Tips bij het aanleren van lopen aan de lijn
27 januari 2023 

Tips bij het aanleren van lopen aan de lijn

Een van de eerste dingen die veel mensen hun pup willen leren is netjes aan de lijn lopen. Logisch, want je wilt liever niet straks, als hij groot en sterk is, door hem uitgelaten worden. In dit artikel geef ik een aantal tips om het lopen aan de lijn leren makkelijker te maken.

Heb je een pup, lees dan eerst dit artikel over het lopen aan de lijn aanleren. 
Heb je een volwassen hond die al aan de lijn trekt,  lees dan eerst dit artikel over het trekken aan de lijn afleren. 

Welke kant kiezen

Kies van te voren aan welke kant je je hond wilt laten lopen. Op veel hondenscholen wordt je geleerd om je hond links van je te laten lopen. Dit is nodig bij bepaalde hondensporten en handig als je op een openbare weg, tegen het verkeer in, loopt.

kies-een-kant

Ben je niet van plan om aan hondensport te gaan doen en loop je eigenlijk nooit over de weg, maar altijd over de stoep, dan is rechts misschien een logischere keuze. Uiteindelijk kun je je hond leren om aan beide kanten netjes mee te lopen, maar door in eerste instantie één kant te kiezen voorkom je dat je hond voor je langs gaat kruisen.

Effectief belonen

Zodra je hond op de juiste plaats naast je loopt kun je hem belonen. Geef de beloning met de hand aan de kant waar je hond loopt. Dus leer je je hond links lopen, beloon dan met je linkerhand en andersom. Zo voorkom je dat je hond voor je langs gaat kruisen om bij zijn beloning te komen.

Als je op een ondergrond traint waar je hond de beloning kan vinden, dan kun je hem ook met de juiste hand op de grond gooien. Dit heeft als voordeel dat je de plaats waar je hond de beloning opeet nog meer aan kan passen aan je hond. Is hij snel en loopt hij vaak te ver naar voren, gooi de beloning dan iets achter je. Is je hond juist langzaam, gooi de beloning dan iets naar voren. Zo zorg je dat je hond zodra hij zijn beloning op heeft op de juiste plaats staat en je dus direct verder kunt.

Riem vasthouden

Om het lopen aan de lijn te oefenen moet je de lijn en eventueel je clicker vasthouden en ook nog kunnen belonen. Een makkelijke manier om je lijn in een hand vast te houden wordt op de foto weergegeven. Hang de lus van de lijn om de duim van je hand aan de kant waar de hond niet gaat lopen. Op de foto rechts want de hond staat links. Gebruik je andere hand om de lijn zo in te vouwen dat hij zo kort is als je zelf wilt. Pak het ingevouwen gedeelte van je riem over in je hand waar de lus van je riem al in zat. Nu heb je je hand aan de kant waar je hond loopt vrij, zodat je hem bijvoorbeeld een beloning kunt geven.

Op commando

Het klinkt misschien vreemd, maar ik raad aan om ook het lopen aan de lijn op commando te zetten. Geef dit commando zodra je gaat wandelen en je hond weet dat het de bedoeling is dat hij netjes meeloopt. Dit heeft meerdere voordelen.

Zo zijn er situaties te bedenken waarin je niet wilt dat je hond netjes met je meeloopt zonder te doen waar hij zelf zin in heeft. Denk bijvoorbeeld aan loopse teven die een tijd lang niet los kunnen, of honden waarmee je aan speuren doet.

Daarnaast is het een stuk gemakkelijker om je hond aan de lijn te leren lopen als je met een commando werkt. Je hoeft dan namelijk alleen met je hond te trainen als je er zelf zowel tijd voor, als zin in, hebt. Als je een keer wilt doorlopen kan dat, want op dat moment heb je geen commando gegeven.

Verwacht niet te veel

Je pup zal de eerste jaren echt nog vaak aan de lijn trekken, dat is niet raar en hoort bij het jeugdige enthousiasme. Als je wilt dat je hond altijd netjes mee loopt moet je heel veel met hem trainen.

verwacht-geen-wonderenVerwacht geen wonderen van je puppy

Begin met oefenen op een plaats met zo min mogelijk afleiding, bijvoorbeeld binnen. Voor een puppy kan iets al heel snel afleidend zijn, zelfs dagelijkse dingen zoals kleine takjes op de grond. Kijk daarom goed naar je hond en bouw de afleiding langzaam op. Lukt het niet om je hond op een bepaalde plaats of in een bepaalde situatie netjes mee te laten lopen, probeer dan eerst onder makkelijkere omstandigheden. Hoe meer je je hond kan belonen omdat hij het wel goed doet, hoe sneller hij leert wat de bedoeling is.

Heb je hulp nodig met het kiezen van geschikte stappen, bekijk dan zeker de online cursus lopen aan de lijn die ik gemaakt heb. Hier wordt lopen aan de lijn van het prille begin tot het meelopen langs andere honden stap voor stap uitgelegd aan de hand van tekst, illustraties en video’s.

Meerdere honden tegelijk

Heb je meer dan één hond, leer ze dan eerst onafhankelijk van elkaar netjes aan de lijn lopen voordat je ze leert om het tegelijkertijd te doen. Bedenk van te voren of je het fijner vindt om de honden naast elkaar te laten lopen, of juist ieder aan de andere kant van je.

meerdere-honden

Bouw zodra je ze tegelijk uit neemt weer rustig op. Dus begin de eerste keer weer binnen en ga vervolgens buiten naar plaatsen met weinig afleiding. Waarschijnlijk kun je zodra je de honden tegelijk gaat trainen sneller door de stappen heen dan toen je ze los van elkaar voor het eerst netjes aan de lijn leerde lopen. Net als voor andere gedragen geldt ook voor het netjes meelopen aan de lijn dat je hond zo goed kan luisteren als je zelf wilt. Hoe meer je oefent, hoe beter je hond er in zal worden.

Je moet zelf de afweging maken of de ergernis, over het trekken in bepaalde situaties, in verhouding staat tot de tijd, die je er in moet steken om het trekken af te leren. Zo kan het voor bepaalde honden heel moeilijk zijn om niet te trekken naar honden waar ze mee spelen, of naar mensen die ze kennen. Natuurlijk is het mogelijk om ze te leren om ook dan netjes mee te lopen, maar dat moet je wel consequent trainen.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus