Eerste dag en nacht pup in huis

Je zult het misschien al van meerdere mensen gehoord hebben, maar de eerste nacht dat je je pup in huis hebt kan zwaar zijn. Vroeger was de standaard oplossing om de pup zo ver mogelijk van je bed te zetten en te proberen om ondanks het gepiep te slapen. Gelukkig weten we tegenwoordig meer over het opvoeden van een pup, want er zijn betere oplossingen!

Wennen aan een nieuw huis

Zodra je puppy mee naar huis gaat verandert er veel voor hem. Weg van het vertrouwde nest, geen warmte meer van van mamma en de broertjes en zusjes. Natuurlijk zal uiteindelijk jouw liefde alles goed maken en word jij zijn veilige haven, maar tot die tijd is het wel even wennen. Het helpt om je puppy vroeg op de dag op te halen bij de fokker, zodat hij nog een hele dag heeft om te wennen. Die eerste dag verandert er heel veel voor een pup, probeer daarom niet te veel plannen te maken en bijvoorbeeld bezoek iets uit te stellen. Pups raken namelijk makkelijk overprikkeld, wat zich uit in hyperactief gedrag. Dus lijkt jouw pup aan het einde van de dag nog lang niet moe, dan is waarschijnlijk het omgekeerde aan de hand.

Waar slaapt je puppy?

puppy eerste nacht

Sommige mensen laten hun pup los door de kamer lopen zodat ze zelf kunnen kiezen waar ze het liefst gaan liggen, andere mensen vinden het prettig om met een bench te werken. Zolang je pup aan zijn slaap toegeeft zijn beide opties prima. Heb je een pup die ondanks dat hij zou moeten slapen maar doorgaat, dan kan het helpen om een bench te gebruiken. Ik hoor wel eens dat het gebruik van een bench zielig gevonden wordt, maar zolang je het echt gebruikt als slaapplaats kan het je pup juist helpen. Je kunt het vergelijken met een ledikantje voor babies; daar zitten ook spijltjes omheen zodat ze er niet zomaar uit kunnen.

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

Als je van plan bent de bench als slaapplaats te gebruiken wil je de eerste keer testen wat je pup er van vindt: Sommige pups vinden het helemaal geen probleem om ‘s nachts in een bench te liggen, maar er zijn er ook veel die het eerst moeten leren. Voor die laatste groep wil je rustig met de bench oefenen en tot die tijd iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld een grote doos of toch even los in de kamer.

Of het direct handig is om je pup los in de kamer te laten hangt er vanaf hoe diep je slaapt. Wordt je toch wel wakker als je pup zich verplaatst, dan kun je hem los laten lopen. Voordat je weet hoe laat je pup ‘s nachts ongeveer moet plassen is het namelijk handig als je de pup naar buiten kunt nemen zodra hij onrustig wordt. Als je een vastere slaper bent kan het daarom handig zijn om de ruimte die je pup heeft te beperken. Bijvoorbeeld door hem in een doosje te leggen. Er moet natuurlijk genoeg ruimte zijn om lekker te liggen, maar door de ruimte te beperken heb je een grotere kans dat je het hoort als hij een plasje moet doen.

Bij je puppy slapen

waar slaapt je puppy

Je hebt nu dus een idee waar je pup gaat slapen, dus is het tijd voor de volgende vraag: Waar slaap jij. Ik raad eerst naast je pup te slapen. Zoals ik eerder al uitlegde verandert er zodra je hem mee naar huis neemt opeens heel veel in het leven van je pup. Daar kan een pup best onzeker van worden. Door bij hem te blijven bied je hem steun en bouw je een sterke band op met je pup.Daarnaast is het handig om een beeld te krijgen van hoe vaak en hoe laat je pup ‘s nachts moet plassen. Zo kun je naar hem toe gaan en voorkomen dat hij aanleert om jou te roepen als hij iets wil. Het klinkt misschien aantrekkelijk dat je pup waarschuwt als hij moet plassen, maar de meeste hondjes die dat kunnen leren ook waarschuwen als ze gewoon zin hebben om iets te beleven en daar zijn de meeste mensen minder door gecharmeerd.

Naast je pup slapen kan door je pup mee te nemen naar je slaapkamer. Of door je matras mee te nemen naar de gewenste slaapplaats van je pup. Je wilt echt naast je pup liggen, vaak werkt ooghoogte, en dus een matras op de grond, beter dan wanneer je hoger ligt, bijvoorbeeld op een bank. Je matras mee nemen naar de gewenste slaapplaats van je pup is meestal makkelijker. Zodra je pup gewend is aan zijn nieuwe thuis en jij ongeveer weet wanneer hij ‘s nachts moet plassen kan je het samen slapen namelijk weer afbouwen. Let op, met samen slapen bedoel ik op je eigen matras liggen met de pup ernaast op zijn eigen plaats. Samen in een bed wil je alleen doen als je dit de komende 20 jaar vol wilt houden (want zo oud zou je pup kunnen worden). Het afbouwen van samen slapen doe je door je matras iedere nacht een klein stukje verder weg te schuiven, tot je uit zicht verdwenen bent. Je maakt deze verschuiving zo klein dat je pup de hele nacht tevreden doorslaapt, op de momenten waarop je hem de kans geeft om te plassen na natuurlijk. Mocht je ervoor gekozen hebben je pup tijdelijk ergens anders te laten slapen, dan verplaats je niet je matras maar de slaapplaats van je pup. Het probleem is dan dat de meeste slaapkamers boven zijn en de kamer waar de pup slapen moet beneden, waardoor je op een gegeven moment van boven naar onder aan de trap moet verplaatsen. Er zijn redelijk wat pups die deze stap te groot vinden, waardoor je dan alsnog je matras tijdelijk naast je pup moet leggen.

Adviezen die je mag negeren

Je gaat heel waarschijnlijk advies krijgen om je pup gewoon in zijn bench te leggen en te laten piepen. Dit gaat namelijk regelmatig goed en is minder werk dan de methode die ik hierboven beschrijf. Maar regelmatig betekent soms niet, want er zijn ook gevallen waarin het pupje angstig wordt om alleen te zijn. En dat oplossen is veel meer werk. De mensen waarbij dat gebeurd is zijn er minder trots op, dus die verhalen worden minder vaak doorverteld.

Sommige mensen raden aan om het water ’s nachts weg te halen. Een pup is echter nog heel kwetsbaar, dus het is beter om ’s nachts een extra plas rondje te maken dan om het risico te lopen je puppy uit te laten drogen.

Wat als je puppy gaat piepen

Ik raad dus aan om te voorkomen dat je pup piept. Hiermee bedoel ik dat je het piepen voor bent en de slaapsituatie zo maakt dat je pup zich prettig voelt. Iedere keer reageren als je pup piept raad ik af. Natuurlijk mag je er naartoe gaan als je pup een keer piept, zodat je hem gerust kan stellen en kan controleren of er niet iets mis is. Maar let er op dat je niet te veel van je pup vraagt, waardoor hij regelmatig piept. Als je pup namelijk regelmatig piept en jij dus heel vaak zodra hij piept komt, dan leert hij je roepen door te piepen of blaffen. En dat is iets wat je niet graag wilt. Voorkomen is daarom het toverwoord; want als jij het tempo van je pup volgt, dan zal hij alleen piepen als er echt iets aan de hand is.

Geur van de moeder

puppy eerste nacht

Dan zijn er nog dingen die bij sommige pups lijken te helpen om ze gerust te stellen en bij andere geen invloed lijken te hebben. Je kunt bijvoorbeeld van te voren een knuffeltje of doekje afgeven bij de fokker die je bij het ophalen van de pup weer mee krijgt. Dit wordt vaak een nestlapje genoemd, de bekende geur kan geruststellend werken. Let wel op dat je iets afgeeft dat ‘hufterproof’ is, een knuffel met veel vulling is makkelijk te slopen en het is jammer als je het weg moet gooien terwijl je pup er graag mee ligt.
Het is ook mogelijk om D.A.P feromonen (hier te koop) in huis te halen, een artificiële variant van de natuurlijke geruststellende geurstof die de moederhond produceert. Ook hierbij geldt dat de een er bij zweert en een ander geen verschil merkt. Dit product komt in de vorm van een spray, verstuiver of halsband.

Na de eerste nacht

Na de eerste nacht komt weer een dag. Waarschijnlijk een dag vol vragen, waar en nog velen van zullen volgen. Gelukkig heb ik een online puppycursus gemaakt waarin ik al deze vragen beantwoord. En heb je toch nog twijfels over iets wat er niet bij staat, dan is er niets aan de hand. Want cursisten mogen mij altijd mailen met hun vragen. Klik hier om meer over deze cursus te lezen.

Dromen over een door slapende pup

Je kunt in het begin niet verwachten dat je pup door slaapt. Houd in je gedachten dat dit vanzelf overgaat en je pup ooit wel uit zal leren slapen. Als je pup iets ouder wordt kun je hem voor het slapen gaan nog even extra uit putten. Bijvoorbeeld door ’s avonds met hem te spelen en buiten een wandelingetje te maken. Houd wel de scheidslijn tussen lekker moe en overprikkeld in de gaten, want als je te veel doet wordt in slaap vallen weer moeilijker. Maar als je pup echt voldaan naar bed gaat, dan zal hij op den duur echt door gaan slapen.

Veel succes en plezier met je puppy! En als je dit op tijd leest, probeer dan vooral nu nog zoveel mogelijk slaap te pakken, zodat je straks even vol kunt houden.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(41)

 1. september 24, 2014
  • januari 1, 2015
   • januari 10, 2016
    • februari 20, 2017
  • juli 29, 2017
   • oktober 9, 2017
 2. oktober 9, 2014
  • mei 12, 2015
 3. oktober 10, 2014
 4. oktober 18, 2014
  • november 25, 2014
 5. januari 1, 2015
 6. januari 22, 2015
 7. mei 6, 2015
  • januari 18, 2016
  • februari 22, 2018
 8. mei 13, 2015
 9. augustus 14, 2015
  • september 5, 2015
  • januari 18, 2016
 10. augustus 27, 2015
  • september 5, 2015
  • oktober 11, 2015
 11. november 30, 2015
  • januari 16, 2016
  • januari 19, 2016
   • april 4, 2016
 12. december 28, 2015
  • januari 19, 2016
 13. februari 21, 2016
  • februari 21, 2016
 14. oktober 11, 2016
 15. november 11, 2016
 16. februari 1, 2017
 17. februari 1, 2017
 18. februari 1, 2017
 19. maart 22, 2017
  • mei 30, 2020
 20. februari 2, 2020
 21. juli 21, 2020
 22. november 5, 2022

Geef een reactie