Puppy kopen: Tips bij de aanschaf (fokker kiezen)

puppy kopen

Als je hebt besloten dat je echt een hond wilt en ook weet wat voor hond zou je hem waarschijnlijk het liefst morgen al in huis halen. Toch loont het de moeite om eerst goed te zoeken naar ‘de beste plaats’ om je hondje te kopen. In dit artikel nuttige tips voor de voorbereidende gesprekken en waar je op kunt letten bij het kiezen van een fokker.

Op mijn Facebook pagina plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet dus niet te volgen, hier!

Het juist nest kiezen

nest kiezen hond

Als je besloten hebt dat je een pup wilt ga je dus op zoek naar mensen met nesten van het type hond dat je wilt. Ga je voor een rashond? Dan kun je via de rasverenigingen meestal een lijst met geplande en net geboren nesten vinden.

Bij de meeste rassen zijn er bepaalde ziektes voor die veel binnen dat ras voorkomen. Denk aan oogziekten als Cataract, heupdysplasie of Epilepsie. Sommige rasverenigingen nemen alleen nesten in hun lijst op waarvan beide ouders op bepaalde ziektes getest zijn. Als de ouders de ziekte nog niet hebben is de kans dat de pups ook gezond zijn groter. Daarnaast is het slim om na te gaan of de twee honden waar mee gefokt wordt familie zijn. De kans dat erfelijke ziekten tot uiting komen is dan namelijk groter. Op rashondenwijzer.nl kun je kijken welke hondenrassen een grote kans hebben op een erfelijke ziekte.

Als je een vuilnisbakje of mixje zoekt ben je aangewezen op websites als marktplaats.

Het is in beide gevallen goed om te letten met wat voor fokker je te maken hebt. Probeer er achter te komen hoe vaak de persoon die het nestje fokt pups heeft. Dit verschilt namelijk van mensen die een keer in hun leven ‘een gelegenheidsnestje’ fokken tot mensen die het hele jaar door meerdere nesten naast elkaar hebben.

Onervaren fokker

TIP: sluit al op jonge leeftijd een hondenverzekering af voor je puppy, je krijgt dan een lagere premie. Sterker nog als je hond ouder is en een medische geschiedenis heeft kun je misschien helemaal niet meer verzekeren! Een goede keuze voor een hondenverzkering is Petplan: Bereken hier gratis je premie


In het eerste geval missen de mensen ervaring met alles wat bij fokken komt kijken. Dit begint bij het kiezen van een geschikte partner voor hun hondje en eindigt met het grootste deel van de socialisatie die bij de fokker plaats vindt. Een onervaren fokker hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel verstandig om goed door te vragen om er achter te komen of er echt na is gedacht over de fok combinatie en of ze weten wat er allemaal bij het opvoeden van de pups komt kijken.

Broodfokker

In het andere extreme geval heb je kans dat het fokken lopende band werk is geworden en de moeder hond zoveel nesten krijgt dat het niet gezond meer voor haar is, ook wel broodfok genoemd. Als je ooit met zo’n fokker te maken krijgt, neem dat zielige trillende pupje dat in haar eentje achtergebleven is alsjeblieft niet mee. Behalve dat je grote kans loopt zelf later met een probleemhond te zitten houd je de broodfok in stand. Zolang ze hun pups kunnen verkopen gaan ze namelijk gewoon door met fokken.

De meeste fokkers maken zich hier natuurlijk niet schuldig aan, maar goed uitzoeken met wie je te maken hebt voorkomt dat je net die ene persoon die pech heeft bent.

Probeer een fokker te vinden waar jij je goed bij voelt. Als je bijvoorbeeld graag een bepaalde hondensport wilt gaan doen is dat ook iets om rekening mee te houden. Sommige nesten worden gefokt met twee ouders die in een bepaalde sport goed presteren. De fokker hoopt dan dat de pups de juiste eigenschappen erven zodat ook zij goed zouden kunnen worden in deze sport. Ook tijdens de socialisatie worden deze pups voorbereid. Zo zou bijvoorbeeld een jachthondje alvast kennis kunnen maken met de geur van wild en met het geluid van een geweer en een reddingshondje bijvoorbeeld leren om over vreemde oppervlakken te lopen.

Wat vraag je aan de fokker!

puppy kopen bij de juiste fokker

Het eerste contact met de fokker is meestal telefonisch of per email. Maak van te voren een lijstje met de dingen die je wilt vragen zodat je niets vergeet.

Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de puppies in huis opgroeien. Dan krijgen ze alvast alle prikkels die ze straks bij jou in huis krijgen ook mee, zoals de tv die aan staat, mensen die langs lopen en de kamer die stof gezogen wordt.

Vraag ook naar de gezondheid van de familieleden van beide ouders. Zijn er bij broers. zussen of ouders van de fokdieren ooit ziektes of andere lichamelijke afwijkingen voorgekomen en zo ja welke? Waarom wordt er specifiek met deze combinatie gefokt?

Je kunt de fokker ook vragen of hij contact wil houden zodra jij de pup in huis hebt en wat hij van jou verwacht. Dit kan sterk per fokker verschillen en moet passen bij wat jij wilt. Waarschijnlijk zal de fokker jou ook vragen stellen, als iemand te gretig over komt om van de pups af te komen is dat waarschijnlijk geen goed teken.

Langsgaan bij de fokker

langsgaan bij de fokker

Vervolgens maak je een afspraak om bij de fokker langs te komen. Ook als het nest nog niet geboren is, is het nuttig om langs te gaan. Naast dat je bij direct contact een beter beeld van de fokker krijgt kun je ook het karakter van de teef zien. De moeder hond is van grote invloed op de pups, als zij angstig is zullen de pups dat hoogstwaarschijnlijk ook worden omdat ze naar haar kijken en van haar leren. Als de moederhond dus bang voor vreemden of andere honden is, is dat geen goed teken.

