hond-eet-niet
gedrags problemen
Cleo
gedrags problemen
09/10/2020
1 min
0

Waarom eet mijn hond niet?

09/10/2020
1 min
0

Vraag: Waarom eet mijn hond niet?

 Antwoord: Als baas ben je natuurlijk bezorgd als je hond weigert om te eten. Maar in de meeste gevallen is er niet iets ernstigs aan de hand. De meest voorkomende oorzaken zijn verzadiging, loopsheid, stress of ziekte.

Verzadiging

Veel honden die hun eten weigeren zitten simpelweg vol. Sommige honden hebben minder nodig dan de fabrikant adviseert, soms zelfs minder dan de helft. Zeker als je hond veel beloningen krijgt tijdens het trainen of veel snacks tussendoor kan hij al vol raken voordat hij zijn eten voorgeschoteld krijgt. Pups die hun ergste groeispurt gehad hebben kunnen ook snel vol zitten. Nu ze niet meer zo snel groeien hebben ze ook minder voeding nodig.

Loopsheid

Een teef die loops wordt, maar ook een reu die een loopse teef geroken heeft, kan opeens weigeren om te eten. Dit kan geen kwaad en gaat vanzelf weer over. Bij een teef kun je voor de loopsheid merken dat ze vaker kleine plasjes maakt en dat haar vagina opzwelt.

Een reu die in de ban is van een teef wordt onrustig en pieperig. Heb je een reu die regelmatig echt last heeft van loopse teven, dan zou je castratie kunnen overwegen. Overleg dit met je dierenarts, chemische castratie heeft bijvoorbeeld een tijdelijk effect en kan daarom een manier zijn om uit te vinden of het echt een goede oplossing is. Voor teven die heel erg last hebben van hun loopsheid en daarop volgende schijnzwangerschap geldt het zelfde.

Stress

Sommige honden ondervinden al stress van veranderingen die voor ons klein zijn. Denk bijvoorbeeld aan het herinrichten van je woonkamer, of als je opeens op andere tijden thuis komt. Ook pups die net van de fokker komen hebben nog wel eens moeite met aanpassen, van hun veilige nest komen ze opeens in een vreemde omgeving. Doe gewoon rustig aan, ga geen eten opdringen, dat werkt vaak juist averechts. Er zijn speciale, voor mensen reukloze, geur verstuivers op de markt, die op sommige honden een kalmerende werking hebben.

Ziekte

Als een hond zich niet goed voelt kan zijn eetlust verminderen. Let goed op je hond of hij ook andere signalen af geeft. Is hij bijvoorbeeld in het algemeen lusteloos, is hij sneller geïrriteerd en uit hij dat door te grommen of te piepen. Problemen met het gebit of in de mond kunnen de oorzaak zijn, maar ook veel minder zichtbare ziekten. Het is vooral belangrijk dat een hond goed drinkt. Als een hond niet drinkt moet je altijd direct je dierenarts waarschuwen. Eet je hond gedurende een langere periode niet of slecht, dan is het ook slim om je dierenarts te raadplegen.

Reacties
Categorieën