Puppy kopen: Tips bij de aanschaf (fokker kiezen)
10 januari 2023 

Puppy kopen: Tips bij de aanschaf (fokker kiezen)

Als je hebt besloten dat je echt een hond wilt en ook weet wat voor hond zou je hem waarschijnlijk het liefst morgen al in huis halen. Toch loont het de moeite om eerst goed te zoeken naar ‘de beste plaats’ om je hondje te kopen. In dit artikel nuttige tips voor de voorbereidende gesprekken en waar je op kunt letten bij het kiezen van een fokker.

Het juist nest kiezen

Als je besloten hebt dat je een pup wilt ga je dus op zoek naar mensen met nesten van het type hond dat je wilt. Ga je voor een rashond? Dan kun je via de rasverenigingen meestal een lijst met geplande en net geboren nesten vinden.

puppy-kopen

Bij de meeste rassen zijn er bepaalde ziektes voor die veel binnen dat ras voorkomen. Denk aan oogziekten als Cataract, heupdysplasie of Epilepsie. Sommige rasverenigingen nemen alleen nesten in hun lijst op waarvan beide ouders op bepaalde ziektes getest zijn. Als de ouders de ziekte nog niet hebben is de kans dat de pups ook gezond zijn groter. Daarnaast is het slim om na te gaan of de twee honden waar mee gefokt wordt familie zijn. De kans dat erfelijke ziekten tot uiting komen is dan namelijk groter. Op rashondenwijzer.nl kun je kijken welke hondenrassen een grote kans hebben op een erfelijke ziekte.

Als je een vuilnisbakje of mixje zoekt ben je aangewezen op websites als marktplaats.

het-juist-next-kiezen

Het is in beide gevallen goed om te letten met wat voor fokker je te maken hebt. Probeer er achter te komen hoe vaak de persoon die het nestje fokt pups heeft. Dit verschilt namelijk van mensen die een keer in hun leven ‘een gelegenheidsnestje’ fokken tot mensen die het hele jaar door meerdere nesten naast elkaar hebben.

Onervaren fokker

In het eerste geval missen de mensen ervaring met alles wat bij fokken komt kijken. Dit begint bij het kiezen van een geschikte partner voor hun hondje en eindigt met het grootste deel van de socialisatie die bij de fokker plaats vindt. Een onervaren fokker hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel verstandig om goed door te vragen om er achter te komen of er echt na is gedacht over de fok combinatie en of ze weten wat er allemaal bij het opvoeden van de pups komt kijken.

moeder-is-belangrijk

Broodfokker

In het andere extreme geval heb je kans dat het fokken lopende band werk is geworden en de moeder hond zoveel nesten krijgt dat het niet gezond meer voor haar is, ook wel broodfok genoemd. Als je ooit met zo’n fokker te maken krijgt, neem dat zielige trillende pupje dat in haar eentje achtergebleven is alsjeblieft niet mee. Behalve dat je grote kans loopt zelf later met een probleemhond te zitten houd je de broodfok in stand. Zolang ze hun pups kunnen verkopen gaan ze namelijk gewoon door met fokken.

De meeste fokkers maken zich hier natuurlijk niet schuldig aan, maar goed uitzoeken met wie je te maken hebt voorkomt dat je net die ene persoon die pech heeft bent.

type-fokker-broodfokker

Probeer een fokker te vinden waar jij je goed bij voelt. Een goede fokker is enthousiast en vertelt graag over zijn hondjes. Je mag het nest zien en meerdere keren langs komen. De moeder zal je minstens een van deze keren begroeten. Als de fokker je zo snel mogelijk een koopcontract wil laten tekenen mogen er alarmbellen gaan rinkelen. Een betrokken fokker wil namelijk dat zijn pups goed terecht komen en zal ook jou vragen stellen.

Houd bij het kiezen van een fokker ook rekening met jouw toekomstplannen met de pup. Als je bijvoorbeeld graag een bepaalde hondensport wilt gaan doen en daar ver mee wilt komen, is het handig om een pup te kiezen die hiervoor gefokt is. Sommige nesten worden gefokt met twee ouders die in een bepaalde sport goed presteren. De fokker hoopt dan dat de pups de juiste eigenschappen erven zodat ook zij goed zouden kunnen worden in deze sport. Ook tijdens de socialisatie worden deze pups voorbereid. Zo zou bijvoorbeeld een jachthondje alvast kennis kunnen maken met de geur van wild en met het geluid van een geweer en een reddingshondje bijvoorbeeld leren om over vreemde oppervlakken te lopen. Wil je daarentegen liever een huis tuin en keukenhond, dan zou het heel goed kunnen dat zo'n speciaal gefokt nestje te actieve hondjes oplevert. Want vaak gaan wil en drang om te werken hand in hand.

Wat vraag je aan de fokker!

 Het eerste contact met de fokker is meestal telefonisch of per email. Maak van te voren een lijstje met de dingen die je wilt vragen zodat je niets vergeet.

Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de puppies in huis opgroeien. Dan krijgen ze alvast alle prikkels die ze straks bij jou in huis krijgen ook mee, zoals de tv die aan staat, mensen die langs lopen en de kamer die stof gezogen wordt.

wat-vraag-je-aan-de-fokker

Vraag ook naar de gezondheid van de familieleden van beide ouders. Zijn er bij broers. zussen of ouders van de fokdieren ooit ziektes of andere lichamelijke afwijkingen voorgekomen en zo ja welke? Waarom wordt er specifiek met deze combinatie gefokt?

Iedere fokker heeft andere verwachtingen van de toekomstige puppyeigenaren. Sommigen willen contact onderhouden en organiseren terugkomdagen. Met een eigen pup ben ik zelfs naar een terugkomvakantie in Duitsland geweest, om met alle pups de vader te ontmoeten omdat zijn eigenaar ook heel benieuwd was. Soms wordt er verwacht dat je met de pup een aantal keer naar een show gaat, zodat de fokker een beeld krijgt van hoe het nest er uit ziet. Natuurlijk hebben jullie zelf ook een wil, dus bespreek dit van tevoren goed met de fokker, zodat je straks niet meer of minder contact met hem hebt dan je eigenlijk zou willen.

Waarschijnlijk zal de fokker jou ook vragen stellen, zoals ik al zei, als iemand te gretig over komt om van de pups af te komen is dat waarschijnlijk geen goed teken.

Langsgaan bij de fokker

Vervolgens maak je een afspraak om bij de fokker langs te komen. Ook als het nest nog niet geboren is, is het nuttig om langs te gaan. Naast dat je bij direct contact een beter beeld van de fokker krijgt, kun je ook het karakter van de teef zien.

De moeder hond is van grote invloed op de pups: Als zij angstig is, zullen de pups dat hoogstwaarschijnlijk ook worden. De pups kijken namelijk naar hun moeder en leren van haar. Dus is de moederhond bang voor vreemden of andere honden, dan is dat geen goed teken. Als je de moederhond niet kunt zien weet je zeker dat er iets mis is.

Het is helemaal niet vreemd om meerdere keren langs te komen. Dus kom minstens een keer langs als de pups geboren zijn. Dan kun je zien of de moeder en pups levendig ogen. Extreem opgeblazen buikjes kan op worm besmetting wijzen en oogjes moeten helder en niet ontstoken zijn. Ik heb het hier over moeder en pups, omdat de moeder bij de pups hoort te zijn.

op-bezoek-gaan-bij-de-fokker

Naast dat de pups er goed uit moeten zien, is de omgeving ook belangrijk. Als de fokker de puppy ren goed schoon houdt en uitwerpselen direct op ruimt heb je een kleinere kans dat je hond poep gaat eten omdat hij het als pup al geleerd heeft.

Heb of wil je zelf kinderen, dan is een fokker met kinderen die leuk met de hond om gaan een pré. En als je bijvoorbeeld zelf al een poes hebt, is het fijn als de fokker ook katten heeft waar de moeder hond het goed mee kan vinden.

Natuurlijk betekent dit niet dat je als je kinderen hebt geen kind loze fokker kunt kiezen. Een goede fokker zal namelijk zorgen dat de pups in het nest al gedeeltelijk gesocialiseerd worden, bijvoorbeeld door mensen met kinderen uit te nodigen en de pups hier een goede ervaring mee te geven. Vraag dus aan de fokker wat hij op het gebied van socialisatie doet en probeer een fokker te vinden die zo goed mogelijk past bij wat jij wilt.

Soms krijg je een pup mee naar huis die ouder is dan 8 weken, bijvoorbeeld als er niet op tijd voor alle pups een baasje gevonden was. Dan tellen dit soort zaken natuurlijk nog zwaarder, omdat je zelf minder tijd binnen de socialisatie periode overhoud. Een volwassen hond die nooit met kinderen om gegaan is zal ze waarschijnlijk eng vinden en een hond die niet met poezen om kan gaan is niet zo geschikt als jij er wel een in huis hebt.

Ik raad mensen aan om tijdens de eerste kennismaking met de fokker eventuele kinderen thuis te laten. Behalve dat je meer aandacht hebt voor de fokker, kun je dan kritisch zijn of je echt een hondje uit dit nest mee wilt nemen, zonder eventuele teleurstelling bij de kinderen af te wegen in je keuze. Als je dan besluit een pup van deze fokker te willen adopteren, dan zal hij het prima vinden, dat je daarna nog een keer met kinderen er bij langs komt.

Het is sowieso beter om niet over een nacht ijs te gaan en meerdere keren bij het nest te gaan kijken. Een goede fokker zal alleen maar blij zijn met je oprechte interesse. Het is wel gebruikelijk dat je, als de pups net geboren zijn, nog niet mag komen kijken. De moeder hond heeft dan even rust nodig. Maar zodra deze gewend is ben je bij een goede fokker altijd welkom.

Welk hondje kies je uit het nest?

Als je een geschikt nest gevonden hebt, is het nog zaak om een hondje dat bij je past uit het nest te kiezen. Sommige fokkers laten je zelf beslissen, anderen beslissen voor je. Er is natuurlijk ook nog de gulden middenweg, waarin deze beslissing in overleg plaats vindt.

Bij sommige rassen is het gebruikelijk dat er een zogenaamde puppy test afgenomen wordt, als de pups ongeveer 7 weken oud zijn. Door middel van deze test proberen ze het karakter van de pups te voorspellen. Ongeacht of er een test afgenomen wordt, is verstandig om de fokker om zijn mening te vragen over het karakter van de pups. Ook binnen een nest kunnen de karaktertjes heel erg verschillen en de fokker ziet de pups het meest.

lekker-naar-buiten

Daarnaast zijn er nog enkele dingen waar je zelf op kunt letten om een goed beeld te vormen. Bekijk hoe de pup met zijn nestgenoten om gaat. Ligt hij bijvoorbeeld liever apart, of bij zijn broertjes en zusjes. Sommige honden houden heel erg van knuffelen, anderen zijn meer op zichzelf. En doet de pup mee met ruige spelletjes, is hij de aanstichter van het spel of juist de eerste die af haakt. Hierdoor kun je al een beetje een beeld krijgen of de pup een wild of juist rustig karakter heeft.

De eerste reactie op jou is ook belangrijk. Een pup die naar je toe komt is dapperder en nieuwsgieriger dan een pup die van een afstand staat te kijken.

Probeer de pups ook uit te nodigen voor een spelletje, bijvoorbeeld door een speeltje rustig over de grond te bewegen. Afhankelijk van hoe de pup hier op reageert kun je zien of je met een open of eenkennig hondje te maken hebt, En als het pupje met je wil spelen krijg je meteen een idee of het een wildebras is of een rustiger type.

Een pupje dat wild met soortgenootjes speelde maar niet echt met jou is bijvoorbeeld waarschijnlijk eenkennig. Een pup die rustig met soortgenootjes speelde en nu ook rustig met jou speelt is waarschijnlijk open en rustig.

Vraag vervolgens of de pup uit de ren mag en kijk hoe hij reageert. Is hij zeker van zichzelf en gaat hij op verkenningstocht of voorzichtig en blijft hij in de buurt van de ren. Kun je hem nu overhalen om een spelletje met hem te spelen, of vindt hij alles om zich heen spannender dan jou.

Tenslotte kun je bij een dapper pupje vragen of je hem op schoot mag nemen. Dit kun je het beste doen door zelf op de grond te gaan zitten en op je schoot te kloppen zodat hij zelf bij je komt. Is het een knuffelkont die het gezellig vindt om geaaid te worden, of probeert hij als een echte "houdini" weg te komen.  Natuurlijk is het een momentopname en kan een pup gewoon zijn dag niet hebben, waardoor hij anders over komt. Maar als een pup op jou heel onzeker over komt terwijl de fokker je vertelt dat hij juist heel zeker van zichzelf is, kan het geen kwaad om gewoon later nog een keertje te gaan kijken om te zien wie gelijk had.

Kies de pup die bij jou past

De ene pup hoeft niet ‘beter’ te zijn dan de andere, maar kan wel beter bij jouw situatie passen. In een gezin met jonge kinderen past een rustige allemansvriend bijvoorbeeld vaak beter. Als je daarentegen ver wilt komen met bijvoorbeeld agility wedstrijden is een energieke eenkennige hond misschien meer geschikt voor jou. Praat goed met de fokker en ga ook op je eigen gevoel af. Dan is de kans het grootst dat je straks de ideale huisgenoot hebt.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus