Vanaf welke leeftijd kan ik gaan fietsen met mijn hond?

fietsen met hond

Vraag:

Vanaf welke leeftijd kan ik gaan fietsen met mijn hond?

Antwoord:

De meningen over de minimale leeftijd om te beginnen met fietsen verschillen nogal.

Aan de ene kant is fietsen, indien goed uitgevoerd, een goede manier van bewegen. Je beweegt namelijk in een vrij rechte lijn, wat minder belastend is voor je hond.
Aan de andere kant bepaal jij het tempo en de duur, waardoor je je hond kunt overbelasten wat, vooral in de groei, funest kan zijn voor zijn gewrichten.

De meeste mensen zijn het er over eens dat het sowieso slim is om te wachten tot je hond minimaal 6 maanden oud is. Als je een hond van de grote rassen, zoals een sint Bernard, hebt kun je zelfs beter wachten tot ze een jaar zijn. Als je het helemaal veilig wilt spelen volg je de mensen die zeggen dat je beter kunt wachten tot je hond helemaal uitgegroeid is. Dit is meestal als ze 1 a 1,5 jaar oud zijn.

TIP: sluit al op jonge leeftijd een hondenverzekering af voor je puppy, je krijgt dan een lagere premie. Ook krijg je bij Petplan nu een leuk gratis puppypakket ter waarde van 50 euro! Bereken hier gratis je premie


Bouw de afstand hoe dan ook rustig op en zorg dat je niet te snel fietst. Een rustige draf, een snelle variant van de stap waarbij je hond alle vier de voeten om de beurt verplaatst, is het juiste tempo om te fietsen. Fiets je te snel, dan zal je hond over gaan in telgang, de poten twee om twee bewegen, of galop, een soort golvende springende beweging, wat veel vermoeiender en meer belastend voor hem is.

Vraag bij twijfel je dierenarts om advies, deze kent je hond en kan je dus preciezere richtlijnen geven.

Vergelijkbare Artikelen


Reacties(3)

  1. september 7, 2015
    • oktober 4, 2015
    • oktober 9, 2015

Geef een reactie