Help, mijn hond steelt

Verdwijnen er bij jullie sinds de pup in huis is ook biefstukken van het aanrecht, pennen van de tafel, en sloffen uit het schoenenrek?

Maak je geen zorgen, als je nu goed je best doet kun je er voor zorgen dat je pup niet zijn hele leven crimineel blijft!

Kauwbehoefte

Het is belangrijk om te beseffen dat jonge honden een grote kauwbehoefte hebben. Vooral als ze aan het wisselen zijn, op een leeftijd van ongeveer tussen de 3 en 6 maanden oud. Gewone voorwerpen, en zelfs meubels, kunnen door deze kauwbehoefte opeens heel interessant worden.

 Om te voorkomen dat je hond zelf op zoek gaat naar geschikte voorwerpen kun je hem geschikte kauw-speeltjes geven. Wat een hond prettig vindt verschilt per individu, maar over het algemeen zijn speeltjes en producten die naar eten ruiken populair. Denk bijvoorbeeld aan de (puppy-)kong die je zelf kunt vullen of de nylabone die al een smaak heeft.

Door ze op dit soort dingen te laten kauwen beloon je goed gedrag automatisch. Als je dat ook nog eens aanvult door je pup af en toe te aaien, of belonend toe te spreken terwijl hij aan het kluiven is krijgt hij zeker door wat de bedoeling is.

Aandacht

Sommige pups stelen om aandacht te krijgen. Je ziet ze bijvoorbeeld terwijl je lekker zit te lezen met een van je nieuwe schoenen rond rennen. Natuurlijk wil je voorkomen dat er tandjes in komen en ren je achter je pup aan om de schoen terug te pakken. En dat was nu net zijn bedoeling. Het is hem dan namelijk gelukt jou over te halen om met hem te spelen.

Zo heb ik bijvoorbeeld een pup gehad die als ze aandacht wilde dreigend onder de kamerplant ging zitten met haar bekje al open. Ook negatieve aandacht, zoals ‘nee’ of ‘foei’ roepen is voor veel pups leuker dan genegeerd worden. Zonder na te denken geven we onze pups vaak geen aandacht als ze zich wel goed gedragen, bijvoorbeeld omdat we dan eindelijk eens niet gestoord worden tijdens het lezen van dat boek. Als je je daar eenmaal bewust van bent kun je er iets aan doen.

labrador-pup-heeft-een-schoen

Zorg dat alles wat binnen pup-bereik ligt stuk mag, dus mooie schoenen tijdelijk opbergen in een afsluitbare kast en desnoods ook alle planten even in een andere kamer stallen. Als je pup vervolgens iets te pakken heeft kun je hem vervolgens gewoon negeren. Zo leert hij vanzelf dat het geen leuk spelletje is en groeit hij over die kleptomane neigingen heen.

Let er wel op dat je dit consequent doet, als je hem af en toe wel aandacht geeft voor het stelen van spullen zal hij leren dat de aanhouder wint en hij gewoon veel verschillende dingen moet stelen. Zorg er ook voor dat je hond ook af en toe beloond wordt als hij zich wel goed gedraagt.

Ga dan bijvoorbeeld eens naar hem toe om hem te aaien of nodig hem uit voor een spelletje. Er zijn ook pups die door lijken te hebben dat bijvoorbeeld de tafelpoten of bank wel zo geliefd zijn dat je ze wel aandacht moet geven als ze daar aan gaan knagen. Voor dit soort gevallen is een bench, of nog beter een puppyren, ideaal. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat hij de hele dag in zijn bench zit. Maar als je even geen tijd of zin hebt om hem aandacht te geven kan hij geen kattenkwaad uithalen. En het is nog goed voor hem ook, want puppy’s horen veel te slapen maar gunnen zichzelf die rust vaak niet. Met de juiste opbouw zal je pup het zelfs prettig gaan vinden om in de bench te liggen.

hond-steelt-eten

Zolang je hond niet als pup leert dat stelen beloont zal hij het op latere leeftijd ook niet meer doen. Puppies zijn nog heel nieuwsgierig en proberen uit wat werkt en wat niet. Ook hierbij geldt, voorkomen is makkelijker dan genezen. Dus houd nu het aanrecht, de tafel en alle kastjes waar je pup bij kan vrij van eten. Als je bijvoorbeeld iets op het aanrecht wil ontdooien moet je er voor zorgen dat het zover naar achteren geschoven of zo afgedekt is dat je pup er echt niet bij kan. Zo voorkom je dat hij overal zijn pootjes op leert zetten om over het randje te kijken of er soms iets eetbaars ligt. Let ook op andere bereikbare voorwerpen, zoals pennen die vooral op vloerbedekking grote vlekken kunnen achterlaten.

En houd vooral in je hoofd dat deze fase ook weer over gaat. Het is nu even opletten, waar daar heb je straks jaren plezier van!

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus