Het is vervelend als je hond ergens bang voor is. Behalve dat het natuurlijk voor je hond niet leuk is, kan het ook tot ongewenst gedrag leiden. Denk bijvoorbeeld aan vluchtgedrag of angstagressie. In bepaalde levensfasen van een jonge hond is het normaal dat hij opeens angstiger reageert, ook wel angstfase genoemd. Hoe goed je ook met ze gewerkt hebt aan de socialisatie de meeste pups krijgen nadat ze ongeveer 12 weken zijn opeens last van hun eerste angstfase. De eerste angstfase duurt het langst en je kunt tot hij ongeveer 6 maanden is merken dat hij sneller schrikt en angstig reageert. Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken. Omdat de angst van honden in de angstfase meestal veroorzaakt wordt door veranderingen in het lichaam maken we onderscheid tussen hoe je om moet gaan met deze angst en hoe je om moet gaan met ‘gewone’ angst.
Angst tijdens de angstfase
Angst die zich in de angstfase ontwikkeld gaat meestal vanzelf weer over, mits je er goed mee omgaat. Dwing je hond niet in de situatie waar hij bang voor is. Als hij bijvoorbeeld opeens bang is voor de vuilniswagen, zorg je dat je er niet vlak langs hoeft te lopen, en loop je desnoods even een andere route. Je hoeft hetgeen waar je hond angstig voor is niet compleet te vermijden, het is zelfs beter als je hond er ook nu nog mee in aanraking komt. Maar probeer de afstand zo te houden dat je hond relatief rustig is, zodat hij kan ervaren dat er niets aan de hand is. Zorg ook dat je niet te veel nadruk legt op het ding waar je hond bang voor is. Ga hem dus niet proberen te lokken of iets dergelijks.
Als je weet dat je pup in de angstfase zit en ergens bang op gaat reageren kun je wel proberen hem af te leiden voordat hij het gezien heeft. Bijvoorbeeld door wat koekjes op de grond te strooien. Een hond die bezig is met snuffelen en kauwen zal minder snel bang worden.
Angst buiten de angstfase, zelf oplossen?
Is je hond al uit de angstfase en reageert hij toch ergens angstig op, dan wil je het wel met specifieke training oplossen. Een hond die heel erg angstig en dus gestrest is kan niet goed leren. Probeer dus op zo’n afstand van hetgeen waar je hond bang voor is te trainen dat hij het wel eng vindt, maar nog niet echt van slag raakt. Een goede test is of hij nog lekkers aan neemt, een hond die nog eet kan milde stress ervaren maar is nog niet te gestrest om te kunnen leren.
Reageert je hond direct zo heftig dat er niets meer met hem te beginnen is, dan is het slim om een gespecialiseerde gedragstherapeut in te schakelen. Als de angst heel hevig is, is het soms nodig om tijdelijk medicijnen voor te schrijven die de training ondersteunen. Natuurlijk is het wel de bedoeling om deze medicijnen weer af te bouwen.
Matige angst buiten de angstfase, ondersteunende middelen
Bij matige angst kun je zelf proberen of bepaalde ondersteuning helpt. Buiten de deur biedt een feromonen halsband wellicht ondersteuning. Binnen is een feromonen verstuiver een veiligere optie omdat je hond daar niet aan kan blijven hangen als je er niet bent. Deze middelen werken op basis van een voor mensen niet ruikbare geurstof die de moederhond uitstoot om haar pups te kalmeren. Deze geurstof lijkt bij sommige honden ook op latere leeftijd nog effect te hebben. Een ander middel waar veel mensen positief over zijn is het thundershirt. Dit ‘shirt’ zit strak om het lichaam van je hond en heeft bij veel honden een kalmerende werking. In dit artikel lees je meer over het middel Adaptil, en hier vind je het thundershirt. Dit zijn middelen die als ondersteuning dienen. Om de angst helemaal te doen verdwijnen moet je daarnaast nog wel met je hond trainen.
Matige angst buiten de angstfase, trainingsmethodes
Er zijn meerdere manieren om de angst voor iets te doen vervagen. Een effectieve methode is om de hond vrijwillig om te laten gaan met hetgeen waar hij bang voor was.
Je doet dit in kleine stapjes.
Eerst beloon je hem als hij naar hetgeen dat hem bang maakt kijkt zonder angstig te reageren. Begin dus op grote afstand. In sommige situaties, bijvoorbeeld als je hond bang is voor andere honden of voor fietsers, is het het best om de trainingssituaties in scene te zetten. Vraag dan iemand om respectievelijk ergens met een hond te lopen of ergens heen en weer te fietsen. Zo kun jij zelf de meest geschikte trainingsafstand bepalen. Maak de afstand steeds kleiner, maar let wel op je hond. Het is de bedoeling dat hij ook als je dichterbij komt niet angstig wordt. Gebeurt dit wel, maak dan de afstand weer groter en in kleinere stapjes weer kleiner.
Als het praktisch gezien haalbaar is leer je hem vervolgens om hetgeen waar hij bang voor is aan te raken. Dit is bijvoorbeeld voor de fietser niet handig want je wilt niet dat je hond fietsers om gaat lopen om een beloning te verdienen. Ook als je hond bijvoorbeeld bang is voor kleine kinderen kun je dit beter niet doen, aangezien deze onvoorspelbaar kunnen reageren en je wilt voorkomen dat je hond dan toch uit angst bijt. In deze gevallen kun je je hond in plaats van aanraken leren om naar je toe te komen. Om dat te doen roep je je hond iedere keer bij je als hij hetgene waar hij bang voor is in de buurt ziet, en beloon je hem als hij komt. Op een gegeven moment zal hij automatisch naar je toe komen waarna jij hem kunt belonen en hem er veilig om heen kunt leiden.
Als je wilt dat je hond het object aan leert raken blijf je de afstand kleiner maken en belonen als hij niet angstig is en naar het object kijkt. Op een gegeven moment zal de afstand zo klein zijn dat je hond het vanzelf aan gaat raken, aangezien zijn nieuwsgierigheid steeds beloond is. Sommige honden moeten een beetje geholpen worden door ze eerst te leren om op commando je hand en andere objecten aan te raken voordat ze door hebben dat dat belonend kan zijn. Hoe meer goede ervaringen je hond heeft, waarin hij beloond wordt, hoe minder de angst zal worden.
Als dit niet werkt zijn er nog genoeg andere methodes, maar het is dan verstandig om een gedragstherapeut mee te laten kijken om uit te vinden wat voor jouw hond werkt.
Als je hond ooit ernstige angstagressie heeft gehad, waarbij hij gebeten heeft, moet je hem ook zodra het beter gaat goed in de gaten blijven houden. Deze honden schrikken makkelijker weer en je wilt kost wat kost voorkomen dat hij weer bijt. Dat kan namelijk naast de bijtschade bij de andere honden of mensen ernstige trauma’s veroorzaken. Een goede oplossing is om deze honden aan een muilkorf te wennen, kies wel het brede model (zie hier), waar je hond nog door kan eten drinken en hijgen.
Angst bij honden is heel vervelend, het is hard werken om er vanaf te komen en soms lukt het niet helemaal. Vaak is het helemaal niet jouw schuld, maar wordt jij er wel op aangekeken. Ondanks het harde werk is het wel de moeite waard om het te proberen, want een hond die zich zeker voelt is vaak veel meer te vertrouwen.
Hallo
Ben gisteren puppie van 14 weken oud gaan kopen.Het is een border collie.De hond is heel bang en heeft gisteren ganse avond onder de eetplaats tafel gelegen.Hondensnoepje wil hij niet.Drinken en eten wil hij niet.Al een paar keer mee gaan wandelen en legt hem steeds neer.Heeft deze nacht in bench geslapen en dit ging wel goed.Ligt nu weer onder tafel.Wat kan ik hier aan doen?
Mvg fre
Hallo Frederik,
een pup van mee dan 12 weken is al door zijn eerste, hele belangrijke, socialisatie fase heen. Zie ook dit artikel over socialisatie.
Hoe heeft je pup de eerste 14 weken van zijn leven doorgebracht? Is hij in een huiselijke situatie opgegroeid bij mensen die er de tijd en moeite voor namen om hem overal mee naar toe te nemen zodat hij de wereld kon leren kennen? Zo niet, dan heeft hij een gigantische achterstand en is het verstandig om direct contact op te nemen met een goede gedragstherapeut om samen te bekijken of en zo ja hoe de schade te herstellen is.
Als er met de socialisatie van je pup niets mis is moet je gewoon geduld met hem hebben. Pups die ouder zijn dan 12 weken zijn minder flexibel en verhuizen naar een onbekende omgeving met onbekende mensen zal dus hoe dan ook een grote klap voor hem zijn. Laat hem naar jou toe komen en biedt hem in eerste instantie zijn eten in de buurt van de tafel, waar hij zich nu verstopt, aan. Probeer de verandering zo klein mogelijk te maken door hem bijvoorbeeld op de zelfde tijden het zelfde voer te geven als de vorige eigenaar.
Heel veel succes.
Hoi ik lees nu uw reactie want wij hebben sinds 6 wk een border collie pup ook pas bij 12 bij de fokker vandaan, die echt heel angstig is en ook nu na 6 weken nog steeds. Mijn vraag aan u is komt het goed? Is er hoop voor want dit is niet het soort hond wat ik heb uitgekozen… heb een border gekozen om allerlei training mee te doen maar deze wil echt niks….
Of je hond nu wel of niks doet je zal het er mee moeten doen
Geduld en trainen
Lees je eigen eerst is in voor je aan een pup begint
Wens je succes in de pubertijd haha
Hallo,
Wij hebben sinds een week een pup van 5 maanden.
Bij de vorige baas heeft zij nooit aan de lijn leren lopen en is alleen maar in de tuin uitgelaten.
Ze loopt nu bij ons goed mee aan de lijn tijdens het uitlaten.
Alleen ze is angstig en loopt alleen maar mee en kijkt bang naar mij als we lopen.
Ze staat ook af en toe stil.
Ze luisterde naar alle geluiden om haar heen.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ze wel haar behoefte gaat doen?
Is het geduld hebben?
Geef de Pup een lekkere plek waar in een dekentje knuffel en zonodig een kruik. Hij is net bij zijn Moeder weg dus dan kun je voorstellen dat hij haar mist, je gaf al aan dat het goed ging in de bench,iedere keer als hij zijn behoete gegeten en wat gespeeld hebt doe je hem in de bench, de eerste tijd doe je hem dicht en na een paar weken laat je het deurtje ooen.je zal zien dat hij dan daar zal gaan liggen uit zich zelf., je kunt er ook iets lekkers in leggen, en dan zie je omdat hij nog veel slaap nodig heeft zijn bench op zoekt. Sucses
Hallo,
Onze pup joep van nu 7 maanden is een schat van een beest (heidewachtel) ze licht vaak bij ons op de bank maar zodra ze in slaap valt schrikt ze wakker al je bijvoorbeeld je voet beweegd of je been. Ze begint dan hard te blaffen en te bijten in je voet of hand ze bijt niet door maar wel hard terwijl ze haar staart helemaal tussen haar benen heeft. Wij denken dus ook dat ze op dat moment heel bang is we worden niet boos en laten haar uitrazen zodra ze weer bij zinnen is likt ze aan je hand en is ze weer rustig en gaat dan vaak op een andere plek liggen. Ze lijkt ook echt hlemaal va god los als zde zo reageerd ( lippen opgetrokken tijdens grommen e.d.)
Komt dit vaker voor? Of doen we wat verkeerd?
We hebben haar trouwens mede door onwetendheid al met 6 weken gekregen en haar opgehaald bij een man die haar in een schuurtje hield waar ze alleen nog met haar broertje zat.
Groeten jurre
Hallo Jurre,
Als ik het zo lees dat ze bij 6 weken als is opgehaald en ook al alleen met haar broertje in de schuur zat ben ik bang dat het daar mee te maken heeft een pup moet sowieso 8 weken bij de moeder blijven omdat de moeder er ook is tegen nachtmerries en denk dus dat ze het niet als pup heeft geleerd door de moeder omdat ze daar misschien veel te snel is weggehaald.
Het lijkt wel alsof ze zich niet veilig voelt als ze ligt te slapen omdat ze snel wakker schrikt en dan gaat angst bijten dit is absoluut niet goed!
Misschien een idee om haar een eigen plekje te geven waar ze rustig kan slapen en beginnen op een plek waar ze jullie niet kan zien en dan steeds een stap verder wanneer ze goed heeft geslapen en rustig wakker word haar prijzen met goed zo en natuurlijk wat lekkers.
Weet niet of het helpt maar misschien hebt u hier wat aan, het heeft namelijk wel bij 1 van onze honden geholpen die dit ook heeft gehad.
Bedankt voor je antwoord Nicky,
het is inderdaad goed om je hond in dit geval een veilige slaapplaats te geven. Een bench kan hier heel geschikt voor zijn.
Help.
Ik heb een akita 19 weken oud. Ze is heel bang van fietsers en mensen die op haar aflopen om haar te aaien . Ze blaft ook nooit . Ze vindt wel leuk in het park met andere honden te spelen . En ze luistert heel goed . Alleen de angst wat ze heeft buiten doet me pijn . De staartje half hoog .
Hallo Annchie,
Je kunt misschien gaan oefenen met een bekend iemand op de fiets en zo leren dat een fiets niet eng is laat haar bij je zitten en stel haar gerust en laat andere langs je fietsen om te beginnen misschien op een afstand er langs fietsen.
En voor de mensen ga naar drukke plekken toe het hoeft niet lang want ze zal hoe dan ook onwijs gaan stressen maar dit is niet erg voor de hond dit moet je zo vaak mogelijk doen zodat ze er uit eindelijk aan gaat wennen dat er veel vreemde mensen zijn die ook op haar af zullen lopen. Wanneer ze weg schiet naar achter laat haar dan naar achter vliegen je moet haar namelijk niet dwingen om op die mensen af te gaan en zeg tegen de mensen dat ze het nog onwijs eng vind. Soms is het ook goed om met vreemde mensen een praatje te gaan maken waar je hond bij is mensen die dus geen aandacht schenken aan de hond maar gewoon een dagelijks gesprekje.
Hoop dat je hier wat mee kan,
Nikky, allereerst bedankt voor je antwoord.
Je stelt twee technieken voor, voor de angst naar fietsers ‘systematische desensibilisatie’ en voor de angst voor mensen die naar hem toe komen ‘flooding’. Ik zou de eerste techniek op beide situaties toe passen en de tweede aan mensen met heel veel ervaring over laten.
Systematische desensibilisatie betekent dat je de angst probeert te overwinnen door er rustig aan te wennen. Je zoekt steeds de grens op waar je hond nog net zichzelf kan kalmeren. Je hond leert hierdoor dat zijn angst ongegrond was.
Flooding betekent dat je de angst probeert te overwinnen door complete blootstelling. Het idee er achter is dat een lichaam niet in staat van paniek kan blijven. Als je iemand dus continu aan hetgeen waar hij bang voor was blootstelt zal hij op den duur vanzelf kalmeren en ontdekken dat zijn angst eigenlijk ongegrond was.
Er zijn twee ‘maar-en’ waardoor ik niet aanraad deze methode zomaar toe te passen:
Ten eerste moet de blootstelling dus zo lang zijn dat het lichaam niet in shock-toestand kan blijven en kalmeert. Breek je de blootstelling te vroeg af, dan is de ervaring dat de angst eigenlijk onterecht was er nog niet. Dan kan de angst door de traumatische ervaring van het blootstellen alleen maar groter worden. Daarom raad ik aan deze techniek niet zomaar toe te passen maar aan mensen met ervaring over te laten.
Ten tweede is het een methode die, zoals je voor kunt stellen, heel veel stress oplevert. Voordat je lichaam wel moet kalmeren ervaar je eerst lange tijd doodsangst. Als je dus de keuze hebt kun je beter voor een vriendelijkere methode, zoals systematische desensibilisatie, kiezen.
Om nog even terug te komen op het probleem van annchie. Als je hond bang is voor vreemde mensen die haar aaien kun je haar systematisch sensibiliseren. Voorkom dat mensen haar zomaar aaien. Een hesje met de opdruk “niet aaien” kan hierbij helpen. Vraag willekeurige mensen die je tegen komt of ze willen helpen bij de training. geef ze een hondenkoekje en laat ze deze voor zich op de grond leggen terwijl ze hurken en weg kijken. De volgende stappen zijn staan en weg kijken, uit de hand laten eten terwijl ze weg kijken, jou aankijken en tenslotte voorzichtig aanhalen op de flank. Laat je hondje altijd zelf het initiatief nemen. Op deze manier kan ze rustig aan vreemde mensen wennen en ze gaan waarderen.
veel succes
beste,we hebben een supper hond een bullmasstiff,toen hij een pup was,heefd hij buiten eens een kleine tafel omver geduwd,met een vuilnisbak erboven op,het was zo een kabaal dat hij naar binnen schoot met de poten wagewijd open,vanaf toen heeft hij bang van alles is nu 3 jaar oud,het is al iets minder,maar als we gaan wandenlen en hij verschiet,springt hij tegen mijn man op en probeerd hij zijn hand te grijpen,even later als we de opjecten voorbij zijn is er niets meer aan de hand,oja als er mensen voorbij komen met iets in hun hand springt hij ernaar toe;alvast bedankt
Wat jij beschrijft klinkt als ‘omgerichte agressie’.
Dit betekent dat een hond zijn agressie botviert op iets of iemand waar het eigenlijk niet voor bestemd is, omdat hij datgene wat de agressie daadwerkelijk veroorzaakt niet aan kan vallen of dit niet durft.
De agressie komt inderdaad waarschijnlijk voor uit angst. Kunnen jullie ondertussen voorspellen waar hij op gaat reageren en waarop niet? Als dat zo is kun je deze situaties opzoeken maar op zo’n afstand blijven dat je hond nog net niet angstig reageert. Door rustig te wennen en kleine stapjes te nemen kun je deze afstand steeds kleiner maken waardoor de angst uiteindelijk verdwijnt. Ik raad jullie aan om honden trainer te zoeken die hier ervaring mee heeft en jullie kan begeleiden.
Ook is het verstandig om je hond een muilkorf te laten dragen zodat hij niet, als hij een keer heel erg schrikt, je man echt bijt. Bij sommige honden werkt het om ze een bal in de bek te laten dragen, zodat hij daar op kan afreageren. maar aangezien de agressie in dit geval gericht wordt op een mens zou ik het zekere voor het onzekere nemen en toch voor een muilkorf gaan.
Het naar mensen die iets dragen toe springen kan ik zo niet beoordelen. Dik zou ook een vorm van agressie kunnen zijn maar net zo goed enthousiasme.
succes!
Dat springen naar de hand en naar andere mensen heeft niks te maken met een vuilnisbak op tafel (waarom uberhaubt). Het heeft te maken met een gebrek aan opvoeding, als jij iets vast hebt is het van jou en moet de hond eraf blijven tot het het krijgt; dat hij het bij vreemden doet is al helemaal raar, daarin moet je als baas streng doch rechtvaardig optreden vanaf den beginne. Onthoud ook dat honden het niet snappen als mensen een grapje maken.
Hallo.
Wij hebben een wolfhybride van 10 mnd. Een schat!!
Maar extreem angstig voor vreemden. Kinderen van school afhalen of naar de stad is een ramp…we zijn vanaf 13/14 weken oud aan het socialiseren. Ik negeerde angstig gedrag en nam leiding. Heb er al zover dat ze los wat los kan lopen. Sterk jachtinstinct….en niet te bereiken als ze een andere h ond tegenkomt. Ik ga nu langs school lopen. Elke dag met worst in.mijn z ak. Hopen dat ik positief kan conditioneren. Haar angst is het grootste probleem. …ze wil graag leren. Heeft u tips. Groet michelle
Heb je een echte wolfhybride in huis, dus een hond die directe afstammeling is van een hond en een wolf, of een hond die qua uiterlijk erg op een wolf lijkt? Als het eerste het geval is moet ik je helaas waarschuwen. Honden zijn door de jaren heen gefokt om met mensen samen te werken en niet angstig voor ze te zijn. Zodra je een hond met een wolf kruist kan hij de jachtdrift en angst van de wolf erven. Juist angst maakt dieren agressief en dus gevaarlijk. Ik heb persoonlijk geen ervaring met wolfhybriden, maar ik heb wel eens trainers gesproken die er wel mee gewerkt hadden en die waren huiverig om met ze te trainen. Wat ik je in dat geval aan zou raden is een trainer zoeken die veel (goede) ervaring heeft met wolfhybriden.
Als je een gewone hond hebt die toevallig erg op een wolf lijkt is het een heel ander verhaal. 13/14 weken is een beetje oud om aan de socialisatie te beginnen, maar je bent wel goed bezig. In dat geval zou ik een hondentrainer in schakelen die met je mee kan kijken, zodat je inderdaad je hond positief kan conditioneren op mensen.
Heel veel succes
Hallo,
Ik heb een bordeaux dog pup van 15 weken en heb deze zo goed als mogelijk gesocialiseerd sinds zijn 9 weken. Hij was van niets bang, tot zonet… We gingen naar de markt, hij was vrolijk, maar plots komt de fanfare met alle lawaai voorbij, vluchten konden we niet, dus doorzetten was de enige optie. Echter, na de “ontmoeting” met de fanfare reageerde hij op alles angstig, hoe kan ik dit gedrag weer omkeren?
Groeten,
Sabine
wat een pech, als je gewoon verder gaat zoals je bezig was komt het waarschijnlijk helemaal goed.
Je hond zit midden in de angstfase dus reageert heftiger op dit soort dingen. Door hem weer rustig en op zijn eigen tempo te laten ontdekken dat het niet eng is kun je meestal voorkomen dat er blijvende schade ontstaat.
Hoi,
Mijn ouders hebben thuis een hond, kruising border collie. Ze blaft uit angst naar andere honden. Echt alle honden. Ik vind het zo jammer voor haar dat ze niet leuk kan mee spelen met de andere. Wat zouden we hieraan kunnen doen?
Gr dion
niet iedere hond vindt het leuk om met andere honden te spelen, maar vaak zijn er andere dingen waar je ze wel een plezier mee doet, zoals bijvoorbeeld lekker samen ballen.
Wat je je hond wel kunt proberen te leren is om andere honden te tolereren en niet meer bang voor ze te zijn. Een honden trainer kan je hier mee op weg helpen. Een methode die vaak goed werkt is om je hond te belonen zodra hij een hond ziet maar nog niet op hem reageert. Zo kun je het tegen komen van andere honden veranderen van iets vervelends naar iets fijns.
Hallo,
Ik heb een hond geadopteerd, 7 maanden oud. Hij is nu 1 maand bij mij en tot gisteren ging alles goed. Ik moest ineens heel erg niezen, verschillende keren na mekaar en nu is hij ineens bang voor mij. Hij was heel aanhankelijk, volgde me overal en nu verstopt hij zich als hij me ziet… Help!
groetjes
marie emma
Hallo marie emma,
dit is wel een hele heftige reactie, kon je voor ‘het niesincident’ wel buiten met hem lopen, want het klinkt alsof hij wel heel gevoelig is voor geluiden.
Probeer zijn vertrouwen weer rustig te winnen, en dwing hem vooral niet. Ga dus zelf niet naar hem toe, maar als hij naar jou komt beloon je hem (niet de beloning naar hem gooien want daar kan hij weer van schrikken. Neerleggen waar je was en de ruimte geven om het op te halen.)
Het lijkt mij sowieso verstandig om een hondentrainer naar het gedrag van je hond te laten kijken zodat je weet aan welke punten je moet werken en hoe.
Ook denk ik dat het verstandig is om je hond preventief met behulp van een cd aan geluiden te laten wennen. In het artikel over vuurwerk staat onder het kopje ‘voorbereiden op de knallen’ hoe je zoiets aan kunt pakken.
heel veel succes
Ik denk eerder dat de hond een lel heeft gehad van een blazende kat in een vroeg stadium. Niezen lijkt er immers op. Dat ze bang is voor jou komt hier misschien uit voort, op zich prima (laten ze katten met rust) gewoon mee gaan spelen.
Hoi,
Onze pup is nu 4 maanden oud en we hebben hem heel sociaal gekregen toen hij 9 weken oud was, vanaf het begin contact laten leggen met de honden van de buren en sinds kort is hij steeds banger, zo bang dat hij soms in pure paniek gilt en daar heel moeilijk uit komt. Nu blaft en gromt hij 9 van de 10 keer naar honden en gisteren raakte hij compleet in paniek van een blaffende hond 2 straten verder op. De rest van de wandeling was hij bang voor vogels en alles wat hij tegen kwam.
Ik weet niet wat ik moet doen, want ik laat hem op zijn eigen tempo zn ‘angst’ voor een hond uit de buurt overwinnen, dan snuffelt hij uiteindelijk en na een paar minuten speelt hij zelfs met hem. Maar de volgende hond, volgende dag is weer net zo ‘eng’.
Ik dwing hem nooit, geef hem zijn ruimte, maar het lijkt wel alsof hij zn angst aan het door ontwikkelen is…
Zijn er tips voor ?
Het klinkt alsof je het helemaal goed doet, je hond zit hoogst waarschijnlijk midden in de eerste angstfase en ervaart nu hoe het is om bang te zijn.
Als je heel erg twijfelt kun je altijd een honden trainer mee laten kijken, zodat je zeker weet dat je het goed doet. Maar waarschijnlijk komt dit vanzelf goed als je door gaat zoals je nu bezig bent.
Angstig gedrag negeren, positief gedrag belonen. Niet alleen roepen en aanlijnen als er echt wat is, maar ook als er niks aan de hand is (belonen als de hond snel komt). De angstfase waar men hier over spreekt kan debet zijn aan het bang reageren op blaffen maar het kan net zo goed wennen aan geluid zijn (het gehoor en zicht ontwikkeld zich over de eerste weken). 16 weken is jong, de pup heeft nog veel te leren en is voor nog zo’n 88 weken niet klaar.
Hallo,
Mijn hondje van nu bijna 8 maanden verstopt zich telkens als ze moet wandelen. Of ze komt de bench niet uit of ze gaat ergens liggen waar we haar niet kunnen ‘pakken’. Als ze eenmaal buiten aan de riem is is er niks meer aan de hand, alleen het proces ervoor is een drama… Het lijkt wel alsof ze bang is of geen zin heeft om te wandelen. Agressef verdrag toont ze nooit trouwens.
Hoe kan ik dit veranderen??
Hallo Lisa,
het zou inderdaad zo kunnen zijn dat ze het eng vindt om aan de lijn te gaan. Wat je kunt proberen is een anders ogende halsband of tuig en lijn te kopen (of lenen) en haar daar rustig aan te laten wennen.
In de tussentijd laat je haar nog aan haar oude riem uit. Beloon je hond eerst voor het aanraken van de nieuwe riem en vervolgens voor het aantrekken en dragen.
Zodra je hond naar je toe komt als hij de nieuwe riem ziet en deze aan laat doen kun je deze gaan gebruiken om hem uit te laten.
succes!
spijtig dat ik geen reactie krijg,meschien hebben ze me over het hoofg gezien
sorry voor de late reactie. Vanwege de geboorte van mijn dochtertje loop ik achter met reageren waardoor sommige reacties later dan gewenst komen.
Hallo,
Ten eerst gefeliciteerd met uw dochter!
Ik heb een vraag over mijn Amerikaanse Stafford. We weten niet precies hoe oud hij is en komt uit het asiel. We hebben hem nu ongeveer 5 maandjes. Een schat van een hond, maar kan niet altijd met andere honden. Hij gaat soms enorm blaffen. Onze trainer heeft geleerd dat ik een heeeeel klein rukje moet geven naar beneden om zijn aandacht te krijgen, maar mijn hond gaat steeds voor mij staan. Wat kan ik hier aan doen? En waarom doet hij dit? Soms struikel ik bijna. Het is zo`n trouw, lief dier, dat wil ik iedereen heel graag laten zien.
Vriendelijke groet,
Jaim.
P.s de training is volgende week weer, dus ik dacht stuur u een mail.
Hallo Jaim,
ik wil jouw trainer niet zomaar tegen spreken want hij ziet de hele situatie en ik niet. Bij de ene hond helpt het aan de lijn trekken om aandacht te trekken, bij de andere werkt het averechts omdat het weer een extra prikkel is die hij op zo’n moment niet kan gebruiken.
Wat soms helpt is om oogcontact tussen de honden te verbreken door voor je hond langs te lopen. Als je je hond leert om op commando naar jou te kijken en je te volgen, dan kun je dit commando vervolgens gebruiken om hem op een rustige manier van de hond die hij eng vindt weg te leiden.
Waarom je hond voor je gaat staan kan ik zo niet beoordelen. Als je hem beloont voor netjes naast je lopen zal dit gedrag waarschijnlijk minder worden.
veel succes en plezier met de training
“Waarom de hond voor je gaat staan kan ik zo niet beoordelen” ???
Verdedigen van de baas misschien, omdat deze in een eerder geval een angstige toon heeft aangeslagen en overdreven heeft geroepen dat de hond bij hem/haar moest komen om aangelijnd te worden? Het zit er zo in, maar krijg het er eens uit. Bij mijn Mechelaar hielp het om de riem niet meer te gebruiken, maar de focus te verleggen naar een stok/balletje/iets dat ik weg kon gooien; de andere hond bestond niet en het defensieve gedrag was weg.
hallo,
mijn hondje is 1 jaar 1/2 , toen ze nog erg jong was heeft ze een traumatische ervaring mee gemaakt met andere hond hier was ze net in haar angstfase daarvoor was ze erg sociaal naar mensen en dieren maar na dat er een andere hond haar in een hoek dreef met zijn baas is ze erg veranderd ze durft niet naar andere honden en mensen ook niet naar familie ze duikt altijd weg als ze los loopt wil ze wel een spelen met een klein hondje maar zodra er meer honden komen raakt ze zo in de stress dat ze meters weg vlucht. ik heb alles geprobeerd ben bij een training geweest maar dat ging niet echt lekker probeer het meestal te negeren en gewoon te laten gaan maar soms is het zoo erg dat ze zelfs dagen van slag is ik weet niet meer wat ik er aan moet doen vind het echt erg als ze zo bang is vooral omdat het door iemand anders is gekomen
Heel vervelend, helaas komt het vrij vaak voor dat een hond door toedoen van anderen getraumatiseerd raakt en daar iets aan over houdt.
Het beste wat je kunt doen met zo’n jonge hond is haar rustig haar vertrouwen in andere honden terug te laten winnen. Of ze het helemaal terug krijgt is de vraag, het is goed mogelijk dat ze nooit meer met meerdere honden tegelijk, of zelfs niet een op een, durft te spelen. Maar als ze gewoon langs honden durft te lopen is er al heel wat gewonnen.
Om haar te leren dat honden niet eng zijn moet je er voor zorgen dat ze zoveel mogelijk positieve ontmoetingen heeft. Een training of honden losloop gebied is hier minder geschikt voor, omdat er dan veel enthousiaste honden tegelijk zijn. Probeer juist rustige sociale honden te vinden die haar haar gang laten gaan. Omdat een te enthousiaste hond haar weer kan laten schrikken zijn sociale volwassen honden meer geschikt.
Misschien dat je nog contact hebt met de fokker van de hond of de persoon waar je training hebt gevolgd en kennen zij mensen met zo’n hond. Idealiter kun je na een aantal ontmoetingen met rustige honden met iemand die zo’n hond heeft mee wandelen, zodat jouw hond ziet hoe haar nieuwe vriendje op andere honden reageert. Onzekere honden kunnen veel steun krijgen door met een zekere hond op te trekken.
Als je merkt dat jouw hond een situatie niet leuk vindt en angstig wordt mag je haar best bij je roepen en met haar weg gaan.
Het is beter dat je hond leert dat ze bij jou veilig is en jij het probleem wel voor haar op lost, dan dat ze leert om het zelf te doen. Angstige honden die zelf hun problemen op leren lossen doen dit namelijk meestal door hard weg te rennen of van zich af te bijten.
Heel veel succes
Hallo, wij hebben een Tsjechoslowaakse wolfhond van bijna 2 jaar. Kregen hem met 3 maanden oud. Vandaag dag 1 doodsbang voor alles. Na veel tijd geduld en liefde gaat het nu goed. Hij is onlangs door 2 loslopende boxers aangevallen(hij had gelukkig niets) sinds die tijd wil hij niet mee zo graag wandelen en als hij honden ziet wil hij direct de andere kant op. Als we dichterbij zijn trekt hij als een gek om naar huis te komen. Het is net of hij zoekt naar dingen om bang voor te zijn. Hij is erg onzeker. Met veel hondjes kan hij goed overweg ook bij de kinderopvang.
Bij de hondendagopvang bedoelde ik niet kinderopvang…sorry autocorrectie op mijn mobiel maakt soms een andere woord
Hallo Mirjam,
je hebt er nu weinig aan, maar voor het geval dat je ooit nog een pup krijgt en voor andere mensen, 12 weken is een moeilijke leeftijd om een pup mee naar huis te halen omdat rond deze tijd de eerste angstfase begint. Waarschijnlijk had je hondje daar last van toen je hem mee kreeg en dat maakt alle veranderingen die hij dan moet verwerken extra zwaar. De meeste pups krijg met een leeftijd van rond de 8 weken mee, dan zijn ze oud genoeg om uit het nest gehaald te worden en jong genoeg om jou nog de tijd te geven om te zorgen dat ze goed gesocialiseerd worden.
Los hiervan is het helemaal niet vreemd dat hij na de aanvaring met de boxers angstig is, maar natuurlijk wel heel vervelend. Het wordt vaak onderschat hoeveel invloed aangevallen worden kan hebben op een hond, er wordt vaak alleen gekeken of er fysieke schade is, maar ook veel honden die ‘nog heel’ zijn lijden wel emotionele schade die nog veel moeilijker is te verhelpen ook.
Zijn er andere gebieden waar je je hond uit kunt laten, vaak helpt een andere omgeving je hond weer ontspannen. Zodra hij weer heel veel goede ontmoetingen met honden heeft gehad kun je weer in je eigen omgeving, waar het mis gegaan is, gaan proberen.
Wat ook kan helpen is samen met een van zijn niet angstige hondenvriendjes van de opvang gaan wandelen, honden kijken vaak naar elkaar en volgen elkaars voorbeeld.
Als dit niet voldoende werkt zijn er nog andere methodes om een hond onbekende honden te leren waarderen (of in ieder geval tolereren), maar dan is het verstandig om een goede hondentrainer mee te laten kijken. Vaak geldt dat hoe eerder je begint, hoe beter de ‘schade’ te herstellen is.
Heel veel succes
Hallo Cleo, dank je wel voor de reactie.we hebben alles wat je hebt gezegd geprint maar hij blijft extreem angstig. Het enige waar hij rustig is, dat is in hart bos waar geen mensen een honden zijn. Dit is een uur lopen van ons huis vandaan. Heb geen rijbewijs helaas. Mijn man is op het punt om hem weg doen wat ik zelf niet wil omdat het verder een top hond is.we kunnen niet met van een wandeling genieten. Help help help want ik wil mijn kleine knuffel niet kwijt door dit gedrag. Dank je wel voor de hulp.
Ga naar een gedragsdeskundige! Vraag info via je dierenarts voor een goede gedrags deskundige. Die kan jou beter helpen dan dat je dit verhaal op internet zet.
Hoi Mirjam,
Hoe gaat het nu met je Tsjech? We zijn ruim een jaar verder maar ik lees dit nu pas en ben erg benieuwd of het inmiddels beter gaat.
Groetjes,
Judy
hoi,
Ik heb twee teckels van 1,5 jaar en 7 maanden. De oudste is erg bang voor honden. Hij gaat als een gek lopen blaffen tegen deze honden. Nu ben ik met hem aan het trainen en als hij op een redelijke afstand van andere honden is en hij moet op commando netjes naast mij lopen aan de riem dan gaat het nu redelijk goed. Helaas weet ik niet goed hoe ik het moet aanpakken als ik een andere hond op een smalle stoep of pad moet passeren. Want de truc op afstand werkt dan niet. Ook komen we geregeld loslopende honden tegen in het park en die komen dan snuffelen bij mijn hond en dan gaat het weer helemaal mis met hem omdat ik dan geen afstand kan aanhouden. Ook als hij los loopt bij andere loslopende honden dan is hij bang en gaat dan erg blaffen. Ik wil dit heel graag snel opgelost hebben want mijn jongste hond gaat er langzaam in mee.
Met vriendelijke groeten,
Belinda
Hallo Belinda,
helaas is er voor angst naar ik weet geen snelle oplossing. Dat heeft tijd nodig en zo te horen ben je er goed mee bezig.
Probeer situaties waarin andere honden te dicht bij jouw hond komen zoveel mogelijk te vermijden. Dus zie je tijdens een wandeling een andere hond aan komen die je op een smal pad zal moeten passeren, wacht dan ergens waar wel ruimte is of ga op tijd de andere kant op. En neem bijvoorbeeld je hond zolang hij het niet aan kan niet op populaire tijden mee naar een losloop gebied.
Om te voorkomen dat je jonge hond het gedrag over gaat nemen kun je ze beter tijdelijk los van elkaar uit laten. Dat is sowieso verstandig om af en toe te doen met jonge honden, omdat de oudere hond er waarschijnlijk niet hun hele leven zal zijn en ze dus ook in hun eentje zeker moeten worden.
Het is veel werk, jammer genoeg is dit bij veel gedragsproblemen zo..
Hallo,
Wij hebben een Beagle van 4 jaar. sinds een paar dagen is ze van de ene dag op de andere heel erg bang als we ’s avonds gaan slapen. overdag is alles normaal en is ze rustig maar als ze merkt dat we gaan slapen slaat alles ineens om. Ze probeert zich tussen de ons en de deur door te wringen om mee naar boven te kunnen. Dit heeft ze nooit eerder gedaan. Normaal ligt ze rustig op haar dekentje als we gaan slapen. Kan iemand ons goede raad geven?
Hoi Willy,
Ik heb precies hetzelfde met mijn hondje, een York van 2 jaar oud. Van de ene op de andere dag wil hij niet meer gaan slapen en is doodsbang. Hij wil zelf bij de avondwandeling net voor het slapen niet meer plassen omdat hij weet dat hij dan naar binnen moet en dat we gaan slapen, hij gaat dan zelfs buiten ergens liggen. En als hij toch mee naar binnen moet dan zit hij te bibberen als een gek.
Voordien nooit last gehad. En het duurt nu al bijna 4 weken… Iemand raad?
Hoi Chris,
Wij hebben intussen vastgesteld dat het tijdens onweerachtige dagen erger is, en die hebben we de laatste weken nog al wat gehad. We hebben de raad gekregen om ’s nachts een klein lampje te laten branden en/of wat zachte muziek op de achtergrond te laten spelen. Dat helpt. Ook ’s avonds laten we haar uit aan de lijn i.p.v. los te laten lopen. Dit geeft haar schijnbaar een veilig gevoel waardoor ze wel haar plasje gaat doen. Veel succes.
Er is als honden op latere leeftijd zich opeens heel anders gaan gedragen meestal iets gebeurd, of er is een medische verklaring.
Jullie York is waarschijnlijk ’s avonds of ’s nachts een keer geschrokken van onweer of vuurwerk. Naast wat je nu doet kun je overdag gaan trainen met een geluiden-cd (zie ook hond en vuurwerk).
Wat de achterliggende reden bij de Beagle van Willy is, is moeilijk te gokken. Het is verstandig om de dierenarts het hondje goed na te laten kijken. Als je hond bijvoorbeeld last blijkt te hebben van epilepsie en zijn eerste toeval ’s nachts heeft kan hij daar angstig van geworden zijn. Dit veranderde gedrag betekent absoluut niet zeker dat je hond medisch iets mankeert, maar het is wel verstandig om dit uit te sluiten.
Als je er niet achter kunt komen wat er precies gebeurd is kun je haar misschien eerst in een bench op jullie kamer laten slapen en rustig aan de afstand weer groter maken zodat ze uiteindelijk weer met de deur open beneden ligt.
Hallo,
Wij hebben een liever border collie. Wij, gezin bestaande uit 3 personen wandelen met haar ook afzonderlijk. Dat is altijd goed gegaan. Maar een paar dagen geleden wil ze alleen met mij wandelen. Als mijn man of zoon met haar willen wandelen blijft ze liggen. Stuur je haar aan om te wandelen en geef je dit aan op een lieve toon of een kordate toon, het maakt niet uit ze blijft gewoon liggen en gaat dan een plasje doen. Ik vind dit heel vreemd gedrag. Ze is dol op ons alle drie maar dit gedrag kan ik niet plaatsen. Wat kan dit zijn?
Je bedoelt dat ze thuis een plasje doet terwijl ze haar mee proberen te krijgen? Let goed op de rest van haar gedrag maar dit kan heel goed een deemoedsplasje zijn, dit doen honden uit onzekerheid.
Is je hond een keer tijdens de wandeling met je zoon of man heel erg geschrokken? Dit kan de reden zijn dat ze niet mee wil. Of doen jullie andere dingen tijdens de wandeling. Sommige honden weigeren ook te wandelen als ze het ‘saai’ vinden.
Je man en zoon kunnen proberen het leuker te maken om met ze mee te gaan. Aangezien je een collie hebt neem ik aan dat ze graag balt, laat dan hun steeds een bal mee nemen en doe dat zelf niet. Dan is de motivatie om met je man en zoon te willen wandelen groter. Als ze echt het huis niet zonder jou uit wil kun je tijdelijk proberen haar samen uit te laten, maar laat dan steeds je man of zoon de leuke dingen met haar doen.
Wij hebben sinds een paar maanden precies hetzelfde probleem. Vroeger konden alle leden van ons gezin met onze hond wandelen, nu wil ze alleen nog met mij of mijn dochter. Mijn man wordt er radeloos van. Ze is nochtans heel enthousiast als mijn man de riem pakt, maar blijft of wel op de stoep stokstijf staan ofwel een eindje verder. Onze hond is een echte straathond. We hebben ze gevonden op onze vakantie in Kroatië toen ze een maand of 4 à 5 was. Nu is ze 3,5 jaar.
Hier ook een extreem angstige hond, voor ons en onze 4 kinderen is ze super lief maar niemand anders kan het huis binnen komen zonder dat Obi heel hard blaft, gromt en opspringt. We kunnen haar echt niet meer los laten. Ook op straat waar we ze een muilkorf laten dragen, valt ze aan als mensen te dicht komen. Momenteel zijn we met vakantie aan zee maar daar heeft ze nu al 3 keer uitgehaald …moeilijk ….. en ik word nu erg zenuwachtig van zodra ik andere mensen/kinderen enz zie naderen…. Ze was al extreem angstig als pup, op de hondenschool konden er ook geen andere mensen dichterbij komen… ook de dierenarts is een probleem….. Graag uw advies…
Dat dit probleem er al van pup af aan is geeft al aan dat het niet zomaar op te lossen is.
Heel goed dat jullie je hond een muilkorf laten dragen. Pas alsjeblieft ook op met je eigen kinderen, want een hond die al gewend is te bijten en kinderen is een hele gevaarlijke combinatie.
Ik zou een goede gedragstherapeut zoeken die je kan begeleiden, dit is niet iets wat je makkelijk zelf nog op lost.
Heel veel succes
Goede dag, ik heb een boerenfox van 7 maanden . Zij is erg angstig voor andere mensen. Iedereen in ons gezin is prima. Vrouwen over het algemeen minder, maar bij mannen is het het ergst. Onze buren daar hebben we goed contact mee….maar als ze haar willen aanhalen of maar tegen haar praten zie je dat ze angstig word….aan de ene kant wilt ze wel, ze kwispelt maar durft niet naar ze toe te gaan. Ze kruipt bijna naar ze toe als ze iets lekkers aan bieden en als ze dan wat bewegen schiet ze weer weg. Soms laat ze dan ook klein plasje lopen. Er komen regelmatig jongeren over de vloer maar ook dan vind ze het niks als ze haar aan willen raken. We nemen haar mee naar verjaardagen mee maar dat werkt allemaal niet. Voor de rest is het een schat, ze luisterd erg goed. Ze gaat niet ver bij mij vandaan. We hebben net puppy cursus afgerond en gaan vervolg cursus volgen. Ik vind het zielig voor haar….ze mist zoveel liefde die mensen haar willen geven. En ik ben bang dat ze als dit aanblijft…..ze als ze iemand ziet als ze lost loopt de weg opschiet 🙁 hopelijk heeft u een goede tip om dit aan te pakken. Vrg Mir
Hallo Mir,
zo te horen doe je erg je best om de angst op te lossen. Let wel op dat meer niet altijd beter is. Kijk goed naar je hondje en probeer stapjes te nemen die zij aan kan. Probeer op de lichaamstaal van je hond te letten. Kwispelen is bijvoorbeeld niet persé blijdschap. Het is een teken van spanning, dit kan positieve spanning (bijvoorbeeld enthousiasme) maar ook negatieve spanning (bijvoorbeeld angst) zijn.
Het is nu voor je hond bijvoorbeeld beter om een rustig plekje voor haar mand in huis te zoeken, waar ze uit de buurt van mogelijk bezoek ligt. Als er mensen over de vloer komen laat je ze juist niet naar haar toe gaan, of in de buurt van haar rond hangen, maar geef haar de vrijheid om te komen als ze dat zelf aan durft.
Ik zou ook aanraden om haar nu niet naar verjaardagen mee te nemen, daar zijn heel veel drukke mensen in een onbekende omgeving, wat voor haar juist nog iets te veel is.
Het is beter om eerst een op een te oefenen. Vraag bijvoorbeeld aan een rustige kennis om je te helpen en ga samen op de grond zitten. Kijk niet naar je hond en probeer hem niet te lokken. Laat je kennis je hondje op een rustige manier iets lekkers geven als je hondje zelf in de buurt komt. Neem de tijd en wees niet teleurgesteld als de zelfde persoon een paar keer langs moet komen voordat je hondje dichterbij durft te komen.
Als je hond zo aan je kennis gewend is dat ze meteen komt kijken als hij binnen komt en hij haar rustig kan aaien kun je dit met een andere kennis herhalen. Je zult zien dat het je hond als je dit een paar keer hebt gedaan steeds minder tijd gaat kosten om een vreemde te vertrouwen.
Werkt deze manier niet, dan is het verstandig om een honden gedragsdeskundige met je mee te laten kijken zodat deze je gerichtere tips kan geven.
Heb een spaanse waterhond geadopteerd als hij bijna 4 maand was , hij is heel lief en alles gaat perfect met mijn sharpei van 9 jaar
Maar zodra we gaan wandelen en zwemmen .en er komt een andere hond naar hem gelopen is hij zo angstig, dat hij of bij mij bescherming zoekt of vind ik een soort van angstagressi of zo vertoond
Wil hem dat graag afleren maar hoe
Hallo Sabine,
ik neem aan dat je Sharpei niet bang is voor andere honden? Daar kun je je voordeel mee doen. Probeer ontmoetingen te regelen met andere rustige niet angstige honden die je spaanse waterhond een beetje met rust laten. Je Sharpei zal dan het goede voorbeeld geven door zich rustig te gedragen wat je waterhond net dat beetje extra vertrouwen kan geven waardoor hij wel naar ze toe durft te gaan. Hoe meer ‘leuke’ honden hij zo leert kennen, hoe meer vertrouwen hij in onbekende honden zal krijgen.
Werkt dit niet, dan kun je beter zo snel mogelijk een honden gedrags specialist langs laten komen. Hoe eerder je angst aan pakt, hoe groter de kans dat je je hondje er nog helemaal van af kunt helpen.
Beste,
Wij hebben een hondje van 9 maanden Yana – Rose een dwerg langhaar teckel . Ze is de laatste tijd erg bang buiten s’avonds overdag maakt het haar niets uit. Ze wilt het liefst een plasje doen en als een speer naar huis. Ik ga dan altijd dan nog een klein rondje met haar lopen maar krijg het angstige er niet uit…
What to doooo please help
Hallo Valencia,
Yana-Rose zit nu waarschijnlijk in een angstfase. Ze is hierdoor opeens bang voor allerlei dingen die ze eerst prima vond, zoals het donker. Probeer ’s avonds een rondje te lopen waar veel straatlantarens staan en maak er verder niet een te groot punt van. Grote kans dat ze er vanzelf overheen groeit.
Onze hond van 21 maanden vertoont sinds gisteren angstig gedrag tijdens een specifieke wandeling. Zijn lichaam en staart zijn laag. En hij kijkt angstig om zich heen/omhoog. Deze route lopen wij wel vaker en er is ook niks verandert op deze route. Hij is op een bepaalde plek ook veel aan het snuffelen. Op de overige wandelroutes vertoont hij dit gedrag niet. Ook is er niks gebeurt tijdens die route. Deze route lopen wij al van pup af aan is dus bekent en heeft nog nooit dit gedraag vertoont.
wat moeten wij doen? Wat kan dit zijn
Hallo Wendy,
in eerste instantie is het altijd verstandig om te kijken of het gedrag niet vanzelf op lost. Een hond kan van iets heel vreemds, zoals een geluid van een vogel, geschrokken zijn. Maar in de meeste gevallen lost het vanzelf op omdat je de wandeling regelmatig maakt en er niets gebeurt. Ga hem niet proberen af te leiden en dergelijke, want door je zelf ‘raar’ te gaan gedragen kun je zijn angst bevestigen.
Blijft je hond zich lang, als in weken, raar gedragen op deze route, dan kun je er actief iets aan gaan proberen te doen. Wat je dan kunt proberen is, als het een rondje is, eens de andere richting op te lopen. Wat meestal ook goed helpt is de wandeling samen met een andere hond, waar jou hond het goed mee kan vinden, lopen. Jouw hond krijgt dan steun van de andere hond die niet angstig is. Als dat niet voldoende werkt kun je basis commando’s die hij goed beheerst op de wandeling gaan oefenen. Kies dus commando’s die hij vlekkeloos op volgt, dit kan bijvoorbeeld zit of poot zijn en beloon je hond als hij luistert. Door hem aan het werk te houden leidt je hem af van zijn angst, en dit kan weer helpen om van milde angst af te komen.
Onze chihuahua van 7 jaar is ineens heel bang buiten Volgens mij is er een vogeltje heel laag over hem heen gevlogen waar hij van is geschrokken Hij wordt steeds banger Hij jankt bij elk bewegend blaadje takje grassprietje enz Nu is het al zover dat hij buiten niet meer wil plassen We geven hem eten en lekkers buiten Dat durft hij bijna niet op te eten Het moet dat uit onze hand en dan rent hij snel weer naar binnen
Wat kan ik verder doen dan hem buiten lekkers geven
Zoek een goede gedragstherapeut die in samenwerking met een dierenarts medicijnen voor kan schrijven. Ik ken er een van de Universiteit van Utrecht. Dit klinkt heel extreem, maar een hond die zo bang is dat hij niet meer eet kan baat hebben om in het begin training en angstremmende medicijnen te combineren.
