Snacks en beloningen voor Puppies

Er zijn heel veel verschillende snacks en beloningen voor honden te krijgen, maar wat is nu het beste voor je pup? Als je beloningen zoekt om intensief met je puppy te trainen is de keuze natuurlijk belangrijker dan wanneer hij één keer in de week een snack krijgt. Om een bewuste keuze te kunnen maken hebben wij een aantal aandachtspunten beschreven.

Granen

Sommige honden kunnen niet tegen granen, en vooral degenen die gluten bevatten. Bijvoorbeeld rijst is wel een graan maar bevat geen gluten. Heeft je puppy last van jeuk of huidirritatie, dan zou granen of glutenallergie de oorzaak kunnen zijn. Als je weet of vermoedt dat je pup hier last van heeft moet je opletten bij het kiezen van beloningen. Veel standaard beloningssnoepjes bevatten echter graan, dit is een goedkoop ingrediënt. Maar je kunt ook zelf beloningen maken, door bijvoorbeeld gedroogd vlees of vis in stukjes te knippen.

Suikers

Honden hebben net als mensen vaak een zwak voor zoete dingen. Om beloningssnoepjes voor honden aantrekkelijk te maken zitten er daarom vaak zoetmakers in. Deze maken echter ook dik en zijn niet zo goed voor het gebit. Van je hond wordt namelijk niet verwacht dat hij drie maal per dag zijn tanden poetst. In de ingrediëntenlijst van deze snoepjes zie je vaak suiker of glycerine staan. Als je een pup hebt die makkelijk dik wordt, of al geconstateerd is dat hij tandplak opbouwt kun je deze snoepjes beter vermijden.

Hardheid

Puppies hebben minder kracht in hun kaken dan volwassen honden. Daarom zullen ze nog niet door alle kauwsnacks heen komen. Vooral grote stukken gedroogd vlees kunnen heel taai zijn. Vis en organen als long zijn iets zachter en daarom beter geschikt. Let ook op dat je beloningsbrokjes niet te taai zijn. Als je puppy na iedere beloning een half uur moet kauwen schiet de training natuurlijk niet op.

Verteerbaarheid

De ene pup heeft gevoeligere darmen dan de ander. Als je pup regelmatig overgeeft na het eten van een bepaalde snack kan het zijn dat deze te zwaar is om te verteren. Varkensvlees is moeilijker te verteren dan overige diersoorten. (Buffel)huid is gedeeltelijk niet te verteren. Als je puppy goed kauwt en het niet te vaak krijgt is er natuurlijk niets aan de hand. Maar heb je een schrokop, dan kun je beter naar andere alternatieve zoeken. ‘Rawhide’ is dan een geurloze en redelijk overeenkomende oplossing.

Aangeraden snacks voor puppies

Hierboven staat een hele opsomming van wat niet geschikt is, maar jij bent natuurlijk benieuwd naar wat je wel kunt geven. Op internet is een ruime keus aan kauwsnacks van puur gedroogd vlees te krijgen.

Zachtere snacks voor puppies die nog moeten leren kauwen zijn long, lever en gedroogde vis. Heb je bijvoorbeeld een tuin en een sterke maag, dan zou je op zoek kunnen gaan naar een lap verse pens. Dit is een hele goede natuurlijke tandenborstel. De meeste puppies zijn er gek op, maar mensen vinden het meestal verschrikkelijk stinken. (Gepofte) varkensneuzen zijn daarentegen zo goed als geurloos en kunnen dus ook zonder schaamte meegenomen worden als je op visite gaat.

Ook repen gedroogd vlees zijn een snack die de meeste pups goed weg krijgen. Omdat ze relatief zacht zijn kun je deze ook in stukjes knippen om tijdens de training te gebruiken. Maak dan een mix met ongeveer 75% brok (als je die geeft) en de rest speciale dingen. Ook sprotten kun je makkelijk tot kleine stukjes verwerken om door deze mix te doen.

Ideeën om zelf te maken

Natuurlijk hoeft niet iedere beloning uit de dierenwinkel te komen, veel kun je ook zelf maken. Het is beter om geen zout toe te voegen en zo min mogelijk olie. Zo kun je vlees het beste even koken. Je kunt gewoon vlees nemen, zoals kip of rund, maar levertjes en hartjes zijn vaak betaalbaarder en zeker zo geliefd. Veel honden zijn ook gek op ei, als je dit opklopt en als een omelet bakt kun je er mooie beloningen van maken. Sommige hondenbezitters zweren bij de droogmachine. Gedroogd vlees behoudt veel meer vitamine dan gekookt. Je kunt bijvoorbeeld als je kvv (kant en klaar vers vlees) geeft een deel als bolletjes drogen om mee te trainen. Maar ook een omelet kan in plaats van gebakken gedroogd worden, waardoor je helemaal geen vet hoeft toe te voegen.

Tenslotte moet je huis tuin en keukendingen niet vergeten. Sommige mensen geven hun puppy dagelijks een boterham of eierkoek. Als je deze in stukjes schuurt kun je je pup er voor laten werken en scheelt het weer in de beloningsbrokjes. Dus wees creatief, kijk kritisch naar wat je je hond toch al geeft, dan wordt niet je pup, maar je portemonnee steeds dikker. Tip: Kijk ook even bij het overzicht van gratis puppypakketten, misschien zit er iets bij dat je door je mix kan doen.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus