Hond in de auto vervoeren

Waarschijnlijk zal je puppy meerdere keren in de auto mee moeten. Al is het maar om hem van de fokker op te halen of naar puppycursus te gaan. Met de juiste voorbereidingen kun je er voor zorgen dat de autorit veilig en zo comfortabel mogelijk voor pup en baas verloopt.

Begin zo veel mogelijk met korte ritjes.

Ga de eerste keren niet naar vervelende dingen zoals de dierenarts, maar naar leuke dingen zoals het bos.

Sommige pups worden wagenziek en vinden het daarom niet leuk. Je kunt dit merken doorat ze overgeven of kwijlen. Soms helpt het om voor de reis geen voer te geven. De dierenarts heeft ook middelen die kunnen helpen als je puppy er echt hevige last van heeft.

Sommige puppies worden door de fokker al een aantal keer mee genomen in de auto, maar voor de meeste pups zal de rit naar huis de eerste keer in de auto zijn. Het is handig om de pup met zijn tweeën op te halen, zodat iemand het pupje in de gaten kan houden terwijl de ander rijdt.

Lukt dit niet, zorg dan dat je een afgesloten bench mee hebt zodat je puppy niet halverwege de rit tussen je benen door klautert. Als je met zijn tweeën bent is op schoot op de passagiersstoel een goede plek. Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.

Waar in de auto?

Natuurlijk kun je je pup niet eindeloos zo blijven vervoeren, dus wat zijn goede oplossingen en waar moet je aan denken? Waar je puppy zijn vaste reisplek krijgt hangt natuurlijk af van je auto en de grootte van je gezin. Je moet van te voren bedenken wat handiger is, op de achterbank of in de kofferbak.

Als je voor de kofferbak kiest moet je natuurlijk wel een iets grotere auto bezitten, want je puppy moet ook als hij volwassen is rechtop kunnen zitten en naar buiten kunnen kijken. Let als je kiest voor vervoeren in de achterbak ook op of deze goed genoeg geventileerd is, zodat je hond het in de zomer niet veel te heet krijgt. Sowieso geldt dat je de hond in de zomer niet alleen achter moet laten in de auto, want als de zon op de auto schijnt kan het al snel veel te heet worden.

Veiligheid

Het is verstandig om je hond vast te zetten. Niet alleen omdat hij dan niet zelf aan de wandel kan gaan en je kan afleiden. Mocht je een ongeluk krijgen, dan voorkom je zo dat je puppy door de ruit vliegt. De Duitse autobond heeft tests gedaan waaruit bleek dat bij een botsing met normale snelheid je hond als het ware het gewicht krijgt van een jonge olifant. Dus het is zowel voor je puppy als voor jou veilig om te zorgen dat je pup goed vast zit.

Achterbank

Als er nog ruimte is op de achterbank is dit een hele goede keuze. Puppies krijgen op de achterbank minder snel last van wagenziekte dan in de achterbak. Er zijn speciale riem verlengstukjes verkrijgbaar die je aan de gordel van de auto kunt klikken (overzicht hier)

hond-achterbank

Het is verstandig om dit verlengstuk aan een tuigje te klikken en niet aan een gewone halsband. Een halsband kan je puppy eerder verwonden en ook makkelijker per ongeluk losschieten. Let bij het kiezen van een tuigje op of het goed sluit en stevig in elkaar zit. Er zijn varianten te krijgen die speciaal getest zijn, wel zo’n veilig gevoel.

Als je een kleine hond hebt kun je ook voor een speciale autobench kiezen die je op de grond tussen de bank en de stoelen klemt. Dit schijnt de meest veilige oplossing te zijn, maar is wel minder gezellig.

Achterbak

Is je achterbak groot genoeg, dan zijn er ook verschillende oplossingen waar je uit kunt kiezen.

Sommige mensen kiezen er voor een autonet, dit is een goedkope, maar niet zo veilige oplossing. Het voorkomt vaak wel dat de hond tijdens gewone ritjes door de auto klautert, maar als er een ongeluk krijgt heb je een grote kans dat je hond er gewoon door heen vliegt.

Een autorek is al iets veiliger, maar biedt nog steeds geen garantie. Ook is het zo dat een puppy zelf nog steeds een klapper maakt tegen het rek aan en zich ernstig kan verwonden. Soms wordt aangeraden het rek te combineren met een speciale honden autobench (overzicht hier). Let op dat je geen opklapbare bench gebruikt, of een met slappe tralies die makkelijk samen kan drukken, want dat lever juist meer gevaar voor je puppy op, doordat deze bij een botsing in elkaar kunnen klappen.

bench-in-auto

Ook achterin kun je je pup vast zetten in een tuigje. Sommige tuigjes hebben een verlengstuk dat je met een karabiner haak aan een ring van de achterbak vast kunt zetten. Controleer wel even of jouw auto wel bagage ogen in de achterbak heeft, en of je die kunt bevestigen. Deze vindt je op de bodem of onder aan de zijkant van je achterbak.

Houd de auto schoon

Als je puppy niet in een bench mee reist is het handig om aan een autodeken voor de achterbank of kofferbak te denken (zie hier). Je puppy heeft na het buiten spelen vaak meer troep in zijn vacht zitten dan je op het eerste oog ziet. Daarnaast is het makkelijker om eventuele ongelukjes van het bescherm kleed te halen, en zelf volwassen honden geven wel eens per ongeluk over als ze iets verkeerds in het bos hebben gegeten of gedronken. Denk bij het kiezen van de juiste oplossing aan wat met jouw auto kan, maar ook waar jij je het prettigst bij voelt.

Geef je puppy GRATIS de perfecte start met deze 5 onmisbare tips

  • Gratis videotraining van de nummer 1 Puppy expert
  • 5 Unieke tips die je nergens anders vindt
  • Al meer dan 6.000 pups begeleid tot leuke huishonden
  • Geen boekwerken doorspitten, binnen 20 minuten heb je alle informatie gezien en kun jij aan de slag
  • Jarenlang ervaring met het trainen van pups, zowel online als op het veld
Geef je puppy GRATIS de perfecte start met deze 5 onmisbare tips

  • Gratis videotraining van de nummer 1 Puppy expert
  • 5 Unieke tips die je nergens anders vindt
  • Al meer dan 6.000 pups begeleid tot leuke huishonden
  • Geen boekwerken doorspitten, binnen 20 minuten heb je alle informatie gezien en kun jij aan de slag
  • Jarenlang ervaring met het trainen van pups, zowel online als op het veld