Eerste nacht pup in huis

puppies uit bezorgdoosJe zult het misschien al van meerdere mensen gehoord hebben, maar de eerste nacht dat je je pup in huis hebt kan zwaar zijn. Vroeger was de standaard oplossing om de pup zo ver mogenlijk van je bed te zetten en te proberen om door het (mogelijke) gepiep heen te slapen. Tegenwoordig zijn er ook andere mogenlijkheden.

Zodra je je puppie mee naar huis krijgt verandert er veel voor hem. Weg van het vertrouwde nest, geen warmte meer van van mamma en de broertjes en zusjes. Natuurlijk zal uiteindelijk jouw liefde alles goed maken en zal bij jouw zijn veilige haven worden, maar tot die tijd is het wel even wennen. Het helpt om je puppy zo vroeg mogelijk op te halen bij de fokker, zodat hij nog een hele dag heeft om te wennen. De pup zal waarschijnlijk sowieso moe zijn van alle nieuwe indrukken, maar het kan geen kwaad om hem voor het slapen gaan nog even extra uit te putten. Dit kan door met hem te spelen en buiten een wandelingetje te maken.

Sommige mensen leveren van te voren een knuffeltje af bij de fokker die ze bij het ophalen van de pup weer mee krijgen, de bekende geur kan geruststellend werken. Het is ook mogenlijk om D.A.P feromonen in huis te halen, een artificiele variant van de natuurlijke geruststellende geurstof die de moederhond produceert. Dit product komt in de vorm van een spray, verstuiver of halsband.

Zodra het tijd is om te slapen kan het handig zijn om de ruimte die je pup heeft te beperken door hem bijvoorbeeld in een doosje te leggen. Er moet natuurlijk genoeg ruimte zijn om lekker te liggen, maar als je hem vrij rond laat lopen heb je de kans dat hij niet waarschuwd als hij een plasje moet doen. Het is ook mogelijk om de bench te gebruiken, maar als je van plan bent die echt te blijven gebruiken kan het handiger zijn om nu voor een alternatief te kiezen. De bench moet dan namelijk een veilige leuke plek worden, en kan daarom beter rustig worden opgebouwd.

hond in doosNeem je puppie de eerste weken mee naar je slaapkamer, of ga beneden slapen als je dat liever doet. Zo kan je makkelijk je hand bij hem in de doos doen om hem gerust te stellen. Ook kan hij waarschuwen als hij moet plassen, want de blaas is in het begin meestal niet sterk genoeg om een hele nacht uit te houden. Sommige mensen raden aan om het water ’s nachts weg te halen. Een pup is echter nog heel kwetsbaar, dus het is beter om ’s nachts een extra plas rondje te maken dan om het risico te lopen je puppy uit te laten drogen.

Sommige puppies vinden het verschrikkelijk om opgesloten te worden en zullen op het moment dat je ze in de doos of bench zet meteen verschrikkelijk gaan pieppen. Je moet van te voren een keuze maken hoe je hierop reageert: of je wacht tot het piepen stopt, je mag dan best je hand in de doos steken om de pup te kalmeren, maar hem niet halverwegen de piepsessie er uit tillen. Of geef je hem direct zijn zin en let je gewoon iets beter op of hij/zij een plasje moet maken. Je wilt namelijk niet dat je puppy leert dat hij zijn zin krijgt door heel lang te blijven pieppen. Als je pup echter lief is gaan slapen en zodra hij wakker wordt gaat pieppen is de kans groot dat hij even naar het toilet moet.

Veel succes en plezier met je puppy, en als je dit op tijd leest, probeer dan vooral zoveel mogelijk uit te slapen voordat de kleine er is.

29 Reacties op Eerste nacht pup in huis

 1. Menno schreef:

  Onze pup weigerde in een doos te slapen, wilde eigenlijk alleen bij ons in bed. Maar uiteindelijk is het gelukkig goed gekomen.

  • Roxy schreef:

   Hoi Menno, ik heb ook een chow chow van 10 weken, de eerste nacht heb ik gewoon op de bank geslapen en zij lag gewoon op de grond. Er was niets aan de hand. Ik heb haar om de 2 uurtjes even een plasje laten doen en meer niet.als ie ze in een doos of bench doet maak je hun wereld Alleen nog maar kleiner, want ze worden al zwaar in de gaten gehouden en er word veel mee geknuffeld maar ook nog in een bench of doos, vinden die eigenweise hondjes iets te veel.

   • Astrid schreef:

    Ik heb ook een Chow Chow pup en net als bij jullie heeft hij geen kik gegeven de eerste nacht. Ik heb ook op de bank geslapen en hij wilde graag op de koude tegelvloer slapen. Binnen een week was hij zindelijk. Heeft in totaal maar vijf keer een plasje in huis gedaan de eerste week. Daarna nooit meer.

 2. renske schreef:

  Ja ik wil graag een pup en ik ben 12 is dat een aanrader???? Of niet en of het leuk is de eerste week en of je een beetje kan slapen

  • Lara schreef:

   Het is idd heel leuk om een puppy in huis te hebben maar je zit er wel 13 jaar aan vast. Je kan dan namelijk niet een dag geen zin hebben om de hond uit te laten. Tenzij je een hond met het hele gezin neemt.

 3. cleo schreef:

  Beste Renske,

  Een pup neem je niet alleen voor nu, maar voor de rest van zijn leven. Reken er op dat hij zo 15 jaar kan worden. Dan ben jij ondertussen 27 en ziet je leven er waarschijnlijk heel anders uit dan nu. Het is misschien vreemd om je voor te stellen, maar waarschijnlijk zit je dan niet meer op de middelbare school en woon je niet meer bij je ouders in huis. De vraag is dus eigenlijk of je ouders een hond kunnen en willen hebben. Als je ouders een hond besluiten te nemen kun jij er nu zoveel mee doen als je wilt, maar krijg je geen spijt als je leven verandert en je eigenlijk geen tijd meer hebt.

  Of een hond leuk is hangt af van wat jij leuk vindt om te doen, maar veel mensen vinden een hond gezellig en veel honden willen graag met je spelen en wandelen.

  De eerste weken moet je je pup nog veel leren. Omdat hij zijn plas en poep nog niet zo goed op kan houden zul je er de eerste weken ook ’s nachts uit moeten. Daarnaast vinden ze het ook in het weekeind vaak vroeger tijd om te spelen dan jij. Honden kunnen best leren uitslapen, maar dat duurt even. Je zult er dus in het begin wat slaap voor op moeten offeren.

 4. gerard schreef:

  Onze pup loulou is nu een week bij ons en heel erg speels vanaf vanmiddag is ze futloos kan het doordat ze misschien van de campunulaplant heeft gegeten of kan het zijn dat we haar vanmorgen teveel hebben uitgeput met spelen, ze heeft vanmiddag ’n beetje gebraakt maar ze heeft net wel wat gegeten. Ik hoop op een reactie van u. Bvd gerard

  • cleo schreef:

   Hallo Gerard,
   bij twijfel is het altijd verstandig om je dierenarts te bellen, zeker bij een jonge pup. Ik hoop dat alles helemaal goed is gekomen met loulou.
   mvg. Cleo

 5. Roxy schreef:

  Ik heb een chow chow van 10 weekjes en ze is super lief! Alleen als zij naar buiten gaat gaat ze plukken met haar snuitje aan de takken en bladeren. Ik vraag me af waarom, ik heb het opgezogt op internet maar daar kon ik niets vinden?

 6. Giny schreef:

  Hallo, mijn naam is Giny en ik ben 15 jaar oud. Binnenkort krijgen we een pup in huis genaamd Barney. Barney is al bijna 3 maanden oud, maar is als enige van het nest nog niet zindelijk. Volgens het opvanggezin waar Barney nu verblijft weigert hij om zn behoefte op de krant/buiten te doen, maar doet hij het nog steeds op een plek waar hij zin heeft om zn behoefte te doen. Ik moet Barney in de ochtend uitlaten, en vroeg me af hoe ik hem kan trainen dat hij zijn behoefte alleen nog maar buiten doet. Heeft iemand antwoord op mijn vraag?

 7. Berna schreef:

  Mijn dogo argentino heb ik de eerste weken in bed genomen en tegen me aangelegd.
  Daardoor heb ik gewoon kunnen slapen ze sliep de hele nacht gewoon door en heb een band voor het leven terug gekregen! Het is een lieve goed opgevoede rustige hond die altijd in mijn buurt blijft,vrijwillig.

 8. Wil schreef:

  Wij gaan Zondag een puppy van vier maanden ophalen.
  Ons vorige hondje is bijna 17 geworden.
  En heeft s,nachts nooit gejankt,gewoon in het begin in zijn mandje naast je bed en hem corrigeren als het nodig is.
  Een zachte tik op zijn neus zonder woorden.
  Hij moet wel opgevoed worden. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
  Na een week sliep hij gewoon in zijn mandje in de keuken met de deur dicht.
  het was de liefste hond van de hele wereld. Succes mensen

 9. Elisabeth schreef:

  Hallo!

  Wij nemen binnenkort een Golden Retriever pup in huis voor mijn oudste dochter, wij geven de retriever een plek in onze bijkeuken waar die vrij veel ruimte zal krijgen. Maar de eerste nachten wilt onze oudste dochter de pup bij haar in bed en langzaam laten wennen aan de slaapruimte van de pup. Voor in de toekomst heeft ze ook gezegd dat ze het niet erg vond om met zo’n grote hond te slapen in bed, maar dit keur ik voornamelijk af. Is dit een goed ”alternatief” om een hond alleen te leren slapen?

  Groeten

  • Evi Meuris schreef:

   Hallo Elisabeth,
   bij een hond is 1 regel heel belangrijk: consequent zijn, wat de pup de eerste dag mag, mag je daarna niet meer verbieden, dat is niet alleen verwarrend voor de hond, maar geeft veel stress. Indien uw dochter de pup mee in bed neemt, kan ze dat best blijven doen. Indien u wenst dat de pup leert alleen slapen, moet je vanaf dag 1 aanduiden waar de pup mag slapen en dit wordt dan ook de veilige plek van de pup. Op deze plaats moet je de pup ook met rust laten (aaien mag altijd natuurlijk), maar je mag de pup nooit op de veilige plek sturen als “straf” want dat is weerom verwarrend en stressvol. Bezoek mag de pup ook niet benaderen op de veilige plek, laat bezoek de pup aanhalen met bijvoorbeeld een koekje, zo leert de pup meteen dat bezoek leuk is. Veel plezier gewenst met uw pup.

  • Jones schreef:

   waarom zou je? Laat haar lekker met de hond slapen! Zij gelukkig, hond gelukkig…..

 10. De vreese delphine schreef:

  Hallo, beste ik heb nu 2 dagen een puppy, hij wil niet in de bench, want dan begint hij te piepen, hoe los je dat op? Na 3 dagen pas? Of later als hij groot is? Ook plast en kakt hij nog steeds binnen.. Dat is normaal? Ik ben 20 dus ik wil dat alles goed verloopt, natuurlijk.. Maar ik heb geduld..

  • Evi Meuris schreef:

   Dag Delphine,
   mijn pup had in het begin een blaasontsteking en plaste hierdoor enorm veel binnen, indien u niet gerust bent dat uw pup nog steeds binnen gaat, kan u best contact opnemen met uw dierenarts. Maar elke hond is anders en de ene leert dit al vlugger dan de andere, een kind kan ook niet meteen op het potje gaan. Mijn pup wou ook niet in de bench slapen, tot wanneer ik die op een andere plaats heb gezet en het deurtje altijd liet openstaan, maar zoals ik zei, elke hond is anders, misschien vindt hij het gewoon geen leuke slaapplek? In het begin wou ze ook niet eten, tot ik online gelezen heb dat sommige honden zichzelf niet graag in spiegelbeeld zien, dus heb ik mijn inox-eetkom vervangen door een plastieken en sindsdien eet zij heel goed. Soms is het moeilijk te ontdekken wat uw hond leuk vindt, maar dat is het plezier van je hond te leren kennen, vind ik.
   Ik wens u in elk geval veel plezier met uw pupje.

  • ron schreef:

   Ik mag hopen dat alles gelukt is….maar je hebt je absoluut onvoldoende voorbereid op de komst van de pup….zindelijkheid is niet ineen dag gepiept. ..hier is wel enige inspanning voor nodig.

 11. sam strikker schreef:

  Hallo,
  Na lang Nadenken over een hond hebben wij besloten om een berner sennen pup te nemen. Ik vroeg me alleen het volgende af, wij hebben een kat van ongeveer 6 jaar, die al rond de 3 jaar bij ons woont. De kat heeft het niet echt op honden. Hij krabt niet maar rent weg naar boven om vervolgens daar te blijven tot de hond weg is. Aangezien wij nu een hond willen nemen ben ik bang dat de kat zich alleen en verwaarloost zal voelen, ook ben ik van met een kat die al 6 jaar is dat hij niet echt zal wennen aan de hond. Heeft iemand wat goeie tips of ervaring hiermee? De kat wegdoen en namelijk absoluut geen optie.
  Alvast bedankt,

  • greetje schreef:

   Wat je kan doen om de kat te laten Wennen aan je hond is dit.
   koop een bench waar je een mandje en eten en drinken in kan zeten misschien een open kattenbak,en als mandje een hangmand.
   laat daar je kat een paar x per dag in zodat je kat kan wennen aan je hond.
   Enzo kan je het ook anders om doen.ikzelf zou voor het eerste kiezen.4x per dag 1 uurtje of als het kan en wil iets langer.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of zo’n oude kat nog zal kunnen wennen. Heb je er over nagedacht wat je doet als de kat bang blijft en ongelukkig wordt?

   Als je het probeert wil je voorkomen dat de pup achter de kat aan kan gaan jagen. Daar leren ze beiden iets verkeerds van. Je puppy leert dan dat poesjes pakken een leuk spelletje is en je kat krijgt de bevestiging dat honden eng zijn.
   Je kunt dit doen door de kamer in tweeën te splitsen met een tijdelijk hek en de kat op zijn favoriete helft te laten. zo kunnen ze elkaar zien maar hebben ze geen direct contact.

   • Hennie schreef:

    Jawel hoor, de kat is de baas in huis en zal er na verloop van tijd aan wennen dat er een hond bij is. Ik heb een kat van bijna 15 en die heeft het altijd duidelijk gemaakt dat die hond maar niks is, een paar keer een tik op zijn neus en de hond weet waar hij staat… onderaan de rangorde!
    Er kan een lange tijd overheen gaan maar gewoon laten gaan! Komt goed, op een gegeven moment wordt de hond getolereerd maar hij zal altijd weten wie de baas is, de kat!

 12. Aimée schreef:

  Wij hebben sinds een week een pup, een kruising tussen een Amerikaanse stafford en een rednose pitbull . Zij is nu 9 weken oud. Vanaf de 1ste dag dat wij haar hebben slaap ik al op de bank zodat ik haar ’s nachts nog een plasje o.i.d. kan laten doen. Nu is het alleen zo dat zodra wij haar in de bench doen en het deurtje gaat dicht, zij gaat piepen. Of ik nu even de kamer uit loop of bij haar in de kamer blijf, dan piept ze. Alleen als ze slaapt en we leggen haar dan in de bench, dan is het goed totdat ze wakker wordt vaak. Ik probeer er al een leuk plekje van te maken voor haar door speeltjes, een warme kruik en soms wat brokjes er in te leggen. Iemand nog een idee wat ik anders kan doen om haar te laten wennen en dat ze dan niet meer piept?

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Is het een optie om haar nu met het deurtje open in de bench te laten slapen zolang je zelf ook in de kamer slaapt? Dan kun je haar langzaam aan het liggen in een bench met gesloten deurtje laten wennen.
   In het artikel over benchtraining kun je tips lezen over hoe je dit aan kunt pakken.

 13. willy sonck schreef:

  ik heb ooit vernomen als men een pup gaat bekijken dat het beste is van er even bij het nest te gaan zitten om hun reacties te bekijken.

  Ook als men de pups meeneemt naar huis, ze eventjes buiten te laten om te wennen aan de omgeving, alsmede na het eten of drinken hun te begeleiden naar de plek waar ze hun behoefte kunnen doen

  Strookt dit met de werkelijkheid?

  • willy sonck schreef:

   ik heb ooit vernomen als men een pup gaat bekijken dat het beste is van er even bij het nest te gaan zitten om hun reacties te bekijken.

   Ook als men de pups meeneemt naar huis, ze eventjes buiten te laten om te wennen aan de omgeving, alsmede na het eten of drinken hun te begeleiden naar de plek waar ze hun behoefte kunnen doen

   Strookt dit met de werkelijkheid?

 14. Indy schreef:

  Hallo wij hebben nu 4 maanden een alaska malamute vanaf de eerste dag in de bench en 2 weken volgehouden beneden op de bank maar brak de tent af daarna vrij in huis wat super goed gaat.

  Het enige wat hij doet is naast me komen zitten en blijfen blaffen hoe kan ik dat afleren

  Groetjes indy en takoda

 15. anoniem schreef:

  Vandaag pup gehaald en bij vorige eigenaar sliep hij in de bench masr bij ons dus niet,blaffen en piepen iemand een idee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *