Hond krabt als ik hem op een bepaald plekje krabbel?
12 juli 2021 

Hond krabt als ik hem op een bepaald plekje krabbel?

Vraag: De meeste hondeneigenaren kennen het wel: Dat ene plekje ergens op de buik van je hondje, waar je hem met zijn pootje kunt laten slaan als je hem daar kriebelt. Maar wat is dat eigenlijk voor plekje en waarom reageert je hond zo?

Antwoord: Het kriebel plekje lokt eigenlijk gewoon een reflex uit, net zoals bij de meeste mensen het been vooruit schiet als je vanuit ontspannen houding zachtjes op de knie tikt. Er komen op de kriebel plekjes veel zenuw-einde samen, als deze gestimuleerd worden zorgen ze voor het krab reflex.

krabbelende hond

Een verklaring voor het nut van dit reflex is dat het honden helpt beschermen tegen parasieten en andere dingen die de huid kunnen irriteren. Door te krabben is er een kans dat een deel van de indringers verwijderd worden. Honden die last hebben van allergieën reageren over het algemeen met een sterker krab reflex dan hun allergie vrije soortgenoten. Aangezien het een onvrijwillig reflex is geeft je hond niet per se aan dat hij het kriebelen lekker vindt. Om daar achter te komen moet je goed naar je hond kijken. De meeste honden waarderen een goede knuffelbeurt wel en vinden het niet erg als je af en toe het kriebelplekje mee pakt.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus