Vanaf welke leeftijd kan ik gaan fietsen met mijn hond?

fietsen met hond

Vraag:

Vanaf welke leeftijd kan ik gaan fietsen met mijn hond?

Antwoord:

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

De meningen over de minimale leeftijd om te beginnen met fietsen verschillen nogal.

Aan de ene kant is fietsen, indien goed uitgevoerd, een goede manier van bewegen. Je beweegt namelijk in een vrij rechte lijn, wat minder belastend is voor je hond.
Aan de andere kant bepaal jij het tempo en de duur, waardoor je je hond kunt overbelasten wat, vooral in de groei, funest kan zijn voor zijn gewrichten.

De meeste mensen zijn het er over eens dat het sowieso slim is om te wachten tot je hond minimaal 6 maanden oud is. Als je een hond van de grote rassen, zoals een sint Bernard, hebt kun je zelfs beter wachten tot ze een jaar zijn. Als je het helemaal veilig wilt spelen volg je de mensen die zeggen dat je beter kunt wachten tot je hond helemaal uitgegroeid is. Dit is meestal als ze 1 a 1,5 jaar oud zijn.

Bouw de afstand hoe dan ook rustig op en zorg dat je niet te snel fietst. Een rustige draf, een snelle variant van de stap waarbij je hond alle vier de voeten om de beurt verplaatst, is het juiste tempo om te fietsen. Fiets je te snel, dan zal je hond over gaan in telgang, de poten twee om twee bewegen, of galop, een soort golvende springende beweging, wat veel vermoeiender en meer belastend voor hem is.

Vraag bij twijfel je dierenarts om advies, deze kent je hond en kan je dus preciezere richtlijnen geven.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(7)

  1. september 7, 2015
    • oktober 4, 2015
    • oktober 9, 2015
  2. mei 7, 2019
    • juni 30, 2019
  3. september 9, 2019
  4. september 3, 2022

Geef een reactie