Eerste dag en nacht pup in huis
27 februari 2023 

Eerste dag en nacht pup in huis

Je zult het misschien al van meerdere mensen gehoord hebben, maar de eerste nacht dat je je pup in huis hebt kan zwaar zijn.

Vroeger was de standaard oplossing om de pup zo ver mogelijk van je bed te zetten en te proberen om ondanks het gepiep te slapen. Gelukkig weten we tegenwoordig meer over het opvoeden van een pup, want er zijn betere oplossingen!

Om de eerste nacht zo goed mogelijk door te komen begint de voorbereiding idealiter al bij de fokker.

de eerste dag met je puppy

Een dekentje met geur

Honden kunnen heel goed ruiken. Waar wij mensen de wereld vooral met onze ogen bekijken, krijgen honden veel meer informatie binnen via hun neus.

Voor een pup verandert er heel veel als hij mee gaat naar zijn nieuwe huis. Om iets vertrouwds mee te geven naar deze nieuwe omgeving, wordt soms met een dekentje waar een geur aan zit gewerkt.

Dit kan een dekentje met de geur van de moederhond en nestgenoten zijn. Je kunt bijvoorbeeld van te voren een knuffeltje of doekje afgeven bij de fokker, die je bij het ophalen van de pup weer mee krijgt.

Dit dekentje heeft dan tot je de pup op komt halen in het nest gelegen om deze geur op te nemen. Dit wordt vaak een nestlapje genoemd. De bekende geur kan geruststellend werken.

Let wel op dat je iets afgeeft dat ‘hufterproof’ is. Een knuffel met veel vulling is makkelijk te slopen. Het is jammer als je het eerste speeltje weg moet gooien, terwijl je pup er graag mee ligt.

Veel mensen vragen zich af of zo'n nestlapje op een gegeven moment gewassen mag worden. De geur gaat er door het wassen natuurlijk wel van af. Maar na een weekje of twee is jullie pup aan zijn nieuwe thuis gewend en zal de geur dus waarschijnlijk niet meer nodig zijn.

een knuffel kan een nestlapje zijn voor een pup

Het omgekeerde van een nestlapje wordt ook wel eens gebruikt. Dus niet de geur van de moederhond mee naar huis, maar juist de geur van de mensen waar de pup komt wonen, mee naar het nest.

De toekomstige eigenaar wordt dan gevraagd een shirt te dragen tot het naar zweet ruikt. Kies hiervoor niet je favoriete shirt uit, want nadat hij een tijdje bij je pup gelegen heeft is hij waarschijnlijk niet mooi genoeg meer om in de toekomst aan te doen.

Je mag het uitgekozen shirt een paar dagen dragen zodat het echt naar jou ruikt. Het is beter om dan geen deodorant te gebruiken. Het is namelijk de bedoeling dat je pup alvast aan jouw geur went en niet aan die van je deo. En daarnaast kan deodorant geur vervelend zijn voor het gevoelige neusje van de pup.

Het shirt 's nachts dragen kan een oplossing zijn waarbij je niet vies aangekeken wordt. Of je kunt er een (paar) keer in gaan sporten.

Dit shirt wordt dan aan de pup gegeven terwijl hij nog in het nest woont. Zodat hij in een veilige omgeving aan de geur van zijn 'toekomstige mens' went.

bij de fokker op bezoek

Zoals ik al zei is de neus een heel sterk orgaan bij honden. Het klinkt dus logisch dat zorgen voor een vertrouwde geur als de pup mee naar huis mag, hem kan helpen bij het wennen.

Of het beter is om dit te doen door nest geur mee te geven, of juist door de pup in het nest al aan de geur van zijn nieuwe thuis te laten wennen, is voor zover ik kan vinden nooit onderzocht. Gevoel technisch denk ik dat het beiden prima is en elkaar niet uitsluit.

Daarnaast is het verstandig om bij de fokker langs te gaan zodra de pup een paar weken oud is. Want geur is heel belangrijk voor honden. Maar jullie van tevoren al echt zien en dus naast geroken ook gezien en gehoord hebben, is natuurlijk nog beter.

Het is tenslotte ook mogelijk om een verstuiver, spray of halsband met geruststellende feromonen in huis te halen. Dit is een artificiële variant van de natuurlijke geruststellende geurstof die de moederhond produceert. Het merk Adaptil verkoopt verschillende opties. Sommige mensen zweren erbij, anderen merken geen verschil.

Als je een pup bij een goede fokker haalt is het makkelijk om een nestlapje mee te vragen. Maar als je een herplaatser in huis neemt kan het geen kwaad om te testen hoe jouw pup er op reageert.

moeder en puppy liggen neus aan neus

Wennen aan een nieuw huis

Als je pup voor het eerst bij jou thuis komt, belandt hij opeens in een vreemde wereld. Hij is weg van het vertrouwde nest, waar hij als het spannend was bij mamma en de broertjes en zusjes terecht kon. En daarvoor in de plaats zijn mensen die allemaal onvoorspelbare dingen doen gekomen. Natuurlijk zal uiteindelijk jouw liefde alles goed maken en word jij zijn veilige haven. Maar tot die tijd is het wel even wennen.

Het helpt om je puppy vroeg op de dag op te halen bij de fokker. De nacht is namelijk heel erg vreemd voor een pup, zonder de warmte van zijn moeder en de andere pups. Door je pup vroeg op te halen heeft hij een hele dag heeft om aan jou te wennen.

Omdat er de eerste dag al zoveel voor je pup verandert raad ik aan om niet te veel plannen te maken. Er staan misschien mensen te trappelen om op 'puppy kraambezoek' te komen. Toch kun je dit beter uitstellen tot je pup een paar dagen bij je is.

Pups raken namelijk makkelijk overprikkeld, wat zich uit in hyperactief gedrag. Dus lijkt jouw pup aan het einde van de dag nog lang niet moe, dan is waarschijnlijk het omgekeerde aan de hand.

banner complete puppycurus

Waar slaapt je puppy?

Sommige mensen laten hun pup los door de kamer lopen zodat ze zelf kunnen kiezen waar ze het liefst gaan liggen. Andere mensen vinden het prettig om met een bench te werken. Zolang je pup aan zijn slaap toegeeft zijn beide opties prima. Heb je een pup die ondanks dat hij zou moeten slapen maar doorgaat? Dan kan het helpen om een bench te gebruiken.


Ik hoor wel eens dat het gebruik van een bench zielig gevonden wordt. Zolang je het echt gebruikt als slaapplaats kan het je pup juist helpen. Je kunt het vergelijken met een ledikantje voor babies; daar zitten ook spijltjes omheen zodat ze er niet zomaar uit kunnen.


Als je van plan bent de bench als slaapplaats te gebruiken wil je de eerste keer testen wat je pup er van vindt: Sommige pups vinden het helemaal geen probleem om ‘s nachts in een bench te liggen. Maar er zijn ook veel pups die het eerst moeten leren. Voor die laatste groep wil je rustig met de bench oefenen en tot die tijd iets anders gebruiken. In mijn artikel over benchtraining lees je hoe je de bench rustig op kunt bouwen.

Als je pup nog aan de bench moet wennen wil je tot dit gelukt is 's nachts dus iets anders gebruiken. Bijvoorbeeld een grote doos. Of je kunt je pup gewoon los in de kamer rond laten lopen.

Of het handig is om je pup los in de kamer te laten hangt er vanaf hoe diep je slaapt. Wordt je toch wel wakker als je pup zich verplaatst, dan kun je hem los laten lopen.

Je leest goed dat in deze keuze meeweegt hoe diep je zelf slaapt. Je weet natuurlijk nog niet meteen hoe laat je pup ‘s nachts ongeveer moet plassen. Daarom is het handig dat je hoort dat je pup onrustig wordt, zodat je hem dan naar buiten kunt nemen. Als je een vastere slaper bent kan het dus handig zijn om de ruimte die je pup heeft te beperken. Bijvoorbeeld door hem in een doosje te leggen. Er moet natuurlijk genoeg ruimte zijn om lekker te liggen. Maar door de ruimte te beperken heb je een grotere kans dat je het hoort als hij een plasje moet doen.

waar moet je pup slapen

Je pup alleen leren slapen

Als het goed is heb je nu een idee waar je pup zou moeten slapen. Sommige pups kun je daar vanaf nacht een neerleggen en slapen dan als een roosje. Maar de meeste pups zullen nog moeten leren om alleen te slapen. Dat is ook niet zo vreemd, want tot dan toe had de pup 's nachts altijd gezelschap.


Ik raad daarom aan eerst naast je pup te slapen. Door bij je pup te blijven bied je hem steun en bouw je een sterke band met hem op.


Daarnaast is het handig om een beeld te krijgen van hoe vaak en hoe laat je pup ‘s nachts moet plassen. Als je dichtbij ligt hoor je eerder wanneer je pup wakker wordt en kun je naar hem toe gaan. Zo voorkom je dat je pup aanleert om jou te roepen als hij iets wil.


Het klinkt misschien aantrekkelijk dat je pup waarschuwt als hij moet plassen. Helaas leren de meeste hondjes die dat kunnen ook waarschuwen als ze gewoon zin hebben om iets te beleven. En daar zijn de meeste mensen minder door gecharmeerd.


Naast je pup slapen kan door je pup mee te nemen naar je slaapkamer. Of door je matras mee te nemen naar de gewenste slaapplaats van je pup. Je wilt echt op ooghoogte naast je pup liggen. Daarom werkt een matras op de grond beter dan bijvoorbeeld op een bank.

Je matras mee nemen naar de gewenste slaapplaats van je pup is meestal makkelijker. Zodra je pup gewend is aan zijn nieuwe thuis en jij ongeveer weet wanneer hij ‘s nachts moet plassen kan je het samen slapen namelijk weer afbouwen.


Let op, met samen slapen bedoel ik op je eigen matras liggen met de pup ernaast op zijn eigen plaats. Samen in een bed wil je alleen doen als je dit de komende 20 jaar vol wilt houden. Want zo oud zou je pup kunnen worden en vanuit één bed bouwt moeilijker af.


Het afbouwen van samen slapen doe je door je matras iedere nacht een klein stukje verder weg te schuiven, tot je uit zicht verdwenen bent. Je maakt deze verschuiving zo klein dat je pup de hele nacht tevreden doorslaapt. Op de momenten waarop je hem de kans geeft om te plassen na natuurlijk. Op een gegeven moment lig je dan uit zicht en kan je pup alleen slapen.

je pup alleen leren slapen

Mocht je ervoor gekozen hebben je pup tijdelijk ergens anders te laten slapen, dan verplaats je niet je matras maar de slaapplaats van je pup. Het probleem is dan dat de meeste slaapkamers boven zijn en de kamer waar de pup slapen moet beneden. Hierdoor zal je op een gegeven moment van boven naar onder aan de trap moet verplaatsen. Er zijn redelijk wat pups die deze stap te groot vinden, waardoor je dan alsnog je matras tijdelijk naast je pup moet leggen.

Adviezen die je mag negeren

Je gaat heel waarschijnlijk advies krijgen om je pup gewoon in zijn bench te leggen en te laten piepen. Dit gaat namelijk regelmatig goed en is minder werk dan de methode die ik hierboven beschrijf.

Maar regelmatig betekent ook soms niet. Want er zijn gevallen waarin het pupje angstig wordt om alleen te zijn. En dat oplossen is veel meer werk.

De mensen waarbij dat gebeurd is zijn er minder trots op. Dus die verhalen worden minder vaak doorverteld. Ik raad daarom aan om het op zeker te spelen en de eerste nachten naast je pup te slapen.

Sommige mensen raden aan om het water ’s nachts weg te halen. Een pup is echter nog heel kwetsbaar. Het is beter om ’s nachts een extra plas rondje te maken, dan om het risico te lopen je puppy uit te laten drogen.

Wat als je puppy gaat piepen

Ik raad dus aan om te voorkomen dat je pup piept. Hiermee bedoel ik dat je het piepen voor bent en de slaapsituatie zo maakt dat je pup zich prettig voelt.

Iedere keer reageren als je pup piept raad ik af. Natuurlijk mag je er naartoe gaan als je pup een keer piept. Dan kun je hem gerust stellen en controleren of er niet iets mis is.

Maar let er op dat je niet te veel van je pup vraagt, waardoor hij regelmatig piept. Als je pup namelijk regelmatig piept en jij dus heel vaak zodra hij piept komt, dan leert hij je roepen door te piepen of blaffen. En dat is iets wat je niet graag wilt.

Voorkomen is daarom het toverwoord; want als jij het tempo van je pup volgt, dan zal hij alleen piepen als er echt iets aan de hand is.

puppy piept om aandacht

Na de eerste nacht

Na de eerste nacht komt weer een dag. Waarschijnlijk een dag vol vragen, waar en nog velen van zullen volgen.

Gelukkig heb ik een online puppycursus gemaakt waarin ik al deze vragen beantwoord.

En heb je toch nog twijfels over iets wat er niet bij staat, dan is er niets aan de hand. Want cursisten mogen mij altijd mailen met hun vragen.

Klik hier om meer over deze cursus te lezen.

Dromen over een door slapende pup

Je kunt in het begin niet verwachten dat je pup door slaapt. Houd in je gedachten dat dit vanzelf overgaat en je pup ooit wel uit zal leren slapen.

Als je pup iets ouder wordt kun je hem voor het slapen gaan nog even extra uit putten. Bijvoorbeeld door 's avonds met hem te spelen en buiten een wandelingetje te maken.


Houd wel de scheidslijn tussen lekker moe en overprikkeld in de gaten: Want als je te veel doet, wordt in slaap vallen weer moeilijker.


Maar als je pup echt voldaan naar bed gaat, dan zal hij op den duur echt door gaan slapen. Veel succes en plezier met je puppy! En als je dit op tijd leest, probeer dan vooral nu nog zoveel mogelijk slaap te pakken, zodat je straks even vol kunt houden.

je pup door leren slapen

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus