Vergiftiging bij Honden Voorkomen
18 november 2021 

Vergiftiging bij Honden Voorkomen

Nog veel te vaak worden hondjes ziek omdat ze iets verkeerds gegeten hebben, met mogelijk zelfs de dood tot gevolg. Een ongelukje zit in een klein hoekje, maar toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om het risico dat het jouw hondje overkomt zo veel mogelijk te beperken. Is het al te laat en heeft je hond mogelijk iets giftigs gegeten, lees dan dit artikel.

Denk vanuit je hond

Alles wat op neushoogte van je hond kan komen wordt mogelijk opgegeten. Bij het hond-veilig maken van je huis is het verstandig om rekening te houden hoe groot je hond nu is en bij een pup ook hoe groot hij later wordt.

Een grote hond kan bijvoorbeeld makkelijk bij het aanrecht en kan, als je daar je boodschappen even neergezet hebt, de boel plunderen. Voor een klein hondje is het aanrecht veilig, maar hij kan veel verder onder open kastjes reiken. Dus als er bijvoorbeeld tijdens het koken iets onder de oven stuitert kun je er beter rekening mee houden dat een klein hondje er bij kan.

hond-steelt-eten-2

De ene hond is handiger en leert sneller dan de andere. Er zijn bijvoorbeeld honden die keuken kastjes open kunnen maken. Heb jij zo’n grapjas, dan kan een kind veilige sluiting op je kasten een goede oplossing zijn. Gewone deuren zijn voor middelgrote en grotere honden vaak makkelijk te openen door met twee pootjes op de deurklink te springen. De deurklink draaien zodat hij naar boven staat of een (trap-)hekje kunnen hier een oplossing tegen bieden. Let goed op wat je hond kan, of binnenkort zou kunnen leren, zolang je hem voor bent kun je ongelukken meestal voorkomen.

Wat moet er achter slot en grendel

Als je eenmaal weet waar je hond bij kan, en er voor gezorgd hebt dat de plaatsen waar hij niet mag komen echt ontoegankelijk voor hem zijn, moet je nog besluiten wat er veilig opgeborgen moet worden. Vaak zijn het de meest vreemde dingen waar honden ziek van worden. Denk bijvoorbeeld na over waar je schoonmaak en andere chemische middelen neer zet. Zo zou je het misschien niet verwachten, maar is bijvoorbeeld antivries heel geliefd onder honden. De geur en smaak schijnen ze heel prettig te vinden, terwijl het heel giftig voor ze is.

Ga na wat je op zou bergen voor kinderen, meestal is dit ook voor honden aantrekkelijk en gevaarlijk. Bijvoorbeeld medicijnen. De meeste honden zullen de paracetamol laten liggen, sommigen ook niet, maar de hoestsiroop heeft een grotere kans om in de maag van je hond te belanden. En veel te vaak gaat het nog mis met een hond omdat hij muizengif gegeten heeft.

Naast producten die schadelijk zijn voor zowel honden als mensen is er voedsel dat wij kunnen eten, maar voor honden giftig is. Zie deze pagina over giftig voedsel voor honden. Heb je een pup of hond die ook graag in bladen of besjes van bomen en struiken hapt, ga dan ook na of je geen hele giftige planten in je huis of tuin hebt staan. Op deze pagina staan de meest voorkomende giftige planten voor honden genoemd.

Wat kun je verder doen

Natuurlijk moet je ook nog normaal kunnen leven en soms even iets neer kunnen zetten zonder na te denken. De meeste volwassen honden zullen ook niet meer overal zomaar aan zitten, het zijn meestal pups die zichzelf in de nesten werken. Heb je een pup, puber of hond die zich nogal pupachtig gedraagt, dan kun je overwegen om een bench aan te schaffen.

puppyren

Met de juiste training zal je hond de bench niet minder prettig vinden dan zijn mand (zie hier voor bench training) en het kan jou af en toe een moment van rust bieden.

Wat ook handig is, is je hond leren om ergens af te blijven als jij aan geeft dat het niet voor hem is. Sommige honden eten in een soort reflex alles wat op de grond valt op, ook als ze het normaal hadden laten liggen. Zeker voor deze honden is het handig als ze op commando ergens af kunnen blijven.

Eerste hulp kit vergiftiging

Natuurlijk moet je bij vergiftiging, of een vermoeden er van, direct je dierenarts bellen. Maar er zijn producten die goed zijn om in huis te hebben en die je bij acute vergiftiging, in overleg met je dierenarts, kunt gebruiken.

3% waterstofperoxide oplossing, vers dus om de 6 maanden vervangen. Dit kan gebruikt worden om honden over te laten geven. Geef nooit meer dan 2 ml per kilogram lichaamsgewicht met een maximum van 45 milliliter. Het werkt meestal binnen tien tot vijftien minuten. Herhaal het toedienen nooit meer dan één keer en inspecteer het braaksel goed om te zien of het vergif ook echt mee gekomen is.

Zacht hondenvoer, bijvoorbeeld blikvoer. Dit kun je soms nodig hebben als je hond niet over mag geven maar het wel goed is om het vergif te verdunnen in de maag.

Fysiologische zoutoplossing voor ogen. Als je hond iets in zijn ogen gekregen heeft kun je hier mee spoelen. Meestal moet je dit vijf tot tien minuten vol houden om alles uit het oog te verwijderen.

Doseerspuit. Als je bijvoorbeeld waterstofperoxide of de fysiologische zoutoplossing moet toedienen is dit een handig hulpmiddel om de juiste hoeveelheid af te meten of het toe te dienen.

Afwasmiddel & schoonmaakhandschoenen. Sommige stoffen zijn niet alleen bij inname, maar ook bij contact met de huid gevaarlijk. Heeft je hond iets over zich heen gekregen, dan is afwasmiddel waarmee je zelf de afwas zou doen (dus geen vaatwastabletten) meestal het meest effectieve middel om het snel te verwijderen. Door zelf plastic handschoenen te dragen kun je voorkomen dat je zelf de stof ook op je huid krijgt. Natuurlijk kun je nooit honderd procent zeker zijn dat je hond niet iets giftigs binnen krijgt. Maar door goed na te denken kun je het risico beperken en ben je voorbereid mocht het toch mis gaan. Het beste wat je kunt doen is als je hond (mogelijk) iets giftigs gegeten heeft altijd direct je dierenarts bellen.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus