8 Fouten om te vermijden bij het opvoeden van een pup

Een pup in huis nemen is een hele verantwoordelijkheid. Het is een levend wezen dat afhankelijk is van jou en dat ook zijn hele leven zal blijven. Door dit artikel te lezen kun je er in ieder geval voor zorgen dat jij deze 8 veel voorkomende fouten niet maakt.

Aannemen dat iedere pup hetzelfde is

iedere puppy hetzelfde

ik kom veel mensen tegen die vertellen dat ze al veel honden gehad hebben, maar toch met hun huidige pup weer tegen nieuwe uitdagingen oplopen. Dat is helemaal niet raar, want iedere pup is uniek.

Je hebt bij een hond, net als bij ieder dier, te maken met een mix van aangeleerd en aangeboren, die zich uit in bepaald gedrag.

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.
Lees er hier alles over.

Bij honden telt aangeboren sterk mee, aangezien binnen een ras op bepaalde eigenschappen gefokt is. Bij sommige rassen is het gewenst als ze waaks zijn, bij anderen als ze graag dingen bij elkaar drijven en weer anderen hebben een grote jachtpassie. Als je dit weet kun je er rekening mee houden, door nog oplettender te zijn voor rasspecifiek probleemgedrag en het daardoor op tijd te voorkomen.

Maar ook binnen een ras en zelfs binnen een nest zie je grote verschillen in karakter. Net zoals bij mensen broers en zussen zich heel anders kunnen gedragen.

Naast aangeboren verschillen zijn er ook aangeleerde verschillen. De meeste mensen nemen de pup mee naar huis als hij ongeveer acht weken oud is. Dan is hij dus al acht weken bij de fokker geweest, waar hij van alles geleerd heeft, of juist niet. Het is dus heel belangrijk om een hondje te kiezen dat uit een goed nest komt, want dat maakt het opvoeden een stuk makkelijker.

En natuurlijk leert hij bij jou door. Het is heel belangrijk om een pup op de juiste manier te socialiseren met de wereld om zich heen. Ervaringen maken een puppy tot wie hij is en wie hij gaat worden. Vergelijk het maar met eeneiige tweelingen, ondanks dat ze genetisch heel erg op elkaar lijken kunnen ze zich toch heel anders gedragen.

Wachten met opvoeden tot de pup ouder is

te lang wachten tot puppy ouder is

Als je de pup mee naar huis krijgt is hij nog heel klein en aandoenlijk. Waarschijnlijk wil je hem het liefst de hele dag knuffelen. Het is daarom niet raar dat veel mensen denken dat hij later wel leert wat de bedoeling is. Maar wist je dat het eigenlijk heel verstandig is om al met de opvoeding te beginnen voordat je pup in huis is. Dit doe je door de omgeving zo in te richten dat je pup zich automatisch goed gedraagt, bijvoorbeeld door een puppyren te gebruiken. En zodra de pup in huis is blijf je op zijn gedrag letten en stuur je zo nodig bij. Want ook bij ongewenst gedrag geldt: voorkomen is veel makkelijker dan genezen.

Denken dat een groepsles volgen het beste is voor je pup

groepsles puppy

Er zijn natuurlijk hele goede groepslessen voor pups, ik heb zelf ook groepslessen gegeven 😉 En er zijn pups die prima leren in een groep. Maar ik kwam ook pups tegen die zich met andere mensen en honden om zich heen echt niet kunnen concentreren. En dat is dan natuurlijk iets dat ze moeten leren, maar wel op hun eigen tempo. Daarom heb ik een online hondencursus gemaakt , zodat ook deze pups de beste start krijgen.

Er wordt wel eens gedacht dat een groepsles essentieel is voor het socialiseren van je pup. Ja je pup kan er waarschijnlijk met andere pups spelen, maar dat is alleen goed als alle pups het spel prettig vinden. En laat dat laatste nou vaak mis gaan.

Zoals gezegd verschillen de karakters nogal per pup. De een is wild, de ander rustig. Een puppycursus bevat een mix van wilde en rustige pups, vaak zit er minstens één pup bij die de anderen nog een beetje spannend vindt. Pups moeten nog veel leren, waaronder lichaamstaal en zelfbeheersing. Als een bange pup aangeeft dat hij het spannend vindt, dan is het niet vanzelfsprekend dat de wilde pup stopt met op hem springen. Wat er dan kan gebeuren is dat de bange pup nog angstiger wordt, want hij heeft geen controle over de situatie. De wilde pup leert om lichaamstaal te negeren, want hij vindt het spelletje nog steeds geweldig.

Daarom hebben pups sturing nodig en besluit je soms dat bepaalde individuen beter niet met elkaar kunnen spelen. Een hele rustige pup, of nog beter een sociale volwassen hond, is een veel beter maatje voor een bange pup. Dan kan hij namelijk leren dat sociaal contact eigenlijk heel leuk is en raakt hij zijn angsten kwijt.

In mijn online cursus laat ik met video’s zien wanneer het sociale contact goed is en je pup dus wenselijk gedrag aanleert en wanneer je beter verder kunt lopen. Zo houd je zijn opvoeding zelf in de hand, want uiteindelijk zul je de meeste honden tegen komen als jij zelf met je pup rond wandelt.

Verwachten dat het voldoende is om een week vrij te nemen van je werk

vrijnemen van werk

Sommige mensen denken dat het voldoende is om een week vrij te nemen, waarna ze weer vol aan het werk gaan en de pup ‘s middags met de hondenuitlaat mee kan. Een puppy moet nog heel veel leren. Bijvoorbeeld wat goed gedrag is, waar je het beste kunt plassen en poepen en dat iedereen altijd weer terugkomt als je even alleen thuis gelaten wordt.

De ene pup leert sneller dan de andere. Ik raad daarom aan om minstens drie weken vrij te nemen, zodat je de tijd hebt om je pup een goede basis te geven. Drie weken van je vakantiedagen klinkt erg lang, maar als je tweeverdiener bent kun je ook beiden anderhalve week opnemen en dagen of weken afwisselen.

Zorg na de eerste drie weken voor back-up, voor het geval dat je pup er nog niet aan toe is om lang genoeg alleen thuis te blijven. Misschien zijn er vrienden waar de pup dan kan blijven, of is het mogelijk om extra vrij te nemen als dit nodig blijkt te zijn.

Je pup ‘het zelf uit laten zoeken’ als het contact met een andere hond niet soepel verloopt

honden zelf laten uitzoeken

Zoals eerder gezegd moet een pup nog heel veel leren, waaronder hoe je met andere honden omgaat. Veel mensen verwachten dat een volwassen hond de pup voor ze opvoedt.

Iets wat ik veel te vaak zie is dat een puber een sociale volwassen hond terroriseert en dat de eigenaren hier heel tevreden over zijn. In hun ogen is het heel goed dat hun puber “eindelijk eens op zijn plaats gezet wordt” doordat de andere hond naar hem gromt. Maar bekijk nu eens niet ons menselijke gevoel, maar wat de honden hier echt van leren:

De volwassen hond heeft eerst netjes aangegeven dat hij geen zin heeft om te spelen. Hij heeft weg gekeken, is weg gelopen, heeft de andere hond geprobeerd te kalmeren met kalmeringssignalen als snuffelen. Toch gaat de andere hond door en dat is bedreigend, dus escaleert hij zijn gedrag en besluit te grommen of zelfs in de lucht te happen. En toch gaat de andere hond door. Dit is een goede manier om een volwassen hond te leren bijten, want zijn geduld en zelfvertrouwen wordt wel heel erg getest.

De puber is heerlijk aan het spelen en leert juist het tegenovergestelde van wat de mensen hopen. Hij negeert namelijk de signalen van de andere hond en kan toch doorgaan met zijn spel. Zelfs aan de grom zijn geen consequenties verbonden, want er gebeurd niets als hij toch door gaat. Tot hij een keer echt gebeten wordt omdat hij te ver gaat en dan zijn de mensen opeens verbaasd en geschrokken.

