Vlooien bij hond herkennen en bestrijden
23 juli 2020 

Vlooien bij hond herkennen en bestrijden

Vlooien, je kunt al kriebelig worden bij het idee. Naast dat ze vervelende jeuk kunnen veroorzaken, kan je hond er allergisch voor worden. Ook brengen ze bepaalde ziekten en parasieten over, bijvoorbeeld de lintworm. Als een hond krabt hoeft hij natuurlijk nog geen vlooien te hebben. Hoe kom je er achter dat je hond vlooien heeft voordat de plaag zo groot is, dat je ze overal ziet springen. En hoe zorg je er voor dat je hond vervolgens weer vlo-vrij wordt.

Vlooienplaag herkennen

Er zijn meerdere dingen waar je aan zou kunnen merken dat je hond vlooien heeft: Doordat jij en of je hond gebeten worden, door de uitwerpselen die ze achter laten of door zelf naar levende vlooien en hun eitjes te zoeken.

Hond is gebeten

Als een hond gebeten wordt kan dit pijn doen en vervolgens heel erg gaan jeuken. Er zijn honden die letterlijk op springen als ze gebeten worden. Op de plaats waar ze gebeten worden ontstaat een jeukend bultje.

krabbende-hond

Vlooien kunnen ook mensen bijten, vaak bijten ze een paar keer dicht bij elkaar. Met een beetje pech ben je allergisch en krijg je naast het jeukende bultje een jeukende uitslag over het hele lichaam.

Vlooienpoep

Vind je hele kleine zwarte spikkeltjes in de mand van je hond? Dit zou best eens vlooienpoep kunnen zijn. Vlooienpoepjes zijn klein en geven bruinig af zodra ze nat worden. Dit kun je makkelijk controleren door ze op een nat papiertje te leggen.

Zoeken naar vlooien

Je kunt ook actief op zoek naar vlooien en hun achterblijfselen op je hond. Gebruik hiervoor het liefst een metalen vlooienkam. Leg voordat je gaat kammen een nat papiertje, bijvoorbeeld een stuk keukenrol, neer en klop je kam hier regelmatig boven uit. Naast vlooienpoep kun je ook vlooien of vlooien eitjes vinden. Vlooien zijn klein, bruin, hebben lange poten en springen heel hoog. De eitjes zijn wit, tot ze nat worden, dan worden ze rood/roze van kleur.

Levenscyclus vlooien

 Om te begrijpen hoe je van vlooien af kunt komen is het handig om iets over hun levenscyclus te weten.

Nadat een vlooien vrouwtje gebeten en bloed gedronken heeft, legt ze eitjes in de vacht van je hond, of andere huisdier. Een volwassen vlo kan honderden tot duizenden eitjes leggen.

vlooienLevenscyclus van een vlo

Deze eitjes rollen geleidelijk uit de vacht en komen zo in je huis terecht. Uit deze eitjes komen na 2-4 dagen larven die lang zijn en zo dun als een haar. De larven kruipen weg naar een donker plekje, bijvoorbeeld onder in het tapijt, in de spleten van een houten vloer, of in de kieren bij je plinten. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. In deze pop groeit een volwassen vlo.

In principe is de vlo na ongeveer 2 weken ‘klaar’, maar hij komt pas uit zijn pop als hij warmte en trillingen voelt. In de pop kan hij zo’n anderhalf jaar overleven. Hierdoor ontstaan de horror scenario’s waarbij mensen die terug komen van vakantie opeens letterlijk besprongen worden door vlooien.

Vlooien bestrijden

Om van vlooien af te komen, moet je dus niet alleen de vlooien op je hond doden, maar ook alle eitjes, larven en poppen in de omgeving. Denk goed na over waar je hond komt en behandel bijvoorbeeld ook je auto of hondenfietskar. Vergeet ook je andere huisdieren niet tegelijkertijd te behandelen tegen vlooien. Gebruik echter niet zomaar hetzelfde middel voor alle dieren, dit kan heel gevaarlijk zijn.

Zo zijn er bijvoorbeeld speciale middelen die wel geschikt zijn voor katten of voor konijnen.  Voor je hond kun je kiezen uit verschillende typen middelen: Spot-on, tabletten om in te nemen, een vlooienband, anti-vlooien shampoo, poeder en spray. Gebruik niet zomaar meerdere middelen tegelijk, raadpleeg bij twijfel je dierenarts.

Spot-on anti vlooien middelen

Spot-on anti vlooien middelen bestaan uit druppels die je op de huid van je hond aan brengt. Dit type middel wordt door de huid van je hond opgenomen en vervolgens rustig uitgescheiden. Afhankelijk van het middel doodt het alleen de volwassen vlooien (bijvoorbeeld advantage), zowel de volwassen vlooien als de larven en eieren, vlooien en teken (bijvoorbeeld advantix) of al deze dingen (bijvoorbeeld frontline combo spot-on). De meeste spot-on producten zijn zo gemaakt dat je ze er niet zomaar af wast. Doe je echter je hond regelmatig in bad, of heb je een fanatieke zwemmer, dan is een ander middel misschien beter geschikt.

Je koopt deze anti vlooien middelen gemakkelijk voor de beste prijs bij Bol.com

Anti-vlo tabletten

Anti-vlo tabletten dien je via de bek van je hond toe (zie ook, hoe geef ik mijn hond een pil) waarna de werkzame stof in de bloedbaan van je hond opgenomen wordt. Zodra een vlo je hond bijt krijgt hij het middel binnen en sterft.

Het nadeel van deze methode is dat je hond dus meer van het middel binnen krijgt. Het voordeel is dat je het er niet af kunt wassen en je je geen zorgen hoeft te maken als je hond met kleine kinderen of andere huisdieren knuffelt. Een voorbeeld van anti-vlooien middel in tablet vorm is Beaphar.

Vlooien banden moeten de dag en nacht door de hond om de nek gedragen worden en geven geleidelijk een vlo-werend middel af. Bij honden met een dikke lange vacht werkt dit middel meestal minder goed. Het voordeel van een vlooienband is dat je hond zo min mogelijk van de stof binnen krijgt, aangezien het meeste op zijn vacht blijft zitten. Het nadeel is dat een band zijn gifstoffen gemakkelijk afgeeft als je je hond knuffelt. Vooral in een huishouden met (kleine-) kinderen is een band dus minder geschikt.

Dit geldt ook voor honden die graag spelen: Veel honden bijten elkaar tijdens het spelen in de nek, wat gevaarlijk is als hier een giftige band zit. Ten slotte is er met het dragen van een halsband altijd het risico dat je hond ergens achter blijft haken en zichzelf zo wurgt. Dit geldt vooral voor honden die soms alleen thuis in een bench zitten.

Ook de anti vlooien tabletten koop je gemakkelijk voor de beste prijs bij Bol.com

Anti-vlooien shampoo

Anti-vlooien shampoo kan gebruikt worden om je hond een keer grondig te ontvlooien. Omdat ze over het algemeen geen lange werkingsduur hebben, waardoor en je hond her besmet kan worden, moet je ze meestal in combinatie met een ander middel gebruiken. Dit kan nuttig zijn als je hond erg veel vlooien heeft.

Let wel op dat je dit middel niet zomaar met spot-on een vlooienband of spray combineert, aangezien de combinatie elkaar tegen kan werken, of zelfs te giftig voor je hond kan zijn. Anti-vlo tabletten zijn meestal een betere optie om de shampoo mee te combineren. Overleg bij twijfel met je dierenarts.

Een overzicht van de vlooienshampoos bij Bol.com vind je hier.
Anti-vlo poeder of spray

Anti-vlo poeder of spray die je op je hond aanbrengt werken vaak maar kort en sommigen kunnen giftig zijn voor bijvoorbeeld katten, of vissen als je hond na behandeling gaat zwemmen. Door de opkomst van alternatieven zijn deze producten minder populair geworden.

Omgeving schoonmaken

Om zoveel mogelijk eitjes, larven en poppen te verwijderen is het belangrijk dat je alle plaatsen waar je hond in huis komt goed stofzuigt. Neem ook de plaatsen in een eventuele schuur, auto of andere locatie waar je hond komt mee.

Sluit na het zuigen de zak goed af, bijvoorbeeld door hem in een plastic zak te knopen, en gooi hem weg.

Behandel vervolgens alle kieren en plaatsen waar je niet zo goed kunt zuigen met omgevingsspray tegen vlooien (hier te koop). Kies er een die niet alleen op vlooien, maar ook op de andere stadia in zijn levenscyclus werkt. Zo voorkom je dat je hond her besmet wordt door de eitjes, larven en poppen die nog in huis liggen. Het kan nodig zijn om eens in de zoveel tijd te herhalen voordat je alle vlooien en hun voorstadia weg hebt.

Help, mijn hond is allergisch voor vlooien

Sommige honden zijn gevoeliger voor vlooien dan anderen. Als je pech hebt, ontwikkelt je hond, na een paar keer gebeten te zijn door vlooien, een vlooien allergie. Een hond die allergisch is voor vlooien kan door een beet niet alleen een klein bultje, maar ook een jeukende uitslag over het hele lichaam krijgen. Meestal bevindt deze zich vooral op de buik, de rug en de staart. Vaak hebben allergische honden ook ontstekingen, korsten en kale plekken op hun achterlijf.

Het vervelende is dat je hond weken lang last kan houden van een enkele beet. Vaak zal je dus geen vlo of eitjes op je hond kunnen vinden, terwijl hij wel last heeft. Het is daarom belangrijk om je allergische hond en alle huisdier huisgenootjes het hele jaar door te behandelen met een anti vlooien middel. Helemaal voorkomen dat er toch een vlo is die je hond bijt kan niet. Vaak lukt het ze toch nog om te bijten voordat ze sterven door het anti vlo-middel. Maar door te voorkomen dat er vlooien op je hond of in zijn omgeving gaan wonen, kun je veel leed voorkomen.

Heeft je hond ondanks alle maatregelen toch nog last, overleg dan met je dierenarts. Met een bloedtest of huidtest kan nagegaan worden of je hond echt allergisch is voor vlooien. Als dit zo is kan de huisarts medicijnen voorschrijven om de klachten van je hond te verminderen. Ook bij vlooien geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Dus wacht niet tot je de vlooien letterlijk ziet springen, maar behandel je hond liever met een vlooien preventie middel dat geschikt is om altijd te gebruiken.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus