Help, mijn hond is snel afgeleid tijdens de training

hond afgeleidVeel mensen gaan met hun hond naar een groepstraining. Daar probeert iedereen heel hard om hun hondje bij de les te houden, terwijl de honden al hun soortgenootjes en andere prikkels op het veld toch wel heel spannend vinden. Hoe houd je je hond bij de les en kun je, ondanks dat je spring in het veld op de training vergeten lijkt te zijn dat jij er ook bent, toch met hem trainen.

De juiste beloning

Thuis werkt je hond misschien voor zijn eigen voer, maar hoe moeilijker hetgene dat je van hem vraagt is, hoe beter je beloning moet zijn om je hond gemotiveerd te houden. Net als mensen vindt niet iedere hond het zelfde lekker. De ene is gek op pasta en brood en de ander moet daar niets van hebben en eet liever vlees.
De beste manier om er achter te komen wat jouw hond motiveert is door het te testen. Bied in de ene hand iets aan en tegelijkertijd in je andere kant iets anders en houd bij wat je hond eerst pakt. Let ook op hoe gretig hij is.
Etenswaar die veel honden lekker vinden zijn bijvoorbeeld pasta, gebakken ei, gekookt vlees, en zoete koek. Lees ook dit artikel over honden snacks.
Maak de stukjes beloning die je geeft niet te groot, je hond moet ook aan het einde van de les nog genoeg eetlust hebben om er voor te willen werken. Wat vaak ook goed werkt is twee verschillende dingen mee nemen en halverwege de training wisselen wat je geeft. Net als bij mensen geldt dat je nog zo gek kunt zijn op bepaald eten, neem voor ons chocola, maar na een hele reep hebben de meeste mensen toch echt wel genoeg gehad.
Pas je aan je hond aan, sommige honden, meestal labradors, kunnen zo gefocust raken op eten dat ze lijken te vergeten om na te denken. Deze honden kun je bijvoorbeeld wel voor de training al een beetje voer geven, of je kunt voor hen minder favoriete beloningen kiezen voor het begin van de training. Andere honden zien voer meer als een noodzakelijk kwaad, deze geef je natuurlijk geen voer of grote snacks voor de training en beloon je bij wijze van spreken desnoods met kaviaar.
Sommige honden zijn geïnteresseerder in spel dan in eten, deze honden kun je ook eens in de zoveel keer belonen door met ze te gaan spelen. Bijvoorbeeld trekspelletjes of iets over de grond slepen waar je hond achter aan kan jagen zijn geliefde spelletjes die je ook in een training kunt doen.

De juiste moeilijkheidsgraad

Om een beloning belonend te maken moet je hem wel kunnen geven. Hoe korter de tijd die er tussen het belonen zit, hoe groter de kans dat hij met jou trainen interessanter blijft vinden dan de wereld om hem heen. Aan de andere kant zijn veel honden geïnteresseerder in iets nieuws leren dan steeds het zelfde kunstje laten zien. Zorg dus dat je steeds iets moeilijkers van je hond vraagt, maar als je hem dan te lang niet kunt belonen een stapje terug doet en weer voor iets makkelijkers beloont.

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

Thuis oefenen

Ook dit valt een beetje onder de juiste moeilijkheidsgraad. Het is heel moeilijk om iets totaal nieuws te leren met al die afleiding om je heen. Sommige honden vinden dingen doen met hun baas het meest geweldige dat bestaat en zijn niet zo geïnteresseerd in andere honden of geurtjes op het veld. Deze honden hebben meestal geen problemen om in een groep op een onbekende locatie iets te leren. Maar veel honden spelen erg graag met andere honden, snuffelen graag rond, of kiezen liefst een combinatie van die twee.
Hoe hoog de afleiding tijdens de training is hangt dus, naast van de locatie, vooral van je hond af. Een hele sociale hond is tijdens de training lastiger, maar past misschien in het dagelijks leven juist heel erg bij je. Leg je er dus bij neer als je een hond hebt die de omgeving zo geweldig vindt dat hij geen nieuwe dingen kan leren.
Door tijdens de les goed op te letten en desnoods notities te maken kun je de oefening thuis wel goed uitvoeren. Begin met een hond die snel afgeleid is het liefst binnen, oefen daarna in jullie tuin en pas daarna op een veld waar ook andere honden komen. Als je thuis alvast goed oefent kun je de volgende lessen gebruiken om je hond ook te leren luisteren als er wel afleiding is.

Iedere hond is verschillend, iedere baas is verschillend. Uiteindelijk zal als je genoeg tijde en geduld hebt iedere hond de commando’s die jij belangrijk vindt kunnen leren. Of jouw hond de snelste leerling van jouw klasje is maakt helemaal niet uit, zolang jullie de training allebei maar als iets leuks ervaren.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(2)

  1. september 26, 2016
    • mei 9, 2020

Geef een reactie