Zijn honden net wolven?
05 januari 2023 

Zijn honden net wolven?

Vraag: Onderzoek dat gedaan wordt bij wolven wordt soms zo naar honden vertaald. Ook worden er uitspraken gedaan over bijvoorbeeld hondenvoeding op basis van patronen bij wolven. Maar in hoeverre is dit terecht?

Antwoord: Dit blijft een lastige kwestie, maar het veiligst is natuurlijk om uitspraken over gedrag van honden te baseren op onderzoek dat gedaan wordt bij honden.

Honden stammen wel af van wolven, maar dat is in de meeste gevallen al meerdere generaties, en heel veel jaren, geleden.

Ondertussen zijn zowel het gedrag van honden, als de omstandigheden waarin ze leven, heel erg geëvolueerd. Behalve grote uiterlijke, zijn er dus waarschijnlijk ook grote innerlijke verschillen ontstaan.

Vergelijk het maar met de mens. Veel mensen geloven in de evolutietheorie en dus dat de mensen van de apen afstammen. Maar de meeste mensen zullen het er mee eens zijn dat ons gedrag soms misschien lijkt op dat van apen, maar er toch ook wel grote verschillen zijn.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus