Is mijn hond te dik?

De meeste honden eten graag en liefst veel. Zeg maar eens nee tegen die kraaloogjes die je hongerig aanstaren. Maar soms is het echt beter voor je hond om dat toch te doen. Veel honden hebben de neiging om te dik te worden als je ze laat eten wat ze willen. Vooral na castratie of sterilisatie hoor je regelmatig dat een hondje meer aan komt dan goed voor hem is.

Nadelen te dikke hond

Er zijn meer redenen om je hond slank te houden dan het uiterlijk. Een te hoog gewicht brengt meerdere medische risico’s met zich mee. Net zoals bij mensen hebben ze een hoger risico op hart en vaatziekten, suikerziekte en gewrichtsproblemen. Zeker bij een jonge hond die nog in de groei is van een middelgroot of groter ras is dat laatste punt belangrijk. Omdat een groot deel van het skelet nog uit kraakbeen bestaat kan overgewicht tot overbelasting leiden met alle gevolgen van dien.

nadelen-dikke-hond

Naast dat te dikke honden een kortere levensverwachting hebben voelen ze zich tijdens hun leven ook minder prettig dan soortgenoten met een goed gewicht. Ze worden sneller moe en hebben minder uithoudingsvermogen. Naast dat ze dus minder genieten van lekker wandelen kunnen ze dus ook minder speels worden. Hierdoor raak je in een vicieuze cirkel, want een hond die minder beweegt heeft minder eten nodig en wordt dus makkelijk dikker.

Voorkomen dat je hond te dik wordt

Afvallen is altijd moeilijk, ook voor honden, dus het is beter om een gezond gewicht te behouden. Maar hoe voorkom je dat je hond overgewicht krijgt? Ook voor honden geldt ‘elk pondje komt door het mondje’ dus als je niet wilt dat je hond te dik wordt moet je goed opletten wat en hoeveel je hem voert.

Een belangrijke spelregel is dat je niet te veel naar de fabrikant van het hondenvoer dat je gekozen hebt moet luisteren. De richtlijnen van de hoeveelheid die ze voorschrijven klopt namelijk lang niet altijd, sommige honden hebben aan minder dan de helft al voldoende.

goed-voeden

Let goed op je eigen hond, wordt hij dikker, geef hem dan minder, wordt hij dunner, geef hem dan meer. Als blijkt dat je hond wel heel weinig nodig heeft van het voer dat je gekozen hebt is het wellicht verstandig om over te schakelen naar ander voer. Hoeveel calorieën er in een bepaald volume zitten verschilt namelijk nogal per voer.

Daarnaast kun je je hond caloriearme bijvoeding geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sperziebonen uit de vries die je voor je ze geeft alleen even hoeft te ontdooien (let wel op dat het eten dat je kiest niet giftig is voor je hond).

Let ook op wat er in de snoepjes en snacks die je naast de normale voeding van je hond geeft zit. Veel zogenaamd ‘speciale trainingssnoepjes’ bevatten veel suiker en dus veel calorieën. Er zijn gelukkig genoeg kant en klare beloningen te koop waar dit niet zo is, dus controleer voor je iets koopt de ingrediënten lijst. Een andere optie is om zelf je beloningen te maken.

Moet mijn hond afvallen?

Ernstig overgewicht valt wel op, maar het is vele male makkelijker om in te grijpen voordat je hond vele kilo’s af moet vallen. Hoe weet je nou of je hond te dun, goed, of te dik is. De manier om te bepalen of je hond te dik is, is te voelen hoeveel vet hij heeft.

Idealiter zijn zijn ribben makkelijk te voelen, maar zit er wel een dunne vetlaag overheen.

Als je hond te dun is kun je de ribben of andere botten niet alleen voelen, maar ook zien. Als dit het geval is, is het verstandig om je hond juist meer te voeren zodat hij zijn spiermassa niet verliest. Is je hond te dik, dan zit er zo’n grote vetlaag over de ribben heen dat de ribben nog moeilijk te voelen zijn. Geef dan minder voer tot je hond weer op zijn ideale gewicht is.

Hoe laat ik mijn hond verantwoord afvallen?

Net als bij mensen geldt dat te snel afvallen niet gezond is, dan verliest hij naast vet ook spiermassa. Je wilt juist dat je hond veel spiermassa en weinig vet heeft. Als je hond ernstig overgewicht heeft kun je beter met je dierenarts overleggen, omdat opeens veel bewegen dan misschien niet gezond is.

Als je hond licht tot matig overgewicht heeft pas je een combinatie toe van meer bewegen en minder eten. Geef je hond steeds een heel klein beetje minder eten, tot je de hoeveelheid hebt gevonden waarbij hij net afvalt.

fietsen-met-de-hond-1

Zog daarnaast dat je hond meer gaat bewegen, als je hond niet uit zichzelf rent en niet achter ballen of iets dergelijks aan wil is fietsen een goede optie. Bouw dit rustig op, de eerste weken is om de dag 5 tot 10 minuten langs de fiets meer dan voldoende. Fiets niet te hard, je hond moet soepel mee kunnen draven, als hij in galop gaat (zwevende sprongen) fiets je te hard. Met behulp van een springer (zie hier) kun je je hond veiliger langs de fiets mee nemen. Deze vangt namelijk klappen op als je hond toch opeens opzij trekt.

Het is heel zielig als je je hond op dieet moet zetten, maar het is eigenlijk nog veel zieliger als hij veel te dik is. Met het goede voer, gezonde extraatjes en veel beweging kun je je hond waarschijnlijk weer op een gezond gewicht krijgen zonder dat hij daar veel last van heeft. En zodra dat gewicht bereikt is zal je hond zich een stuk lekkerder voelen dan toen hij die extra kilo’s mee moest slepen.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

null