Hond mee op vakantie: hier moet je op letten

Vakantie, een tijd waar veel mensen naar uit kijken. Het is natuurlijk geweldig als je samen met je trouwe viervoeter van je vrije tijd kunt genieten, maar toch kleven er ook nadelen aan. Waar moet je op letten als je je hond mee wilt nemen op vakantie?

Honden toegestaan

hond mee op vakantie in de bergen

Contoleer voordat je gaat goed of honden wel toegestaan zijn in het gebied waar je heen wilt. Zo zijn honden op veel stranden niet welkom, zelfs niet als je ze aan de lijn houdt. Maar ook als je voor bos of bergen kiest kun je als je niet oplet voor vervelende verassingen komen te staan. Zo zijn bijvoorbeeld in Frankrijk in de nationale parken, en dus in een groot deel van de bergen en bossen, honden niet welkom.

Het klimaat

Voor sommige mensen geldt hoe warmer hoe beter, maar de meeste honden zijn het daar echt niet mee eens. Veel honden hebben door hun, soms zelfs donkergekleurde, vacht veel meer moeite met hitte dan hun bazen (zie ook hond in de zomer). Je zult je hond er dus waarschijnlijk geen plezier mee doen als je hem meeneemt naar een bestemming waar 20+ graden normaal is.
Kouder dan hier is voor veel honden juist geen probleem. De meeste honden zullen heel blij zijn als je ze mee neemt naar de sneeuw. Maar ook dan kunnen goede voorbereidingen geen kwaad (zie ook hond in de winter).

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

hond vakantie

De reis

De vakantiebestemming kan nog zo mooi en geschikt voor honden zijn, maar je moet er wel kunnen komen. Het makkelijkst is als je er met de auto kunt komen. Reken er wel op dat je iets vaker moet stoppen dan wanneer je zonder hond zou reizen, zeker als je hond nog een puppy is. Maar als je regelmatig een plas en beweeg stop in last, ongeveer zoals je met jonge kinderen zou doen, is een auto reis voor veel honden prima vol te houden.

Lastiger is als je een boot overtocht moet maken. Een of twee uurtjes op de boot is vaak geen probleem, maar voor langere overtochten moet je goed uitzoeken wat de regels zijn. Soms ben je verplicht als je een hond hebt een bepaald type accommodatie op de boot te boeken. Als je benieuwd bent hoe je hond op het lawaai en de beweging van een boot zal reageren, kun je hem een keer met de trein meenemen. Hoewel het natuurlijk een hele andere situatie is zal de reactie van je hond hoogstwaarschijnlijk het zelfde zijn.

De meest moeilijke situatie is dat je bestemming alleen op een normale manier bereikt kan worden per vliegtuig. Heb je een hele kleine hond, dan mag hij waarschijnlijk mee in de cabine. Controleer dit natuurlijk wel voordat je boekt met de vliegtuigmaatschappij. De meeste maatschappijen hebben de regel dat je hond in de cabine mee mag in een speciale hondentas die onder de stoel voor je past (zie hier voor honden tassen).

Is jouw hond, zoals de meeste honden, te groot om in de cabine mee te mogen, dan kan hij in de laadruimte vervoerd worden. Denk wel goed na of het echt de moeite waard is om je hond zo mee te nemen. Een reis in het vliegtuig levert je hond waarschijnlijk veel stress op en tegen de tijd dat hij bijgekomen is moet je weer terug. Besluit je toch met je hond te gaan vliegen, dan moet je in de meeste gevallen een speciale honden vliegtuig bench aanschaffen (zie hier). Contoleer wel altijd met de vliegtuigmaatschappij of je hond echt mee kan en wat de precieze regels zijn. Het is verstandig om op tijd te boeken omdat er meestal een beperkt aantal plaatsen voor honden beschikbaar is.

hond vakantie

De accommodatie

In het besluit of je hond mee kan op vakantie is het ook handig om de plaats waar je van plan bent te slapen in je overweging op te nemen.
Als je van plan bent een huisje te boeken kun je beter van te voren controleren of honden er zijn toegestaan en of het huisje geschikt is voor jouw hond. Is jouw hond bijvoorbeeld gewend om op de bank te mogen, dan zal hij dat in het huisje waarschijnlijk ook doen. Als dat eigenlijk niet mag kan dat een bron van ergernis zijn. Heb je bijvoorbeeld een jonge hond die nog sloopt, dan is een reisbench mee nemen misschien een goede optie.

Als je met je eigen caravan of camper gaat zul je waarschijnlijk zonder veel problemen een camping kunnen vinden. Het kan nooit kwaad om vooraf te informeren, aangezien sommige campings honden niet toestaan. Ben je van plan er een te huren, geef dan van tevoren duidelijk aan dat je je hond mee wilt nemen zodat er niet zodra je aankomt een vervelende situatie ontstaat.

Een hond kan ook prima in een tent slapen. Zorg wel als het ‘s nachts kouder wordt voor een isolerende ondergrond. In bijna iedere kampeerwinkel zijn bijvoorbeeld isolerende slaapmatjes voor volwassenen te koop die je indien nodig zelf in kunt korten. Bij heel koud weer kun je een fleece deken voor je hond mee nemen, aangezien ze gewend zijn geraakt om bij gewone huis temperaturen te slapen. Denk er wel over na dat je als je alleen een tent mee hebt je niet zomaar iets zonder je hond kunt gaan doen. Behalve dat je hond waarschijnlijk niet gewend is om alleen in een tent achter gelaten te worden kan de temperatuur als de zon schijnt in de tent heel snel te hoog oplopen.

Lokale ziekteverwekkers

Als je naar het buitenland gaat is het goed om met je dierenarts te overleggen over mogelijke inentingen of medicijnen die je hond de nodige bescherming bieden. Zo worden er in bepaalde landen bijvoorbeeld vervelende ziektes over gebracht door teken of vliegen, waardoor je je hond beter van te voren kunt behandelen.

hond vakantie

Overige regel zaken

Om met je hond te kunnen reizen moet hij gechipt zijn en een geldig paspoort hebben. Beiden kun je via je dierenarts regelen.
Voor de meeste landen geldt dat je hond verplicht een nog geldige inenting tegen rabiës moet hebben, die minimaal 21 dagen geleden gezet is. Aangezien je een pup die jonger is dan 12 weken nog niet tegen rabiës kunt vaccineren kun je dus naar de meeste landen je pup niet meenemen voordat hij 15 weken oud is.
Voor sommige landen gelden nog strengere regels. Op de website van het Licg zijn deze voor Europese landen te vinden (zie hier). Let op dat niet alleen de regels van je eindbestemming, maar alle landen waar je doorheen reist om deze te bereiken gelden.

In sommige landen zijn bijvoorbeeld bepaalde hondenrassen en honden die officieel niet tot het ras behoren maar er wel op lijken niet toegestaan. Controleer daarom van tevoren of je gewenste vakantie bestemming wel haalbaar is.

In sommige landen zijn (bepaalde type) honden wel toegestaan, maar moet verplicht een muilkorf gedragen worden. Lees hier meer over welk type muilkorf geschikt is en hoe je je hond er een leert dragen.

Is het toch niet haalbaar om je hond mee te nemen op vakantie, lees dan hier meer over de verschillende opties om je hond tijdens de vakantie onder te brengen.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(3)

  1. november 14, 2018
    • februari 26, 2019
  2. juli 2, 2020

Geef een reactie