Waarom stinkt mijn hond uit zijn bek?

hond stinkt uit zijn bek

Het is niet prettig als je hond uit zijn bek stinkt, knuffelen met je hond wordt er toch minder aangenaam door. Zeker als je een hond hebt die je graag een grote lebber geeft. Wat kan de oorzaak zijn van die stank uit zijn bek, en wat kun je er tegen doen.

Smerig eten

Als je hond heel soms uit zijn bek stinkt, is de kans groot dat het aan iets wat hij eet ligt. Dit kan een bepaald voer of koekje zijn, maar ook iets dat hij zelf gevonden heeft. Vooral het eten van poep kan voor een vervelende geur zorgen. Probeer er achter te komen wat je hond eet vlak voordat hij uit zijn bek gaat stinken. Als je het zelf voert is het probleem makkelijk op te lossen door een alternatief te zoeken. Als hij het zelf vindt is de oplossing soms niet zo makkelijk. Wat dan helpt tegen de stank is proberen je hond aan te moedigen om iets te drinken en om hem een grote kauwsnack te geven.

Bacteriën in de bek

TIP: sluit al op jonge leeftijd een hondenverzekering af voor je puppy, je krijgt dan een lagere premie. Sterker nog als je hond ouder is en een medische geschiedenis heeft kun je misschien helemaal niet meer verzekeren! Een goede keuze voor een hondenverzkering is Petplan: Bereken hier gratis je premie

O ja, in de zomermaanden juli & augustus krijg je een waardebon van 25 euro gratis!


Bacteriën, die zich in de mond van de hond bevinden, zijn de meest voorkomende reden dat honden continu uit hun bek stinken. Op de tanden van je hond kunnen deze bacteriën zich hechten in de vorm van tandplak, hierdoor kan een bruinige kring, net tegen het tandvlees aan, ontstaan. Als je er te lang niets aan doet kan deze tandplak hard worden waardoor je hond last zal krijgen van tandsteen en ontstoken tandvlees. Tandplak kun je zelf verwijderen, bijvoorbeeld door je hond vaak te laten kauwen op bijvoorbeeld kauwsnacks of, nog effectiever, door de tanden van je hond regelmatig te poetsen. Tandsteen is hardnekkig en kan alleen door een dierenarts verwijderd worden.

Puppy stinkt uit de bek door tandjes wisselen

Pups stinken vaak uit hun bek op het moment dat ze hun tandjes wisselen. Hier hoef je je geen zorgen om te maken en je hoeft er ook niets aan te doen. Het probleem is van korte duur en het gaat vanzelf weer over. Je kunt het wisselen wel makkelijker maken door hem voor puppies geschikte kauwsnacks en kauwspeeltjes aan te bieden.

Stinken uit de bek door ziektes

Dat ziekte de oorzaak is van stank uit de bek is eerder de uitzondering dan de regel, maar als de tanden van je hond perfect zijn dan zou dit de oorzaak kunnen zijn. Vaak zie je bij de ernstigere ziektes ook andere signalen, zoals heel veel drinken. Bij jonge honden wil het papillomavirus nog wel eens voor stank uit de bek zorgen. Dit is een onschuldige aandoening waarbij je hond allemaal wratjes in de bek krijgt. Als je denkt dat je pup hier last van heeft is het verstandig om je dierenarts even te laten kijken, maar het probleem lost zich meestal vanzelf weer op. Andere ziektes die voor een stinkende geur uit de bek kunnen zorgen zijn diabetes, of nierproblemen.

Sinds kort bied ik (lees hier meer over mij), ook online video cursussen aan. Ik heb onder andere een puppycursus waar ik precies voor doe hoe je een puppy kunt trainen. Is deze manier van trainen iets voor jou? Neem dan is een kijkje bij mijn volledige cursus aanbod

Reacties(2)

  1. oktober 6, 2014
  2. oktober 7, 2014

Geef een reactie