Hond en Kinderen

Kinderen en honden kunnen de beste maatjes worden. Maar het kan ook heel erg mis gaan. Natuurlijk wil je jouw kind en pup daar voor beschermen. Daarom vertel ik je graag waar je op kunt letten.

Als je wilt dat je hond als hij volwassen is goed met kinderen om gaat, dan is het belangrijk om te zorgen dat hij als puppy goede ervaringen met kinderen heeft. Dit betekent dat je sommige ontmoetingen nu wilt laten.

Als bijvoorbeeld onbekende kinderen bang zijn voor je puppy, dan is het beter om ze niet te laten aaien. Anders zou je om het kind te beschermen je puppy gedwongen rustig moeten houden. En dat zou voor je pup een nare ervaring met kinderen zijn. Of je zou je pup wel de ruimte geven waarbij hij mogelijk tegen het kindje op springt. Wat voor het kind een nare ervaring zou zijn. Bedenk altijd wat het beste is voor het kind en voor jouw pup.

pup speelt met het meisje

Oudere kinderen kun je veel uitleggen. Deze zullen met de juiste instructies waarschijnlijk goed met de hond om gaan.

Het is als je pupje aan oudere kinderen gewend is en al iets beter rustig kan doen ook belangrijk dat hij kleine kinderen ontmoet. Houd ontmoetingen tussen kleine kinderen en je pup altijd extra goed in de gaten. Door er bijvoorbeeld een hekje tussen te laten. Of door je pup van tevoren te leren zitten en hem veelvuldig te belonen voor het zittend begroeten van het kleine kindje, kan een ontmoeting voor zowel je pup als het kindje prettig verlopen.

Als je als gezin een pup in huis haalt is het natuurlijk een ander verhaal. Alhoewel het met kleinere kinderen of kinderen die bang zijn voor de pup toch handig is om met scheiden te werken. Want een pup heeft hele scherpe nageltjes en tandjes. En hem leren om hier voorzichtig mee om te gaan duurt even. Een puppyren kan uitkomst bieden, waardoor zowel de kinderen als de pup een fijne puppytijd beleven.

Aaien

Het is aan te raden om je kinderen te leren om bij andere honden altijd eerst aan hun baasjes te vragen of ze de hond mogen aaien. Omdat ze aan jullie hond gewend zijn, kan het valse geloof dat iedere hond aaibaar is ontstaan. Leg ze uit dat niet iedere hond van aaien houdt.  Ook de juiste manier van aaien is iets wat aandacht verdient.

Veel kinderen hebben de neiging om op de kop te aaien en over de hond te hangen. Dit kan echter erg bedreigend overkomen naar de hond. Als een kind gebeten wordt is dit meestal door een bekende hond. In de meeste gevallen dachten de mensen dat hun hond nooit iemand zou bijten. Kinderen worden, omdat ze klein en vol vertrouwen zijn, vaker in hun gezicht gebeten. Voor zowel je kind als je hond wil je daarom liever geen risico's nemen en ze leren op de juiste manier met honden om te gaan.

zo wil je je hond niet aaien

Het is het beste om de hond over zijn flanken (de zijkant) te aaien en over de onderkant van de nek. Vertel er ook even bij dat de juiste richting op aaien met de haren mee is. Want voor kleine kinderen is dat niet zo vanzelfsprekend als voor ons.  Een goede reactie van een hond die iets niet wil is weg lopen. Zorg er dus voor dat je hond deze kans heeft. Dit doe je door met je kind af te spreken dat hij de hond zo aait dat hij weg kan als hij dit wil. En door met je kind af te spreken de hond niet op zijn 'eigen plekje' zoals in de mand te aaien.

deze hond vind het fijn om door dit kind geaaid te worden

Naar mate het kind en de hond een betere band op bouwen zal de hond het kind waarschijnlijk minder snel als een bedreiging zien en minder erg schrikken als deze een keer een foutje maakt. Houdt het contact tussen kind en hond zelf ook goed in de gaten. Als de hond terugdeinst van de aai, weg kijkt, of verstijft, dan vindt hij die manier van interactie waarschijnlijk niet prettig.

Regeltjes

Er zijn een paar regels waar iedereen, dus ook kinderen, rekening mee moeten houden. Stoor een hond nooit als hij eet, drinkt of slaapt. Vooral een hond die wakker schrikt kan soms raar reageren.

Als je puppy naar zijn mand of bench gaat moet hij met rust gelaten worden, hoe moeilijk dat ook is. Rusten is voor puppies erg belangrijk, en heel eerlijk doen ze het vanuit zichzelf al te weinig.

Sommige honden schrikken van lawaai. Als je kind gillend op een hond af rent, of juist van hem vandaan, kan hij hier vervelend op reageren. Probeer kinderen daarom te leren om rustig met honden om te gaan. Angstige kinderen kunnen bijvoorbeeld leren 'staan als een boom' waardoor honden ze veel eerder met rust laten.

Samen spelen is prima, maar let wel een beetje op wat de kinderen je puppy leren. Vanuit de ogen van een kind kan het bijvoorbeeld hilarisch zijn als je pup naar hun broekspijpen hapt als ze samen rennen. Bedenk bij ieder spel of het ook leuk is als de hond volwassen is en zo naar vreemden reageert. Veiligere spelletjes zijn bijvoorbeeld het kind dingen laten verstoppen die de pup moet zoeken of je puppy trucjes aan leren.

Kind doet naar tegen de hond

Er zijn kleine kinderen die naar doen tegen de hond, soms zelfs slaan en schoppen. Hele jonge kinderen zijn ze zich er misschien nog niet van bewust dat ze de hond pijn doen. Je wilt echter niet dat je puppy een slechte associatie met ze, of kinderen in het algemeen, krijgt.

Net als bij een hond geldt ook voor een kind geldt dat negatieve aandacht een vorm van aandacht is. Daarom kan 'nee' zeggen of zelfs boos worden grappig gevonden worden. Het is beter om, in plaats van te vertellen wat niet mag, ze een leuk alternatief te geven.

Veel kinderen vinden het bijvoorbeeld heel interessant om je puppy een koekje te geven. Als je ze nog een taakje geeft ook, bijvoorbeeld beloon iedere keer als je puppy zit, dan wordt meteen een deel van je training uit handen genomen.

klein kind gaat goed met hond om

Kind is bang voor honden

Sommige kinderen zijn bang voor honden. Natuurlijk heeft je pup niet direct door wanneer een kind bang is. Maar je kunt een kind wel een trucje leren om te zorgen dat honden ze minder interessant vinden.

Beweging en hoge stemmetjes lokken vaak spelgedrag van de hond uit. Als je oninteressant wilt zijn, ga je stil staan en zeg je niets.

Laat het kind de armen voor de borst kruisen en met de benen licht uit elkaar staan. Zo staat het kind stabiel., mocht een overenthousiaste hond springen. En vergeet niet om de armen stil te houden.

Door dit te doen lokt een kind niet uit tot spel en zullen de meeste honden gewoon langs ze lopen.

Geen kinderen?

Heb je zelf geen kinderen in huis, ook dan is het goed om je puppy met kinderen in aanraking te laten komen. Door ze vroeg te socialiseren voorkom je dat je pup later bang voor ze wordt.

Ga bijvoorbeeld naar speelpleintjes en laat jouw pup zelf naar voren gaan om contact te maken. Leg ook vreemde kinderen uit hoe ze jouw pup het beste kunnen aaien. Neem tenslotte voldoende snoepjes mee zodat de kinderen je pup kunnen lokken en je pup kinderen leuk gaat vinden.

Trucjes cursus voor hond en kind

Ik geef ook online hondencursussen, één daarvan is de trucjes cursus speciaal opgezet voor kinderen, maar ook leuk voor iedereen die zichzelf nog jong voelt! Hier vind je een aantal van de trucjes die je kunt leren. Meer informatie over de cursus vind je hier. 

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus