waarom-eet-mijn-hond-poep
weetjes
Cleo
weetjes
09/09/2020
2 min
8

Waarom eet mijn hond poep?

09/09/2020
2 min
8

Vraag: Waarom eet mijn hond poep?

Antwoord: Heel veel honden zijn gek op poep, de meesten beperken zich tot drollen van andere dieren zoals katten en paarden, maar als je pech hebt lust je hond ook graag hondenpoep.

Het eten van poep van andere dieren is, ondanks dat wij het smerig vinden, heel natuurlijk. Het eten van hun eigen poep, anders dan door zogende teven, is dat niet. Daarom focussen we ons in dit stuk op het eten van hondenpoep.

Het antwoord op de waarom vraag is heel simpel, ze vinden het lekker smaken. Er zijn uitzonderingen waarbij er een medische oorzaak is, zoals een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of een verminderde werking van de pancreas. Maar in de meeste gevallen is er helemaal niets aan de hand, dus als jouw hond gezond oogt en goede voeding krijgt is de kans groot dat hij de poep niet ‘nodig’ heeft.

Dat je hond poep leert eten kun je waarschijnlijk als je dit leest al niet meer voorkomen, maar hoe los je het op?

Dit is heel moeilijk, poep eten is uit zichzelf belonend en een drol is voor een hond vaak meer waard dan een brokje. Het is belangrijk dat je er achter probeert te komen waardoor je hond poep heeft leren eten. Als dit direct een probleem was ligt de oorzaak vaak bij de fokker. Als een hond hondenpoep eet heeft hij het vaak in het nest al geleerd, bijvoorbeeld omdat de puppyren niet goed schoon gehouden werd of de moederhond poep at.

Maar er zijn ook genoeg honden die het later leren.

Bijvoorbeeld honden die ‘zindelijk gemaakt’ werden door ze met de neus in hun eigen drol te drukken. Deze honden hebben de geur en dus smaak van hun eigen poep leren kennen en dus waarderen. Maar ook pups die op andere manieren gestraft zijn voor hun onzindelijkheid hebben soms geleerd om de bewijslast op te eten.

Een andere veel voorkomende oorzaak van poep eten is honger. Bijvoorbeeld gecastreerde honden krijgen vaak, onterecht, meer honger. In dit laatste geval is de oplossing het makkelijkst. Zorg er voor dat je naast het gewone eten van je hond hem bijvoert met eten waar weinig calorieën in zitten tot hij vol zit. Veel hongerige honden houden bijvoorbeeld erg van gekookte sperziebonen. Diepvries verpakkingen zijn al licht voorgekookt en dus zodra ze ontdooit zijn zo te eten. Groenten uit pot of blik zijn minder geschikt omdat daar al zout aan toegevoegd is. Als je hond de smaak gewoon heel erg heeft leren waarderen is de oplossing lastiger. Honden gaan in hun beslissing van wat wel en niet eetbaar is vooral op de geur af.

Als je hond vooral zijn eigen poep eet kan het helpen om vermalen ananas door zijn voer te mengen. Zodra dit verteerd is geeft het een voor de meeste honden onaangename geur af.

Als poep van andere honden ook gegeten wordt is dit natuurlijk niet de oplossing. Alle poep in de omgeving een onaangename geur geven zal waarschijnlijk niet lukken en achter je hond aan rennen om te voorkomen dat hij poep eet werkt juist averechts. In het ergste geval zal je hond dit opvatten als dat jij ook graag poep lust en dus sneller en meer gaan eten want nu is er concurrentie.

 Soms is het mogelijk om je hond een alternatief voor poep eten te bieden. Als je hond bijvoorbeeld graag met de bal speelt kan lekker met jou spelen het misschien winnen van het eten van poep. Of lijn je hond aan op stukken waar veel hondenpoep ligt en beloon hem als hij netjes met je mee loopt. In sommige gevallen leert een hond poep eten af door het een tijd lang niet te doen. Soms ook niet, dit is frustrerend maar vaak is de beste oplossing dan om het gedrag te accepteren.

En houd maar in je hoofd, het kan altijd erger, sommige honden rollen er door heen... Mocht jij een van die ongelukkige hondebezitters zijn, dan zijn deze artikelen wellicht ook interessant: Waarom wil mijn hond in de viezigheid rollen, hoe was ik mijn hond.

Reacties
Categorieën