Puppycursus kiezen: Waar moet je op letten

puppycursus

Het is zeer verstandig en leerzaam om met je puppy naar een cursus te gaan. Zeker als je nog niet eerder een hond hebt gehad. Maar ook als je al eerder honden hebt gehad is een cursus zeker niet nutteloos. Behalve dat het je geheugen opgefrist over wat je een puppy moet leren en hoe, is het een goede stok achter de deur om ook daadwerkelijk te trainen. Een puppycursus is natuurlijk ook heel gezellig, voor zowel jouw als je puppy en goed voor de socialisatie.

Puppycurus kiezen

Als je een puppycursus wilt volgen is het verstandig om je al vroeg te oriënteren. Voordat je een pup hebt mag je vaak al een keer komen kijken in de les. Let er ook op dat sommige hondenscholen wachtlijsten hanteren Op het moment dat je weet wanneer je de pup mee naar huis krijgt, schrijf je in! Ga vooral bij meerdere hondenscholen in de buurt kijken, zodat je er een kunt kiezen die je aanspreekt.

Bij het uitzoeken van een hondenschool kun je op meerdere dingen letten. We zullen ze hieronder beschrijven:

Natuurlijk kijk je naar de prijs van de cursus en de locatie. Op wat voor lokatie worden de lessen gegeven? Is het binnen of buiten? Is het niet bij een drukke weg in de buurt, etc.

Minstens zo belangrijk is de lesmethode die wordt gebruikt om honden op te voeden. Iedere hondenschool (en iedere honden eigenaar) heeft zijn eigen ideeën over het opvoeden van een hond. Hierbij kun je denken aan de manier waarop de puppy beloond wordt, of er gestraft wordt, of er tijdens de lessen gespeeld wordt en wat de eerste dingen zijn die de honden leren. Vraag hiernaar en bedenk vooral ook zelf na wat jij belangrijk vindt, want het is jouw puppy.

TIP: sluit al op jonge leeftijd een hondenverzekering af voor je puppy, je krijgt dan een lagere premie. Ook krijg je bij Petplan nu een leuk gratis puppypakket ter waarde van 50 euro! Bereken hier gratis je premie


hond zitten

Ook groepsgrootte is van invloed op de lessen. Hoe meer honden er zijn, hoe minder tijd er is voor iedere hond.

Natuurlijk is het ook belangrijk wanneer de lessen gegeven worden, en denk hierbij ook aan eventuele vervolgcursussen. Bij sommige hondenscholen kun je zelf een dag en tijd kiezen, maar het kan ook zo zijn dat er vaste dagen zijn, en dan moet het maar net uit komen.

Als je heel krap in je tijd zit kun je zelfs voor privé les kiezen. Het is natuurlijk minder gezellig, maar je kunt dan zelf bepalen wanneer je tijd hebt om te trainen. Vaak is privé training een stuk efficiënter dan trainen in een groep, omdat alle aandacht naar jou en je puppy gaat. Je moet wel zelf met je hond op pad om er voor te zorgen dat je hondje nog steeds luistert als hij afgeleid wordt door andere honden, maar een goede trainer zal je daar in begeleiden.


Vergeet bij het kiezen van een hondenschool niet te letten op de achtergrond (opleiding) van de hondentrainers. Hebben ze een opleiding? En zo ja, welke? Hieruit kun je waarschijnlijk ook aflezen wat voor lesmethode er wordt gebruikt in de lessen.

jachttraining

Tenslotte kun je nog kiezen voor gespecialiseerde puppy cursussen, bijvoorbeeld een puppycursus speciaal voor labradors of een jacht puppycursus. Een cursus die een hond zo specifiek opleidt voor een sport of functie kan heel leuk zijn, maar kijk wel kritisch naar het programma. Sommige van deze programma’s gaan er van uit dat de eigenaar zelf al veel ervaring heeft met honden en zullen niet de ‘basis opvoeding’ behandelen. Wil je hulp bij de basisvaardigheden, zoals toelaten dat je hem borstelt, dan is het waarschijnlijk slimmer op een algemene puppycursus te kiezen. Met een algemene puppy cursus kun je later alsnog de hondensport naar keuze in stromen. Een cursus speciaal voor 1 hondenras heeft als nadeel dat je puppy niet in aanraking komt met alle type honden. Woon je in een omgeving met veel honden en laat je de pup lekker spelen met andere honden dan is dit natuurlijk geen probleem.

Natuurlijk bepaalt het ras gedeeltelijk het karakter van een hond, maar niet compleet. Een goede hondenschool biedt geen standaard oplossingen, maar kijkt naar de hond en de baas. Ga bij het kiezen vooral op je eigen gevoel af, en wees niet te bang om een verkeerde keuze te maken. Je hebt altijd zelf in de hand wat er met jouw puppy gedaan wordt en als je je bij een bepaalde cursus niet prettig voelt kun je altijd nog wisselen.

Vergelijkbare Artikelen


Geef een reactie