Succes
Hallo,
Ik heb een siberische husky van 1,5 jaar, Enzo genaamd, waar ik sinds een paar maanden problemen mee heb. Ik had eerst twee Husky’s, en bij mijn scheiding heeft mijn ex de andere meegepakt. Heel plots, zonder dat ze af en toe elkaar eens konden zien, zodat hij misschien kon begrijpen dat Wolf bij haar was, en Enzo bij mij hoorde. Enzo is van nature heel erg onderdanig en angstig. Wolf was de dominante van de twee.
Nu Wolf weg is neemt dit uitzonderlijke proporties aan… Het lijkt wel alsof hij schrik heeft van mij, van elk geluid springt hij omhoog.. hij moet echt aangemoedigd worden om uit zijn ren te komen met knuffels en lieve woordjes. Eénmaal als dat gebeurd is, is hij vrolijk en enthousiast. Maar voor de rest lijkt hij erg schrik van mij te hebben, of misschien wel schrik om iets verkeerd te doen.
Ik laat hem vaak binnen, betrek hem bij alles, hij blijft dan ooit ‘s nachts binnen en ‘s morgens krijgt hij veel knuffels en aandacht.. maar van het moment dat ik de buitendeur opendoe spurt hij naar buiten en gaat hij in een hoekje in zijn ren zitten, bij wijze van spreken bevend van de schrik. Ik heb al vanalles geprobeerd, de zachte aanpak maar ook hem wat proberen negeren, zijn plan laten trekken.. maar er is niet echt een vooruitgang. Eénmaal als hij bij me komt luistert hij heel erg goed, Enzo is vb. ook een husky die zonder leiband kan lopen(veel training en tips van een gids uit Lapland waar ik geweest ben),mooi achter me blijft en heel lief is voor alle mensen en dieren. Hoewel hij in een omgeving met veel personen zelfs schrik heeft om naar mij toe te komen en heel neurotisch gedrag/wantrouwen vertoont. Ik kan vb. me zelfs niet herinneren dat hij aan puppybijten heeft gedaan, het is een dweil van een hond en hij heeft zelfs schrik van een vogel die in zijn ren voorbij wandelt. Herkent u dit gedrag en zou u mij kunnen helpen? Ik ben zo goed voor hem maar hij vertrouwt me precies niet, heeft schrik van mij. Zo is er alleszins niet veel plezier meer aan.
Mvg
Christophe
Aangezien Enzo 1,5 jaar is neem ik aan dat hij ook de jongste van de twee was en in ieder geval nooit zonder hondenvriendje is geweest. Dan kan het ‘wegvallen’ van Wolf hem nog onzekerder gemaakt hebben. Honden houden überhaupt meestal niet zo van verandering en die is er na een scheiding helaas heel veel. Je moet het dus niet opvatten als een angst en wantrouwen naar jou, zijn hele wereld staat op zijn kop en hij weet niet meer hoe hij zich moet gedragen.
Enzo moet weer zelfvertrouwen terug vinden en jij kunt hem daar bij helpen. Dit doe je door op een vriendelijke manier weer structuur in zijn leven te brengen. Straf hem niet als hij angstig is of zich ‘raar’ gedraagt. Oefen de commando’s die hij kende, doe desnoods een stapje terug en maak het makkelijker als hij niet reageert en beloon hem als hij wel luistert. Ga gewoon met hem wandelen en zoek samen een nieuw dag-ritme, maar houd er wel rekening mee als je hond aangeeft iets eng te vinden. Dwing hem dan niet om er heen te gaan, maar blijf op een voor hem veilige afstand en laat hem rustig wennen. Zo zal het op den duur steeds beter met hem gaan.
Hallo,
We hebben een boomer van 1 jaar uit het asiel genomen in ons gastgezin. Nu blaft hij als hij aan de lijn is heel erg naar andere honden, hij lijkt ook angstig. Nu hebben onze schoonouders een franse bulldog van 10 jaar oud. Hier blafte hij in het begin heel veel naar, nu tijdens het wandelen negeert hij hem en valt het allemaal mee. Echter hebben we ze gister los gelaten tijdens het wandelen op neutraal terrein. De franse bulldog ging meteen aan hem snuffelen en na een tijdje gingen ze mekaar te lijf door te blaffen en met de bek open naar elkaar te lopen. Enige tijd later was het rustig en zijn we naar huis gegaan. Daar ging het in eerste instantie goed, echter wil de franse bulldog steeds aan hem snuffelen en dat wil hij niet, hij begint dan weer te grommen en dan gaan ze weer mekaar te lijf.
Hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Ze veel bij elkaar laten en het laten gebeuren of ze steeds corrigeren?
Gr Lars
De boomer is zoals je al aangeeft waarschijnlijk angstig voor andere honden. De bulldog heeft hij beter leren kennen waardoor hij meer accepteert, maar hij vindt het waarschijnlijk doodeng als deze snuffelt en wordt dan agressief in de hoop dit te laten stoppen. De bulldog accepteert het vervolgens niet dat zo’n jonge hond naar hem blaft en daardoor ontstaat de ruzie. Je wilt dit voorkomen, want deze ruzie bevestigt vervolgens de angst van de boomer dat andere honden niet leuk zijn.
Het is hierom beter om ze bij elkaar weg te houden. Zorg er als ze allebei los zijn dat je de bulldog afleidt zodat hij niet aan de boomer gaat snuffelen. De boomer mag wel het initiatief nemen, maar houdt hem goed in de gaten en lok zodra hij de eerste tekenen van angst vertoont de bulldog weg met iets lekkers, wat de boomer daarna vanzelfsprekend ook krijgt.
Hallo! Mijn ouders hebben vandaag hun nieuwe hondje opgehaald. Hij is zes maanden oud en een onbekende kruising uit Bosnië. Hij is daar op straat gevonden toen hij 6 weken oud was en gisteren via een stichting naar Nederland gebracht. Het is al een vrolijk, lief en aanhankelijk ventje. 🙂
Hij moet nog vanalles leren, maar ik ontdekte bij thuiskomst dat hij bang is voor de lift. Mijn ouders wonen in een appartementencomplex op drie hoog en traplopen is geen optie. De eerste en tweede keer liep hij nog aarzelend en angstig mee de lift en uit, maar na de derde wandeling wilde hij de lift niet meer uit. Ik heb geduldig geprobeerd om hem eruit te krijgen en uiteindelijk liep hij met zijn voorpoten naar buiten. Helaas wilde de buurvrouw op dat moment per direct de lift gebruiken en moest ik zijn achterwerk naar buiten tillen. Dat was geen goede zet. Het arme beest heeft ruim 5 minuten zielig bij de lift gezeten en durfde niet eens de galerij op te lopen naar de voordeur. Hoe kan ik hem het beste helpen met wennen aan de lift?
Als ik dit zo lees is niet de lift het probleem, maar wat er buiten is. Een hond die bang is voor de lift zou de lift niet in willen en er zo snel mogelijk van vluchten.
Hij is van 6 weken tot 6 maanden in Bosnië geweest, weet je hoe hij daar opgevangen is? Het zou namelijk heel goed kunnen dat hij bijvoorbeeld nooit auto’s gezien en gehoord heeft omdat iemand hem in zijn achtertuin heeft opgegroeid. Kun je zelf inschatten hoe angstig hij zich buiten gedraagt en waar hij bang voor is? Zo niet, dan is het verstandig om een goede honden gedragsdeskundige mee te laten kijken zodat je weet waar hij nog aan moet wennen en hoe je dit het beste kan doen.
Hallo,
Wij hebben sinds januari een hond geadopteerd uit Spanje. Negen maanden toen we m adopteerde. Hij is extreem angstig voor andere mensen en vreemde objecten. Na nu 6 mnd is hij binnen compleet vertrouwd met ons en vertoond alleen nuttig gedrag als er visite komt. Kruipt dan weg onder de bank. Prima wij negeren dat.
Het naar buiten gaan kost wat moeite maar luit uiteindelijk wel en belonen hem dan ook dat ie mee gaat.
Ik be L jaren bekend met de opvoeding g van jonge honden maar niet met traumahonden. Bij angst bij of blaft hij niet, hij kruipt weg en maakt zich soort van onzichtbaar.
Wat is nu wijsheid: juist hem Door een angsten heen begeleiden of juist niet. Soms weet ik t niet meer. Hij is niet afgeleiden met iets lekkers, hij draait letterlijk z’n koppie weg.
Wie weet er, buiten geduld, een goede tip waar we mee verder kunnen?
Vrgr Joan
Hallo Joan,
je hond geeft op een hele goede manier zijn grenzen aan. Er zijn honden die gaan grommen en bijten, honden die weg rennen en honden die steun bij jou zoeken.
Forceer je hond vooral niet over die grens heen, maar werk op het randje. Als je hond aangeeft dat hij iets eng vindt zorg jij er vervolgens voor dat datgene niet dichter bij komt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door mensen te vragen niet te aaien of hun hond niet te laten snuffelen. Of door zelf met je hond een andere kant op te lopen. Zo krijgt je hond steeds meer vertrouwen in jou en de rest van de wereld.
Belonen met iets lekkers is inderdaad ook een goede manier om ervaringen positief te maken. Let er wel op dat je altijd beloond als je hond zich nog niet angstig gedraagt, anders kun je het angstig zijn juist gaan bevorderen.
hallo,
ik zou een snoepje leggen in het zicht van de hond en dan zorgen dat hij op die plek niet kan gaan liggen waar hij zich verstopt zet je een doos of iets dergelijks
groetje kelly
Wij hebben 2 Chihuahua’s, 1 van 2 jaar en een van 4 maanden. Het probleem is, zeker de oudste is extreem bang voor andere honden, grootte maakt niet uit. Pomeriaan of Husky, allemaal net zo hard blaffen. Nu is dit best irritant als ik ergens loop of sta en een andere hond komt even kijken, ze gaan allebei keihard tekeer en het is best moeilijk 2 honden tegelijk stil te houden. Hoe kan ik zorgen dat ze over deze drang andere honden weg te jagen afkomen?
Zoals je zelf al aangeeft komt dit gedrag waarschijnlijk voort uit angst. Dit is een probleem dat heel vaak voor komt, vooral bij kleinere hondjes. Het is natuurlijk tijdens hun socialisatie periode nog moeilijker om ze goed aan alle honden te laten wennen, omdat ze extra kwetsbaar zijn. Toch is het in het vervolg beter om ze ook de eerste weken met allerlei honden in aanraking te laten komen, let wel goed op dat je rustige honden uitkiest.
In jouw geval wordt de angst van de oudste extra geprojecteerd op de jongste. Het is dus verstandig om, als je er echt iets aan de angst wilt proberen te doen, je hondjes tijdelijk apart uit te laten.
Probeer van het zien van andere honden iets positiefs te maken. Zoek eerst uit vanaf welke afstand je hond een andere hond ziet maar er nog niet angstig op reageert. Ga vervolgens op deze afstand van andere honden oefenen en geef je hond iedere keer iets lekkers als hij de hond ziet maar niet angstig reageert. Zorg vervolgens dat de afstand minstens zo groot blijft door zelf weg te lopen. Als je dit consequent zul je merken dat je hond steeds dichter bij andere honden kan komen zonder te reageren.
Je zult als je zo wilt trainen je de komende tijd wel erg aan moeten passen, aangezien je je twee hondjes dan los uit moet laten en de route die je wandelt door andere honden die je tegen komt wordt bepaald. Helaas is angst naar ik weet niet heel makkelijk op te lossen. Lees ook het artikel nog eens door, daar staan onder andere hulpmiddelen in die het proces mogelijk makkelijker en dus sneller maken.
Als je het zelf moeilijk vindt om in te schatten hoe je het traint is het verstandig om een honden gedragsdeskundige mee te laten kijken.
Wij hebben een Lhasa Apso van twee jaar. Rond zijn eerste jaar wilde hij ineens niet meer aan de riem. Als hij het idee heeft dat we gaan wandelen, duikt hij zijn veilige bench in en komt er absoluut niet uit. Het wandelen zelf vindt hij geweldig, alleen het omdoen van zijn tuigje (hij heeft geen halsband meer maar een borsttuig) vindt hij drama. Even overgeschakeld weer naar een gewone halsband, maar ook geen succes. Zijn angst gaat uitsluitend over het omdoen van de riem. Misschien heeft zijn huid of haar een keer vastgezeten en is hij daarom bang. We hebben geen idee…hoe gaan we hier mee om, zodat hij niet meer bang is bij het omdoen van de borsttuig?
Als de angst waarschijnlijk door de kliksluiting komt is het de moeite waard om een riem met geïntegreerde halsband te proberen. Bij deze lijnen is de halsband een lus die groter en kleiner kan worden (zie hier). Let er wel op dat ze net als in het voorbeeld een stopper hebben om zelf de minimale omvang van de lus in te stellen, zodat je niet per ongeluk een soort slipketting koopt.
Je kunt hem vervolgens leren om ‘zelf’ zijn halsband om te doen. Houd de lus open vlak voor de neus van je hond. Als hij in de richting de lus beweegt beloon je hem met wat lekkers en herhaal je deze stap. Ga stapje voor stapje meer vragen tot je hond zijn hoofd zelf in de lus en uiteindelijk door de lus stopt.
Hallo,
Wij hebben sinds gister een kruising van bijna 2 jaar uit Griekenland geadopteerd. Ze heeft het merendeel op straat geleefd, maar ook in huis bij iemand nadat ze aangereden was. Nu hebben we haar pas net en misschien moet ik gewoon geduld hebben, maar ik wil haar graag helpen.
Ze is al zindelijk, maar elke keer als ik haar riem om doe om haar uit te laten wil ze niet mee komen. Met snoepjes loken lukt niet, want die wil ze niet eten. Eenmaal buiten vind ze het heerlijk en doet ze ook netjes haar behoefte. Heeft iemand tips om haar enthousiast te maken om van haar kussen af te komen, en mee naar buiten te gaan?
Wanneer we terug zijn loopt ze snel terug naar haar kussen dat onder de keuken tafel ligt, en krult zich helemaal op. Als je aan komt lopen kwispelt ze wel, dus ze lijkt enthousiast. Wanneer je haar aait gaat dat weg en kruipt ze soms nog meer weg. Het aaien op zich vind ze niet erg, maar volgens mij vertrouwd ze mensen niet zo goed. Iemands tips om ons verder te helpen?
Groetjes Iris
Hallo Iris,
in Griekenland is niet iedereen even lief tegen straathonden, het is dus ook helemaal niet vreemd dat ze angstig is naar mensen toe. Waarschijnlijk moet je er niet van uit gaan dat ze een allemans-vriend gaat worden, maar met liefde en geduld zul je haar zeker meer vertrouwen kunnen geven.
Bij angstige honden is het extra belangrijk dat je hun lichaamstaal leert lezen. Zo kun je er voor zorgen dat nieuwe ervaringen positief zijn en je niet de angst verergert door ze te overvragen. Kwispelen is bijvoorbeeld niet perse een uiting van enthousiasme, het is een uiting van spanning. Dit kan positieve spanning zijn, enthousiasme, maar ook negatieve spanning, angst. Dit laatste is bij jou hondje waarschijnlijk het geval.
Het helpt om je hond de keuze te geven om naar jou toe te komen. Beloon haar als ze komt niet door te aaien. Angstige honden moeten aanraking meestal nog leren waarderen en vinden het juist eng om geaaid te worden. Iets eetbaars is zeker belonend.
Om je hond te leren om zonder problemen met je mee naar buiten te gaan kun je haar leren om ‘zelf’ haar halsband om te doen. Hiervoor zijn lijnen met een geïntegreerde halband (zie hier) heel handig, let er wel op dat ze net als in het voorbeeld een stopper hebben zodat je niet per ongeluk een soort slipketting koopt.
Laat je hond, tot ze geleerd heeft zelf haar hoofd door de lus te steken, eerst nog met haar oude lijn en halsband uit. In de tussentijd oefen je door de lus open voor haar te houden en te belonen als ze er in de buurt komt en uiteindelijk als ze haar kop er door heen steekt.
Als andere mensen je hond willen aaien kun je haar het beste zelf het initiatief laten nemen. Vraag de mensen dan om niet naar haar toe te gaan, maar haar naar hun toe te laten komen. Om het in het begin extra aantrekkelijk te maken kun je ze iets lekkers laten vasthouden om aan haar te geven.
Mocht je er zelf niet uit komen dan kun je het beste zo snel mogelijk een honden gedragsdeskundige bij halen. Hoe eerder je een ‘probleem’ aan probeert te pakken, hoe makkelijker het is.
Wij hebben twee honden.
Een van zes maanden en een van vijf jaar. De oudste heeft enorm veel schrik van de jongste. Weet niet hoe ik dit kan oplossen. Hebben jullie een oplossing?
Groetjes!!
Hallo Jacky, wat een vervelende situatie. Je jongste is natuurlijk nog heel enthousiast en speels en dat kan voor een hond angstig is voor andere honden heel vervelend zijn.
