hond-blaft-naar-andere-honden
gedrags problemen
Cleo
gedrags problemen
10/27/2022
1 min
7

Waarom blaft mijn hond tegen andere honden?

10/27/2022
1 min
7

Vraag: Waarom blaft mijn hond tegen andere honden?

Antwoord: Sommige honden beginnen direct te blaffen als ze een andere hond zien, dit gedrag kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn angst, waarbij je hond door te blaffen aan probeert te geven dat de andere hond weg moet blijven, of enthousiasme, waarbij je hond probeert de aandacht van de andere hond te trekken zodat ze samen kunnen spelen.

Wat er aan de hand is, is beter in te schatten door naar de lichaamshouding van je hond te kijken. Een angstige hond heeft een zogenaamd lagere lichaamshouding. Om dit bij je eigen hond te zien kijk je naar hoe hij loopt als hij zich in ieder geval goed voelt, dus in een bekende omgeving zonder dat er andere mensen of honden in de buurt zijn. Als je hond angstig is houdt hij zijn staart en oortjes lager dan in zo’n situatie en helt zijn lichaam iets meer naar achteren.

hond-blaft

Het is heel gebruikelijk dat je hond normaal met andere honden om gaat als hij los is, maar aan de lijn ze angstig weg probeert te blaffen. Aan de lijn zijn honden namelijk beperkt in hun bewegingsvrijheid en moeten ze soms dichter bij andere honden komen dan ze los zouden doen. Het helpt soms om niet recht op andere mensen met honden af te lopen, maar er met een soort boog langs te gaan zodat de honden elkaar niet aan hoeven te kijken. Andere tips vindt je in dit artikel over hoe je met angst om kunt gaan.

Een hond die enthousiast is en blaft omdat hij graag wil spelen behoudt meestal gewoon zijn natuurlijke lichaamshouding. Sommige honden zakken door hun voorpoten in een spelbuiging, andere worden springerig van enthousiasme. Meestal komt dit voor bij jonge honden, honden worden rustiger naarmate ze ouder worden. Bij honden van grote rassen kan dit volwassen worden soms wel tot ze drie jaar oud zijn duren, dus maak je geen zorgen als je hondje van een jaar dit opeens doet.

Je wilt het gedrag niet aanmoedigen door het 'per ongeluk' te belonen en terwijl je hond blaft naar een andere hond te lopen. Spelen aan de korte lijn is toch gevaarlijk, je kunt er beter voor zorgen dat je hondje genoeg mogelijkheden heeft om op geschikte plekken los lekker te spelen en uit te razen.

Je wilt ook voorkomen dat je hond gefrustreerd raakt omdat de honden niet willen spelen en het zien van honden iets vervelends wordt. Daarom kun je aan de lijn beter zo ver om andere honden heen lopen dat je hondje nog rustig kan blijven.

Reacties
Categorieën