Hond voorbereiden op Vuurwerk

vuurwerkHet is moeilijk om je er ver voor oud & nieuw al druk te maken over vuurwerk, maar hoe langer je hebt om je pup voor te bereiden, hoe groter de kans dat hij straks lekker door slaapt als de boel om 12 uur los barst!

Maar kun je je pup al voorbereiden op vuurwerk als je het nu nog niet kan en mag kopen? Ja, en nog op een betere manier ook. Je kunt namelijk de verschillende onderdelen van vuurwerk (licht, geluid) die door honden eng gevonden worden los trainen.

Vuurwerk is vaak een combinatie van licht en geluid. En als er veel afgestoken wordt zul je merken dat er ook een bepaalde geur bij hoort. Vooral de eerste twee onderdelen zijn makkelijk na te bootsen en gelukkig ook de belangrijkste om te trainen. Als een hond eenmaal bang is voor vuurwerk kan de geur een rol gaan spelen omdat hij het associeert met harde klappen en felle flitsen. Maar een hond die niet bang is voor geluid en licht zal waarschijnlijk ook geen problemen hebben met de geur van vuurwerk.

Voorbereiden op de knallen

hond met koptelefoon opGeluid is goed te trainen met behulp van daarvoor gemaakte cd’s. Er zijn varianten met heel veel verschillende geluiden, zoals “help ik ben bang voor onbekende geluiden” , maar er zijn ook cd’s op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om je hond aan vuurwerk en onweer te laten wennen zoals de “Tinley Gedragstherapie CD”. Het voordeel van deze gespecialiseerde cd’s is dat er veel meer soorten knallen behandeld worden. Hierdoor went je hond niet alleen aan het geluid van een rotje, maar ook aan het geluid van een gillende keukenmeid.
Zet de cd aan op een heel laag volume en speel met je hond. Zodra je de cd uitzet stopt ook het spel, hoe lang je de cd laat draaien hangt van je hond af. Zorg er voor dat de cd uit gaat zolang je hond het spelen nog leuk vindt, een minuutje oefenen is al prima. Herhaal dit een paar keer voordat je het volume een tikje harder zet. Werk in kleine stapjes en probeer de cd op zoveel mogelijk plaatsen af te spelen. Op deze manier leert je hond niet alleen dat geluid in de woonkamer niet eng is, maar dat geluid nergens eng is. Bijvoorbeeld, als je een laptop hebt kun je de cd daar in afspelen op verschillende plaatsen. Het is de bedoeling dat je hond niet op het geluid reageert, als je hond angstig lijkt of niet wil spelen staat de cd te hard en moet je een paar stappen terug doen. Begin zo ver mogelijk voor oud en nieuw met deze training. Als je hond terwijl je aan het opbouwen bent toch een keer schrikt van vuurwerk dat buiten wordt afgestoken, kan het zo zijn dat je een paar stappen terug moet doen.

Voorbereiden op de flitsen

Als je de vuurwerk cd door het hele huis op vol volume aan kan zetten, zonder dat je hond er bang op reageert, kun je aan het visuele deel van vuurwerk gaan werken; de flitsen. Wist je dat kindervuurwerk het gehele jaar gekocht en afgestoken mag worden. Hieronder vallen naast sterretjes bijvoorbeeld ook bengaals vuur en boobietraps. Sterretjes zijn een mooi beginpunt. Zorg dat er geen andere honden in de buurt zijn, omdat zij mogelijk bang zouden kunnen zijn voor vuurwerk. Werk met twee mensen en begin op een bekende plaats, bijvoorbeeld in de tuin. Een persoon blijft bij de hond en de andere gaat op een grote afstand staan, liefst zo ver mogelijk. De persoon die ver van de hond staat steekt het sterretje aan en de andere persoon speelt met de hond. Probeer al spelend steeds dichter bij te komen, maar blijf wel op een afstand waarop je hond geen angst vertoont. Zorg er wel voor dat je hond niet bij het vuurwerk kan komen (je weet nooit of je hondje dat brandende sterretje als een mooie speel stokje ziet). Oefen dit op verschillende plaatsen en breid het langzaam uit naar verschillende soorten vuurwerk. Als je met een andere soort vuurwerk werkt, bijvoorbeeld bengaals vuur, moet je weer op een zo groot mogelijke afstand beginnen. Het voordeel van trainen met echt vuurwerk is dat je hond ook aan de geur went. Pas wel op dat je niet te snel gaat en doe bij twijfel altijd een stap terug.

Sommige hondenscholen bieden ook speciale vuurwerklessen voor honden aan. Zoek goed uit hoe deze les georganiseerd is voordat je besluit aan zo’n les deel te nemen. Een paar dingen waar je op kunt letten zijn:

  • De groepsgrootte; zijn de groepen zo klein dat de instructeur alle honden in de gaten kan houden zodat het niet voor een individu te snel gaat.
  • De cursusdeelnemers; zijn er geen angstige honden aanwezig. Honden kijken naar elkaar en een angstige hond kan de hele groep beïnvloeden.
  • De planning; is er een goede lesopbouw en ruimte om meer afstand te nemen als je hond het eng vindt.

Let op dat er ieder jaar weer honden banger weg gaan van een vuurwerkles dan ze daarvoor waren. Als je twijfelt is het beter om zelf te oefenen of een privé les te nemen.

Hond is al bang voor vuurwerk

hond verstopt zich onder handoekIs oudejaarsavond binnenkort en is je hond nog angstig voor vuurwerk, dan zijn er een paar hulpmiddelen die kunnen werken. Sommige honden die angstig zijn voor geluid hebben baat bij een zogenaamd ‘thundershirt’, dit is een shirt dat strak om het lijf zit bij honden. Het idee erachter is vergelijkbaar met het inbakeren van babies, en heeft bij sommige honden een positief effect. Wat je ook kunt proberen is het gebruik van adaptil feromonen in de vorm van een halsband, verdamper of spray. Dit is een synthetische nabootsing van de, voor mensen niet te ruiken, geurstof die de moederhond na de geboorte van haar pups af geeft om ze te kalmeren. Vooral de halsband en of de verdamper kunnen helpen als de hond bang is voor vuurwerk. Let er wel op dat de hond zijn halsband nooit in de bench draagt, aangezien die ergens achter kan blijven haken. (we hebben een apart artikel geschreven over het gebruik van Adaptil bij honden) Als je een van de gelukkige bent met vrienden in de buurt die een volwassen hond hebben die absoluut niet bang is voor vuurwerk, is het handig om rond oud en nieuw samen de dagelijkse rondjes te lopen. Honden kijken erg naar elkaars reacties en als er op een van je rondes vuurwerk afgestoken wordt zal jou hond sneller van de schrik herstellen als hij ziet dat de andere hond gewoon kalm blijft. Tenslotte is het handig om je hond als hij kan schrikken van vuurwerk niet los te laten in de periode dat het afgestoken wordt. Koop desnoods een flexi lijn die zijn ook te krijgen voor grote rassen. Je wilt namelijk voorkomen dat je hond zo schrikt dat hij besluit te vluchten, waardoor je hem kwijt kunt raken.

En als het niet gelukt is om je hond voor deze oud en nieuw ‘vuurwerkproof’ te maken, dan heb je meteen een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Want hoe eerder je begint, hoe groter de kans is dat je slaagt.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem is een kijkje bij het online cursus aanbod!


Geef een reactie