Help, mijn hond heeft iets giftigs gegeten

giftigHet overkomt iedereen wel eens, je knippert even met je ogen en je hond eet iets op wat hij eigenlijk niet op had mogen eten. Vooral pups vinden niets leuker dan overal hun tandjes in zetten. Maar wat doe je als je hond iets giftigs of onverteerbaars gegeten heeft? Hoe je moet handelen, hangt af van wat je hond gegeten heeft en hoeveel.

Hoeveelheid

Van sommige stoffen, meestal giftig voedsel en mild giftige planten, kan een kleine hoeveelheid niet zo veel kwaad. Een goed voorbeeld hiervan is knoflook. Grote hoeveelheden zijn schadelijk voor je hond, maar kleine hoeveelheden worden door sommige mensen als natuurlijk anti vlooien middel gebruikt.

Over geven

Op internet lees je vaak het advies om je hond over te laten geven, door wat zout op zijn tong te leggen. Doe dit niet zomaar zelf!
Bij sommige stoffen en planten wil je bijvoorbeeld je hond niet laten braken. Dit is vooral het geval als de gifstof een bijtend effect heeft of de slokdarm kan irriteren.
Maar ook als overgeven goed is voor de hond kan zout een verkeerd effect hebben. Te veel zout is schadelijk voor een hond, zeker als het lichaam het al zwaar heeft door de andere giftige stoffen die er al in voor komen.

TIP: sluit al op jonge leeftijd een hondenverzekering af voor je puppy, je krijgt dan een lagere premie. Ook krijg je bij Petplan nu bij honden tot 1 jaar een gratis gepersonaliseerde penning Bereken hier gratis je premie


Snel handelen

Wacht liever niet af tot je symptomen ziet, maar bel direct je dierenarts. Zodra je hond symptomen gaat vertonen is de giftige stof al via de maag in het bloed gekomen en vallen sommige behandelingen, die eerst wel mogelijk waren, af. Houdt indien mogelijk het etiket van het product bij de hand. Zo kun je de dierenarts precies vertellen wat je hond binnen gekregen heeft. Als je dierenarts twijfelt, of als hij een bepaalde stof niet kent, kan hij informatie opvragen bij het Nationaal Vergiftiging Informatie Centrum van het UMC.

Leerzaam artikel hè. Wil je nog meer leren? Kijk dan snel naar ons online cursus aanbod. Met onder andere een puppycursus, waar je aan de hand van video’s je hond leert trainen en verzorgen.

Vergelijkbare Artikelen

Geef een reactie