Help, mijn hond heeft iets giftigs gegeten

Het overkomt iedereen wel eens, je knippert even met je ogen en je hond eet iets op wat hij eigenlijk niet op had mogen eten. Vooral pups vinden niets leuker dan overal hun tandjes in zetten. Maar wat doe je als je hond iets giftigs of onverteerbaars gegeten heeft? Hoe je moet handelen, hangt af van wat je hond gegeten heeft en hoeveel.

Lees hier welk eten giftig is voor honden en ook belangrijk welke planten giftig zijn voor honden.

giftig voor honden

Hoeveelheid

Van sommige stoffen, meestal giftig voedsel en mild giftige planten, kan een kleine hoeveelheid niet zo veel kwaad. Een goed voorbeeld hiervan is knoflook. Grote hoeveelheden zijn schadelijk voor je hond, maar kleine hoeveelheden worden door sommige mensen als natuurlijk anti vlooien middel gebruikt.

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

Overgeven

Op internet lees je vaak het advies om je hond over te laten geven, door wat zout op zijn tong te leggen. Doe dit niet zomaar zelf!

Bij sommige stoffen en planten wil je bijvoorbeeld je hond niet laten braken. Dit is vooral het geval als de gifstof een bijtend effect heeft of de slokdarm kan irriteren.

Maar ook als overgeven goed is voor de hond kan zout een verkeerd effect hebben. Te veel zout is schadelijk voor een hond, zeker als het lichaam het al zwaar heeft door de andere giftige stoffen die er al in voor komen.

Snel handelen

hond vergiftigd - wat moet je doen

Wacht liever niet af tot je symptomen ziet, maar bel direct je dierenarts. Zodra je hond symptomen gaat vertonen is de giftige stof al via de maag in het bloed gekomen en vallen sommige behandelingen, die eerst wel mogelijk waren, af. Houdt indien mogelijk het etiket van het product bij de hand. Zo kun je de dierenarts precies vertellen wat je hond binnen gekregen heeft. Als je dierenarts twijfelt, of als hij een bepaalde stof niet kent, kan hij informatie opvragen bij het Nationaal Vergiftiging Informatie Centrum van het UMC.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Geef een reactie