Kan een kind een hond trainen?

hond en kind

Vraag:

Er wordt soms geadviseerd om kinderen niet met je hond te trainen. Bij sommige honden cursussen mogen kinderen onder een bepaalde leeftijd niet mee. Maar kan het echt kwaad om je kind oefeningen met je hond te laten doen?

Antwoord:

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.
Lees er hier alles over.

Dat hangt van je trainingsstijl af. Het idee dat je kinderen niet moet betrekken bij de training van je hond stamt uit de tijd dat honden commando’s leerden op basis van straffen. Een hond kiest er dan voor om een bepaald gedrag niet uit te voeren om de straf te vermeiden. Als je hond gestraft wordt op het moment dat hij niet luistert, is het inderdaad gevaarlijk om je kind bij de training, of zelfs het geven van commando’s, te betrekken. Je weet dan niet zeker hoe je hond reageert op het moment dat hij ontdekt dat hij eigenlijk sterker is dan je kind.

Maar als je traint op basis van beloningen is het betrekken van je kind bij de training van je hond juist heel goed voor hun band. Bij positieve training krijgt je hond een kans om een beloning te verdienen en is hij niet bang om iets verkeerd te doen, omdat daar geen consequentie aan zit. Doordat bepaald gedrag belonend is kiest hij er zelf voor om dat uit te oefenen. Trainen is dan een leuke bezigheid, het is een kans om een beloning te verdienen. Hierdoor is het compleet veilig om je kind op deze manier je hond te laten trainen. Het is zelfs goed voor beiden; je leert je kind op een leuke manier om gaan met je hond en omdat je hond iets leuks doet met je kind wordt hun band sterker.

Trucjes cursus voor hond en kind

Ik geef ook online hondencursussen, één daarvan is de trucjes cursus speciaal opgezet voor kinderen, maar ook leuk voor iedereen die zichzelf nog jong voelt! Hier vind je een aantal van de trucjes die je kunt leren. Meer informatie over de cursus vind je hier.

Lees hier meer over de trucjes cursus

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Geef een reactie