Vachtverzorging bij honden

Hoe vaak je je hond moet borstelen hangt van de vacht van je hond af. Vooral honden met een langere vacht en zogenaamd ruwharige rassen hebben meer verzorging nodig.

Wordt een hond te weinig gekamd dan kan de vacht vol gaan zitten met klitten. Of nog vervelender, vervilten, wat voor een hond nare jeuk oplevert. Daarnaast is het prettiger om die haren met een borstel weg te halen dan om ze later van de vloer te moeten halen. En tenslotte is het een goed moment om de hond van top tot teen te controleren op eventuele teken of andere huidaandoeningen.

Te vaak kammen is echter ook niet goed. Als je te vaak kamt kun je gezonde haren los trekken en het verharen juist stimuleren. Vaak is één keer per week borstelen meer dan voldoende, maar een goede hondentrimmer kan je daar preciezer over informeren.

Zorg er ook voor dat je de juiste kammen en borstels gebruikt. Het verkeerde gereedschap kan de vacht beschadigen waardoor hij juist makkelijker gaat klitten. Het zelfde geldt trouwens voor wassen met hondenshampoo. Liever zo min mogelijk en met een product dat speciaal voor honden gemaakt is.

Honden met kort haar

Heb je een hond met kort haar, zoals een boxer, dan is afnemen met een natte zeem meestal al voldoende. Kammen of borstelen kan hun gezonde haren lostrekken waardoor ze meer haar gaan verliezen.

Honden met ruw haar

Ruw harige honden, zoals terriërs, kunnen meestal het best gekamd worden met een rubberen borstel en poetsborstel. Als ze ook langer haar hebben kun je daar een slicker en kam voor gebruiken.

Honden met langhaar

Langharige honden, zoals de golden, kunnen het beste gekamd worden met een slicker of poetsborstel en met een kam met wijde tanden. Honden met zijdeachtig haar, zoals de Ierse setter, kunnen het best gekamd worden met een poetsborstel of slicker op hun korte vacht en kam voor de plaatsen met langere beharing.

Nogmaals, het is het beste om bij een trimmer na te vragen welke kammen en borstels het meest geschikt zijn voor je hond, maar hierbij een korte beschrijving van de meest gangbare types.

Hondenkam

Er zijn veel verschillende soorten kammen. De tanden kunnen lang of kort zijn en dicht op elkaar of juist ver van elkaar staan. Waar je sowieso altijd op kunt letten is of de uiteinden van de tanden wel afgerond zijn. Je wilt je hond namelijk niet krassen als je hem kamt. Kammen worden bij honden bijvoorbeeld gebruikt om klitten te verwijderen. Trek liever niet in een keer de klit er uit, dan verwijder je namelijk ook gezond haar. Werk liever van de onderkant van de klit langzaam naar boven en help eventueel ook met je vingers om te ontwarren. Ook voor honden met een lange of zijdeachtige vacht worden vaak kammen gebruikt.

Een overzicht van alle hondenkammen en de prijzen vind je bij bol.com hier.

Hark

Ook harken komen in veel soorten en maten. Bijvoorbeeld met een enkele of een dubbele rij tanden en met tanden die ver van elkaar af staan of juist dicht op elkaar. Een harkje wordt gebruikt om de dode haren uit de ondervacht te verwijderen. Ze zijn daarom meer geschikt voor honden met lang haar en een ondervacht. Bijvoorbeeld herders en golden retrievers hebben dit meestal.

Slicker Borstel

De slicker is een borstel met heel veel gebogen metalen haakjes. Hij wordt ook wel zachte of universele borstel genoemd. Deze borstel wordt gebruikt om klitten te ontwarren en dode haren te verwijderen. De slicker is het meest geschikt voor de standaard verzorging van honden met een lange of dikke vacht. Het is namelijk de bedoeling dat je de vacht vast kunt houden en in de lucht kunt kammen. Anders kun je namelijk de huid van de hond beschadigen.

Pinnenborstel

Een pinnenborstel bestaat uit meerdere rechte metalen pinnen. Soms zijn deze met plastic omhult. Let er op dat ze sowieso aan de onderkant afgerond zijn. Deze borstel wordt ook gebruikt om klitten uit de vacht te verwijderen. Het is echter een van de hardere borstels en daarom meer geschikt voor honden met lang haar.

Poetsborstel

Een poetsborstel bestaat uit zachte syntetische of natuurlijke haren. Hij wordt meestal als laatst gebruikt bij langharige honden, omdat hij de vacht een zacht en glanzend uiterlijk geeft. Als je een hond met korter haar wilt borstelen is deze borstel vaak het meest geschikt omdat hij zacht is.

Rubberborstel

Deze borstel bestaat uit een rubberen vlak met rubberen noppen en wordt ook wel terriërmatje genoemd. Hij verbetert de doorbloeding en verwijdert loszittende haren van honden met een kortere vacht. Let wel op dat jebij gebruik buiten de ruiperiode bij honden met een korte vacht levende haren los kan trekken. Dit kan het ruieen stimuleren waardoor je hond het hele jaar door haar kan gaan verliezen.

Furminator

Deze kam is gemaakt voor honden met een dichte ondervacht, zoals golden retreivers en herders. Hij haalt namelijk heel goed de dode haren uit deze ondervacht na een rui periode. De kam is vooral geschikt voor rassen met kort en halflang haar. Hij komt niet goed door echt lang haar heen en kan de vacht dan beschadigen. Kam de hond heel voorzichtig, krab niet over de huid heen en zorg dat je niet hoeft te trekken. Ook is het verstandig om de furminator alleen in de ruiperiode te gebruiken. Als je hem daarbuiten gebruikt neem je te veel levende haren mee en stimuleer je de rui. Je loopt dan het risico dat je hond het hele jaar door haar gaat verliezen. Bekijk de vacht en huid na gebruik kritisch, zijn beiden niet beschadigd, dan kun je hem gebruiken. Bij juist gebruik kan deze kam heel handig zijn.

Vlooienkam

De vlooienkom wordt niet zozeer gebruikt om de vacht van je hond in model te brengen. Na het ontklitten kan het echter geen kwaad om met deze fijntandige kam te controleren op vlooien. Vlooieneitjes zijn wit. Je kunt ze onderscheiden van huidschilvers doordat vlooieneitjes als ze nat worden een rodige kleur krijgen. Het makkelijkst is om de kam op een nat papiertje uit te kloppen. Honden kunnen naast jeuk en vlooienalergie ook lintwormen krijgen van vlooien. Deze worden overgedragen als de hond een volwassen besmette vlo op eet.

Een overzicht van alle hondenkammen en de prijzen vind je bij bol.com hier.


Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus