Wandelen met je Pup

puppy rent door veld wandelenAls je besloten hebt om een hond in huis te nemen ben je er waarschijnlijk al op voorbereid om vaak en veel met hem te gaan wandelen. Maar wist je al dat zolang hij nog pup is, je beter rustig aan kunt doen?

Kwetsbaar

Puppies kennen hun eigen grenzen nog niet zo goed, en zijn erg kwetsbaar omdat ze zo snel groeien. Daarom is het beter om je wandeling niet langer te maken dan 1 minuut per week dat je pupje oud is (8 weken oude pup 8 minuten, 9 weken oude pup 9 minuten, etc.). Dit geldt ongeveer tot je pup een jaar oud is. Natuurlijk is dit slechts een richtlijn, als je een keer langer wandelt zal het echt geen kwaad kunnen. Maar houdt wel in je achterhoofd dat vaak kort wandelen voor een pup gezonder is dan één keer lang. Dit geldt zeker als je een pup hebt van een ras dat toch al gevoelig is voor heupproblemen.

Bewegingen

Ook de soort beweging is belangrijk. Rechtlijnige beweging zijn het gezondst. Dit betekent wandelen zonder snelle bochten te maken en te springen of duiken. Daarom wordt vaak afgeraden om jonge honden achter een bal aan te laten rennen. Deze stuiteren namelijk alle kanten op, en je pup stuitert er achter aan. Dit kun je natuurlijk voorkomen door de bal recht door over te grond te rollen. Ook rul zand is veel zwaarder om door te lopen. Als je bijvoorbeeld naar het strand gaat is het dus beter om dicht bij zee te blijven, en korter te lopen. De snelheid waarmee gelopen wordt is ook belangrijk. Rustig rondsnuffelen is natuurlijk veel minder vermoeiend dan vol galopperen. Daarom wordt er aangeraden om je puppy het eerste half jaar nog niet mee te nemen als je gaat hardlopen of fietsen. Oefenen als je zelf naast de fiets loopt mag natuurlijk wel, het gaat hier alleen om het tempo niet te hoog leggen.

En socialisatie dan?

hond rust met baas op bankje wandelenAls je al iets over puppy socialisatie hebt gelezen vraag je je misschien af hoe je maar acht minuten wandelen per keer combineert met je pup de hele wereld laten zien. Het is belangrijk om te begrijpen dat de richtlijn echt om beweging gaat. Je kunt dus zonder je zorgen te maken ergens buiten gaan zitten met je pup. Binnen beweegt je puppy namelijk ook gewoon. Zorg er wel voor dat je puppy niet te lang achter elkaar met andere honden speelt, want dat is natuurlijk wel weer actieve beweging. Als je ergens wilt komen kun je je pup, als hij niet zo zwaar is, gewoon dragen. Let er wel op dat je je puppy neer zet als er andere honden aan komen. Deze kunnen namelijk naar reageren als een pup hoger is, wat niet goed is voor de socialisatie van je pup. Is je puppy te zwaar om te tillen, dan kun je een hondenbuggy overwegen. Dit klinkt waarschijnlijk vreemder dan het is. Je hebt namelijk fietskarren die je met een extra opzetstuk ook als buggy gebruikt kunnen worden. Dat is dus twee vliegen in een klap, je puppy kan uitrusten en went tegelijkertijd aan de fietskar.

Meer honden

Als je meerdere honden hebt moet je natuurlijk ook binnen oppassen dat je puppy niet de hele tijd aan het spelen is. Een bench biedt dan soms uitkomst, omdat je een pup dan tot rust kunt dwingen. Puppies hebben in hun enthousiasme niet door dat hun lichaampje overbelast wordt. Om er voor te zorgen dat ze al hun energie kwijt kunnen zonder te ver te gaan, kun je ook spelletjes met ze spelen. Hiermee worden ze mentaal moe gemaakt. Kies in het begin meer de rustige spelletjes zoals dingen zoeken. Ook een gevulde puppy kong doet wonderen.

5 Reacties op Wandelen met je Pup

 1. roos waelkens schreef:

  Bedankt voor de informatie, ik heb nu een golden retriever van 10 jaar en ben van plan een puppy volgend jaar nog aan te schaffen, dus heb ik hier een goede manier om hem aan te leren.

 2. Marije schreef:

  wij hebben sinds kort een Portugese berghond kruising pup
  hij loopt goed aan de lijn maar zodra de deur in de buurt komt, wil hij er niet doorheen

  soms lukt het als je een rondje loopt en soms dan blijft hij er voor zitten

  heeft iemand een tip hoe ik dit kan oplossen? dat hij leert door de deur te gaan?

 3. Yana schreef:

  Wij hebben sinds 2 weken een Chihuahua pup van 3 maanden oud. De dierenarts zei ons dat we heel veel met hem moeten buitenkomen, dit doen we dan ook. Maar vanaf het moment dat hij buiten op de stoep moet lopen wil hij niet meer verder, hij blijft stokstijf stilstaan. Enkel in de hondenloopzone wil hij wandelen (aan de lijband natuurlijk). Onze andere hond, een chihuahua- Jackrussel mix wil hij komen halen om samen te wandelen maar dit lukt enkel in de loopzone.
  Telkens wanneer hij wandelt krijgt hij een beloning maar dit helpt ook niet.

  Weet iemand hoe ik dit kan oplossen?

  • Isah schreef:

   Wij hebben Chihuahua’s van 2 jaar en 7 maanden, en een pup van 4 maanden. In het begin kwamen we ook niet verder dan het einde van de tuin, maar als we met z’n tweeën gaan loopt 1 persoon vooruit met een snoepje (die we van tevoren aan de pup hebben laten zien) en persoon 2 (meestal ik) begeleid de pup erheen. Als hij bij persoon 1 is aangekomen krijgt hij het snoepje en belonen we hem met onze stem. Zo deden we dat steeds, maar telkens een langere afstand voordat hij een snoepje kreeg. Nu loopt hij perfect mee en krijgt thuis een beloning. Hij loopt ook beter als ‘grote zus’ (de hond van 2 jaar en 7 maanden) voorop loopt, zij is zijn voorbeeld.
   sorry voor de late reactie, maar veel succes met je pup nog
   groetjes!

 4. margreet richters schreef:

  Ik heb sinds 4 weken een Frans bulldogje van inmiddels 3 maanden, maar is erg schuuw, hij begind nu naar je toe te komen en met je te spelen maar als je hem op de grond wilt aaien schiet hij weer weg. Maar als je hem eenmaal gevangen hebt en je neemt hem bij je op de bank dan knuffed hij met je als een gek. Plus hij is ontzettend bang van zijn riempje, hij wil ook niet aan het lijntje lopen want dan gaat hij liggen en bibberen en komt niet meer overeind. Wie kan ons helpen want ik weet me geen raad meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *