunt verkrijgen.

Een voordeel van een pension is dat er geschoolde mensen werken en het, indien ze de juiste keurmerken hebben, een betrouwbare instelling is. Naast het verplichte bewijs van vakbekwaamheid hebben sommige pensions een keurmerk van de stichting Dierbaar en of zijn aangesloten bij de Stichting Geschillencommissie, waardoor je met eventuele klachten bij hun terecht kunt. Heb je een hond met een speciale gebruiksaanwijzing, bijvoorbeeld omdat hij niet goed alleen kan zijn of niet zo goed met andere honden overweg kan, dan is een pension waarschijnlijk minder geschikt.

Kleinschalige opvang

Het voordeel van kleinschalige opvang is dat je hond in een gewoon huishouden opgevangen wordt. Het nadeel is dat de opvang meestal niet geschoold is en je zelf moet besluiten of je ze kunt vertrouwen. Er zijn twee vormen, sommige mensen nemen je hond bij hun in huis en sommige mensen bewonen tijdelijk jouw huis. Die laatste optie vergt natuurlijk nog meer vertrouwen, maar is wel erg handig als je ook andere huisdieren hebt waar voor gezorgd moet worden.

De Landelijke oppas centrale is een van de bemiddelaars voor oppas bij jou thuis. Spreek van tevoren een keer af om te zien of er een klik is. Vraag dan naar eventuele andere huisdieren, huisgenoten en naar hoeveel tijd ze voor je hond hebben. Hoe meer je van te voren expliciet afspreekt, voor hoe minder nare verrassingen je kunt komen te staan. Het is even uitzoeken en misschien ga je je hondje missen, maar soms is het voor baas en hond beter als jullie apart vakantie vieren. Twijfel je of je trouwe viervoeter niet gewoon mee kan, lees dan ook het artikel hond meenemen op vakantie.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus