Welke Hond Past bij mij?

Op de hondenuitlaatvelden kom je soms de meest vreemde combinaties van baasje en hond tegen. Hele nette mensen die vinden dat hun hond ‘gewoon moet luisteren’ met een jong wild blij beestje dat maar om ze heen blijft rennen in de hoop dat ze ooit met hem willen spelen. Of juist hele enthousiaste mensen met een hond die ze vermoeid aankijkt met een ‘mag ik al naar huis’ blik.

Gelukkig houden baas en hond vaak genoeg van elkaar om het te laten werken, maar ideaal is het niet. Maar ook belanden dit soort honden in het asiel, en dat is jammer, want dit had voorkomen kunnen worden.

Natuurlijk weet je zodra je een hond uitkiest nooit precies wat zijn karakter is, maar als je deze tips volgt is het risico dat jij een van deze rare verschijningen op het hondenveld wordt in ieder geval tot het minimum beperkt.

Pup of oudere hond

 Een belangrijke beslissing is of je een puppy of een wat oudere hond wilt. Er zijn namelijk drie manieren om aan een hond te komen met zijn eigen voor- en nadelen.

  1. Puppy direct uit het nest
  2. Een hondje uit het asiel
  3. Herplaatsing via een rasvereniging

1. Puppy direct uit het nest

Een puppy is, behalve heel schattig, ook nog heel kneedbaar. Jij helpt hem zijn toekomstige karakter te ontdekken en gedeeltelijk te bepalen. Dat is zowel een voordeel als een nadeel. Want om ook in de toekomst een leuke huisgenoot te hebben moet je heel veel tijd in de pup steken. Naast zindelijkheidstraining leer je de pup omgaan met alle dingen in zijn omgeving, ook wel socialisatie genoemd.

Ook als je ‘klaar’ bent met socialiseren is het ‘werk’ niet voorbij. Het opvoeden gaat gewoon door want een hondje is pas met twee á drie jaar volwassen. Tot die tijd is het helemaal niet raar dat hij soms niet naar je luistert. Of dat hij als je even niet goed op hem let die mevrouw in die mooie witte jas in zijn enthousiasme begroet door twee modderpoten er tegenaan te zetten.

puppy-direct-uit-het-nest

Ook hebben pups tot ze wisselen hele scherpe tandjes en een grote drang om overal in te happen. Vind je dit allemaal niet zo’n probleem? Dan kan een pup in huis nemen een hele goede optie voor je zijn. Want eerlijk is eerlijk, hondjes zijn het aandoenlijkst en grappigst als ze nog puppy zijn.

Heb je daarentegen niet zoveel tijd, ben je minder goed ter been, heb je hele kleine kinderen, of heb je gewoon niet zoveel zin om de komende jaren voortdurend op je hoede te moeten zijn? Dan is een volwassen (opgevoede) hond misschien een beter keuze.

2. Hond uit het asiel

Een andere optie is een hond uit het asiel adopteren. Het is een mooie gedachte om zo’n beestje een twee kans te geven, maar in de meeste gevallen moet je wel veel tijd investeren om dit echt een eerlijke kans te laten zijn. In het asiel zitten namelijk vaak hondjes met een gebruiksaanwijzing.

Als je erg afgelegen woont en op plaatsen wandelt waar je nooit andere mensen en honden tegenkomt kun je natuurlijk prima een hond nemen die niet zo goed met andere honden om kan gaan. Maar als je in een van de dichtbevolkte delen van het land woont moet je dit soort problemen niet onderschatten. Een eenmaal aangeleerd gedrag veranderen kost namelijk veel meer tijd dan nieuw gedrag aanleren.

asiel

Zelfs ervaren honden eigenaren kunnen een getraumatiseerde hond niet altijd helpen, dus zeker de eerste keer is het verstandiger om met een ‘probleemloos’ hondje te beginnen. Kies daarom niet op het liefst ogende snoetje maar laat je van te voren goed informeren over hun karakter en gedrag.

3. Herplaatsen van een hond

Je hebt ook de mogelijkheid om een ‘herplaatser’ in huis te halen. Dit zijn honden die je direct bij hun vorige eigenaar op kunt halen. Vaak bemiddelt de bijbehorende rasvereniging. Soms zie je ook oproepjes op sites als marktplaats. Controleer dan wel of het echt om een particulier gaat en niet om een fokker die met hondjes is blijven zitten.

herplaatser

Herplaatsers zijn vaak honden die wegens veranderingen in het gezin, zoals een scheiding, allergieën, ziekten, of emigratie, de deur uit moeten. Als je dus op zoek bent naar een (deels) opgevoede hond waarvan het verleden bekend is, maak je hier de meeste kans. Een nadeel is dat dit soort honden wel de langste wachtlijsten hebben. Maar als zo’n hond het best bij je past is hij het wachten meer dan waard.

Welk type hond: ras, of vuilnisbak?

Naast de beslissing of je een pup of een wat oudere hond wilt is het handig om na te denken over het type hond dat bij je past. Wil je een rashond, een combinatie waar de rassen van bekend zijn of een vuilnisbakje. Alle drie de mogelijkheden is iets voor te zeggen.

Rashonden

Een rashond is vaak voor een bepaald doel gefokt en de eigenschappen zijn jaren lang geselecteerd met dat doel in het oog. Je hebt dus een iets beter beeld van het aangeboren karakter van je hond.

Zo heb je bijvoorbeeld een idee of een hond eenkennig zal zijn of juist een allemansvriend. Ook weet je welk formaat je hond ongeveer zal hebben en bijvoorbeeld hoeveel verzorging de vacht nodig heeft.

rashond

Het nadeel van rashonden is dat er door het selectieve fokken ook ongewenste dingen, zoals ziektes, zijn ontstaan in de meeste rassen. Zo staan bijvoorbeeld herders bekend om hun slechte heupen en de chavalier king charles spaniel om een hoofdje dat letterlijk te klein is voor de hersenen (op rashondenwijzer.nl vind je een overzicht van de erfelijke ziekten bij rashonden).

Natuurlijk kun je er op letten dat de ouders (en hun voorouders) zo gekozen zijn dat het risico tot een minimum beperkt blijft. Toch blijft het zo dat rashonden over het algemeen vaker ziek zijn, en minder oud worden dan vuilnisbakjes.

Vuilnisbak (bastaardhond)

De voors en tegens van een hond met onbekende afstamming zijn dus precies andersom. Je hebt geen idee wat voor karakter je hond zal ontwikkelen. Bij pups is het vaak zelfs moeilijk om in te schatten hoe groot hij uiteindelijk zal worden en wat voor vacht hij krijgt zodra hij volwassen is. Het voordeel is echter dat echte vuilnisbakjes minder veel vaak last hebben van erfelijke afwijkingen of ziektes zoals kanker dan rashonden.

Kruising

Een hond met een bekende gemixte afstamming zit er tussen in. Je weet ongeveer wat het karakter wordt. Maar als je twee hele verschillende honden kruist kan het nog steeds alle kanten op. Je kunt mazzel hebben en een pup mee krijgen die alle karaktereigenschappen die jij zoekt heeft, maar ook pech waardoor je eindigt met een hondje dat juist die karakter trekjes heeft geërfd waar jij minder blij mee bent.

kruising

Je hebt een beter beeld wat voor bouw, bijvoorbeeld grootte en vacht type, je hondje zal krijgen dan bij een vuilnisbak, maar minder goed dan bij een rashond. De gezondheid kan beter worden, maar dat is niet zo als je twee rassen kruist die allebei last hebben van hetzelfde probleem. Sommige kruisingen zijn heel bekend, zoals de labradoodle die karaktereigenschappen van de labrador combineert met de anti-allergene vacht van de poodle.

Rasbeschrijving

Wat voor soort hond je ook besluit te kiezen, het is altijd handig om de rasbeschrijvingen door te lezen, al is het maar van de algemene rasgroepen. Soms is het namelijk zelfs bij een vuilnisbakje met onbekende afstamming nog te zien tot welke rasgroep zijn ouders waarschijnlijk behoren. Het is sowieso altijd fijn als je zowel de moeder als de vader kunt zien.

Actieve of slome hond?

Bedenk goed hoeveel tijd je met je hond buiten wilt lopen, of je mogelijk een hondensport met je hond wilt doen en zo ja welke. Een hond die gefokt is om te werken zal niet gelukkig zijn als er van hem verwacht wordt dat hij het grootste deel van de dag lekker met je op de bank hangt. En jij dus ook niet! Als je echter graag lange afstanden en liefst ook in de bergen wandelt is een chihuahua daarentegen misschien niet de beste keuze.

Reu of teef

Let op dat er ook binnen een ras vaak grote verschillen zijn tussen reuen en teven. Daarnaast zijn er ook algemene verschillen. Zo wordt een teef bijvoorbeeld minstens een keer per jaar loops zolang ze niet gesteriliseerd is. Een reu kan echter het hele jaar door last hebben van loopse teven.

Een persoonlijke keuze

De keuze van een hond is geheel persoonlijk, iedere hond heeft zijn eigen voor- en nadelen en wat door de een als een voordeel wordt gezien vindt de ander weer een nadeel. Door je goed te oriënteren heb je de grootste kans dat je een hond vindt die het beste bij jouw past. Zodra je besloten hebt wat voor hond je zoekt is het handig om mijn artikel te lezen over waar je op moet letten om een goede fokker te vinden of zodra je in het asiel een hondje uit gaat kiezen.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus