cleo Verheijen

Hoi, ik ben Cleo

en ik help jou graag om van je pup een hond te maken die in jouw leven past.

Mijn naam is Cleo Verheijen en ik ben een universitair geschoolde hondentrainer. Ik heb met mijn online cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.


Daarnaast heb ik een vol leven, met een groot gezin en veel hobbies. Ik leef niet voor maar met mijn hond. En ik gun jou ook een hond die je goed met de rest van jouw leven kan combineren.


Ik heb jarenlang een fysieke hondenschool gehad in Amersfoort. Tegenwoordig ben ik overgestapt naar een online hondenschool, omdat ik jou zo het beste kan helpen.

Mijn motto is dat je de leukste hond krijgt als je zelf de verantwoordelijkheid over de opvoeding van je hond op je neemt. En natuurlijk ben ik er om je te leren hoe je dit het beste kunt doen.


Hoe het begon

Met mijn eerste pup kwamen ook veel vragen. Vragen waarop ik bij de twee verschillende hondenscholen die ik bezocht het antwoord niet kreeg. Ik ben zelf een zoektocht gestart die mij heeft geïnspireerd om verder te leren en jou nu wel de antwoorden te geven die je nodig hebt.


Net als veel mensen ging ik naar een hondenschool voor de socialisatie met andere honden en mensen.Socialisatie is een mooi woord voor het leren kennen en vertrouwen van de wereld om je heen. Dat is heel belangrijk, want vrijwel alle agressie bij honden is terug te leiden naar angst. En wandelen met een hond die naar andere honden of mensen gromt is niet fijn.



Hoe het begon

null


Met mijn eerste pup kwamen ook veel vragen. Vragen waarop ik bij de twee verschillende hondenscholen die ik bezocht het antwoord niet kreeg. Ik ben zelf een zoektocht gestart die mij heeft geïnspireerd om verder te leren en jou nu wel de antwoorden te geven die je nodig hebt.


Net als veel mensen ging ik naar een hondenschool voor de socialisatie met andere honden en mensen.Socialisatie is een mooi woord voor het leren kennen en vertrouwen van de wereld om je heen. Dat is heel belangrijk, want vrijwel alle agressie bij honden is terug te leiden naar angst. En wandelen met een hond die naar andere honden of mensen gromt is niet fijn.

donder-met-andere-hond

Ik kwam er achter dat voor een goede socialisatie een pup veel sturing nodig heeft. En dat je pup op de meeste hondenscholen daar veel te weinig van krijgt.


Om hier een voorbeeld van te geven beschrijf ik mijn eerste dag met mijn pup op de hondenschool. Daar stonden we dan, met zijn vijftienen op het veld. Iedereen mocht zijn pup van de lijn halen en de mijne dook onder een auto om te vluchten: Ze was doodsbang voor al die wilde pups.


Het advies dat we kregen was “ze lossen het zelf wel op”. Gelukkig wist ik toen al dat een andere insteek beter zou zijn. 


Een pup die bang is voor andere honden heeft geen groep honden die op haar springt nodig om over die angst heen te komen. Dat is een beetje als een kind dat nog nooit gezwommen heeft zonder bandjes in het diepe gooien. Je kunt zo’n pup beter met een rustige sociale hond kennis laten maken, die haar de regie geeft in de ontmoeting. 


En de andere pups hebben geen angstige pup nodig om tegenop te springen. Daarvan leren ze signalen van andere honden negeren en door te gaan terwijl andere honden aangeven dat ze niet willen. 


Door dit soort  ‘spel’ creëer je dus angstige en opdringerige honden. Beide types maken makkelijker ruzie en zijn dus niet zo relaxed om mee te wandelen.


De tweede hondenschool waar ik terecht kwam werd geleid door een gedragstherapeut die het hierin met mij eens was. Haar oplossing was om honden niet te laten spelen. Zo voorkom je dat de honden verkeerd gedrag aanleren, maar ze leren dan ook geen hondentaal. 

logo-hondenschool-eigenwijs


Vastbesloten om dit beter te doen heb ik, na mijn opleiding tot hondentrainer aan de Karen Pryor academy, mijn eigen hondenschool opgericht: hondenschool Eigenwijs in Amersfoort.

waarom-online-cursussen

Waarom ik naar online training overstapte

Veel hondentrainers hebben een paar online lessen gemaakt door de lockdowns tijdens de Corona pandemie. Voor mij was online lesgeven een hele bewuste keuze. Ik was hier al op overgestapt voordat de eerste menselijke corona slachtoffers vielen.


Mijn online cursus begon als online ondersteuning bij mijn groepslessen. Om te voorkomen dat een pup verkeerd gedrag aanleert wil je hem kunnen bijsturen. Zo wil je hem bezig houden zodat hij bijvoorbeeld niet uit frustratie naar de andere pups gaat blaffen of kuilen gaat graven. Want anders ben je per ongeluk dit soort gedrag aan het aanleren in plaats van gedrag waar je wel blij mee bent. Maar een puppy bezighouden is veel werk, zoveel dat je niet rustig naar een instructeur kunt luisteren.