Als je de moederhond niet kunt zien weet je zeker dat er iets mis is. Let ook op of de moeder en pups levendig ogen. Extreem opgeblazen buikjes kan op worm besmetting wijzen en oogjes moeten helder en niet ontstoken zijn.

puppies aan het spelen

Let ook op de huis en gezinssituatie. Als de fokker de puppy ren goed schoon houdt en uitwerpselen direct op ruimt heb je een kleinere kans dat je hond poep gaat eten omdat hij het als pup al geleerd heeft.

Heb of wil je zelf kinderen, dan is een fokker met kinderen die leuk met de hond om gaan een pré. En als je bijvoorbeeld zelf al een poes hebt, is het fijn als de fokker ook katten heeft waar de moeder hond het goed mee kan vinden. Natuurlijk betekent dit niet dat je als je kinderen hebt geen kind loze fokker kunt kiezen, want eenmaal bij jou leert de pup nog steeds veel bij. Probeer gewoon een fokker te vinden die zo goed mogelijk past bij wat jij wilt.

Als je een wat ouder hondje in huis neemt tellen dit soort zaken natuurlijk zwaarder. Een volwassen hond die nooit met kinderen om gegaan is zal ze waarschijnlijk eng vinden en een hond die niet met poezen om kan gaan is niet zo geschikt als jij er wel een in huis hebt.

Het is, zeker als er al pups zijn, aan te raden om tijdens deze eerste kennismaking eventuele kinderen thuis te laten. Behalve dat je meer aandacht hebt voor de fokker, hoef je hun teleurstelling, als je niet een hondje uit dit nest mee besluit te nemen, niet af te wegen in je keuze. Bespreek dan gewoon vooraf met de fokker dat je als je echt een pup van hem wilt, je daarna nog een keer met kinderen er bij langs komt.

Het is sowieso beter om niet over een nacht ijs te gaan en meerdere keren bij het nest te gaan kijken. Een goede fokker zal alleen maar blij zijn met je oprechte interesse. Het is wel gebruikelijk dat je, als de pups net geboren zijn, nog niet mag komen kijken.

Welk hondje kies je uit het nest?

puppy met vrouw

Als je een geschikt nest gevonden hebt is het nog zaak om een hondje dat bij je past uit het nest te kiezen. Sommige fokkers laten je zelf beslissen anderen beslissen voor je en er is natuurlijk ook nog de gulden middenweg waarin deze beslissing in overleg plaats vindt.

Bij sommige rassen is het gebruikelijk dat er een zogenaamde puppy test afgenomen wordt, als de pups ongeveer 7 weken oud zijn, om het karakter van de pups te voorspellen. Het is sowieso verstandig om de fokker om zijn mening te vragen over het karakter van de pups, hij ziet ze namelijk het meest.

Daarnaast zijn er nog enkele dingen waar je zelf op kunt letten om een goed beeld te vormen. Bekijk hoe de pup met zijn nestgenoten om gaat. Ligt hij bijvoorbeeld liever apart of bij zijn broertjes en zusjes. En doet hij mee met ruige spelletjes, is hij de aanstichter van het spel of juist de eerste die af haakt. Hierdoor kun je al een beetje een beeld krijgen of de pup een wild of juist rustig karakter heeft.

welke puppy kies je

Ga daarna naar de puppy ren toe en kijk hoe de pup reageert. Komt hij enthousiast aan rennen of houdt hij afstand. Een puppy die makkelijk contact maakt zal minder eenkennig zijn dan een broertje dat liever de kat uit de boom kijkt. Probeer de pup uit te nodigen voor een spelletje door een speeltje rustig over de grond te bewegen. Afhankelijk van hoe de pup hier op reageert kun je zien of je met een wildebras of juist een terughoudend pupje te maken hebt en hoe eenkennig de pup is. Een pupje dat wild met soortgenootjes speelde maar niet echt met jou is bijvoorbeeld waarschijnlijk eenkenniger dan een pup die rustig met soortgenootjes speelde en nu ook rustig met jou speelt.

welke pup kies je uit het nest

Vraag vervolgens of de pup uit de ren mag en kijk hoe hij reageert. Is hij zeker van zichzelf en gaat hij op verkenningstocht of voorzichtig en blijft hij in de buurt van de ren. Kun je hem nu overhalen om een spelletje met hem te spelen, of vindt hij alles om zich heen spannender dan jou.

Tenslotte kun je vragen of je het pupje op schoot mag nemen. Is het een knuffelkont die het gezellig vindt om geaaid te worden of probeert hij als een echte “houdini” los te komen.

Natuurlijk is het een momentopname en kan een pup gewoon zijn dag niet hebben waardoor hij anders over komt. Maar als een pup op jou heel onzeker over komt terwijl de fokker je vertelt dat hij juist heel zeker van zichzelf is kan het geen kwaad om gewoon later nog een keertje te gaan kijken om te zien wie gelijk had.

Kies de pup die bij jou past

De ene pup hoeft niet ‘beter’ te zijn dan de andere, maar kan wel beter bij jouw situatie passen. In een gezin met jonge kinderen past een rustige allemansvriend bijvoorbeeld vaak beter. Als je daarentegen ver wilt komen met bijvoorbeeld agility wedstrijden is een energieke wilde hond misschien meer geschikt voor jou. Praat goed met de fokker en ga ook op je eigen gevoel af. Dan is de kans het grootst dat je straks de ideale huisgenoot hebt.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem is een kijkje bij het online cursus aanbod!


Reacties(3)

  1. augustus 16, 2019
  2. september 18, 2019
    • november 5, 2019

Geef een reactie