hondenverzekering-1
voorbereiding
Cleo
voorbereiding
01/03/2023
3 min
3

Puppy verzekeren: Waarom een hondenverzekering?

01/03/2023
3 min
3

Een ideaal moment om te besluiten of je een verzekering afsluit voor je hond is wanneer je weet dat er een puppy in huis komt. Veel hondenverzekeringen hanteren een wachttijd van 30 dagen, als er binnen deze periode kwalen aan het licht komen vallen deze buiten de dekking. Op deze manier dekken verzekeringen zich in tegen mensen die hun hond verzekeren nadat ze gehoord hebben dat hij iets mankeert.

Voor een pup kun je al voordat je deze bij de fokker ophaalt een verzekering afsluiten. Hierdoor kun je er voor zorgen dat hij compleet verzekerd is zodra hij bij jou thuis komt. De verzekering voor pups is goedkoper dan voor oude honden, door op tijd te verzekeren voorkom je dat bepaalde problemen niet meer vergoed worden. Als je een hond op latere leeftijd verzekert, wordt gekeken naar zijn medische geschiedenis. De verzekeraar kan er voor kiezen om bepaalde ziektes uit te sluiten van de verzekering op basis van mankementen uit het verleden.

Waarom een hondenverzekering?

Eerst maar eens in gaan op de vraag “waarom eigenlijk een hondenverzekering?”. De medische zorg voor honden wordt steeds beter, maar vooruitgang moet betaald worden. Hierdoor worden de kosten voor een zieke hond (mogelijk) hoger, want er is meer mogelijk. En dan hebben we het niet over een paar honderd euro, maar operaties kosten al snel meer dan duizend euro!

hond-poot-gebroken

De fractuurbehandeling van een rechter voorpoot van een herder kan bijvoorbeeld € 1.875 kosten en een operatie van een voetbalknie bij een Jack Russell bijvoorbeeld € 1.358 (bron figopet). Een operatie is meestal eenmalig, maar een hond kan ook chronisch ziek worden. Zo kun je denken aan aan honden met een allergie, of suikerziekte. De kosten van jarenlang medicijn gebruik kunnen oplopen in de duizenden euro’s. Zo kun je voor huidallergie bijvoorbeeld als je pech hebt bijna 3000 euro kwijt zijn.

Weggegooid geld?

Het kan natuurlijk heel goed zo zijn dat jou hondje zijn leven lang niks mankeert. Je hondenverzekering voelt dan misschien als weggegooid geld. Maar eigenlijk mag je van geluk spreken als jouw hondje gezond oud wordt. En stel je eens voor dat er wel wat gebeurt. Heb jij dan die paar duizend euro klaar liggen? Want waarschijnlijk heb jij alles over voor de gezondheid van je hond. En je moet er niet aan denken dat de keuze om je hond te opereren om mogelijk zijn leven te redden gebaseerd is op geld. Een verzekering geeft je de zekerheid dat je je hond altijd de medische zorg kan geven die hij nodig heeft.

Waarom niet een potje?

Je hoort vaak het argument dat je beter geld in een potje kunt stoppen, en dat wanneer het dan nodig je zelf de kosten betaald. Een verzekering kost ongeveer tussen de €20 en €50 euro per maand (afhankelijk van het ras, gewicht en leeftijd en gewenste dekking). Als je kijkt naar bovenstaande voorbeelden dan zie je al snel dat je in veel gevallen te weinig geld in je potje hebt zitten. Bedenk goed dat je een verzekering afsluit voor de dure ingrepen en niet voor de jaarlijkse bezoekjes aan de dierenarts.

Welke hondenverzekering?

Heb je besloten om je puppy te verzekeren? Hier zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het afsluiten van de verzekering.

  • Premie
  • Wat wordt er vergoed, en vooral wat niet
  • Wat wordt er maximaal per jaar uitgekeerd
  • Eigen Risico

Aan de hand van deze punten kun je de verzekering kiezen die het beste bij jou en je hond past. Natuurlijk is de prijs van een verzekering belangrijk, maar bedenk wel dat bij een verzekering van een lage prijs waarschijnlijk niet alles verzekerd is. Heb je een grote hond, neem dan een verzekering waarbij de de kosten van heup en elleboog aandoeningen worden vergoed. Dit zijn kwalen die veel voorkomen bij grote hondenrassen, en erg duur zijn.

Premie

De premie van een hondenverzekering is afhankelijk van het ras, gewicht en leeftijd van de hond. In principe geldt, hoe groter en ouder de hond, hoe duurder de verzekering. Prijzen tussen verzekering verschillen, we raden daarom aan om bij iedere verzekering een prijsvergelijking te doen.

Maximaal bedrag per jaar

Alle hondenverzekeringen hebben een maximum bedrag dat ze per jaar uitkeren per hond. Dit is ook iets om in overweging te nemen, aangezien het nut van een hondenverzekering juist het dekken van onverwachte hoge kosten is. Dit maximum verschilt soms ook per polis van de zelfde verzekeraar.

Eigen Risico

Ook het eigen risico is iets om te vergelijken. Meestal krijg je zelfs bij behandelingen die binnen het pakket vallen niet het volledige bedrag terug, maar een bepaald percentage. Dit betekent niet dat verzekeren niet de moeite waard wordt: 15% van 5000 euro is 750 euro. Dit is nog steeds een heel groot bedrag, maar 4250 euro minder dan het had kunnen zijn.

Wie vergoed wat?

Voor de meeste mensen zal toch het belangrijkste zijn wat de hondenverzekeringen vergoeden. Let goed op of jouw hond bijvoorbeeld door zijn ras of streefgewicht niet uitgesloten wordt van vergoedingen voor een bepaalde aandoening. Zo worden bij sommige verzekering voor honden van middelgrote en grote rassen kosten ontstaan door heupaandoeningen niet vergoed. Het is belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen naar welke hondenverzekering het beste bij jou wensen aansluit. Hieronder vind je de meest afgesloten verzekeringen, bekijk ze allemaal is rustig:


Reacties
Categorieën