Hond gromt: wat kun je doen

Het is even schrikken als dat lieve bolletje wol opeens blijkt te kunnen grommen, maar als je er goed op reageert hoef je geen ‘probleem-hond’ te krijgen. Het is eerst belangrijk om goed vast te stellen waarom je hond gromt.

Grommen wordt door honden vaak als waarschuwing gebruikt omdat ze iets onprettig vinden. Maar tijdens het spel maken sommige honden ook geluiden die erg op grommen kunnen lijken.

Grommen tijdens Spel

‘Spel-grommen’ is te herkennen door op de rest van de lichaamstaal van je hond te letten. Je hond voelt zich namelijk verder prettig waardoor de rest van zijn lichaam ontspannen is. Dit is bij sommige honden goed te zien aan de oren die dan op en neer flappen. Of doordat het er een beetje onbeholpen uit ziet door de poten die alle kanten op gaan.

grommen-tijdens-spel

Als twee honden samen spelen is het vaak het makkelijkst om te kijken hoe de andere hond reageert. Vindt hij het een leuk spelletje, zodat hij niet het gevoel heeft dat hij zich over moet geven, weg moet lopen of boos moet reageren, dan gedraagt jouw hond zich waarschijnlijk prima.

Grommen als waarschuwing

Als je hond gromt om te waarschuwen dat hij zich niet prettig voelt, wil je er voor zorgen dat hij niet het gevoel heeft dat hij nog duidelijker moet zijn door te gaan happen of uiteindelijk misschien zelfs te bijten. Het eerste wat je dus doet is de dreiging opheffen.

Als je zelf die dreiging bent stop je waar je mee bezig was en doe je zo nodig een stapje terug. Als je hond ergens anders bang voor is maak je de afstand tot datgene groter.

Vervolgens is het belangrijk om met je hond te gaan trainen zodat je kunt voorkomen dat hij zich in het vervolg zo voelt. Wat je vooral nooit moet doen is je hond straffen omdat hij gromt. Als hij gromde uit angst zal hij zich door de straf niet zekerder gaan voelen, en als hij gromde omdat hij dacht dat hij het voor het zeggen had zal hij de straf misschien niet pikken. Wat je doet door te straffen is je hond afleren om te waarschuwen. Hierdoor kun je zonder het door te hebben te ver gaan, waardoor je hond voor zijn gevoel niet anders kan dan bijten.

grommen-als-waarschuwing

Let er ook op dat je grommen niet belonend maakt. Als iedere keer wanneer je hond gromt de dreiging weggaat, leert hij dat grommen werkt. Het is beter om, tot je hond geleerd heeft dat een bepaald situatie niet erg is, deze situatie te vermijden. Mocht hij toch gaan grommen, ga dan eerst na of je hond niet op een gegeven moment uit zichzelf stopt als de dreiging niet verergert. Wordt het grommen erger, dan moet je natuurlijk een stapje terug doen. Maar neem de dreiging niet helemaal weg voordat je hond stopt met grommen, anders heeft het grommen voor hem gewerkt en zal hij dit blijven doen in deze situatie.

Waar je vervolgens aan gaat werken is de angst van je hond. Als je hond zich niet meer bedreigd voelt is het "grom probleem" ook weg. Het is slim om een goede gedragsdeskundige in te schakelen, omdat die de eerste tekenen van angst in je hondje kan herkennen en kan aangeven wat je precies met je hond moet oefenen.

Angst

Behalve grommen zijn er ook andere reacties die een hond kan hebben als hij bang is, of zich om een andere reden niet prettig voelt. Veelvoorkomende zijn wegrennen van het gevaar, piepen en bescherming zoeken bij jou. Vooral de laatste twee wil je stimuleren in plaats van het grommen. Dus als je hond een van deze reacties vertoont in een situatie waarin hij eerder gegromd heeft mag je hem wel zijn zin geven.

Daarnaast is het goed om aan de band met je hond te werken. Door met hem te trainen op basis van beloning zal je hond leren dat jij leuk bent. En dat hij dingen die hij graag wil kan verdienen door naar jou te luisteren. Een hond die erg op je gericht is zal eerder naar jou kijken voor aanwijzingen als hij ergens onzeker is. Deze hint moet je natuurlijk dan wel zelf aangrijpen om je hond vervolgens ‘in veiligheid’ te brengen. Ook als je hem moet ‘beschermen’ van dat o zo schattige kindje. Veel voorkomende gevallen waarin honden grommen zijn bij hun voerbak, naar andere honden, of naar kleine kinderen.

Grommen bij de voerbak

Zogenaamde ‘voerbak agressie’ kan voorkomen worden door het een positieve ervaring te maken als iemand bij de voerbak komt. In plaats van iets af te pakken gooi je iedere keer als je in de buurt komt iets extra lekkers in zijn bak. Hetzelfde geldt voor andere eetbare dingen, of speeltjes die je hond graag wilt hebben. Niet zomaar afpakken maar ruilen voor iets wat je hond minstens zo graag wil. Dan leert je hond dat mensen die in de buurt komen als hij iets belangrijks heeft goed nieuws zijn. Het is ook handig om je hond te leren om op commando los te laten. Dan kun je af en toe belonen als je hond luistert.

Grommen naar andere honden

Om te voorkomen dat je hond andere honden als een bedreiging gaat zien, is het belangrijk dat hij als pup al met veel leuke honden om gaat (lees meer in het artikel socialisatie).

Let goed op je pup of hij het wel leuk vindt, en of de andere hond wel rustig genoeg is. Een chiwawa pupje kan prima met een Deense dog spelen, als de Deense dog zijn spel maar aanpast en niet zijn poten op het pupje gooit. Jonge honden die veel groter zijn dan de pup zijn vaak geen goede speel kameraadjes omdat ze veel te wild zijn. Kies dan liever voor rustige volwassen honden.

grommen-naar-andere-honden

Het hangt ook van je pup af. Zolang hij tijdens het spel zowel boven als onderop mag is het goed voor hem. Wordt je hond alleen maar op zijn rug gelegd dan is het beter om verder te lopen, want dat type spel is voor je pup niet leuk. Is het er een die altijd boven op wil, kies dan ook iets stoerdere speelmaatjes zodat hij zich ook over leert geven.

Grommen naar kinderen

Kinderen kunnen voor honden heel bedreigend overkomen omdat ze veel onverwachte dingen doen zoals snelle bewegingen maken, lawaai maken en soms om de pup heen willen hangen. Je puppie met kinderen socialiseren zodra hij jong is, is daarom heel belangrijk. Neem kleine stapjes en laat je pup zelf kiezen of hij ergens op af wil.

Houd kleine kinderen altijd goed in de gaten of ze je hond niet (per ongeluk) pijn doen. Tenslotte is het makkelijker om nu het gedrag van je hond aan te passen, dan wanneer het echt een probleem geworden is.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus