Help, mijn hond trekt aan de lijn
25 januari 2023 

Help, mijn hond trekt aan de lijn

Mensen staan soms verbaasd hoe sterk een relatief klein hondje kan zijn als hij ergens heen wil. Een grote hond heeft de kracht om je vooruit te sleuren, hoeveel tegenwicht je ook biedt. Heel vervelend, vooral omdat het uitlaten minder leuk en voor sommige mensen zelf onmogelijk wordt. Waarom trekken sommige honden zo en hoe leer je het ze af.

Heb je nog een puppy die nog moet leren aan de lijn te lopen, lees dan het artikel over hoe je een puppy aan de lijn leert lopen.

Waarom trekken honden aan de lijn

 Je kunt behoorlijk onzeker worden van een trekkende hond, vooral omdat het voor veel mensen aanleiding is om te pas en te onpas advies te geven. Voor je het weet wordt je om je oren geslingerd met termen als dominantie en wordt je een correctietuig aangeraden. Maar meestal is de oorzaak veel onschuldiger en zijn zulke hulpmiddelen helemaal niet nodig.

Honden hebben nu eenmaal een veel hoger basistempo dan wij, als wij op ons tempo lopen voelt dat voor je hond als door de stad slenteren. Een hond die voor je uit loopt is dus waarschijnlijk helemaal niet bezig met ‘de baas zijn’, hij loopt gewoon. Je hond kan zich natuurlijk aan jou aan leren passen, met de nadruk op leren.

lijn-trekken

Want dat is vaak het probleem, je hond weet gewoon niet wat je van hem verwacht. Het kan zo zijn dat je het hem nooit geleerd hebt, maar veel mensen wagen toch een poging, alleen niet helemaal op de juiste manier. De tips die je op internet vindt en van sommige hondenscholen krijgt focussen op wat je niet wilt dat je hond doet, namelijk trekken. Voorbeelden hiervan zijn rukjes aan de lijn geven als je hond trekt, iedere keer als de hond trekt stil gaan staan, of de andere kant op lopen. De eerste methode zal ik nooit aanbevelen, het rukken aan zijn riem is vervelend voor je hond, beschadigd jullie band en kan zelfs een averechts effect hebben. Door alle extra prikkels kan je hond opgewonden raken, waardoor hij juist nog meer gaat trekken. Stil gaan staan of de andere kant op lopen kan geen kwaad, soms werkt het, maar voor sommige honden is het niet duidelijk genoeg. Het is veel duidelijker om je hond te leren wat je wel wil dat hij doet. We leggen straks uit hoe je dit kunt bereiken.

Er zijn situaties waarin de hond ondanks goede training blijft trekken, meestal is er dan een onderliggend probleem, zoals angst of een energie overschot.

Angst zorgt ervoor dat je meer adrenaline in je lijf krijgt. Je hartslag gaat omhoog en je gaat meer over op instinct dan gedachten. Je wilt gewoon weg van deze plaats. Het mag duidelijk zijn dat dit niet de ideale omstandigheden zijn om iets nieuws aan te leren. Voordat je hier aan begint wil je eerst de angst oplossen. Snuffelen kalmeert een hond, soms kan het al werken om op de plaatsen waar je hond angstig is af en toe eten te strooien en dan even stil te gaan staan om hem dit op te laten eten. Een adaptil halsband zou hierbij kunnen werken. Werkt dit niet voldoende, dan is het verstandig om samen met een gedragsdeskundige eerst te achterhalen wat de angst veroorzaakt en hoe je dit op kunt lossen.

Een energie overschot is ook een veel voorkomende reden waardoor een hond, ondanks training op de juiste manier, blijft trekken aan de lijn. De energie moet er dan gewoon uit, even rustig ‘nadenken’ zit er dan niet in.

Honden hebben uitdaging nodig, hoeveel verschilt per ras en natuurlijk per individu. Heb je bijvoorbeeld een mechelse herder, een border collie, een flatcoated retriever of een ander werkras gekozen, dan is iedere dag een paar keer een blokje om waarschijnlijk verre van voldoende. Met de meeste van deze honden moet echt ‘gewerkt’ worden, dat betekent niet dat een mechelaar persé politiewerk moet doen, iedere andere hondensport is ook prima, zolang hij zijn hersenen maar kan gebruiken.

Zoals eerder gezegd, de hoeveelheid stimulatie die je hond nodig heeft verschilt per individu. Er zijn honden van werkrassen die zo rustig zijn dat ze het met alleen blokjes om zouden redden, maar andersom zijn er ook hele energique honden binnen de ‘rustigere rassen’.

Heeft jouw hond een energie overschot, zoek dan eerst een uitlaatklep voor deze energie. Dat kan bijvoorbeeld door lekker los te rennen, met hem te trainen, hersenspelletjes te doen en hem mee te nemen langs de fiets. Een combinatie van activiteiten, een beetje uitgesmeerd over de week, werkt waarschijnlijk het beste.

Hoe wel aanleren

Wat is nu wel de juiste manier om je hond netjes mee te leren lopen. Zoals eerder gezegd is het voor je hond veel duidelijker als je focust op het gedrag dat je wel wilt zien. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen. Een hond die aan een kant naast je been loopt houdt automatisch zijn lijn slap. Dat is dus het gedrag dat ik zelf aan honden leer.

zo-leer-je-het-wel

Trainen op basis van wat je wel wilt zien betekent dat je communiceert door te belonen. Hoe vaker je kunt belonen, hoe meer informatie je hond krijgt. Je wilt het gedrag dus opbreken in kleine haalbare stapjes.

Je kunt bijvoorbeeld binnen beginnen, in deze omgeving met de minste afleiding zal je hond makkelijker per ongeluk netjes naast je been lopen. Zodra je hond door heeft dat hij daarvoor beloond wordt kun je het iets moeilijker maken. Vind je het zelf moeilijk om lopen aan de lijn in trainbare stappen op te breken, dan is de online cursus die ik geschreven heb misschien iets voor jullie. In deze uitgebreide cursus over lopen aan de lijn is iedere trainings stap met tekst, tekening en video uitgelegd. Klik hier om er meer over te weten te komen. Wil je nog meer tips over het lopen aan de lijn, lees dan ook dit artikel.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus