vuurwerk
gedrags problemen
Cleo
gedrags problemen
10/31/2022
1 min
2

Waarom is mijn hond bang voor onweer?

10/31/2022
1 min
2

Vraag: Waarom is mijn hond bang voor onweer? En wat kan ik hier aan doen?

Antwoord: Onweer bestaat uit een lichtflits en een hard geluid. De meeste honden die bang zijn voor onweer zijn eigenlijk bang voor het harde geluid, maar hebben geleerd dat dat geluid na de flits komt. Ze kunnen dus al bang gaan reageren zodra ze de eerste flits zien. Of in extreme gevallen, zodra ze door veranderingen van luchtdruk voelen dat er een onweersbui aan gaat komen. Dat ze bang zijn voor de klap is eigenlijk niet zo raar, honden horen vele malen beter dan mensen, dus onweer maakt voor hun echt veel lawaai. Veel honden die bang zijn voor onweer reageren ook op vuurwerk (lees hier meer).

 Om je hond van zijn angst voor onweer af te krijgen werk je ongeveer op de zelfde manier als voor vuurwerk. Is je hond echt doodsbang, dan kun je beter een gespecialiseerde gedragstherapeut in schakelen. Milde angst voor onweer kun je meestal zelf op lossen. De lichtflitsen zijn jammer genoeg niet na te bootsen, maar vaak helpt het sluiten van de gordijnen daar voldoende tegen. Met behulp van een geluiden cd, bijvoorbeeld deze vuurwerk cd, kun je je hond rustig laten wennen aan de knallen van onweer.

hond-bang-voor-vuurwerk

Zet de cd aan op een heel laag volume en speel met je hond. Zodra je de cd uitzet stopt ook het spel, hoe lang je de cd laat draaien hangt van je hond af. Zorg er voor dat de cd uit gaat zolang je hond het spelen nog leuk vindt, een minuutje oefenen is al prima. Herhaal dit een paar keer voordat je het volume een tikje harder zet. Werk in kleine stapjes en probeer de cd op zoveel mogelijk plaatsen af te spelen. Zo voorkom je dat je hond alleen leert dat geluid in de woonkamer niet eng is en leer je hem dat dit overal geldt. Bijvoorbeeld, als je een laptop hebt kun je de cd daar in afspelen op verschillende plaatsen.

Het is de bedoeling dat je hond niet op het geluid reageert, als je hond angstig lijkt of niet wil spelen staat de cd te hard en moet je een paar stappen terug doen. Begin de training in een seizoen waarin onweer niet vaak voor komt. Als je hond namelijk tussentijds van echt onweer schrikt zul je waarschijnlijk een paar stappen terug moeten doen en weer met lager volume moeten oefenen. Overleg met je dierenarts of het verstandig is om terwijl je aan het trainen bent medicatie achter de hand te hebben voor als ze toch een keer onweer voorspellen.

Reacties
Categorieën