Waarom krabt mijn hond met zijn pootje als ik hem op een bepaald plekje krabbel?

hond krabt

Vraag:

De meeste hondeneigenaren kennen het wel: Dat ene plekje ergens op de buik van je hondje, waar je hem met zijn pootje kunt laten slaan als je hem daar kriebelt. Maar wat is dat eigenlijk voor plekje en waarom reageert je hond zo?

Antwoord:

cleoTIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen.
Lees er hier alles over.

Het kriebel plekje lokt eigenlijk gewoon een reflex uit, net zoals bij de meeste mensen het been vooruit schiet als je vanuit ontspannen houding zachtjes op de knie tikt. Er komen op de kriebel plekjes veel zenuweinden samen, als deze gestimuleerd worden zorgen ze voor het krab reflex.

Een verklaring voor het nut van dit reflex is dat het honden helpt beschermen tegen parasieten en andere dingen die de huid kunnen irriteren. Door te krabben is er een kans dat een deel van de indringers verwijderd worden. Honden die last hebben van allergieën reageren over het algemeen met een sterker krab reflex dan hun allergie vrije soortgenoten.

Aangezien het een onvrijwillig reflex is geeft je hond niet per se aan dat hij het kriebelen lekker vindt. Om daar achter te komen moet je goed naar je hond kijken. De meeste honden waarderen een goede knuffelbeurt wel en vinden het niet erg als je af en toe het kriebelplekje mee pakt.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(4)

  1. september 22, 2018
    • maart 7, 2019
  2. augustus 20, 2020
  3. maart 10, 2021

Geef een reactie