Hond aan de lijn leren lopen

puppy riemEen van de eerste dingen die veel mensen hun pup willen leren is netjes aan de lijn lopen. Logisch, want je wilt liever niet straks, als hij groot en sterk is, door hem uitgelaten worden. Er zijn heel veel verschillende manieren om je puppy te leren dat het de bedoeling is dat hij naast je loopt in plaats van voor, achter om of onder je.

Een makkelijke en positieve manier is om hem te belonen als hij toevallig in de juiste positie loopt. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen. Hierdoor loop je dus een kleinere kans dat hij aangelijnd worden als een straf gaat ervaren, met alle bijbehorende ‘pak me dan als je kan’ spelletjes.

Naast een manier vinden om je pup vaak te kunnen belonen zodat hij snel leert wat de bedoeling is kun je op de volgende punten letten.

Kant kiezen

Kies van te voren aan welke kant je je hond wilt laten lopen. Op veel hondenscholen wordt je geleerd om je hond links van je te laten lopen. Dit is nodig bij bepaalde hondensporten en handig als je op een openbare weg, tegen het verkeer in, loopt. Ben je niet van plan om aan hondensport te gaan doen en loop je eigenlijk nooit over de weg, maar altijd over de stoep, dan is rechts misschien een logischere keuze. Uiteindelijk kun je je hond leren om aan beide kanten netjes mee te lopen, maar door in eerste instantie één kant te kiezen voorkom je dat je hond voor je langs gaat kruisen.

TIP: sluit al op jonge leeftijd een hondenverzekering af voor je puppy, je krijgt dan een lagere premie. Ook krijg je bij Petplan nu een leuk gratis puppypakket ter waarde van 50 euro! Bereken hier gratis je premie


Belonen in positie

Zodra je hond op de juiste plaats naast je loopt kun je hem belonen. Geef de beloning met de hand aan de kant waar je hond loopt. Dus leer je je hond links lopen, beloon dan met je linker hand en andersom. Zo voorkom je dat je hond voor je langs gaat kruisen om bij zijn beloning te komen. Als je op een ondergrond traint waar je hond de beloning kan vinden kun je hem ook met de juiste hand op de grond gooien. Dat heeft als voordeel dat je de plaats waar je hond de beloning opeet nog meer aan kan passen aan je hond. Is hij snel en loopt hij vaak te ver naar voren, gooi de beloning dan iets achter je. Is je hond juist langzaam, gooi de beloning dan iets naar voren. Zo zorg je dat je hond zodra hij zijn beloning op heeft op de juiste plaats staat en je dus direct verder kunt.

Riem vasthouden

lijn stappen klein

Om het lopen aan de lijn te oefenen moet je de lijn en eventueel je clicker vasthouden en ook nog kunnen belonen. Een makkelijke manier om je lijn in een hand vast te houden wordt op de foto weergegeven. Hang de lus van de lijn om de duim van je hand aan de kant waar de hond niet gaat lopen. Op de foto rechts want de hond staat links. Gebruik je andere hand om de lijn zo in te vouwen dat hij zo kort is als je zelf wilt. Pak het ingevouwen gedeelte van je riem over in je hand waar de lus van je riem al in zat. Nu heb je je hand aan de kant waar je hond loopt vrij, zodat je hem bijvoorbeeld een beloning kan geven.

Op commando

Het klinkt misschien vreemd, maar wij raden aan ook het lopen aan de lijn op commando te zetten. Geef dit commando zodra je gaat wandelen en je hond weet dat het de bedoeling is dat hij netjes mee loopt. Dit heeft meerdere voordelen. Zo zijn er situaties te bedenken waarin je niet wilt dat je hond netjes met je mee loopt zonder te doen waar hij zelf zin in heeft. Denk bijvoorbeeld aan loopse teven die een tijd lang niet los kunnen, of honden waarmee je aan speuren doet. Daarnaast is het een stuk gemakkelijker om je hond aan de lijn te leren lopen als je met een commando werkt. Je hoeft dan namelijk alleen met je hond te trainen als je er zelf tijd voor, en zin in hebt. Als je een keer wilt doorlopen kan dat en mag je pup trekken, want op dat moment heb je geen commando gegeven.

Verwacht niet te veel

Je pup zal de eerste jaren echt nog vaak aan de lijn trekken, dat is niet raar en hoort bij het jeugdige enthousiasme. Als je wilt dat je hond altijd netjes mee loopt moet je heel veel met hem trainen. Begin met oefenen op een plaats met zo min mogelijk afleiding, bijvoorbeeld binnen. Voor een puppy kan iets al heel snel afleidend zijn, bijvoorbeeld zelfs kleine takjes op de grond. Kijk daarom goed naar je hond en bouw de afleiding langzaam op. Lukt het niet om je hond op een bepaalde plaats of in een bepaalde situatie netjes mee te laten lopen, probeer dan eerst onder makkelijkere omstandigheden. Hoe meer je je hond kan belonen omdat hij het wel goed doet, hoe sneller hij leert wat de bedoeling is.

Meerdere honden tegelijk

Heb je meer dan één hond, leer ze dan eerst onafhankelijk van elkaar netjes aan de lijn lopen voordat je ze leert om het tegelijkertijd te doen. Bedenk van te voren of je het fijner vindt om de honden naast elkaar te laten lopen of juist ieder aan de andere kant van je. Bouw zodra je ze tegelijk uit neemt weer rustig op. Dus begin de eerste keer weer binnen en ga naar buiten naar plaatsen met weining afleiding. Waarschijnlijk kun je deze keer sneller opbouwen dan de eerste keer dat je hond netjes aan de lijn leerde lopen.

Net als voor andere gedragen geldt ook voor het netjes meelopen aan de lijn dat je hond zo goed kan luisteren als je zelf wilt. Hoe meer je oefent, hoe beter je hond er in zal worden. Je moet zelf de afweging maken hoe erg je het vindt dat je hond in bepaalde situaties trekt in verhouding staat tot de tijd die je er in moet steken om het af te leren. Zo kan het voor bepaalde honden heel moeilijk zijn om niet te trekken naar honden waar ze mee spelen of mensen die ze kennen. Het is mogelijk om ze te leren om ook dan netjes mee te lopen, maar zal wel meer tijd kosten.

TIP: Je kunt nu ook een uitgebreide online videocursus volgen gemaakt door mij, Cleo Verheijen, maker van puppyopvoeden.nl en eigenaar van Hondenschool eigenwijs in Amersfoort. Alles komt aan bod in de cursus, aan het einde kan je hond zelfs netjes langs andere honden lopen. Je vindt de cursus hier

Vergelijkbare Artikelen


Reacties(41)

 1. januari 7, 2015
  • januari 25, 2015
   • mei 16, 2015
    • januari 31, 2016
   • augustus 3, 2015
    • juli 22, 2016
   • november 9, 2016
  • maart 12, 2015
  • april 16, 2016
  • februari 5, 2017
 2. februari 14, 2015
  • april 6, 2015
   • juli 10, 2015
  • mei 16, 2015
 3. maart 12, 2015
 4. mei 15, 2015
  • mei 16, 2015
  • januari 31, 2016
   • januari 25, 2017
 5. mei 18, 2015
  • juni 8, 2015
 6. mei 26, 2015
  • mei 28, 2015
   • juni 8, 2015
    • juni 9, 2015
  • juni 9, 2015
 7. juni 16, 2015
  • september 14, 2015
 8. juni 19, 2015
 9. september 13, 2015
  • september 14, 2015
  • september 14, 2015
 10. januari 26, 2016
 11. januari 28, 2016
 12. januari 29, 2016
 13. februari 13, 2016
 14. juni 21, 2016
 15. november 9, 2016
 16. november 9, 2016
 17. januari 3, 2017
 18. maart 11, 2017

Geef een reactie