Het is dus veel beter om zelf de regie in handen te nemen. Heb je een hondje dat signalen van de andere hond negeert, geen probleem, dat komt veel voor en kun je gewoon oplossen.

Dat doe je door zelf goed op te letten. Op het moment dat de andere hond aangeeft niet te willen, haal je jouw hond bij je, beloon je hem voor het bij je zijn en loop je verder. Desnoods gebruik je tijdelijk een lange lijn, ook wel veldlijn genoemd, zodat je hem gecontroleerde vrijheid kunt geven. Juist door je hond iedere keer te belonen als hij bij je komt zodra een andere hond aangeeft ruimte te willen, zal hij zelf op deze signalen gaan reageren. Je leert hem namelijk een alternatief gedrag aan dat wel gepast is.

Verhalen van andere mensen aanhoren en je vervolgens druk maken dat jouw pup niet vanaf dag een doorslaapt, zindelijk is en een driedubbele flikflak kan

verhalen van andere mensen aanhoren

Als je een pup in huis hebt zul je merken dat iedereen opeens zijn mening klaar heeft en precies weet wat je moet doen. Het is heel menselijk om graag op te scheppen. Veel mensen hebben geleerd om zich redelijk in te houden, behalve als het om kinderen of honden gaat. Dan mag je blijkbaar je successen delen; maar dat er ook veel dingen nog niet perfect gaan, daar hoor je niemand over. Maak je dus niet druk als je pup nog van alles moet leren. Dat is heel normaal, iedere pup leert in zijn eigen tempo en als je gewoon op de juiste manier door blijft zetten kom je er vanzelf.

Kinderen de pup ‘op laten voeden’

kind de hond laten opvoeden

Kinderen en honden, het kan een gouden combinatie zijn. Ik heb zelf drie kleine kinderen, die opgegroeid zijn met onze hond. Zij mogen van jongs af aan van alles met haar doen, maar wel altijd onder ons toezicht.

Wist je dat in de meeste gevallen waarin kinderen gebeten worden het om een bekende hond gaat. En dat is eigenlijk niet zo vreemd als je kijkt naar hoe kinderen graag met hun hond omgaan: innige omhelzingen, kussen op het hoofd of heel wild spel. En dat terwijl ze niet weten hoe ze hondentaal moeten lezen, of gewoon te enthousiast zijn om dit te doen.

Daarom is het als ouder, of grootouder, oppas, et cetera, belangrijk dat jij ze in de gaten houd. Volwassenen zien meestal eerder aankomen dat bijvoorbeeld ‘bommetje’ op de hond geen goed idee is.

Je pup te weinig of te veel vermoeien

puppy vermoeien

Pups hebben slaap nodig, veel slaap. Tot ze opeens doorontwikkelen en energie hebben, veel energie. Het is daarom soms moeilijk om een balans te vinden in hoeveel uitdaging je hond nodig heeft en hoeveel rust. En het flauwe is dat zowel oververmoeidheid als verveling hetzelfde resultaat hebben: namelijk een hyperactieve pup die rondjes door de kamer zoomt.

Ik kom heel veel mensen tegen die geen idee meer hebben wat ze met hun pup aan moeten, omdat hij maar druk blijft, hoeveel ze ook met hem wandelen. En dat wandelen is dan eigenlijk het probleem, omdat de pup gewoon meer rust nodig blijkt te hebben. Daarom heb ik hier een artikel geschreven over hoe je oververmoeidheid en onder stimulering uit elkaar kunt houden.

Wil je weten wat je wel moet doen? In de complete puppycursus begeleid ik je door de hele puppytijd. Veel succes met de opvoeding en vergeet niet om ook plezier te hebben!

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(3)

  1. april 6, 2020
  2. mei 6, 2020
  3. juni 14, 2020

Geef een reactie