Ook vond ik dat ik cursisten anders veel te weinig feedback kon geven. Ik gaf les in vrij kleine groepen, van maximaal 6 personen.Maar een hond kan ongeveer drie minuten achter elkaar geconcentreerd werken. De meeste pups zelfs korter. Dit betekent dat je per persoon maximaal dertig seconden hebt om bij te sturen en dat is best kort. 

cleo-en-hond-puppy

Om deze twee redenen besloot ik om iedere oefening uit te werken tot een lesfilmpje. Natuurlijk met hond, die mij helpt om de oefening voor te doen. Op die manier heb ik alle tijd om precies te laten zien wat er belangrijk is. En als het handig is verschillende variaties te bespreken. Als je even niet meer weet wat je precies moet doen, kun je het filmpje terugkijken. En dat allemaal zonder dat je pup ongeduldig hoeft te wachten tot je eindelijk kunt beginnen.


Ondanks de online ondersteuning liepen de cursussen niet zoals ik zou willen. Ik dacht dat het aan de groepsgrootte lag en verkleinde de groepen naar maximaal drie hondjes. Het begeleiden van zes spelende pups kan lastig zijn. Meestal spelen honden met zijn tweeën of drieën. Dat betekende dat er meer dan één groep spelende honden ontstond, waardoor je als trainer niet alles in de gaten kunt houden.


En terwijl ik les gaf aan die hele kleine groepjes ontdekte ik waar het eigenlijk zo vaak mis gaat: Veel mensen verwachten een sociale en goed opgevoede hond te krijgen door naar een puppycursus te gaan. Daarmee leggen ze dus eigenlijk de verantwoordelijkheid voor de opvoeding bij de trainer. Maar die ziet de pups te kort om ze op te kunnen voeden. Het grootste deel van de tijd is jouw pup bij jou, dus daar leert hij het meeste. Het enige wat je bij de hondenschool kunt leren is hoe je zelf je pup op de juiste manier opvoedt.


Ergens begrijp ik wel waar dit gevoel vandaan komt. Je offert al een dag van je weekend of een avond op om naar les te kunnen komen, dat is best een grote tijds investering. Het is heel gebruikelijk om les als een stok achter de deur te zien, wat eigenlijk betekent dat je daarbuiten niet bewust met de opvoeding bezig bent.


Mensen zeggen vaak letterlijk tegen elkaar dat je naar een hondenschool moet om een leuke hond te krijgen. Maar dit idee klopt niet met al die honden die gedragsproblemen ontwikkelen. Ik kom ze veel te vaak tegen; mensen die met een grommende hond rondlopen. Niet alleen in mijn rol als gedragstherapeut, maar ook als ik lekker buiten wandel. Meestal zijn dit hondjes die vroeger naar puppycursus zijn geweest.

pup-sturing

Zoals ik al zei heeft een pup sturing nodig, veel sturing. En jij bent de enige persoon die deze sturing kan geven. Jij bent degene die zijn lichaamstaal kan leren lezen, zodat je hem kunt helpen om een situatie minder eng te maken. Jij bent degene die ziet hoe de andere hondjes waar hij mee omgaat zich gedragen, zodat je hem mee kunt nemen als het spel over gaat in treiteren. En jij bent degene die hem ander gedrag aan kan leren, op het moment dat hij dingen doet die je niet fijn vindt. 


Daarom besloot ik te stoppen met groepslessen op het veld en daarvoor in de plaats een puppycursus te maken waarmee ik jou kon leren hoe je je pup wel op de juiste manier kunt begeleiden. Want de wereld om je heen is er al, die vind je niet alleen op een trainingsveld. Dus als jij weet hoe je je pup kunt leren om deze wereld te vertrouwen en zich te gedragen zoals jij wilt, dan heb je alles wat je nodig hebt. 


Dit betekent niet dat ik perse tegen groepslessen ben. Zolang jij maar zorgt dat je de verantwoordelijkheid om je pup op te voeden op je neemt kan een groepsles best gezellig zijn. Maar verwacht geen wonderen van de trainers en zorg dat je zelf weet en in de gaten houdt wat het beste is voor jouw pup.

online-cursus-op-computer

Ik vind groepsles niet nodig. Als je genoeg mensen begeleidt bij de opvoeding van hun pup weet je tegen welke vragen ze aan gaan lopen. Al deze vragen heb ik verwerkt in de lessen van mijn online cursus. Deze is zo compleet geworden dat je hem als losstaande cursus kunt volgen. Je krijgt er meer informatie dan in een gewone puppycursus en oefent in jouw omgeving.


Cursisten vragen mij vaak: “Hoe bedenk jij zo snel al die oplossingen?”

Dat komt doordat ik naast veel ervaring ook een goede opleiding heb:

Ik heb twee Master opleidingen gevolgd aan de Universiteit Utrecht, beiden afgerond met een acht als gemiddelde.


In mijn Informatica Master heb ik op een bepaalde manier leren denken. Je wilt namelijk op kunnen schrijven hoe een programma gemaakt moet worden, zodat iemand anders er mee aan de slag kan en echt maakt wat jij in je hoofd had. Op dezelfde manier heb ik deze online cursus gemaakt: Wat wil ik dat je zeker doet, wat zijn de valkuilen en hoe zorg ik dat je daar netjes omheen loopt.


De toepasselijkheid van de prestige master Neurowetenschappen en Cognitie, met als focus diergedrag, spreekt voor zich. 


Ik weet wat je een pup wilt leren. Ik weet waar veel puppy eigenaren tegenaan lopen. En ik ben goed in informatie op een duidelijke manier presenteren. Daarom weet ik zeker dat ik ook jou kan helpen om het beste uit je hond te halen.


Groetjes,

null