Puppycursus kiezen: Waar moet je op letten

puppycursus

Je hebt besloten dat je een puppycursus wilt volgen, maar dan begint de keuze pas echt; welke hondenschool kies je. Om ervoor te zorgen dat jij door de bomen het bos nog wel kan blijven zien, geef ik je in dit artikel een paar punten waar je op kunt letten.

Als je een puppycursus wilt volgen is het verstandig om je al vroeg te oriënteren. Voordat je een pup hebt mag je vaak al een keer komen kijken in de les. Ga vooral bij meerdere hondenscholen in de buurt kijken, want dan zie je pas echt hoe een les loopt en of een hondenschool bij je past.

Op mijn Facebook pagina plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet dus niet te volgen, hier!

Een ‘offline’ of een ‘online’ hondenschool

Tegenwoordig kun je er voor kiezen of je naar een fysieke hondenschool gaat, waar je persoonlijk begeleid wordt, of liever een online cursus volgt, waarbij je zelf kunt oefenen als het jou uit komt.

Het voordeel van een gewone puppycursus is dat het goed is voor de socialisatie, mits het spel goed begeleid wordt. En dat laatste is heel belangrijk. Er zijn ook hondenscholen waar alle pups losgelaten worden. Ik zelf vergelijk dat graag met een peuterspeelzaal waar de juffen besluiten de deur uit te lopen en de kinderen het zelf uit laten zoeken. Pups moeten namelijk nog sociale vaardigheden leren. Dus het is goed als ze samen oefenen, maar je moet wel als baas af en toe bijsturen, zodat ze de juiste sociale vaardigheden krijgen.
Is er bij jou geen hondenschool in de buurt waar ze het spelen goed begeleiden, dan is het waarschijnlijk beter om niet te gaan en je pup veel met sociale volwassen honden te laten spelen. Sociaal en volwassen is wel allebei belangrijk, want alleen dan kan een hond zich goed aanpassen aan een pup en zo het goede voorbeeld geven.

Ben je niet tevreden met de hondenscholen in de buurt, of zou je wel willen maar worden de cursussen niet gegeven op een moment dat jij kunt, dan is een online cursus een goed alternatief. Het voordeel is dat je zo’n cursus in je eigen tempo kunt doorlopen, het nadeel is dat er geen instructeur is die probleemgedrag kan signaleren en bijsturen. Als er dus een goede hondenschool in de buurt is, heeft dat mijn voorkeur boven een online cursus. Maar niet iedere hondenschool is even goed en een goede online cursus is wel beter dan een slechte hondenschool.

Dan is er nog een derde, in mijn ogen hele goede, optie en dat is beide volgen. De online cursus geeft je dan extra informatie, zodat je zelf kunt bepalen of je bepaald advies wilt volgen, of het toch liever anders doet.

Ik geef je hieronder punten waar je op kunt letten bij het kiezen van een puppycursus. Ik ben eigenaar van zowel een offline hondenschool als online honden cursussen. Als je dus wilt weten wat ik echt goede lessen vind, kun je daar natuurlijk ook naar kijken 😉

De lesmethode

TIP: sluit al op jonge leeftijd een hondenverzekering af voor je puppy, je krijgt dan een lagere premie. Sterker nog als je hond ouder is en een medische geschiedenis heeft kun je misschien helemaal niet meer verzekeren! Een goede keuze voor een hondenverzkering is Petplan: Bereken hier gratis je premie


Let goed op welke lesmethode wordt gebruikt om honden op te voeden. Met andere woorden, hoe ga je de pup iets leren. Iedere hondenschool (en iedere honden eigenaar) heeft zijn eigen ideeën over het opvoeden van een hond.

Een belangrijk punt is hoe er omgegaan wordt met straffen en belonen. Sommige hondenscholen gebruiken meer straf in hun training dan anderen. En hier mag je best over doorvragen. Zo bestaan er scholen die aangeven alleen maar te belonen en niet te straffen, maar waar hondeneigenaren wel de tip krijgen om een blik vol kiezels naar de pup te gooien als hij in huis iets doet wat niet mag. Op het moment dat zo’n blik gegooid wordt schrikt de pup, dus dit is eigenlijk wel straffen.

Deze keuze mag je natuurlijk maken als je nagedacht hebt over de consequenties en daar bewust voor kiest, maar het is vervelend als je dit doet omdat je verkeerde informatie krijgt.

Het is ook goed om te weten wat de eerste dingen zijn die de puppies leren. Vraag hiernaar en bedenk vooral ook zelf na wat jij belangrijk vindt, want het is jouw pup.

Vergeet bij het kiezen van een hondenschool niet te letten op de achtergrond (opleiding) van de hondentrainers. Hebben ze een opleiding? En zo ja, welke? Hieruit kun je waarschijnlijk ook aflezen wat voor lesmethode er wordt gebruikt in de lessen.

hond zitten

Je groepsgenootjes

De groepsgrootte is van invloed op de lessen. Hoe meer honden er zijn, hoe minder tijd er is voor iedere hond. En hoe groter de kans dat er af en toe een hond los schiet en gaat keten, of dat er een hond heel vocaal is. Als je in een hele grote groep staat is de kans dus groot dat je pup zich niet op de oefeningen kan concentreren. Dat is prima als het thuis wel gewoon lukt om te oefenen en je voldoende uit de cursus kunt halen. Bijvoorbeeld omdat er tijdens de lessen op de juiste manier gespeeld wordt.

Is het haalbaar en betaalbaar

Vergeet niet te kijken naar de prijs van de cursus en de locatie. Kun je het betalen en is het voor jou te bereiken.

Natuurlijk is het ook belangrijk wanneer de lessen gegeven worden, en denk hierbij ook aan eventuele vervolgcursussen. Bij sommige hondenscholen kun je zelf een dag en tijd kiezen, maar het kan ook zo zijn dat er vaste dagen zijn, en dan moet het maar net uit komen.

Privé les of groepsles

Als je heel krap in je tijd zit kun je zelfs voor privé les kiezen. Het is natuurlijk minder gezellig, maar je kunt dan zelf bepalen wanneer je tijd hebt om te trainen. Vaak is privé training een stuk efficiënter dan trainen in een groep, omdat alle aandacht naar jou en je puppy gaat. Je moet wel zelf met je hond op pad om er voor te zorgen dat je hondje nog steeds luistert als hij afgeleid wordt door andere honden, maar een goede trainer zal je daar in begeleiden.

jachttraining

Speciale puppy cursussen

Tenslotte kun je nog kiezen voor gespecialiseerde puppy cursussen, bijvoorbeeld een puppycursus speciaal voor labradors of een jacht puppycursus.

Een cursus die een hond zo specifiek opleidt voor een sport of functie kan heel leuk zijn, maar kijk wel kritisch naar het programma. Sommige van deze programma’s gaan er van uit dat de eigenaar zelf al veel ervaring heeft met honden en zullen niet de ‘basis opvoeding’ behandelen. Wil je hulp bij de basisvaardigheden, zoals toelaten dat je hem borstelt, dan is het waarschijnlijk slimmer op een algemene puppycursus te kiezen. Met een algemene puppy cursus kun je later alsnog de hondensport naar keuze in stromen. Een cursus speciaal voor 1 hondenras heeft als nadeel dat je puppy niet in aanraking komt met alle type honden. Woon je in een omgeving met veel honden en laat je de pup lekker spelen met andere honden dan is dit natuurlijk geen probleem.

Natuurlijk bepaalt het ras gedeeltelijk het karakter van een hond, maar niet compleet. Een goede hondenschool biedt geen standaard oplossingen, maar kijkt naar de hond en de baas.

Ga bij het kiezen vooral op je eigen gevoel af, en wees niet te bang om een verkeerde keuze te maken. Je hebt altijd zelf in de hand wat er met jouw puppy gedaan wordt en als je je bij een bepaalde cursus niet prettig voelt, dan kun je altijd nog wisselen.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem is een kijkje bij het online cursus aanbod!


Geef een reactie