Je kunt tijdelijk je woonkamer in tweeën delen met een stabiel ‘hek’ er tussen en beide honden aan de andere kant. Zo zijn ze wel bij elkaar in de buurt zonder dat de jongste de oudste steeds laat schrikken.
Als het goed is went zo de oudste op zijn tempo aan de jongste en heeft de jongste de tijd om ouder te worden en te leren dat niet iedere hond wil spelen.
succes
Hallo,
We hebben nu 4 dagen geleden een pup van 8 weken (cane corso) geadopteerd uit een asiel. Hij heeft absoluut geen zelf vertrouwen en is doorgaans vrij angstig. Als hij bij ons (familie) is binnen of id tuin, gaat zijn staartje recht en durft hij al eens rondneuzen, maar zodra hij iets hoort, zakt zijn staart en komt hij aan je voeten zitten. Hoewel hij zich de eerste dagen liet benaderen door “vreemden” (niet inwonende familie), wil hij dat nu niet meer (grommen, tot happen toe) en lijkt hij angst te hebben als ze hem benaderen. We starten nu zondag met puppytraining en hopen dit te kunnen verbeteren, tips om hoe hier thuis mee om te gaan zijn echter steeds van harte welkom. Negeren we best dergelijk ongewenst gedrag of berispen we met een ferme “foei” of …?? Alvast bedankt.
Een onzeker dier kun je juist beter niet straffen, daar wordt hij nog onzekerder van. Het is belangrijk dat je nu samen met hem aan zijn zelfvertrouwen werkt.
Ik weet niet hoeveel ze aan socialisatie hebben gedaan in het asiel, maar gezien de beperkte mankracht om alle hondjes te verzorgen is de kans groot dat hij in de eerste weken van zijn leven al een achterstand heeft opgelopen. Je moet nu dus echt goed je best gaan doen om deze achterstand bij te lopen zolang hij nog in de gevoelige leeftijd zit.
Let juist goed op de signalen die je hondje af geeft. Laat hij zien dat hij onzeker is, steun hem dan door de afstand tot hetgeen waar hij bang voor is groter te maken. Omdat het om zo’n jonge pup gaat en je nu nog de kans hebt om hem goed te socialiseren zou ik zo snel mogelijk privé les met een goede hondentrainer inplannen. Die kan met je na gaan waar je aan moet werken en hoe je dat het beste kunt doen.
Hallo,
Ik heb hier een stafford van 3jaar oud. Genaamd luna, ons luna is altijd heel bang en schuw.. Sommige dagen gaat alles supper en dan op bepaalde momente moet ze van niemand iets weten en kruipt ze helemaal in elkaar, en dan komt ze enkel naar mij toe. Ze verschiet heel rap maar luisterd supper goed . Ze is een supper brave en rustige hond. Heb met haard nog nooit problemen gehad. Enkel dat ze nog denkt dat ze een kindje is , ik heb haar van toen ze 8 weken was en heb haar altijd betoetelt met liefde, ik behandelde haar als een kind. Ze komt bij mij op men schoot ligge dus ze is zeer aanhankelijk.. Ik zou graag van haar bangheid en schuwheid afhelpen en een gezonde speelse hond hebben.. Kan je me aub helpen ? Mvg evelien
Begrijp ik nou goed dat het niet te voorspellen is wanneer Luna ergens bang op reageert? In dat geval is het verstandig om haar goed te laten onderzoeken door een dierenarts. Pijn, slechthorend- of slechtziendheid zouden bijvoorbeeld voor zulk gedrag kunnen zorgen.
Als ze helemaal gezond blijkt is het belangrijk om er achter te komen waar ze precies angstig op reageert. Bijvoorbeeld op alle vreemde mensen, of alleen op vrouwen die een pet dragen. Honden kunnen op de meest vreemde dingen reageren, tot fluitende vogels aan toe. Houdt als je het lastig vindt een soort dagboek bij waarbij je de situaties waarin Luna angstig is beschrijft. Zo wordt het voor jezelf makkelijker om patronen te herkennen.
Ga vervolgens stap voor stap aan het werk om haar over haar angsten heen te krijgen. Dit kun je doen zoals beschreven staat onder het kopje “Matige angst buiten de angstfase, trainingsmethodes” in bovenstaand artikel.
Lukt dit je zelf niet, zoek dan een goede hondentrainer om je te assisteren. Pas goed op en help Luna uit situaties waar ze angstig van wordt. Dat ze nooit gebeten heeft wil niet zeggen dat ze dat nooit zal doen. Iedere hond kan bijten als hij zich in het nauw gedreven voelt en geen andere uitweg ziet. Jouw hond heeft nu de leeftijd waarop ze emotioneel volwassen wordt en dan kunnen sommige honden over gaan van wegkruipen als ze heel bang zijn naar van zich af bijten.
hallo,
wij hebben sinds gisteren een 2 jarige chiwawa in huis (baasje ligt in kliniek) het beestje ligt sindsdien mooi op haar kussen , maar eet of drinkt niet en doet ook haar behoeftes niet, ze ligt er maar te liggen wat kunnen we doen , ze zal waarschijnlijk wel ’n 10 tal weken of meer hier zijn
we doen heel lief en speels met haar en mogen haar wel strelen maar dat is het
bij haar thuis zat ze ook altijd binnen ze heeft nog nooit aan een leibandje gelopen en mocht ze mee in bed slapen wat hier natuurlijk niet mag
kan iemand ons raad geven aub
dank op voorhand !
Mvg, nicole
Hallo,
Wij hebben een 12 jarige golden retriever die altijd bang is geweest voor vuurwerk e.d.
Sinds een aantal weken raakt hij vaak (ook s’nachts) helemaal in paniek omdat hij denkt dat hij iets hoort. Hij hijgt en trilt dan heel erg en maakt ook krabbende/gravende bewegingen met zijn poten op het tapijt of het parket. Niets lijkt te helpen om zijn angst weg te nemen. Na enige tijd verdwijnen de symptonen, maar het kan ook wel enige uren duren. Het begint erg vervelend te worden want s’nachts willen we graag slapen en dat lukt zo natuurlijk niet.
Is dit een vorm van dementie en is er iets tegen te doen?
Mvg, Arnold
Mijn hondje Roxy is 23 maanden en wordt steeds angstiger en waakzamer naar mensen toe. Steeds meer op haar hoede, duikt weg als mensen zich over haar heen buigen (wat natuurlijk ook heel indringend is voor een klein hondje) en als mensen haar willen aaien. Ze is enorm eenkennig naar mij, mijn vriend en een vriendin die ze goed kent. Ze is heel goed gesocialiseerd en gaat van kleins af aan al overal mee naar toe. Iedereen om mij heen weet ook dat Roxy altijd met mij mee komt. Toch lijkt het alleen maar erger te worden dat ze niets van vreemden moet hebben. Ze speelt ook niet veel met andere hondjes. Is heel erg op haar hoede. Maak ik haar onzeker door haar altijd bij me te hebben? Ik zou graag willen dat ze wat “stoerder” wordt, wat minder onzeker en angstig. Wat doe ik verkeerd?
Hallo
ik heb een shih -tzu puppy van 8 maanden , we hebben hem al van toen hij 8 weken was , hij was vlug zindelijk en paste zich vrij goed aan in de thuis situatie met onze andere shih -tzu , nu komt het probleem dit is al enkele maanden aan de gang : elke keer er iemand thuis op bezoek komt is hij bang staart naar beneden blaffen en plassen hier en daar , ook wanneer we er mee gaan wandelen is hij van alles bang en blaft hij en plast hij en in het begin poepte die er nog bij ook , ook als we ergens op bezoek gaan bij familie of vrienden en dit is zeer vervelend wat we ook proberen hij blijft het doen , heb hem al in afzondering gezet in zijn mand , na een tijdje haal ik hem terug als hij terug begint zet ik hem terug enz… maar niets helpt ook al laten we hem eens tot de mensen gaan om eens te ruiken en te tonen dat er geen gevaar is ,ook ziet hij dat onze ander hond bij de mensen gaat op schoot enz hij kijkt maar vertrouwd het niet , hij kijkt dan om bij één van ons te komen zitten en bekijkt het vanaf afstand en als ze een onverwachte beweging maken of recht staan begint hij opnieuw .Hoe zouden we het kunnen aanpakken en gaat dit gedrag nog weg gaan?
Mvg Hilde
Beste,
Sinds 2 weken hebben wij een pupje, een yorkshire terrier teefje van 10 weken.
In het begin deed ze het buiten zo goed, als ik haar riep kwam ze naar me toe. Maar ik heb een fout gemaakt: door een keer toen ze niet kwam toen ik riep haar te straffen en nu associeert ze ‘kom’ met iets niet leuks. Begrijpelijk. Ik probeer dit om te draaien door elke keer gigantisch te belonen als ze komt. Op commando of uit zichzelf. Dit gaat binnen weer goed maar buiten is ze erg afwachtend, de ene keer komt ze aangehuppeld en de andere keer kijkt ze me aan en loopt ze kats de andere kant op. Gaat dit over zodra ik blijf doorzetten?
Ze vind het in sommige situaties ook eng als ik op haar afloop. Dit probeer ik ook te veranderen door op haar af te lopen en een koekje te geven. Ik ben alleen bang dat ik misschien haar angstige gedrag beloon? Hoe zorg ik ervoor dat ze me niet eng vind? Ik doe zo hard m’n best.
Groet,
Veronica en een poot van Elie
Dit komt vaker voor dan je denkt, heel veel honden die niet willen komen als ze geroepen worden zijn bewust of onbewust gestraft. Het makkelijkste is om een nieuw commando te kiezen en het hier komen opnieuw te trainen. Zo weet je zeker dat de nare nasmaak weg gaat.
De band met je pup komt vanzelf weer goed als je haar vanaf nu niet meer straft en alleen nog beloont. Je kunt het een handje helpen door haar iedere keer dat ze zelf naar je toe komt iets lekkers te geven. Geef haar gewoon de tijd.
Beste,
Vooreerst vind ik deze website zeer interessant met veel bruikbare informatie. Ik heb mijn ruwharig teckeltje op 9 weken aangeschaft, ze is nu net geen 7 maanden oud. Het is een ongelooflijk vriendelijk, sociaal, onderdanig en gevoelig hondje. Met gevoelig wil ik zeggen dat ze snel van slag is bij het berispen. Ze doet nog steeds vreugdeplasjes bij het begroeten en gaat dan onmiddellijk op haar rug liggen om gekriebeld te worden, of is het onderdanigheid… Ze is prima gesocialiseerd doch was ze nooit van de dappersten…Sinds een 3tal weken vind ze de stofzuiger niet meer leuk en nog meer van die lawaaierige dingen maar naar ik kan beoordelen komt dit wel in orde.
Het echte probleem is dat ze sedert een week niet meer mee wil wandelen. Ze was ook al een hele week opvallend mak en haar kalmte was hoogstwaarschijnlijk aan een blaasontsteking te wijten. Sinds gister is ze echter vinniger en wilde ze wederom niet uit wandelen. Ze trekt echt tegen en gaat zitten om liefst van al terug naar huis te keren. Ik woon bij een groot bos en kom ‘soms’ terug langs een relatief drukke baan waarvan ik voorheen al had gemerkt dat ze het lichtjes beangstigend vindt. Er is nooit een voorval geweest waardoor ze echt angstig kan zijn, eens een blaffende hond aan de omheining, een voorbijrazende moto…. Gisteren heb ik haar verplicht om mee te wandelen, kordaat zonder veel omhaal. Nu is mijn vraag of dit de juiste manier is om haar van deze angst af te helpen? Als ze met de auto mee op pad gaat bv, naar de hondenschool is er van angst geen sprake..
Alvast bedankt voor de reactie en ik wil nog even benadrukken dat het wel echt een gevoelig onderdanig typetje is.
Wat je doet is goed. Aangezien er niet is specifieks is op de wandeling waar ze bang voor is, zal ze door deze wandeling vaker te maken dit zelf ook ontdekken en zal de angst verdwijnen. Zou het kunnen dat ze binnenkort loops wordt of schijnzwanger is? Dit gedrag zie je namelijk dan ook vaak bij teven en 7 maanden is daar niet zo’n vreemde leeftijd voor.
Hallo,
Wij hebben een toller retriever van 14 maanden oud. Als ze buiten is blaft ze om geluiden die ze hoort of dingen die ze ziet. Niet naar alle honden maar sommige.Soms weet ik al dat ze het gaat doen en kan ik haar afleiden.Het lijkt wel angst. Hoe kan ik haar hier het beste mee helpen. Het lukt namelijk niet altijd om haar voor te zijn.
Leer haar eerst op commando op jou focussen, bijvoorbeeld door je hand aan te raken. Als je dit genoeg traint en rustig opbouwt werkt dit commando uiteindelijk ook als ze andere honden ziet waar ze normaal naar zou blaffen.
Door naar jou te kijken in plaats van naar de andere honden wordt de dreiging minder en kan ze uiteindelijk leren dat andere honden niet eng zijn.
Hallo,
Onze hond is 3 jaar. Een Berner sennen. Het is een schat van een beest doet geen vlieg kwaad. Overdag is ze altijd gewoon bij ons in huis en savonds slaapt ze in de bijkeuken, dat ging altijd prima. Maar sinds 3 nachten kijkt ze elke keer ontzettend angstig om haar heen, begint ze sneller te ademen en trilt ze zodra ik haar naar de bijkeuken breng om te gaan slapen. Nu hebben we haar maar in de woonkamer laten slapen. Enig idee hoe dit zou kunnen komen?
Je hebt het probleem zo te horen zelf al goed opgelost! Je weet nooit zeker wat er gebeurd is, maar waarschijnlijk is ze in de bijkeuken ergens van geschrokken.
Ik heb een hondje uit Spanje van ong 6 maanden. Ze was 2 maanden oud toen ze sterk vermagerd en angstig opgevangen werd. Ze heeft eigenlijk altijd in huis gezeten: bij een opvanggezin in spanje en daarna in Nederland. Ze is een schat van een beestje, niet schrikkerig, vindt iedereen leuk. Beetje onderdanig naar andere honden toe.
Ik heb haar nu 1,5 week en probeer zoveel mogelijk regelmaat te houden, we lopen regelmatig waarvan 1 wandeling wat langer (uur).
Het enige probleem is dat zij s avonds last van onrust krijgt. Blijft maar rondjes lopen in huis, begint dan ook soort van te kwijlen. Ze is dan ook niet rustig te krijgen. In de bench wil ze niet. Ze lijkt gestressed en oververmoeid ineens. Dit duurt van 18 tot 23 uur…dan gaat ze pas liggen. Wat kan ik doen?
Alle tekenen die je beschrijft wijzen op angst. Er is toen het donker was ooit iets gebeurd waar ze heel erg van geschrokken is en dat heeft ze aan het donker gekoppeld.
Je kunt eerst proberen om laagdrempelige anti-stress middelen, zoals DAP feromonen, te proberen. Als ze hier niet voldoende van kalmeert kun je met je dierenarts overleggen of je echte medicijnen tegen de stress kan gebruiken. Als de angst zo verminderd kan worden dat je hondje ziet dat er niets gebeurt als het donker is zal deze vanzelf verdwijnen.
Ik heb een ex kweekteefje (kruising cavalier- japanees Chin) van bijna 8 jaar uit een asiel. Ik heb een goed gesocialiseerde golden teef van 3 jaar en een cavalier ex kweekteefje die nu prima is en van niets bang is.
Het nieuwtje was bij aankomst extreem angstig, ze kent echt niets, heeft dagen niet gegeten.
Nu eet ze wel, ik geef haar apart eten van de rest( de rest eet eerst), de andere honden kunnen niet bij haar als ze eet. Verder negeer ik haar volledig en ze heeft haar eigen plek.
Ze gaat niet mee wandelen ( kan ze trouwens volledig nog niet) omdat ik haar die extra prikkels van stress wil besparen voorlopig.
Ik laat ze wel op vaste tijdstippen voor de deur ( dan bevriest ze volledig zodat ze uiteraard ook niet plast), ik moet haar dan ook zachtjes naar buiten trekken ( optillen was geen zo een goed idee, daardoor viel ze uit naar mijn honden)
Soms gromt ze als mijn honden haar benaderen als ze op haar mat ligt ( en niet slaapt)
Ook staart ze mij nu voortdurend aan, ik kijk niet terug en negeer haar alsof ik haar niet zie.
Soms loopt ze ook ijsberend door het huis soms wel een half uur aan een stuk. Hoe komt dit en dat staren, wat is daar de bedoeling van?En hoe vermijd ik dat ze gromt naar de andere of hoe reageer ik hierop?
Het klinkt alsof je hondje heel gestrest is, logisch ook, want ze heeft waarschijnlijk haar hele leven naar vier muren gestaard en nu is ze in een voor haar onbegrijpelijke wereld beland.
Dat ijsberen kan steriotiep gedrag zijn, sommige dieren gaan uit verveling een bepaald gedrag herhalen. Dat voelt fijn, want ze doen voor hun gevoel iets nuttigs en dus blijven ze het herhalen en wordt het een soort verslaving. Als ze uit de saaie situatie worden gehaald blijven ze dit gedrag nog steeds herhalen.
Staren is onder dieren een dreigement: “blijf uit mijn buurt of anders”. Je hond kan dit ook onbedoeld doen, ze heeft waarschijnlijk niet met andere honden om leren gaan en beheerst ‘hondentaal’ dus waarschijnlijk niet zo goed.
Ik zou een afspraak maken met een gedragstherapeut die ook medicijnen voor kan schrijven. Bijvoorbeeld de gedragskliniek in Utrecht. Een hond die te gestrest is kan niet leren. Met medicijnen kun je dit stres niveau tijdelijk verlagen zodat je aan de angsten kunt gaan werken.
Hallo wij hebben een hondje uit spanje kruising podenco Bretonse. Hij was anderhalf jaar dat hij bij ons kwam we wisten dat het een angst hondje was. Hij is bang voor mensen fietsen Auto enz enz hij begint nu te wennen auto gaat nu goed is niet zo heel bang meer op straat en mensen dat blijft word iets minder. Maar waar wij tegen aanlopen is dat hij niet naar buiten wilt. Sochtends gaat hij nog mee maar daarna niet meer. Savonds als we de kans krijgen pakken we hem bij de halsband om nog een rondje te doen met hem. Want anders gaat hij maar 1x per dag doet niks in huis en ook niet in de tuin. We zijn zolangzamerhand beetje ? en het word steeds zwaarder met hem.
Voor een hondje dat zoveel angst heeft kan het heel vervelend zijn om buiten te lopen als het drukker wordt op straat. ’s ochtends is het nog relatief rustig. In het donker zijn veel angstige honden nog angstiger omdat ze minder zien en dus verrast kunnen worden.
Geef hem dus rustig de tijd om te wennen. Laat hem ’s ochtends lang uit en probeer de uitlaten zo positief mogelijk te maken. Vermijd dus zo veel mogelijk situaties waarin hij angstig is. Tot je hond zo gewend is dat hij ook ’s middags en ’s avonds mee naar buiten kan, zou je hem zindelijk kunnen maken op een binnentoilet.
Hallo wij hebben een franse bulldog pup van ruim 14 weken, we hebben hem vanaf 8 weken,hij is goed gesocialiseerd, vind andere honden en alles leuk,maar we hebben 1 probleem, de fokker zei dat hij niet naar buiten mocht voor dat hij alle 3 zijn puppyentingen had gehad, dus wij zetten hem op de plaats in de tuin waar hij al snel wist dat hij daar zijn behoeften moest doen,hij doet dat ook keurig en geeft het steeds netjes aan als hij wat moet doen,hij word dan ook steeds beloond , maar toen hij met zijn 12e week zijn laatste puppyenting had gehad namen wij hem mee naar buiten,ook op grasvelden, maar hij vertikt het om buiten zijn behoefte te doen, al lopen we 1o x per dag buiten, hij doet het niet, als we dan binnen komen gaat hij voor de deur staan en gaat in de tuin zijn behoefte doen,hij is zo gewend om zijn behoefte op de plaats in de tuin te doen dat hij niet beter weet dat dat zijn plaats is, maar het is logisch onze bedoeling dat hij het buiten en niet in de tuin doet,hij snuffelt wel aan bomen en gras,maar daar blijft het dan ook bij,hij vind het buiten lopen wel leuk,loopt goed aan de band mee,maar is enorm snel afgeleid met alles wat hij ziet,maar wat moeten wij doen dat hij door gaat krijgen dat buiten de plaats is om zij behoefte te doen en niet in de tuin???
Hallo,
Wij hebben een vizsla van 7,5 maand. Ze is lief, sociaal en gehoorzaam. Ze loopt altijd los en speelt met alle honden die ze tegenkomt. Ze begint altijd in een onderdanige houding, en gaat dan gauw over tot spelen. sinds 4 maanden loopt ze 1x per week mee met een uitlaatservice (ca. 7 honden.) Deze uitlaatservice-roedel komt ze met mij ook vrijwel dagelijks tegen. Het meelopen zonder mij 1x per week ging heel goed, tot 2 weken geleden. De uitlaatservice-roedel kwam een andere (bekende) hond tegen, en het baasje van die hond ging hondensnoepjes uitdelen aan iedereen. Ook onze hond kwam voor een snoepje, maar werd ‘op haar plaats gezet’ door een andere hond. Ze schrok daarvan en liep weg. Op een afstand bleef ze even staan, maar hoe de man van de uitlaatservice haar ook probeerde te roepen, ze kwam niet. Uiteindelijk liep ze zelfs echt weg en is naar huis gerend. De buurvrouw moest helpen om haar te pakken, want ze liet zich niet door de uitlaatservice pakken. Sindsdien is ze bang van de man van de uitlaatservice. Andere mensen en andere honden zijn geen enkel probleem. (ook de hond die haar op haar plaats heeft gezet daar speelt ze nu gewoon weer mee) Ook de honden van de uitlaat-roedel gaat prima, zolang ik erbij ben. Ze loopt heerlijk los en luistert prima…naar mij. Zodra de man van de uitlaatservice haar naam roept, reageert ze angstig en ze durft niet naar hem toe te komen. Hoe kunnen we het vertrouwen weer terugwinnen ?
Onze heidelwachtel van 5 jaar is sinds enige tijd als het erg hard waait s’nachts zeer onrustig ze verhuisd de gehele inboedel van haar slaapkamertje naar de hal zoals stoel,aardappelmand, boodschappenkar,5 trede trap,paraplubak dit alles zonder iets te beschadigen .
Als we haar alleen in de hal laten zonder spullen dan kruipt ze achter de vitrage en het buiten raam.
Wat hier mee te doen ???/
Hoi ik heb een old englisch buldog pup van bijna 10 maanden .
Sinds oud en nieuwe avonds en in het donker erg angstig ,nadat haar bij haar op 15 meter afstand een nitraat (vuurwerk) af gegooid werd .
Sochtens en middags buiten geen probleem maar tegen de avond begint het weer ,niet naar buiten willen .ze vind ook motoren en auto toeters erg eng .hoor verschillende reacties maar mijn vraag is wat is het juiste om te doen .ze gaat ook plat op straat liggen bij dr angst en wil dan zo snel mogelijk naar huis ,weet u raad !!!?
Hoe reageert ze op schemering? Als dat wel goed gaat kun je haar de komende tijd uit laten als het net begint te schemeren en als dat goed gaat dan rustig aan steeds iets later, tot ze zich ook weer in het donker zeker voelt.
Geluiden van toeters en motoren kun je via je laptop afspelen (staan waarschijnlijk op youtube en anders zijn er geluiden cd’s in de handel), eerst op laag volume en dan iedere keer iets harder tot je het volume vol aan kunt zetten zonder dat ze reageert. Oefen als je toch bezig bent meteen ook met vuurwerk geluiden, anders is het volgend jaar weer raak.
Voor beide trainingen geldt let goed op je hond, als ze angstig reageert wil je te snel en is het beter om een stapje terug te doen (dus wandelen als het nog lichter is cq het volume zachter zetten). Werkt dit allebei niet, dan is het verstandig om met een gedragstherapeut te overleggen. Soms is angst zo groot dat er tijdelijk ondersteunende medicatie nodig is om te kunnen trainen.
Succes!
Cleo
Succes!
De 3 jarige Stafford .vertoont zeer angstig gedrag alleen bij het opstaan.zou het kunnen dat het komt omdat ik ongeveer twee jaar geleden op een appartement woonde en S morgens maakte de buren boven ons altijd kabaal en toen heb ik wel eens met een stok tegen het plafond geklopt en was ik razednd op de buren ,zeker niet op de hond ,zou het kunnen dat dat daardoor komt ? Maar ik woon nu ondertussen in een vrijstaand huis ( zonder buren) en elke morgen is de hond extreem bang.aub hoe kan ik dat oplossen ?vind het zo erg voor mijn hond!
Hallo Cleo
Wij hebben 3 weken geleden een hondje uit Spanje geadopteerd. En klein vuilnisbakje. Zelf hadden we al een Jack Russel van 14 en een dwergteckel van 10 jaar. We wisten dat het een angstig hondje zou zijn en toen ik haar overnam op het vliegveld was ze helemaal stijf van angst. Thuis aangekomen reageerde zij heel goed op onze andere hondjes maar voor ons was ze bang en ging direct onder de bank. De dagen die daarop volgden gingen steeds beter. Na 2 dagen dook ze al niet meer onder de bank en al snel was het zwaan kleef aan met mij, ze volgt me overal, pakt mijn spullen, ligt zo dicht mogelijk bij me en als ik even naar boven ga wordt zij onrustig. Ik ben aan het opbouwen dat ik steeds wat langer weg ben als mijn man thuis is, nu ongeveer 2 uur en dat gaat redelijk en ik laat haar vaker alleen met de andere honden beneden als ik boven bezig ben…Het enige probleem is dat ik haar dus niet kan pakken, ik kan haar niet uitlaten aan een lijn of met haar en de andere honden wandelen. Gelukkig hebben we een hele grote tuin waar ze ook lekker rent en haar behoeft doet maar ik wil haar met de tijd toch kunnen oppakken voor als zij naar de dierenarts moet of zij vlooienspul moet krijgen..Ze komt naar me toe op een paar cm afstand. Dan geef ik haar vaak iets lekkers maar ze komt ook vaak aan mijn hand snuffelen en wanneer ik dan een langzame beweging maak om haar aan te raken dan schrikt ze een klein stukje weg. Ik weet niet zo goed hoe ik staps gewijs haar kan aanraken zonder het op te dringen, heb jij misschien een tip, alvast hartelijk dank.
n nu een herplaats mix van bach, die ik op zijn karakter laat maken. Ook heb ik de Adaptil verstuiver besteld met Feromonen. Hierop lijkt Miro goed op te reageren. Hij is thuis zinnelijk, alleen de eerste dag dat ik weg moest heeft hij een ongelukje gehad. Wel nu, het echte probleem, Miro is erg angstig om aan de riem te lopen. Heel gauw heb ik ontdekt dat hij een panische angst heeft voor een halsband. Ik zat op een avond met Miro op de bank en zat aan zijn halsband en hij begon ontzettend te piepen, hij gaf duidelijk aan dat hij een enorme hekel aan zijn halsband had. Halsband verwijderd en Miro werd totaal gek van de blijdschap, rende door het huis en kwam weer terug bij mij en ik kreeg minimum 10 kusjes van hem. Sindsdien een tuigje aangeschaft, wat niet zonder angst gaat, maar vele malen minder. Echter hij heeft nog heel erg moeite om aan zijn lijn te lopen, loopt dan heel erg traag en voorzichtig met zijn staart tussen de benen. Door middel van snoepjes, waar hij heel erg gevoelig voor is, heb ik hem steeds verder gekregen, hij wil nu zijn plasje buiten doen, maar poepen wil hij nog absoluut niet! Hij poept dus nog steeds in mijn patio tuintje helemaal achter in een hoek. Hoe kan ik dit doorbreken en hoe kan ik er meer een feest van maken voor Miro om te gaan wandelen. Moet ik nu ook zoals bij puppy’s achteruit gaan lopen en hoe kan ik de tempo van zijn lopen proberen te stimuleren? Ik trek hem niet aan de lijn, wacht dat hij meekomt en zich vertrouwd voelt. Graag je advies, hartegroet,
Piiki
Hallo,
Ik heb een labrador van 5 jaar, die nooit een vlieg kwaad doet. Maar gisteren waren we buiten met hem aan het wandelen en kwamen we een andere hond tegen (ongeveer even groot, geen idee welk ras) en onze hond was wat wild dus wij hielden hebm bij de voet totdat de andere hond langs was. Toen begon hij ook tegen ons te grommen. Elke keer als wij nu met hem gaan wandelen begint hij buiten het huis tegen ons te grommen en de tanden te laten zien, terwijl eenmaal binnen alles weer normaal is.
Hoe lossen we dit op?
Met vriendelijke groet
hallo ik heb een hond (gewoon mix) voor een week als oppasser. Ze komt uit een asiel in Servie en is geweldig angstig. na een paar dagen ben ik al verloren wanneer ik zie hoe aanhankelijk ze is en toch angstig voor alles, wagens, lawaai, bruusk gebaar enz. na pas 3 dagen volgt ze me overal in het huis of zoekt ze me wanneer ik er even niet ben..
wandelen is geen probleem ze blijft naar me opkijken en wanneer ik stop, stopt ze ook onmiddellijk, nooit trekt ze aan de leiband. De hamvraag nu : ik denk er aan om ze te adopteren, maar is er hoop dat ze mits training over die angsten komt. Ze is 18 maand oud en ik vermoed dat ze in dat asiel in Servie geen of weinig goed contact met mensen heeft gehad. Ze zou op heel jonge leeftijd haar moeder verloren hebben. Verder is ze heel zindelijk en heel sociaal. Laat zich aaien door mensen wanneer ik wandel en heeft geen enkel probleem met onze 5 katten… Graag uw ervaring en advies.
JP
Hallo, ik heb een shiba inu pup van nu 18 weken. wij kregen haar met 12 weken. haar naam is Yinti. Yinti is overal bang voor! zowel binnen als buiten, harde geluiden, onverwachtse bewegingen te veel om op te noemen. Het is zo zielig voor haar, ze kan niet genieten van haar omgeving, vooral buiten niet. Weet iemand hier een oplossing voor? ze is zo bang dat ze direct weer naar huis wilt wat weer leidt tot zeer erg trekken aan haar riem, tot kuchen en half stikkend aan toe!! wil zo graag voor haar een oplossing vinden zodat ze als een vrolijke en blije pup door het leven kan! Alvast bedankt voor jullie info!! gr danuta
Hallo wij hebben een rodesian ridgeback van 24 wkn hij is erg angstig voor alles wat ritselt bv plastic zakjes maar bv ook voor droogmolen…hoe hier mee om te gaan hij heeft dan staart tussen de benen en wil wegkruipen. Hij is ook erg bang voor vreemde mensen gaat wel mee naar school voetbal ed maar dit blijft lastig. Ben erg benieuwd naar uw advies.
vr gr karla voerman
Ik heb een akita (geen zuiver ras) van 6,5 maand. Tot over een maand of twee ging alles
perfect (bus, markt, café, mensen, honden …)
Nu is ze plots oneindig angstig op straat, het maakt niet uit of die straat al dan niet leeg
is. In de natuur (park,bos) is ze weer zichzelf, blij en snuffelend.
Om in de natuur te komen ben ik verplicht door de straten te gaan, wat ze helemaal eng vind en vluchtreflexen vertoont.
Hoe kan ik haar uit haar angst halen, het duurt nu toch al zeker 1,5 maand.
Kunt u mij helpen ?
Hallo ik heb een vuilnisbakkenras Sam van 1jr en 4mnd die is sind een aantal dagen bang om mijn huis in te gaan, het begint al tijdens het wandelen hoe dichter bij huis we komen hoe meer hij stil staat,gaat zitten,trekken enz als we dan bij de trap komen wil hij deze niet oplopen,hij trekt om weg te willen eenmaal voor de deur wil hij het huis niet in,binnen is hij ook onzeker zo zijn we nog aan het spelen met zijn bal en het volgende moment vliegt die achter de bank en reageert nergens op.op andere momenten wil hij alleen maar bij mijn zijn
wat te doen,kan iemand mijn Sam en mij helpen
Hoi ik heb een teefje uit de broodfok van 7 jaar geadopteerd; ze is voor alles en nog wat bang, voor mijn man gaat ze lopen, kent niks, uren tijd zit er al in, moedeloos wordt ik ervan
Beste
Wij hebben een hond van 9 maanden
Vroeger niets aan de hand maar nu sinds een dag of 14 word ze onrustig en loopt ze te neuten en altijd maar over en weer door het huis als het begint te schemeren.
Er is wel ook een dag of 14 ingebroken bij ons thuis op klaar lichte dag toen ze alleen thuis was.
Wat te doen met dit gedrag savonds ????
Hoi,
Ik heb een kruising tussen een chihuahua en een pomeriaan. Het is echt een lieve schat. Het enige is dat ze erg bang is als mensen haar willen aaien en ze is erg bang voor andere honden. Zelf honden die kleiner dan haar zijn. Ze is zelfs een keer uit haar riem geschoten en weg gerend en ze stopte niet met rennen tot een heel stuk verder omdat ze in de verte een hond aan zag komen. Als ik langs honden moet gaat de uitlooplijn ook bijna helemaal uit want dan loopt ze er met een grote boog omheen. Heb je tips voor mij want ik zou het erg leuk vinden als ze gewoon los zou kunnen lopen dat gun ik haar zo erg als ik zie hoe ze ervan geniet als ze in de tuin aan het rennen is.
Als het wegrent voor iets kleiners moet het wel een muis zijn geweest… De wereld is wel erg groot uit de ogen van zo’n hondje en alles is een potentieel gevaar; goed mechanisme om weg te rennen voor een roofvogel bijvoorbeeld. In principe is er niks mis mee en de natuur voor zulke hondjes, gewoon kort houden en langslopen alsof er niks aan de hand is is het beste qua menselijke uitstraling. Oppakken is funest voor die kleine keffertjes, ze moeten leren om te gaan met hun grootte en dat een grote bek betekend dat ze moeten rennen en andersom (er niks gebeurt als ze een mens/dier tegenkomen). Wat mensen betreft, ik heb gemerkt dat kleine hondjes erg gevoelig zijn voor stem volume; hoge piepstem “aah wat een lief hondje” is al een aanleiding om weg te rennen. Oefen verschillende toonhoogten met je hond, doe desnoods een schaap, koe en piepende pup na en kijk wat de reactie is; de volgende is altijd minder heftig.
Ik heb een half herder/husky kruising, hij kwam met 6 maanden uit Roemenië.
Het is een hele angstige hond, omdat hij zijn inprentingsperiode in een kennel heeft gezeten. Hij is nu 1 1/2 jaar en ik wilde een G&G cursus gaan doen. Hij is alleen zo bang op het veld dat hij niet mee kan doen met de oefingen. Ik vraag me af of het handig is om deze cursus te volgen,
Mijn Jack Russel van 3 jaar is erg bang voor het lopen van de boven buren.
Het is hier erg gehorig en het bonkt dan ook flink.
Ik ben radeloos.
Het is zo zielig om te zien dat hij trilt en sneller gaat ademen.
ik weet echt niet hoe ik hem van deze angst af kan krijgen.
Ook gehoorzaamd hij niet meer als hij de bench in moet bij het avond eten.
Ik woon hier nog maar pas en het is een prachtig huis.
Dit is echt een ramp!
Help ?
Beste,
Wij hebben net een 2de Franse bulldog in huis gehaald. Een pupje van 8 weken.
Nu tegenover onze kleine beer van 1,5 jaar oud, us deze erg klein.
Voor de minste aanraking jankt en piept hij.
Hij lijkt ook totaal geen interesse te hebben in ons.
Enkel maar in de andere hond!
Spelen doet hij nooit met ons, ook enkel met de andere hond.
Als we rechtstaan en zijn richting uit wandelen, dan gaat hij al plat op de grond liggen en kijkt hij ons aan alsof hij wil zeggen: doe me aub geen pijn!
Terwijl we hem met geen vinger ooit hebben aangeraakt!
Ik weet me echt geen raad meer…
Mvg, Carmen
ik heb een pins charles van 3,5 jaar wil niet mee gaan wandelen trekt altijd om terug
bij zijn nest te zijn als we hem kochten was hij 5 maanden in zijn oren gebeten door andere honden en denk dat iedere hond geen eigen nestje had kan ik daar nog iets aan doen
Goedemorgen, Wij hebben een hond uit Roemenie geadopteerd toen zij 7 mnd was in oktober 2015,schat van een hond maar erg angstig,thuis gaat het toppie maar toen zij net 6 weken bij ons was in december 2016 is ze onder een auto gekomen doordat de riem losschoot uit mijn hand,1 weekje in dierenziekenhuis gelegen en nu nog 1 pin in dr ootje,maar voor de rest gaat het helemaal super,een vrolijke lieverd,elke dag gaan we met dr naar het bos en dan ravot ze met andere honden enz…tot verleden week…ineens wil ze niet meer mee naar het bos,waar ze altijd zoveel plezier had en ze wil niet meer uitgelaten worden gewoon hier in de woonwijk,alleen een plas in het perkje voor ons huis en dan naar binnen…als we dr meetrekken wordt ze helemaal wild en zo angstig dus dan geven we het op en rustig weer naar huis lopen…is dit pubergedrag of doen we iets verkeerd,hoe nu verder?
Ik heb een Berner Sennen van 1 jaar oud. het is een lieverd en luisterd goed. Ik heb een probleem met haar en weet niet goed hoe ik het er het beste uit kan trainen. Als mensen naar haar reiken om te aaien gaat ze even flink blaffen en reageert ze angstig. Na een paar minuten gooit ze zich tegen diegene aan en laat ze zich knuffelen en is er niets meer aan de hand. Bij de dierenarts moet alles snel en wilde ze zich geen spuitje vrijwillig laten geven. Voor het eerst bromde ze. Hoe kan ik haar hier overheen helpen? Bij mensen die ze kent of vaker ziet is er niets aan de hand.
Wij hebben een old english bulldog teefje gekocht toen ze 11 weken was nou is ze al vanaf het begin bang voor me man en me oudste zoon naar mij toe doet ze het goed en luistert ook maar op het moment dat we naar werk gaan of gaan slapen poept en plast ze in huis of ze loopt naar boven en doet daar de dingen en krijg er niet zindelijk loop om de 3 uur met haar en zelfs als ze net uit is geweest doet ze het nog in huis weet niet zo goed meer wat ik er mee aan moet we hebben haar nu 2 maanden en zijn bekend met het ras onze vorige was ook een old english
Hallo
wij hebben een golden retrever pup van 4.5 maand hij slaapt s’nachts gewoon in zijn mandjes en doet helemaal niks meer binnen we kunnen hem overdag ook al een paar uurtjes alleen laten dan gebeurt er niks hij is zo lief en luisterd al heel goed
Maar zodra we met zijn riempje aan komen begint het hij plast dan meteen en blijft ook gewoon staan tot hij uitgeplast is we hebben hem ook nooit gestraft ervoor en toch lijkt het of hij bang is als mijn man met hem op de grond ligt voor te spelen is hij heel erg blij en toch lijkt het of hij opeens bang is voor hem wat hij vreselijk vind we hebben al alles geprobeerd steeds belonen maar niks helpt dit doet hij sinds 2.5 week
Ik heb sinds 3 maanden een pup een oudduitse herder reutje.Als ik over straat loop en hij komt een andere hond tegen begint hij te blaffen als een gek hetzelfde in het bos en hij komt piepend terug.Soms schamen wij ons hiervoor hij is nu 5 maanden oud wat moet ik hier aan doen soms zijn we radeloos.We hebben nog een herder en hebben dit met hem niet gehad hiervoor meerdere honden zoals een rotweiller.
Ik heb sinds 3 maanden een pup een oudduitse herder reutje.Als ik over straat loop en hij komt een andere hond tegen begint hij te blaffen als een gek hetzelfde in het bos en hij komt piepend terug.Soms schamen wij ons hiervoor hij is nu 5 maanden oud wat moet ik hier aan doen soms zijn we radeloos.We hebben nog een herder en hebben dit met hem niet gehad hiervoor meerdere honden zoals een rotweiller.
Hallo.
Onze grote meid die heel dominant is en nergens bang voor is. Zijn haar puppies tegen overgestelde. 1 van haar is bij ons gebleven . En is overal bang voor, zelf beetje geritsel van een blaadje rent ze weg. En heel erg bang voor iedere mens. Voor stoel of bank die in langs de weg staat of in een park wil ze eniet langs en is ook weer heel erg bang. Als buiten beetje winderig is poept ze alles eronder..
Andere pups tonen bijna de zelfde symptomen.. terwijl de bijde ouders echt niet zo zijn…
Hoi,
We hebben sinds kort een Akita Inu van 6 maanden (vrouwtje) overgenomen van familie. Zij likt veel aan de benen en raakt met haar tanden iedereen aan. Het lijkt meer op happen, ze bijt niet. Het is vooral aan de handen en voeten dat ze je raakt met haar tanden (bij het willen aaien, bij de voeten zou ik niet weten waar dit vandaan komt). Ze doet dit ook speels, want touwtjes aan de kleren of slippers aan de voeten vindt zij geweldig. Foei, of dergelijke zeggen heeft geen effect. Ook omdraaien en weggaan heeft geen effect, ze volgt je gewoon en doet verder. Men heeft ons vertelt dat je een akita geen correctie (straf)tik mag geven omdat dit dan averechts werkt, wat we ook niet doen, maar we weten niet hoe we haar dat likken en happen kunnen afleren.
Hopelijk kunnen jullie ons helpen!
Beste, mijn hond is ontzettend bang voor vuilniswagens. En dan vooral het geluid. Als ze binnen zit en denkt een vuilniswagen te horen begint ze ontzettend te trillen. Dit kan wel uren duren. Meestal stopt het nadat ze uitgelaten is, maar vandaag heeft dat zelfs niet geholpen…. we zijn een maand geleden verhuisd en om de een of andere rede is het nu veel erger dan in ons andere huis. Hier zijn meer omgevingsgeluiden.
Il nostro Studio di Design ha 10 anni di esperienza nel Design e sviluppo di siti e di prodotti di stampa. Le soluzioni che proponiamo sono orientate alla massimizzazione della conversione e all’aumento delle vendite. La nostra missione non e solo la progettazione e il design: ogni nostro decisione porta con se le precise idee che vanno trasmesse dal venditore all’acquirente. A seconda degli obbiettivi stabiliti dal cliente cambiano anche le nostre soluzioni.
In questo momento vi suggeriamo di familiarizzare con uno dei molti nostri servizi – e molto probabile che sara servizio molto utile per voi: SITI WEB E BANNER
Il Design Studio Paolo Vetlucci sara lieto di offrirvi i propri servizi in questo settore, promesse un massimo livello di professionalita nell’esecuzione del vostro ordine.
Noi non chiediamo mai il pagamento anticipato per il nostro lavoro perche siamo sicuri che i risultati del nostro lavoro vi lasceranno assolutamente soddisfatti!
Siamo certi che la nostra collaborazione sara estremamente fruttuosa. Ci vediamo presto!
Hallo,
Wij hebben onlangs een 3de lid bij onze roedel gevoegd. Genaamd Luna. Ze is een stafford van 8w. Onze andere 2 zijn ook staffords van 1j en 5j. Nu is zij enorm bang van alles en iedereen. Andere mensen, andere honden, katten, tv, deuren die wat luid dicht vallen,te felle onverwachte bewegingen van ons als ze bij ons op de bank zit. E>n nu sinds vandaag merk ik ook dat als ze bij mij zit en men andere honden komen bij mij dat ze grolt naar hun. Nu wil ik er wel ook bij zeggen dat wij haar van een niet zo fijne thuis situatie hebben gehaald waar ze de hele dag in een donkere kamer zat. ik hoop dat we haar nog kunnen helpen haar angst te verwerken
great post to read
Hallo
Ik ben gisteren een mini dobberman pincher gaan halen maar het hondje is enorm bang hoe lang duurt dit ?
Is 1jaar half oud
help mijn boomer van 2 jaar is gek op andere honden
nu heeft mijn zus een puppy frans buldog en daar is hij ontzettend bang van hoe kan dat ??
help mijn boomer van 2 jaar is gek van andere honden mar nu heeft mijn zus een puppy van 12 weken frans buldog en daar is hij ontzettend bang van hoe komt het denken jullie
Hallo,
Wij hebben een maandje geleden een Shiba Uni voor onze papa gekocht. Vanaf dag 1 was ze heel angtstig. Ondertussen is ze 5 maanden oud en blijft ze van alles en iedereen bang hebben. Ze verstijft als je haar aanraakt en vlucht van alles en iedereen weg. Ze heeft nog nooit geblaft of is nooit echt enthousiast, speels of nieuwsgierig. Alleen als we met haar gaan wandelen in het bos kan ze speels zijn en zich als een echte puppy gedragen. Wat kunnen wij doen? Het maakt ons heel verdrietig om haar zo te zien.
Hallo,
Wij hebben een hond uit Spanje die 4 maanden oud was toen ze bij ons kwam.
Ze is door een stichting opgevangen en naar Nederland gegaan. Ze is nu 2 jaar oud. Wij hebben een bedrijf waarin we zeilen op een zeilboot met gasten. De naam van de hond heet Joe. Joe gaat mee op de boot en ligt dan tijdens de reis altijd beneden in het schip bij ons bed. Ze reageert angstig zodra het zeil erbij komt. We komen met de boot veel op de eilanden van he Waddengebied van Nederland. Hier wil ze de laatste tijd niet meer wandelen. Ze lijkt bang te zijn, kijkt naar boven en of is zeer op haar hoede. Als we op een bankje gaan zitten kruipt ze onder het bankje. Ook neemt ze geen trainings snoepjes aan. Zo zielig is het voor haar en maakt ons ook radeloos. Wat te doen?
Groet Grietje
Harlingen
Hallo
Heb een Zwitserse herder pup van 3maanden als ik naar buiten wil gaan om te wandelen dan zet hij zich neer. Als hij al wandelt en er komt een auto voorbij komt draait hij zich zelf om om terug naar huis te komen dan wil hij niet verder wandelen is net of hij schrik heeft van auto’s . Lange wandelingen zit er nog niet in wat kan ik hier aan doen . M. V. G cindy
Goedendag. Wij hebben sinds 3 dagen een pup van 16 weken in huis. Ik denk dat zij de eerste weken van haar leven niet goed is gesocialiseerd. Als ik haar mee wil nemen voor een korte wandeling, durft ze niet meer uit huis. Ze blijft maar trekken aan haar riem en gaat plots stilzitten midden op het fietspad. Als ze een andere hond in de verte ziet, wil ze alleen maar heel erg snel naar huis. Als ik haar meeneem naar een strandje in de buurt en haar los laat lopen, gaat het al een stuk beter. Maar ik kan haar niet 4 keer per dag meenemen naar het strand. Hoe zorg ik ervoor dat onze pup zich beter voelt in de omgeving van ons eigen huis? Groet! Marleen
Goedendag. Wij hebben sinds 3 dagen een pup van 16 weken in huis. Ik denk dat zij de eerste weken van haar leven niet goed is gesocialiseerd. Als ik haar mee wil nemen voor een korte wandeling, durft ze niet meer uit huis. Ze blijft maar trekken aan haar riem en gaat plots stilzitten midden op het fietspad. Als ze een andere hond in de verte ziet, wil ze alleen maar heel erg snel naar huis. Als ik haar meeneem naar een strandje in de buurt en haar los laat lopen, gaat het al een stuk beter. Maar ik kan haar niet 4 keer per dag meenemen naar het strand. Hoe zorg ik ervoor dat onze pup zich beter voelt in de omgeving van ons eigen huis? Groet! Marleen
Goeiemiddag,
Ik heb een Pomeriaan Dwergkees reutje van bijna 2 jaar oud met FCI stamboom. Deze komt uit Rusland. Ik heb deze hond vanaf 10 weken ongeveer al in huis terwijl dat dus eigenlijk al te vroeg was gezien de rabies enting pas vanaf 12 weken gegeven mag worden. Deze heeft mijn hond dus ook nooit gehad. Ik ben direct begonnen met socialiseren echter begon dit gelijk een groot probleem te worden. Ik heb een klein netwerk om mij heen kwa mensen waar ik mee omga hier reageert mijn hond goed op. Echter onbekende mensen, voetgangers auto’s rare geluiden overal begint mijn hond erg agressief tegen te blaffen en soms zo agressief dat hij op het punt staat te willen gaan bijten. Hij blijft echt overal op. Ook als je de hond mee hebt in de auto dan blijft hij tegen alles en iedereen wat hij ziet en je ziet dan de angst in zijn ogen en trilt heel erg. Ik heb hier lange tijd een gedragstherapeut bij gehad maar had totaal geen effect. Voor de mensen die hij wel kent is er totaal niks loos en is mijn hond juist super blij en enthousiast en dat maakt het ook lastig als je erop uit wilt met de hond. Ik hoor graag of u wat voor mij kan betekenen hierin zodat ik normaal met mijn hondje weer over straat kan gaan en vooral voor mijn hondje zelf dat hij niet meer zo gestresst angstig hoeft te zijn.
Hallo,
Wij hebben thuis een border colie die hebben we na 7 maanden opgehaald in België maar is heel bang voor alles en iedereen alleen niet voor mijn moeder wij weten niet wat daar gebeurt is en hoe hij daar geleefd heeft we weten alleen dat hij elke dag uit het weiland opgehaald moest worden om naar binnen te gaan hij raakt om alles gestrest en we hebben al van alles geprobeerd hij is nu 2 bijna 3 maar hij is nog steeds zo als toen we hem in het begin hadden maar als die in het park is en met andere honden is is er niks aan de hand
Hallo, wij hebben een prachtige golden retriever van bijna 9 maanden. Hij gaat mee naar ons werk en ligt bij ons in het bedrijf gewoon tussen de mensen, dit vanaf dat hij 12 weken was, iedereen die dat wil mag hem aaien, en altij reageert hij daar blij op.
Sinds 2 weken reageert hij blaffend en brommend op mensen die binnen
komen, en niet iedereen is daarvan gediend uiteraard. Komt best dreigend over nml.
Vanmorgen had iemand zelfs een natte mouw dus waarschijnlijk hapt hij ook. Is dit een fase? Kan ik hier iets aan doen?
Duitse herderpup van nu 10 weken .
De buurman van 3 hoog / kleine soc huurwoning/zonder lift heeft met 6 weken een pup gekocht op een boerderij .De ouders van de pup zijn allebei Waakhond .Nu wordt de pup nauwelijks door deze man buitengelaten .1 of 2x pd hooguit 10 minuutjes .Ala de pup op de trappen wordt gedragen plast hij .Dier an hier niets aan doen .Het socialiseren met andere honden is er niet bij .Wij als medebewoners van het flat maken ons grote zorgen .Af en toe horen wij de man thuis schreeuwen .Denkelijk naar de pup .Het dier heeft opgekropte energie en kan deze niet kwijt .Hebben al kontakt opgenomen met verschillende instanties .Helaas staat er niet in de WET dat een hond uitgelaten moet worden .Het is zo triest .Met de man zelf valt niet te praten .Hij loopt keihard te schelden op alles .Wij weten best dat je de eigenaar als eerste moet aanspreken maar hiij heeft maling aan alles .
Ik weet niet echt ofdat het niet uitlaten onder verwaarlozing valt .Bij JA ,danzou er iemand een huisbezoek kunnen brengen Volgens ons /medebewoners/ zit de hond erg veel in een benche opgesloten .Wij denken toch aan het WELZIJN van en Dier .
Snitches
De man komt karma van zelf tegen
Hallo onze Shih tzu van zes maanden. Kruipt steeds in elkaar als je naar dr grijpt (haar wil oppakken) en laat dan paar druppels urine gaan. Bv ze heeft iets in dr bek lego van kinderen. Ik zag dit dus zeg nee nee en wil dr pakken. Dus pak haar en hoppa plast. Waarom? Ben toch niet boos! Alleen bang ze stikt. Net of ze bang is dat ik haar iets wil aandoen. Ik heb haar nooit iets aan gedaan. Ze is me zeer dierbaar.. helaas vind ik dit wel zorgelijk gedrag, wat kan ik doen?
Hallo,
Ik heb 6 maanden geleden een buitenlandse asiel hond geadopteerd met een angst voor vreemde mensen.
Ze is nu 2,5 jaar oud, en bij mij is ze niet bang. Maar 3 dagen geleden tijdens een wandeling was mijn portemonnee uit mijn jaszak gevallen en hier is ze heel erg hard van geschrokken en ze heeft mij zelfs bijna omver getrokken. We zijn nu al enkele dagen later en ze is nog steeds bang van mij, ze wil wel snoepjes aannemen maar buiten in de tuin loops ze met haar staart tussen haar pootjes van mij weg. Dit breekt mijn hart echt en ik weet niet goed wat ik nu moet doen
hallo , ik heb een akita van 7 maanden en sinds kort is hij ineens bang van mijn schoonvader , hij wil er niet naartoe en wringt uit zijn leiband om dan op vlucht te slagen ! Normaal gaan wij op vakantie en gaat hij naar daar maar dat zal een probleem worden !! Hoe kan ik hem terug met mijn schoonvader in contact laten komen? alvast bedankt
Hallo
Wij hebben een hond van Animal in Need. kruising Bordercollie Podenco,toen wij hem kregen was hij 4 maanden, hij was met zijn broers en zussen 10 in totaal en de moeder naar Nederland gekomen,
Hij was totaal niet gesocialiseerd, en heel angstig, wilde niet naar buiten enz, ik heb toen 14 dagen het zelfde rondje meerder keren per dag gelopen, en steeds verder, hij was al snel zindelijk, maar schrok van alles, na een paar weken ben ik het park met hem ingegaan en kennis laten maken met alle honden. Toen heb ik een Adapthilband omgedaan en een Buthan lijn van 15 meter gekocht, van de ene op de andere dag ging het stukken beter, hij speelde met alle honden groot en klein. en was zelfs voor harde geluiden niet bang, alleen als hij bv. een tas op een stuk plastic zag of hoorde reageerd hij geschrokken, nog steeds, maar buiten ging hij perfect, liep na 7 maanden los en reageerde goed op mijn comando`s..Met 12 maanden is hij gecastereerd. In huis is hij ook een schat, alleen onze jongste dochter en haar man en kinderen kunnen alles met hem doen, net zoals wij, en is hij blij, andere mensen moet hij aan wennen. Hij is nu 22 maanden, en van de ene op de andere dag, is hij in het park heel angstig en wil eigenlijk gelijk weer naar huis, ze bekende honden vriendjes wil hij niet mee spelen en zijn staart zit helemaal onder zijn kont, dit is zo een zielig gezicht, en als wij weer thuis zijn, is het weer goed. Ik heb het gevoel dat ik weer bij af ben, aan de andere kant is het door de Corona ook vreselijk druk in het park (daar woon ik bij) heel veel mensen bij elkaar harde muziek skate borden en rollerskate`s ,ik weet niet of dit invloed op hem heeft, ook mijn dochter en de kids ziet hij nu veel minder, voor de Corona kwamen deze gemiddeld 2 a 3 keer per week, en nu dus niet, al met al toen alles nog normaal was, was het ook wel druk in het park, maar niet zo erg als nu, zou dit allemaal invloed kunnen hebben op zijn gedrag! Maandag was hij weer heel vrolijk ging achter de duiven aan speelde met een vrienden hondje en was weer de oude, dacht ik, maar dit duurde maar twee dagen en nu is hij weer bij af. Ik weet dat als hij thuis is, alles weer oke is, maar ik vind het zo triest om hem buiten zo te zien, met zijn staart tussen zijn poten en constant allert op alles.
Hij heeft dus ruim 9 à 10 maanden een Adapthil band om gehad, en ik ben er nu sinds 6 weken weer mee begonnen.
Weet jij misschien de oorzaak, en wat ik nog meer kan doen.
Dank je wel bij voorbaat
hlo
Wij hebben een middelslag keeshondje van 9.mnd. hij blaft veel..tegen bezoek wat binnen komt of gaat lopen..tegen andere honden..fietsen en auto’s. Ook plast jij weer in eens binnen overal kleine plasjes. Hoe kunnen wij hier het beste mee om gaan
Hallo!
Bedankt voor de handige artikelen.
Wij hebben echter een iets andere situatie en ik ben benieuwd of er een methode is waarmee wij eventueel de angst kunnen ‘weg trainen’.
Onze border collie is inmiddels 7 maanden en in de afgelopen maand is ze 2 keer geschrokken en gevlucht. Zo erg dat het leek dat ze ons niet meer herkende en geen snoepjes wilde (terwijl ze gek is op eten). We hebben haar echt moeten vangen en daarna gerust moeten stellen (wat gek genoeg dan ook gelijk lukt en het lijkt alsof er niks is gebeurd).
Wij reizen met haar in een camper door Europa en doordat het een kleine ruimte is, heeft zij voordat dit alles gebeurde een keer iets op haar kop gehad (viel van boven). Ze schrikt nu dus heel erg als er iets valt en wilt dan direct in een hoekje kruipen (zeer begrijpelijk maar helaas laten we soms per ongeluk iets vallen).
Verder is ze helemaal niet angstig voor producten of dingen.
We houden haar nu altijd aan de riem om te voorkomen dat ze vlucht als ze schrikt. Heel jammer want ze is gek op rennen en ze heeft super veel energie.
Ik hoop dat je ons een goede tip kan geven! Alvast bedankt.
Groet, Sally
Hallo,
Wij hebben een Rescue pup van 15 weken nu 5 dagen in huis. Hij komt van het platteland waar hij 8 weken bij de moeder is geweest voordat hij met broer en zus naar de puppy Rescue werd gebracht. Hier heeft hij een tijd gezeten met andere pups. Wij wonen in de stad en dat was dus een hele omschakeling. Het uitlaten ging steeds beter, was soms bang. Dan wachten we tot hij had gezien dat ‘het gevaar was geweken en gingen we verder. Altijd hetzwlfde srukje om rustig te wennen aan de stad. Hij deed ook al zn behoeftes buiten en werd daarvoor beloond. Maar het is omgeslagen naar bibberen, geen stap willen zetten en niet meer plassen of poepen. We weten niet waarom en ook niet wat we nu moeten doen. Tips zijn welkom!
Ik heb een golden retriever van inmiddels 8 jaar oud. De eerste twee jaar was er nooit iets vreemds aan de hand. Tot de periode van oud en nieuw. Jongeren hebben destijds eens wat vuurwerk bij ons in de tuin gegooid (moedwillig(gezien via het venster boven) maargoed. Sinds dat moment een verschrikkelijk nerveus hondje wat wij er niet meer uit krijgen. Bij alles wat plots beweegt schiet hij in elkaar.
Het ergste is, wanneer we aan het wandelen zijn en er komen andere honden langs, groot /klein het maakt niet uit, dan kruipt hij in elkaar, loopt sluipend door, met andere woorden ik pak je wel even. (wat hij overigens nooit zal doen, want het is een goedzak) en wanneer we voorbij lopen is hij superblij, bijna niet te houden en wil eigenlijk alleen maar snuffelen.
Maar dat sluipen (in elkaar kruipen) ziet er voor velen angstig uit, en is voor ons ook niet leuk om zo bij een ander langs te moeten lopen.
Toen dit alles begon zijn we wederom naar cursus gegaan, wat hem resultaat heeft opgeleverd.
Iemand (ervaren mensen). Die de gouden tip voor ons hebben?
We blijven zelf rustig, houden de lijn losjes, wekken geen nervositeit.
Dus mocht iemand de gouden tip hebben, wees welkom.
Hallo Wilfred, de manier om angst te overwinnen is door steeds de grens op te zoeken waarop je hond nog ontspannen kan.
Dus probeer om andere mensen met honden heen te lopen, zodat jullie hond niet het gevoel heeft in elkaar te moeten duiken. Als je dit consequent doet ziet hij dat het wel mee valt en zul je steeds dichter in de buurt kunnen komen.
Soms kom je in een situatie waarin je niet verder weg kunt lopen. Dan is het handig als je de aandacht van je hond kunt verplaatsen, bijvoorbeeld door hem met zijn neus je hand aan te laten raken. Want als hij de enge situatie niet ziet, dan is deze er voor hem ook niet.
Hallo Cleo,
Onze hond is nu 9 maanden, en we denken in een angstfase.
Hij heeft afgelopen week weer een paar keer in huis geplast, terwijl hij al een hele tijd zindelijk was. Kan dit te maken hebben met de angstfase?
Wij hebben sinds 5 dagen een bouvierpup van 9 weken oud, onwijs lief naar ons en meteen al heel aanhankelijk. Ook naar andere honden is hij heel lief. Hij is gefokt op een boerderij helemaal afgelegen en woont nu (tijdelijk) in de stad. Wij gaan over 3 weken zelf ook naar een boerderij verhuizen.
Echter doet de hond echt niet lief tegen vreemde mensen, op straat gaat het wel maar vind hij het eng. Maar gisteren hadden we bezoek en toen deed hij echt gemeen, maar wel met staart tussen de poten. Hij blaft en gromt en hapte zelf toen iemand hem wilde aaien. Later ging het wel iets beter maar zodra iemand naar de wc ging begon hij weer
We hebben hem pas net en ik wil goed met hem oefenen dat gasten gewoon welkom zijn en hij niet bang/ agressief hoeft te doen. Enige tips om dit goed te oefenen zonder dat we hem nog angstiger maken?
Hoi Cleo,
Onze pup van 5 maanden is 2x belaagd door een loslopende hond. Zij raakt nu volledig in paniek wanneer er andere honden verschijnen… Zo sneu en jammer.
Heb jij tips om haar angst te verminderen?
Ze hoeft echt niet iedere hond leuk te vinden, maar blinde paniek is ook niet de bedoeling…
Ik heb een border collie kruising van 18 weken en zij is al sinds wij haar hebben erg bang voor het geblaf van andere honden, van zowel honden die ze kan zien als die ze niet kan zien. Wanneer ze aan de riem loopt en geblaf hoort versteend zij en als ze los loopt rent ze er als een speer vandoor en is er niet tot haar door te dringen. Hebben jullie tips and tricks voor ons?
Hallo, wij hebben een kruising Boomer van (in juni) een jaar.
Hij is als pup van 8 weken bij ons gekomen vanuit een opvangsituatie waar hij 2 weken is geweest, omdat het nestje weg gehaald was door justitie in een vervelende situatie.
Met 5 maanden werd hij erg angstig voor van alles, fiets, mensen, auto’s, maar ook af en toe knallen van vuurwerk etc. Corona heeft zeker ook geen goed aan gedaan wat betreft socialiseren, omdat iedereen zich op afstand houdt, inclusief hun honden. Intussen gaat het wel wat beter, maar hij blaft om alles wat beweegt of langskomt. We hebben nu een antiblafband, dat helpt wel, zolang die maar om zit.
Ivm een operatie hebben we op dit moment huishoudelijke hulp en hij is lief voor haar, maar als zij boven bezig is blijft hij maar mopperen en onrustig. Doordat wij dan mopperen op zijn gemopper wordt hij nog onrustiger, maar ook geruststellen helpt niet. Wat zouden we hieraan kunnen doen, met name om hem het vertrouwen te geven dat het goed is.
Wij hebben een herder x bordercollie kruising, na een uur in zijn bench vind hij het welletjes en schiet hij volledig in paniek. Rond bedtijd is er niks aan de hand en gaat hij er rustig in liggen en horen we hem niet. Hij vind zijn bench dus niet eng. Als we thuis oefenen in zijn bench en ons hoort is het ook mis. Maar als we weggaan is hij het eerste uur gewoon rustig.. iemand enig idee hoe dit kan en hoe het op te lossen is? Hij lijkt echt in paniek, janken, blaffen, bijten in tralies, zijn hele kleed nat door kwijl.
Hoi,
Wij hebben een border collie van 5mnd sins deze week.
Lijkt me wat angstig..
Gisteren en vandaag verliep het iets wat vlotter en vrolijker… heeft een bench als we er nie zijn of als we gaan slapen (op slot) anders open, en gaat er geregeld in.
Vandaag moesten we weg, na drie uur terug.
Hebben de indruk dat hij terug angstiger is.
Ligt tegen de deur aan en als we zijn naam roepen kijkt hij gewoon ofwel kwispelt zijn taart en loopt hij ons gewoon voorbij?♀️
We denken dat we veel geduld zullen moeten hebben, want na 5mnd pas maar in een gezin terecht komen, is niet alles.
Hopelijk komt het een vrolijke hond…
Ik heb een hond uit Roemenie van 14 maanden die overal op reageert mensen, honden .
Hij snapt naar mijn man en mensen die op visite komen . Dat doet hij al vanaf tbegin en sinds een paar dagen ook naar mij. Dat heeft ie afgelopen jaar niet eerder gedaan . Ik kon alles bij M doen . Ik denk dat het met vuurwerk v oudjaar komt want hij was doodsbang. Hoe reageer ik op het snappen en op z’n reactieve gedrag. Ik word ergert onzeker en ook wat angstig van.
Hallo
Ik heb een boomer van 5 maanden oud heb ik gekocht van iemand die relatie problemen had nu kom ik er achter dat ze heel bang van mijn bezoek en kruipt onder de kast laat haar urine lopen vind dit heel zielig gisteren gromde ze zelfs naar een jongentje van 6 jaar hoe ga ik hier mee om en hoe krijg ik haar van die angst af
Hi, ik heb een zwitserse Herders hond can 7 maanden. Nou is er 3 dagen terug buiten door iemand vuurwerk afgeschoten. Het was een enorme knal. Ik en mijn vriend schrokken erg van. Mijn hondje zat rustig in zijn bence toen het gebeurde. Hij was er zo erg van geschrokken en sprong uit zijn bence wist niet zo goed waar hij moest zoeken voor een schuilplaats. Op een gegeven moment rende hij naar de gang en begon te trillen. Ik en mijn vriend probeerde hem te kalmeren maar hij was echt heel erg bang geworden en vluchte uiteindelijk naar ons slaapkamer. Sindsdien voelt hij niet meer veilig in de woonkamer, kijkt heletijd naar boven en komt alleen naar de woonkamer voor eten of traktatie. Wanneer het avond begint te worden vlucht hij weer naar de slaapkamer. Dit gaar nu al drie dagen zo. Het is een drukte maker, dat actief is zowel binnen als buiten en houd van spelen. Maar dit is hij nu niet meer wanneer hij binnen is en vlucht alleen naar de slaapkamer en is constant op zijn hoede. Hoe kan ik hem weer geruststellen, zodat hij op zijn gemak voelt om weer de woonkamer te komen en te blijven?
Goedenmorgen
Ik heb een vraagje ik heb een puppy vrouwtje heidewachtel ben zelf zwanger en heb een dochter van 2 ze vertoont jarloers gedrag naar mijn dochter als ik haar net heb uitgelaten poept en plast ze over mijn dochter haar spullen en als er vesite is en ze komen binnen blaft ze en laat ze haar tanden zie als ik dan naar haar wil toe lopen dan wilt ze mij bijten maak me erge zorgen ook omdat ik dalijk een baby er bij heb geef heel veel om onze hond maar wil dat dit gedrag stopt ben bang voor mijn kinderen en voor de vesite hopelijk weten jullie wat ik kan doen
Hond reageert plots heel angstig naar mijn man, heeft hem thans nooit gestraft of dergelijke, als mijn man in de beurt komt loopt de hond de andere kant op en begint te grommen. Als hij een koekje bij heeft doet hij niets. De hond is een kruising boerenfox met Jack Russel is nu ongeveer 14 maanden.
mijn hond is 2 jaar speelde altijd met andere honden sinds oud en nieuw met het vuurwerk jank ze bij elke hond met de staart tussen haar poten ,of ze gaat ervan door,wat kan ik daar aan doen?