Waarom blaft mijn hond tegen andere honden?

hond blaft naar andere

Vraag:

Waarom blaft mijn hond tegen andere honden?

Antwoord:

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.

Lees er hier alles over.

Sommige honden beginnen direct te blaffen als ze een andere hond zien, dit gedrag kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn angst, waarbij je hond door te blaffen aan probeert te geven dat de andere hond weg moet blijven, of enthousiasme, waarbij je hond probeert de aandacht van de andere hond te trekken zodat ze samen kunnen spelen.

Wat er aan de hand is, is beter in te schatten door naar de lichaamshouding van je hond te kijken. Een angstige hond heeft een zogenaamd lagere lichaamshouding. Om dit bij je eigen hond te zien kijk je naar hoe hij loopt als hij zich in ieder geval goed voelt, dus in een bekende omgeving zonder dat er andere mensen of honden in de buurt zijn. Als je hond angstig is houdt hij zijn staart en oortjes lager dan in zo’n situatie en helt zijn lichaam iets meer naar achteren. Het is heel gebruikelijk dat je hond normaal met andere honden om gaat als hij los is, maar aan de lijn ze angstig weg probeert te blaffen. Aan de lijn zijn honden namelijk beperkt in hun bewegingsvrijheid en moeten ze soms dichter bij andere honden komen dan ze los zouden doen. Het helpt soms om niet recht op andere mensen met honden af te lopen, maar er met een soort boog langs te gaan zodat de honden elkaar niet aan hoeven te kijken. Andere tips vindt je in dit artikel over hoe je met angst om kunt gaan.

Een hond die enthousiast is en blaft omdat hij graag wil spelen behoudt meestal gewoon zijn natuurlijke lichaamshouding. Sommige honden zakken door hun voorpoten in een spelbuiging, andere worden springerig van enthousiasme. Meestal komt dit voor bij jonge honden, honden worden rustiger naarmate ze ouder worden, waardoor dit gedrag meestal vanzelf over gaat. Bij honden van grote rassen kan dit volwassen worden soms wel tot ze drie jaar oud zijn duren, dus maak je geen zorgen als je hondje van een jaar dit doet. Ga er niet op in, spelen aan de lijn is toch gevaarlijk, en zorg dat je hondje genoeg mogelijkheden heeft om op geschikte plekken los lekker te spelen en uit te razen.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(7)

  1. april 25, 2015
  2. augustus 3, 2016
  3. september 3, 2018
  4. april 13, 2021
  5. augustus 22, 2021
  6. mei 11, 2022

Geef een reactie