Eerste nacht pup in huis

puppies uit bezorgdoosJe zult het misschien al van meerdere mensen gehoord hebben, maar de eerste nacht dat je je pup in huis hebt kan zwaar zijn. Vroeger was de standaard oplossing om de pup zo ver mogenlijk van je bed te zetten en te proberen om door het (mogelijke) gepiep heen te slapen. Tegenwoordig zijn er ook andere mogenlijkheden.

Zodra je je puppie mee naar huis krijgt verandert er veel voor hem. Weg van het vertrouwde nest, geen warmte meer van van mamma en de broertjes en zusjes. Natuurlijk zal uiteindelijk jouw liefde alles goed maken en zal bij jouw zijn veilige haven worden, maar tot die tijd is het wel even wennen. Het helpt om je puppy zo vroeg mogelijk op te halen bij de fokker, zodat hij nog een hele dag heeft om te wennen. De pup zal waarschijnlijk sowieso moe zijn van alle nieuwe indrukken, maar het kan geen kwaad om hem voor het slapen gaan nog even extra uit te putten. Dit kan door met hem te spelen en buiten een wandelingetje te maken.

Sommige mensen leveren van te voren een knuffeltje af bij de fokker die ze bij het ophalen van de pup weer mee krijgen, de bekende geur kan geruststellend werken. Het is ook mogenlijk om D.A.P feromonen in huis te halen, een artificiele variant van de natuurlijke geruststellende geurstof die de moederhond produceert. Dit product komt in de vorm van een spray, verstuiver of halsband.

Zodra het tijd is om te slapen kan het handig zijn om de ruimte die je pup heeft te beperken door hem bijvoorbeeld in een doosje te leggen. Er moet natuurlijk genoeg ruimte zijn om lekker te liggen, maar als je hem vrij rond laat lopen heb je de kans dat hij niet waarschuwd als hij een plasje moet doen. Het is ook mogelijk om de bench te gebruiken, maar als je van plan bent die echt te blijven gebruiken kan het handiger zijn om nu voor een alternatief te kiezen. De bench moet dan namelijk een veilige leuke plek worden, en kan daarom beter rustig worden opgebouwd.

hond in doosNeem je puppie de eerste weken mee naar je slaapkamer, of ga beneden slapen als je dat liever doet. Zo kan je makkelijk je hand bij hem in de doos doen om hem gerust te stellen. Ook kan hij waarschuwen als hij moet plassen, want de blaas is in het begin meestal niet sterk genoeg om een hele nacht uit te houden. Sommige mensen raden aan om het water ’s nachts weg te halen. Een pup is echter nog heel kwetsbaar, dus het is beter om ’s nachts een extra plas rondje te maken dan om het risico te lopen je puppy uit te laten drogen.

Sommige puppies vinden het verschrikkelijk om opgesloten te worden en zullen op het moment dat je ze in de doos of bench zet meteen verschrikkelijk gaan pieppen. Je moet van te voren een keuze maken hoe je hierop reageert: of je wacht tot het piepen stopt, je mag dan best je hand in de doos steken om de pup te kalmeren, maar hem niet halverwegen de piepsessie er uit tillen. Of geef je hem direct zijn zin en let je gewoon iets beter op of hij/zij een plasje moet maken. Je wilt namelijk niet dat je puppy leert dat hij zijn zin krijgt door heel lang te blijven pieppen. Als je pup echter lief is gaan slapen en zodra hij wakker wordt gaat pieppen is de kans groot dat hij even naar het toilet moet.

Veel succes en plezier met je puppy, en als je dit op tijd leest, probeer dan vooral zoveel mogelijk uit te slapen voordat de kleine er is.

8 Reacties op Eerste nacht pup in huis

 1. Menno zegt:

  Onze pup weigerde in een doos te slapen, wilde eigenlijk alleen bij ons in bed. Maar uiteindelijk is het gelukkig goed gekomen.

  • Roxy zegt:

   Hoi Menno, ik heb ook een chow chow van 10 weken, de eerste nacht heb ik gewoon op de bank geslapen en zij lag gewoon op de grond. Er was niets aan de hand. Ik heb haar om de 2 uurtjes even een plasje laten doen en meer niet.als ie ze in een doos of bench doet maak je hun wereld Alleen nog maar kleiner, want ze worden al zwaar in de gaten gehouden en er word veel mee geknuffeld maar ook nog in een bench of doos, vinden die eigenweise hondjes iets te veel.

 2. renske zegt:

  Ja ik wil graag een pup en ik ben 12 is dat een aanrader???? Of niet en of het leuk is de eerste week en of je een beetje kan slapen

 3. cleo zegt:

  Beste Renske,

  Een pup neem je niet alleen voor nu, maar voor de rest van zijn leven. Reken er op dat hij zo 15 jaar kan worden. Dan ben jij ondertussen 27 en ziet je leven er waarschijnlijk heel anders uit dan nu. Het is misschien vreemd om je voor te stellen, maar waarschijnlijk zit je dan niet meer op de middelbare school en woon je niet meer bij je ouders in huis. De vraag is dus eigenlijk of je ouders een hond kunnen en willen hebben. Als je ouders een hond besluiten te nemen kun jij er nu zoveel mee doen als je wilt, maar krijg je geen spijt als je leven verandert en je eigenlijk geen tijd meer hebt.

  Of een hond leuk is hangt af van wat jij leuk vindt om te doen, maar veel mensen vinden een hond gezellig en veel honden willen graag met je spelen en wandelen.

  De eerste weken moet je je pup nog veel leren. Omdat hij zijn plas en poep nog niet zo goed op kan houden zul je er de eerste weken ook ‘s nachts uit moeten. Daarnaast vinden ze het ook in het weekeind vaak vroeger tijd om te spelen dan jij. Honden kunnen best leren uitslapen, maar dat duurt even. Je zult er dus in het begin wat slaap voor op moeten offeren.

 4. gerard zegt:

  Onze pup loulou is nu een week bij ons en heel erg speels vanaf vanmiddag is ze futloos kan het doordat ze misschien van de campunulaplant heeft gegeten of kan het zijn dat we haar vanmorgen teveel hebben uitgeput met spelen, ze heeft vanmiddag ‘n beetje gebraakt maar ze heeft net wel wat gegeten. Ik hoop op een reactie van u. Bvd gerard

  • cleo zegt:

   Hallo Gerard,
   bij twijfel is het altijd verstandig om je dierenarts te bellen, zeker bij een jonge pup. Ik hoop dat alles helemaal goed is gekomen met loulou.
   mvg. Cleo

 5. Roxy zegt:

  Ik heb een chow chow van 10 weekjes en ze is super lief! Alleen als zij naar buiten gaat gaat ze plukken met haar snuitje aan de takken en bladeren. Ik vraag me af waarom, ik heb het opgezogt op internet maar daar kon ik niets vinden?

 6. Giny zegt:

  Hallo, mijn naam is Giny en ik ben 15 jaar oud. Binnenkort krijgen we een pup in huis genaamd Barney. Barney is al bijna 3 maanden oud, maar is als enige van het nest nog niet zindelijk. Volgens het opvanggezin waar Barney nu verblijft weigert hij om zn behoefte op de krant/buiten te doen, maar doet hij het nog steeds op een plek waar hij zin heeft om zn behoefte te doen. Ik moet Barney in de ochtend uitlaten, en vroeg me af hoe ik hem kan trainen dat hij zijn behoefte alleen nog maar buiten doet. Heeft iemand antwoord op mijn vraag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>