puppy-socialisatie
de eerste weken
Cleo
de eerste weken
12/06/2019
1 min
0

Wat is socialisatie bij honden?

12/06/2019
1 min
0

Als je dit artikel leest heb je het woord vast al eerder gehoord ‘socialisatie’. Het lijkt een magisch toverwoord te zijn in hondenland. Ik moet je teleurstellen, je kunt er niet mee toveren. Alhoewel…

Wat is socialisatie

Socialisatie, of het socialiseren van je hond, betekent dat je hond leert om zich op zijn gemak te voelen in de omgeving om hem heen. Om je hond hierbij te helpen zorg je ervoor dat hij prettige ervaringen opdoet met alles wat hij in de rest van zijn leven tegen kan komen. Het woord socialisatie wordt vaak samen genoemd met ‘de socialisatie fase’. Dit wijst naar een levensfase die plaatsvindt als je pup ongeveer tussen de 3 en 14 weken oud is. 

donder-en-de-ganzen

Tijdens deze periode staat je pup nog open voor nieuwe indrukken. Natuurlijk kan ook een pup in deze levensfase schrikken, of angstig zijn in bepaalde situaties. Maar met een beetje sturing kun je hem nog makkelijk geruststellen en de ervaringen positief laten zijn. Ergens tussen de 12 en 14 weken, wanneer precies verschilt per ras en per individu, sluit de socialisatie periode. Als je pup daarna onbekende dingen tegenkomt, dan zal zijn eerste reactie angst zijn.

En hierom is socialisatie bij honden zo belangrijk

Na de socialisatiefase is een hond meestal gedeeltelijk over zijn angsten heen te helpen, zodat hij om kan leren gaan met de omgeving. Maar het woord ‘gedeeltelijk’ zegt het al; een hond die tijdens zijn socialisatie fase niet voldoende blootgesteld is aan positieve ervaringen, zal waarschijnlijk nooit zo zorgeloos worden als een hond die dit wel is. 

donder-en-het-paard

Wist je dat angst de hoofdoorzaak is van bijtincidenten door honden. Want angst veroorzaakt angst-agressie naar datgene waar de hond bang voor is. Dus angst heeft bij honden zowel impact op de hond zelf, als op de baas. Je snapt nu waarschijnlijk waarom iedereen het over ‘socialisatie’, ‘socialiseren’ en ‘de socialisatie fase’ heeft. 

Maar wist je dat het ook heel belangrijk is dat het socialiseren op de juiste manier gebeurt. Het is namelijk belangrijk dat de ervaringen van je pup positief zijn, alleen dan leert hij dat de wereld om hem heen een fijne plaats is. Wil je meer weten, in dit artikel beschrijf ik hoe je een pup het beste kunt socialiseren.

Reacties
Categorieën