Benchtraining Puppy en het nut van de bench
08 februari 2023 

Benchtraining Puppy en het nut van de bench

Het is mogelijk om je pup zonder bench op te voeden. Maar een bench kan wel een heel handig hulpmiddel zijn. Je kunt het vergelijken met een wieg voor een baby: Een bench is veilige plaats om te slapen.

babybedje pup

Ook een puppyren is niet noodzakelijk. Maar een puppyren kan wel veel rust geven. Je kunt het vergelijken met de box van een baby: Het neemt namelijk de noodzaak om steeds ‘politieagent te moeten spelen’ weg.

een puppyren is een soort box

Het artikel is heeft eigenlijk twee onderwerpen:

 • In het eerste deel ga ik in op het nut van de bench en het gebruik van een puppyren
 • In het tweede deel leg ik uit hoe benchtraining werkt.

Zo gebruik je een bench en puppyren

Is een bench handig voor jou?

De meeste pups zijn niet goed in het nemen van rust. Uitzonderingen daargelaten blijven ze zo lang wakker, dat ze over hun slaap heen komen. Daardoor zullen ze hyper worden van vermoeidheid.


Veel gehoorde klachten zijn dat de pup nog meer gaat bijten of blaffen dan normaal. Dit wordt soms omschreven als ‘de pup valt mij uit het niets aan'. En 'wat ik ook doe, de pup is niet af te leiden’. Dit is heel normaal puppygedrag en komt dus door die oververmoeidheid.


Heeft jouw pup hier geen last van en slaapt hij uit zichzelf genoeg, dan is een bench niet nodig. Zo niet, dan kan een bench je pup helpen om rust te nemen.

In een bench is niet zo veel ruimte, waardoor de pup niet echt kan spelen. Als je puppy eenmaal met het deurtje dicht in de bench kan liggen, dan weet hij dat er niets gaat gebeuren. Dat geeft rust, want dan hoef je niet iedere keer enthousiast uit je mand op te springen als er iemand op staat.

bench met slapende pup

Daarnaast is een bench een soort holletje. Zeker als je een dichte bench hebt of er een kleed over hangt. Hierdoor komen er minder prikkels binnen, waardoor je pup dus minder snel wakker schrikt. Het ‘holletjes effect’ heeft als extra voordeel dat veel pups zich heel veilig voelen in een bench. Als de drukte in huis ze even te veel wordt hebben ze dan ook de optie om zich even terug te trekken.

honden verstopt in kleed

Tenslotte is het handig om je puppy jong aan de bench te laten wennen. Want mocht hij zich ooit zo bezeren dat door de dierenarts benchrust aangeraden wordt, dan is het fijn als je hond zich er dan prettig in voelt.

Is een puppyren handig voor jou?

Soms wordt een bench gebruikt om langere tijd veilig alleen te kunnen zijn. Daar is een bench eigenlijk te klein voor. Zelfs als je een hele grote bench koopt, waar je hond in kan zitten en staan. Want hij kan er dan nog steeds niet makkelijk in rondlopen en echt bewegen.

Je kunt hier beter een puppyren voor gebruiken: Dit is een grote omheining die aan de bovenkant open is. Misschien herken je het van de fokker. Fokkers gebruiken ook vaak een ren waar moederhond en de pups in verblijven.

pup is in slaap gevallen in zijn ren

Een ren is een veilige plaats waar de pup kan spelen en rondneuzen zonder steeds aandacht nodig te hebben. In de ren zet je alleen spullen van je pup. Zo blijven jouw spullen heel en kan je pup echt zijn gang gaan.

Een puppyren is dus handig als je de pup alleen wilt kunnen laten. Maar ook mensen die meestal thuis zijn kunnen baat hebben bij een puppyren. Het voorkomen van ongewenst gedrag is vaak de beste oplossing. Door een puppyren te gebruiken kan een pup geen stoute dingen gaan doen om je aandacht te vragen. Dat geeft zowel jou als je pup rust.

In mijn online puppycursus raad ik ook de puppyren aan, en nog veel meer benieuwd? Klik hieronder!

banner complete puppycurus

Hoeveel ruimte moet ik opofferen?

hoe groot moet een bench zijn

De ideale maat van een bench hangt natuurlijk af van de grootte van je hond. Het is de bedoeling dat je hond er zodra hij volgroeid is languit in kan liggen en rechtop in kan zitten of in ieder geval staan. Een grotere bench is niet beter, want hij is gemaakt om te slapen en niet om rond te lopen.

Is je hond volgroeid, dan kun je meten:

 • Als je wilt dat je hond kan staan meet je hem terwijl jij staat langs zijn voorpoot tot de hoogte waar het hoofd eindigt en telt daar 10 cm bij op.
 • Als je een iets ruimere bench wilt zodat je hond ook kan zitten meet je hem zittend van kop tot poten en ook daar mag je 10 cm bij optellen.
 • De minimale lengte vind je door je hond van neus tot staartaanzet te meten en daar 10 cm bij op te tellen.

zo meet je hoe groot een bench moet zijn

Heb je nog een pup, dan klopt die meting natuurlijk nog niet. Want voor je het weet past je pup dan niet meer in de bench. Heb je een rashondje, dan kun je de afmetingen van een volwassen hond via de rasvereniging vinden. Bij overige hondjes is het verstandig bij de fokker na te vragen hoe groot de ouderdieren waren en de grootste van de twee aan te houden.

Voor benches kun je op google de ideale afmetingen voor de meeste rassen vinden. Het is de bedoeling dat je hond er zodra hij volgroeid is languit in kan liggen en rechtop in kan zitten. Een grotere bench is niet beter, want hij is gemaakt om te slapen en niet om rond te lopen. Als je pup een mix is, dan gok je hoe groot hij ongeveer gaat zijn zodra hij uitgegroeid is en zoek je de ideale bench maat op voor een ras dat ongeveer even groot is.

Om je een idee te geven:

 • een bench met een lengte van ongeveer 60 cm is voor de hele kleine rassen, formaat Chihuahua
 • een bench met een lengte van ongeveer 75 cm is voor kleine rassen, bijvoorbeeld een Teckel, een Jack Russel, of soortgelijk formaat
 • een bench met een lengte van ongeveer 90 cm is voor gemiddelde rassen, zoals de Engelse Setter en Border Collie
 • een bench met een lengte van ongeveer 105 cm is voor iets grotere rassen, zoals een Labrador of Herder
 • een bench van ongeveer 120 is voor de hele grote rassen, zoals de Deense Dog en de Sint Bernard

Als je pup er net, dan is zwemt hij natuurlijk in zo'n grote bench. Sommige pups vinden dat prima. Maar er zijn er ook die baat hebben bij een kleinere bench. Bijvoorbeeld omdat ze zich dan veiliger voelen. Of omdat het zindelijk maken dan makkelijker gaat. In zo'n geval kan een benchverkleiner uitkomst bieden.

hond met pasgeboren puppies

hoe groot moet een puppy ren zijn

Bij een puppyren is het juist wel de bedoeling dat je hond lekker rond kan lopen. Daarom wil je minimaal vier keer de afmetingen van de ideale bench aanhouden. Bij een ren geldt wel meer is beter.

Let bij een puppyren ook op de hoogte, je wil namelijk niet dat je pup er over een paar weken opeens uit kan springen. Het is dus verstandig om een puppyren te kiezen die hoger is dan je pup zodra hij volgroeid is.

Maar ik wil niet voor altijd een bench of puppyren

Het schrikt natuurlijk een beetje af, als een groot deel van je kamer volgebouwd worden met een puppyren en bench.

Het is gelukkig alleen een tijdelijke oplossing. Zodra je hond door de pubertijd heen is kan alles de deur uit. Wanneer dit is verschilt per hond. Zo gedragen hondjes van kleine rassen zich vaak voor ze een jaar oud zijn al volwassen. Maar kan het bij honden van grote rassen zo anderhalf tot twee jaar duren.


Je hoeft je geen zorgen te maken dat je hond altijd in de puppyren moet blijven als je hem deze gebruikt. Je hoeft een pup niet iedere slechte gewoonte af te leren als je deze niet eerst aanleert.


Door een puppyren te gebruiken kun je zorgen dat je pup alleen maar goede keuzes kan maken. En die keuzes worden gewoontes die straks als de ren weer weg is nog steeds uitgevoerd worden.


Hetzelfde geldt voor een bench. Leer je een pup goede slaapgewoontes aan, dan zal hij deze als volwassen hond hebben. Als volwassen hond zal hij dan makkelijk aan zijn slaap toegeven en niet zomaar overprikkeld raken. Dan is een bench dus niet meer nodig.


Wat voor bench kies je

Er zijn drie verschillende type benches: de reisbench, de transportbox en de draadbench. Ieder type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ik zal over ieder type iets vertellen, zodat je zelf kunt kiezen welke het best bij jou past.

Reisbench

Een reis bench is gemaakt van stof. Hij is makkelijk op te zetten en mee te nemen.

Deze benches kunnen makkelijk kapot gebeten worden. Pups kauwen graag. Hierdoor is een reisbench voor veel pups geen geschikte vaste ligplaats.

Toen ik nog een pup had heb ik er zelf een gebruikt om mee te nemen op vakanties. Lichter en makkelijker mee te nemen vind je namelijk niet.

reis bench

Transportbox

Een transportbox is veel steviger. Deze benches zijn gemaakt van kunststof of metaal. Zoals de naam al zegt, worden dit soort benches vaak gebruikt om een dier in te vervoeren.

Er zijn varianten die speciaal zijn ontworpen voor de auto en varianten die juist aangepast zijn om in het vliegtuig te mogen.

Deze benches zijn stevig genoeg om als vaste bench te gebruiken. Sommige honden vinden het fijn dat het een soort holletje is, doordat alle zijkanten en de bovenkant vrijwel helemaal dicht zijn. Maar er zijn ook honden die dit juist vervelend vinden. En geef toe, dit type bench valt wel heel erg op in je kamer.

pup in transportbox

Draadbench

 Een draadbench is de meest populaire optie. Dat komt omdat hij het meest flexibel in gebruik is:

 • Een kwalitatief goede draadbench is stevig. Een pup kan er niet zomaar doorheen kauwen.
 • De meeste draadbenches zijn opvouwbaar, waardoor je ze mee kunt nemen als dat nodig is.
 • Een draadbench oogt luchtiger, zowel voor jou als je hond. Als je hond toch graag een holletje wil, dan kun je een kleed over de bench leggen.

Dus zoek je een bench voor thuis, die je af en toe mee kunt nemen als je een weekendje weg gaat? Dan is een draadbench een logische keuze.

liggende pup in bench


Waar kun je op letten bij het kopen van een puppyren

Ook bij een puppyren kun je uit meerdere opties kiezen. Je wilt opletten dat je een stevige ren kiest. En dat het materiaal waarvan de ren gemaakt is niet makkelijk stuk te kauwen is.

Een houten puppyren is bijvoorbeeld erg mooi. Maar er is een grote kans dat er puppy tandjes in komen te staan. En eigenlijk is een voordeel van een goede puppyren dat je pup juist leert kauwen in hondenspeeltjes en niet in meubels.

Een stalen puppyren is daarom geschikter. Metaal is niet kauwbaar en zwaar. Het voordeel van zwaarder materiaal is dat het niet makkelijk verschuift als je hond er tegenop gaat staan.

Soms verkopen ze 'een puppyren' met dakje, of een ren die zo klein is dat je er zelf niet bij past. Ondanks dat de naam anders doet vermoeden raad ik deze niet aan om als ren te gebruiken.

Let ook op het type deur: Vaak is je ren zo hoog, dat je er niet meer makkelijk overheen kunt stappen. Daarom wil je dat er een deurtje in zit waar je makkelijk doorheen kunt, om bij je pup te komen.

Veel rennen bestaan uit losse elementen. Dat is handig als je een ren in een bepaalde vorm op wil zetten. Bijvoorbeeld omdat hij net in een hoek van de kamer past.

pup in ren

Als je handig bent kun je zelf een puppyren maken. Bijvoorbeeld van elementen die voor een hekje in de voortuin gemaakt zijn. Of geplastificeerd kippengaas in een raamwerk van latten voor een budgetvriendelijke optie. Let ook hierbij op hoe 'knaagbaar' je resultaat wordt.

Handige accessoires

Vetbed

Als je een bench kiest is het fijn voor je pup als hij niet op een harde ondergrond hoeft te liggen. Je kunt ervoor zorgen dat je pup zelf heen en weer kan tussen de bench en puppyren. Doe je dit niet, dan is ook in een puppyren is een ligplaats wel handig.

Maar een kussen wil nog wel eens ‘zomaar ineens’ exploderen.

puppy sloopt
Een goed alternatief is een vetbed; dat is een dik, wasbaar kleed dat een beetje op hoogpolig tapijt lijkt. Een vetbed is een stuk steviger en minder leuk om te slopen dan een kussen. Dat mooie kussen of die schattige mand kun je beter aanschaffen als je pup iets ouder is en zijn puppy en puber -streken verleerd heeft.

vetbed


Water

Het is voor je pup fijn als hij altijd water beschikbaar heeft. Zeker met warm weer loopt zo’n kleintje anders het risico om uit te drogen.

Maar een waterbak in een kleine ruimte met een pup is vaak niet zo handig. Veel pups gebruiken hem dan namelijk om in bad te gaan.

waterbak is niet altijd handig voor pups

Je kunt ook bakjes kopen die je op kunt hangen aan de bench. Of nog handiger, voor de echte wildebrasjes; een drinkfles die je in de bench kunt ophangen. Dat is een soort grote cavia fles, maar dan ontworpen voor hondjes.

Kauwmatriaal

Zowel in de bench als in de puppyren wil je geschikt kauwmateriaal aanbieden. Pups hebben nog grote kauw drang en het is fijn als ze leren om hier hun eigen kauwspeelgoed voor te gebruiken.

In de ren kun je ook speeltjes aanbieden. Er zijn speeltjes waar je pup druk van wordt, bijvoorbeeld met piepende geluidjes. Deze zijn geschikter om in de ren te geven, dan in een dichte bench. Zo voorkom je dat je pup gefrustreerd raakt, omdat hij wel wil rennen, maar het niet kan.

Kauwen is rustgevend voor honden. Daarom is kauwen een goede tijdsbesteding in een bench. De Kong is bijvoorbeeld een heel geliefd kauwspeeltje. Let er wel op dat je pup geen stukken van het kauwspeelgoed kan scheuren en opeten. De ene pup is sterker en destructiever dan de andere. Daarom is er apart speelgoed voor voorzichtige en voor sterke kauwers.

Kauwsnacks mogen natuurlijk wel opgegeten worden, maar ook hierbij geldt, ken je pup: Er zijn slokops die als een reiger proberen ‘de prooi’ in een keer in te slikken, zonder hem in kleine stukjes te kauwen. Dat geeft verslikkings- en verstoppingsgevaar. Deze pups kun je beter dingen aanbieden waarvan zelfs zij wel inzien dat het niet in een keer gaat passen. Ook deze snacks worden kleiner door het kauwen, dus voordat ze inslik gevaar op kunnen leveren ruil je ze dan weer om.

pup met kauwsnack

Waar zet je de bench en ren neer

Er zijn mensen die een bench en een puppyren in huis hebben. Idealiter is de bench dan aan de ren vastgemaakt, zoals in onderstaand plaatje. Een andere optie is om de bench in de ren te zetten. Maar dan moet er natuurlijk wel genoeg ruimte over blijven. Je wilt idealiter dat je pup zelf vanuit de ren in de bench kan komen. Want als je pup dan toch een keer zelf door heeft dat hij moe is, dan kan hij bij zijn bench komen om te gaan slapen.

schematische tekening van bench en ren

De ideale plaats voor een bench hangt af van je gezinssamenstelling.

 • Is het gezin 'rustig genoeg', dan is de ideale plaats in het deel van het huis waar je zelf het meest bent. Ergens waar de hele kamer overzien kan worden.
 • In een 'druk' gezin kan dit te veel prikkels voor een pup opleveren. Dan kan in een rustigere ruimte soms toch een betere keuze zijn.

Het is sowieso verstandig een plekje te kiezen waar niet steeds langsgelopen wordt. Want dat is zelfs in een 'rustig gezin' druk. Door de bench niet in een looppad te plaatsen is de kans dat je pup iedere keer wakker schrikt het kleinst.

Een plaats die geschikt is voor een bench is ook geschikt voor een puppyren. Een ren is natuurlijk vrij groot. Hiervoor kies je dus gewoon een plaats waar deze past. Houd daarom bij aankoop ook rekening met de ideale vorm. Zo heb je achthoekige rennen, zoals ik op het plaatje getekend heb. Maar er zijn ook rechthoekige rennen en zelfs flexibele die in een L-vorm opgezet kunnen worden.

Benchtraining: Zo gebruik je een bench

Dus je hebt besloten dat je een bench wilt gebruiken, er een aangeschaft. Nu staat je bench in de kamer te wachten tot je pup hem wil gebruiken.

Dit zal je pup moeten leren en ik adviseer dit stapsgewijs aan te pakken. Er zijn natuurlijk ‘succesverhalen’ waarbij de pup vanaf dag 1 overdag met een dichte deur in de bench lag. Maar er zijn ook pups die met een grote boog om de bench heen lopen om te voorkomen dat ze ineens ‘opgesloten worden’.

Ik geef je zo een stappenplan, waarmee je in ongeveer een week je pup kunt leren om met het deurtje dicht in de bench te blijven. Hieronder vind je eerst een paar tips om je kans op succes te verhogen.

Zorgen dat de bench leuk is voor de pup

Hoe leuker je pup de bench vindt, hoe makkelijker hij er in zal gaan op het moment dat jij dit van hem vraagt.

Geen straf

Let dus op met het gebruik van de bench als ‘straf stoeltje’.

Je mag je pup best in de bench zetten als je helemaal klaar met hem bent. Bijvoorbeeld als hij doorgedraaid van de vermoeidheid je huis af probeert te breken. Probeer op zo'n moment alleen niet te laten merken hoe je je voelt.

Dus haal eerst diep adem en begeleid hem dan naar de bench. Daar ga je rustig bij je pup zitten, terwijl hij zich met een kluifje in slaap kauwt.

Lukt het rustig in slaap komen in de bench nog niet? Dan los je het deze keer anders op en ga je met je pup oefenen. Zodat je de bench in de toekomst wel kunt gebruiken.

pup kauwt zichzelf in slaap

Niet te lang

Zorg ervoor dat je pup niet te lang in de bench zit. Je mag het echt zien als een bed.  Is je pup ‘echt’ wakker, omdat hij genoeg geslapen heeft? Dan is het tijd om hem uit de bench te laten. Zo leert je pup dat een bench een fijne slaapplaats is.

Ook is het handig om iedereen, inclusief kinderen, te instrueren om je pup met rust te laten als hij in zijn bench ligt. Dat geldt overigens ook voor een eventuele mand.

Een "holletje"

Sommige pups houden erg van holletjes. Als jouw pup dit heeft merk je dat vanzelf. Zo ging mijn hond toen ze nog pup was graag onder het gordijn liggen.

donder in haar holletje

Andere ‘holletjes’ kunnen bijvoorbeeld onder de bank of onder stoelen zijn. Zo’n op de groei gekochte kale bench kan dan te open voelen voor je pup. Je kunt de bench dichter maken door er kleden overheen te leggen en de bench te verkleinen. Dit laatste kun je doen door een speciale bench verkleiner te kopen. Of door de bench verkleinen met stevige kartonnen dozen.

Verkleinen is ook een trucje dat vaak werkt als je pup regelmatig ongelukjes heeft in de bench. Natuurlijk moet je hem er dan nog steeds regelmatig genoeg uit laten, zodat je pup op de juiste plaats kan leren plassen. Maar hoe kleiner de bench, hoe minder je pup zal bewegen. En hoe minder je pup beweegt, hoe minder druk er op de blaas komt.

Het in de bench blijven opbouwen

Voordat we het in de bench blijven stap voor stap op gaan bouwen, is het goed om te weten dat er een groot verschil is tussen overdag en ‘s nachts in de bench zijn. Veel pups kunnen ‘s nachts zonder veel problemen in de bench zijn. Maar de meeste pups vinden dit overdag wel moeilijk.

Dat is als je er over nadenkt ook wel logisch. ‘s Nachts is het voor een pup veel makkelijker om in te zien dat het tijd is om te gaan slapen. Het is stil, donker en er gebeuren veel minder interessante dingen dan overdag.

's nachts in de bench slapen

Overdag wil je pup de wereld ontdekken. Zelfs als eerst gaan slapen beter voor hem is. De bench is een heel handig hulpmiddel om je pup ook te leren om overdag zijn rust te pakken. Maar meer dan een hulpmiddel is het niet. Jij moet je pup nog steeds helpen om dit te leren waarderen.

Iedere pup is verschillend en dat ga je ook merken bij de benchtraining. Ik geef een stappenplan waarin een gemiddelde pup in een week leert om met het deurtje dicht in de bench te liggen. Maar sommige pups zullen dit al in een dag kunnen. En anderen hebben er meerdere weken voor nodig.

Die variatie is niets om je zorgen om te maken. De ervaringen die je pup bij de fokker gehad heeft speelt een rol in het leerproces. Net als zijn aangeboren karakter. Zo zal een rustige pup die bij de fokker al aan een bench gewend is er in zijn nieuwe huis waarschijnlijk zo in willen. Terwijl dit voor een energieke pup die altijd het hele huis tot zijn beschikking had langer duurt om aan te leren.

Kies de momenten waarop je met de bench gaat oefenen zorgvuldig:

 • Zorg ervoor dat je pup zijn ergste energie kwijt is. Dan heeft hij niet de behoefte om te rennen, terwijl jij hem vraagt om te blijven liggen.
 • Maar maak hem ook niet oververmoeid. Want pups komen nog makkelijk over hun slaap heen en worden dan hyper.
 • Geef je pup vlak voordat je met trainen begint de kans om te plassen en poepen, zodat je zeker weet dat dit hem niet dwars zit. Zo weet je zeker dat je pup alleen zal ‘klagen’ als je te snel door de stappen probeert te gaan.

Het stappenplan

Piept je pup, of merk je op een andere manier dat hij het niet leuk vindt in de bench? Laat hem er dan uit en herhaal de vorige stap nog een paar keer. Vaak kom je het verst door af en toe terug te durven gaan.

 • Vanaf de 1e dag: zet je de bench met het deurtje open in de kamer neer. Verstop soms wat brokjes in de bench, zodat je pup beloond wordt als hij toevallig in de bench gaat kijken. Let op, je hoeft hem de bench niet in te lokken. Je pup kiest zelf of hij er in gaat of niet.
 • Ongeveer de 2e dag, kan later zijn: Zodra je pup er soms zelf voor kiest om de bench in te gaan mag je hem al zijn voer in de bench gaan geven. Blijf er even bij zitten terwijl je pup eet en laat het deurtje nu nog open.
 • Ongeveer de 3e dag: Als je pup zijn voer rustig eet, zonder zich anders te gedragen dan hij op een andere plek zou doen, ga je door met de volgende stap. Zoals eerder gezegd volgt iedere pup zijn eigen tempo, dus als dit bij jou eerder of later dan de 3e dag is geeft dat helemaal niets. Vraag je pup af en toe om mee te komen naar de bench. Sommige pups moet je er heen lokken met iets lekkers. Bij andere pups helpt het om naast de bench te gaan zitten. Je mag nu het deurtje heen en weer bewegen terwijl je pup in de bench zit. Houd de bewegingen zo klein dat je pup zich er niet aan stoort. Als hij er uit wil mag dit.
 • Ongeveer de 4e en 5e dag: Zodra je vrij met de deur kunt bewegen, terwijl je pup in de bench zit, volgt de stap die voor de meeste pups het moeilijkst is. Je gaat het deurtje namelijk even dicht doen. Doe het deurtje steeds een korte tijd dicht en daarna weer open. In het begin kun je dit waarschijnlijk meerdere keren doen terwijl je pup in de bench zit. Je laat het deurtje steeds langere tijd achter elkaar dicht. Zodra je merkt dat je de deur langer dicht kan laten en je pup rustig blijft mag je hem iets lekkers geven. Bijvoorbeeld zijn bak met brokken of een gevulde kong. Je gaat vervolgens oefenen met het steeds langer dichtlaten van het deurtje. Tot je de deur de hele tijd die je pup besteed aan het eten dicht kunt laten. In deze stap geldt dat de deur altijd weer open is voordat je pup zijn eten op heeft. Merk je dat je puppy stopt met eten, of op een andere manier aangeeft dat hij het spannend vindt, dan laat je het deurtje korter dicht. Of je gaat even terug naar het bewegen zonder hem dicht te doen.
 • Ongeveer de 6e en 7e dag: De deur blijft nu ook even dicht nadat je pup uitgegeten is. Doe dit iedere keer iets langer, maar blijf er nog wel bij zitten. In deze fase kun je in sommige gevallen beter oefenen met een snack waar je hond lang over doet dan met een maaltijd. Omdat je de snack kunt geven op het moment dat je denkt dat het ‘bedtijd’ is en een maaltijd misschien juist net bij een actief moment van je pup zou vallen.
 • Ongeveer de 8e dag: Als je pup echt tot rust komt als de deur gesloten is kun je voorzichtig weg gaan lopen. Blijf in het begin in het zicht. Zodra je verder weg kunt lopen kun je oefenen met uit zicht gaan. En daarna met steeds langer uit zicht blijven. Tot je gewoon weg kunt lopen. Let er wel op dat je de pup alleen langere tijd in de bench laat als het echt tijd is om te gaan slapen. Nu mag je ook je pup gaan helpen om naar zijn bench te gaan als je het idee hebt dat hij wel zou kunnen slapen. Bijvoorbeeld door er naast te gaan zitten. Of door hem met iets lekkers naar de bench te leiden.

En wat als mijn pup tijdens een van de stappen begint te piepen?

Als je puppy piept in de bench mag je hem direct naar buiten laten. Meestal is een van de volgende twee redenen de oorzaak van het piepen.

 • Of je probeert je pup te snel lang in de bench te laten. Dan is het beter om een stapje terug doen en je puppy de volgende keer net iets korter opgesloten laten. Zo vermijd je het piepen en blijft de bench een fijne plek.
 • Of je pup geeft aan dat hij naar het toilet moet. Dan wil je hem natuurlijk even de gelegenheid geven om dit op de juiste plaats te doen. Met een keer toegeven, leer je hem niet perse om te piepen, maar voorkom je dat je puppy de bench vervelend gaat vinden.

puppy piept in de bench

Als je puppy echt niet in de bench wil

De ene pup zal sneller aan een bench wennen dan de andere. Maar soms lijk je echt niet verder te komen. Dan kun je nagaan of een van onderstaande punten de oorzaak is en meteen de bijbehorende oplossing lezen.

 • Kom je niet voorbij de stap van ‘de 1e dag’, omdat je pup de bench niet uit zichzelf in gaat?  Veel pups zijn nieuwsgierig en zullen uit zichzelf het hele huis en dus ook de bench verkennen. Maar 'veel' is natuurlijk niet hetzelfde als 'alle'. Heeft jouw pup niet zo’n verkenningsdrang en komt hij daardoor niet toevallig in de bench waar jij de koekjes verstopt hebt.. Dan kun je als tussenstapje eerst een kleedje uit de bench halen en die leuk maken. Dit doe je door hem op het kleedje heel veel beloningen te geven die maar blijven komen. Haal het kleedje steeds na een korte tijd weg. Zodra je puppy enthousiast wordt bij het zien van het kleedje plaats je het kleedje in de bench. Grote kans dat dit net het zetje in de rug is dat je pup nodig had, zodat hij weer lekker op het kleedje gaat liggen/spelen, maar dan dus wel in de bench!
 • Is de bench misschien te groot of juist te klein?  Een bench is groot genoeg als je pup er uitgestrekt in kan liggen en rechtop in kan zitten. Is de bench daar te klein voor, dan wil je een grotere kopen. Anders ligt je pup niet lekker en dan kom je natuurlijk ook niet makkelijk in slaap. Omdat pups in het begin heel hard groeien zal een jong pupje ‘zwemmen’ in een bench die in zijn puberteit mooi zal passen. Een te grote bench stimuleert niet om rustig te gaan liggen als je toch al druk bent, dan wil je het liefst door de hele kamer sjezen. Heeft jouw pup er mogelijk last van dat de bench nu nog te groot is? Dan kun je hem tijdelijk kleiner maken met stevige kartonnen dozen of met een bench verkleiner.
 • Heeft je pup mogelijk nare ervaringen gehad in de bench?  Bijvoorbeeld omdat de bench in het verleden als strafplaats gebruikt is. Omdat je een hondje uit het buitenland gered hebt, die dus op transport is gezet in een bench. Of omdat je pup een keer heel erg geschrokken is terwijl hij in de bench zat. Dan is het makkelijker om een andere bench te kopen en die rustig op te bouwen. Want bij de oude bench zal je eerst de angst er uit moeten proberen te trainen, voordat je aan het opbouwen kan beginnen. Een draadbench kun je het beste vervangen door een transportbox en andersom. Herplaatsers uit het buitenland zijn vaak moeilijk aan een bench te wennen, maar de puppyren lukt meestal wel.
 •  Reageert je pup erg op prikkels van buiten de bench, bijvoorbeeld op langslopende mensen of bepaalde geluiden? Kijk dan nog een keer kritisch naar de plaats waar de bench staat. Als het mogelijk is verplaats je hem naar zo’n plek dat je pup de kamer nog kan overzien, maar dat je niet direct langs de bench hoeft te lopen als je ergens heen wilt. Met andere woorden, naar een rustig hoekje van de kamer. Soms helpt het om de bench af te dekken met een kleed, zodat je pup minder prikkels uit zijn omgeving opvangt. Ook rustige muziek als achtergrondgeluid kan helpen om ‘onverwachte’ geluiden een beetje te dempen.
 • Heeft de hond mogelijk verlatingsangst?  Sommige pups vinden het een doodeng idee als je uit zicht gaat. Als je bij deze pups steeds weg gaat zodra zij in de bench liggen, dan gaan ze dit aan elkaar koppelen. Met als effect dat ze de bench eng gaan vinden, omdat ze denken dat je ze dan zal ‘verlaten’. Als dit bij jouw pup het geval lijkt te zijn, dan mag je het als twee losse trainingsdoelen behandelen. Het ene trainingsdoel is dan de de benchtraining, zonder de kamer uit te gaan. Het andere trainingsdoel is het oplossen van de verlatingsangst. Dit laatste doe je door steeds even weg te lopen en weer terug te komen, voordat je pup bang wordt. Zodra de benchtraining nog niet voltooid is doe je dit zonder dat je pup in zijn bench zit. Uiteindelijk is de bench juist bij honden met verlatingsangst een goed hulpmiddel. Dus zodra je pup tevreden in de bench gaat liggen, mag je hem er wel weer in gaan zetten bij de training. Let er dan wel op dat je nog steeds niet altijd weg gaat als je pup in zijn bench ligt, maar soms ook bij hem blijft.

Puppy plast / poept in de bench

Veel puppy's zullen hun slaapplaats, dus hun bench, schoon proberen te houden. Mocht jouw puppy toch in de bench plassen of zelf poepen, probeer dan de bench tijdelijk iets kleiner te maken. Dit kan bijvoorbeeld door er kartonnen dozen of grote knuffels in ze zetten. Vergeet niet alle kleedjes en de bench zelf goed schoon te maken. In de dierenwinkel zijn hier speciale schoonmaakmiddelen voor te koop. Een puppy ruikt beter dan wij, en ontlastingsgeur moedigt aan om weer op die plaats te gaan. Probeer ook ongelukjes in de toekomst te voorkomen, door je pup direct zodra hij onrustig wordt uit de bench te halen en de kans te bieden zijn behoefte te doen.

Pup aan de puppyren wennen

Het gebruik van de puppyren wil je net als de bench rustig opbouwen. Er is echter een verschil; een puppyren is groot genoeg om zelf in te gaan, wat het aanleren vaak makkelijker maakt.

Het eerste wat je wilt proberen is of je pup tevreden is in de ren als je er ook in gaat zitten. Vaak is niet het in de ren zijn, maar dat jullie buiten bereik zijn waar pups op reageren.

Als dit werkt wil je eerst de ren leuk maken terwijl je er bij blijft. In eerste instantie terwijl je ook in de ren bent. Daarna terwijl je buiten de ren bent, maar wel tegen de ren aan blijft zitten.

Een gevulde kong is redelijk veilig en vaak erg geliefd kauwmateriaal. Door regelmatig een gevulde kong in de ren te geven zal je pup het nog sneller fijn gaan vinden om in de ren te zijn.

Als je pup de ren niet direct accepteert bouw je hem rustig op, volgens de zelfde stappen die je bij benchtraining zou nemen. In de tussentijd let je extra op je pup. Als je er bij bent kun je zelf de riem om laten. Zo kun je hem ergens anders naartoe nemen zodra hij aan je bank of andere meubels wil beginnen.

pup kauwt aan de bank
Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus