Zijn honden net wolven?

wolf

Vraag:

Onderzoek dat gedaan wordt bij wolven wordt soms zo naar honden vertaald. Ook worden er uitspraken gedaan over bijvoorbeeld hondenvoeding op basis van patronen bij wolven. Maar in hoeverre is dit terecht?

Antwoord:

Dit blijft een lastige kwestie, maar het veiligst is natuurlijk om uitspraken over gedrag van honden te baseren op onderzoek dat gedaan wordt bij honden. Honden stammen waarschijnlijk wel af van wolven, maar dat is in de meeste gevallen al meerdere generaties, en heel veel jaren, geleden. Ondertussen zijn zowel het gedrag van honden, als de omstandigheden waarin ze leven, heel erg geëvolueerd. Behalve grote uiterlijke, zijn er dus waarschijnlijk ook grote innerlijke verschillen ontstaan.

Vergelijk het maar met de mens. Ondanks dat veel mensen geloven in de evolutietheorie zullen de meeste mensen het er mee eens zijn dat ons gedrag soms misschien lijkt op dat van apen, maar er toch wel grote verschillen zijn.

Sinds kort bied ik (lees hier meer over mij), ook online video cursussen aan. Ik heb onder andere een puppycursus waar ik precies voor doe hoe je een puppy kunt trainen. Is deze manier van trainen iets voor jou? Neem dan is een kijkje bij mijn volledige cursus aanbod

Geef een reactie