Puppy Zindelijk maken

puppy met plasjeVoor je nieuwe puppy is de wereld nog nieuw en vol verassingen, jij zult deze aan hem laten zien en hem leren wat je wel en niet wilt. Regels die mensen aan hun hondjes stellen verschillen van gezin tot gezin, maar de meeste mensen zijn het over het volgende toch wel eens: poepen en plassen moet buiten gebeuren. Maar hoe..

Bij de fokker

De eerste stap wordt als het goed is al door de fokker gezet. Honden zijn van nature schone dieren, en zullen vermijden om hun slaapplaats te bevuilen als ze de kans krijgen. De fokker moet dus zorgen dat ze voldoende ruimte krijgen en zorgen dat deze ruimte ook opgeruimd wordt. Vaak hebben de hondjes een kranten hoek die regelmatig verschoond wordt. Let er bij het uitzoeken van je pup op hoe schoon het nest er uit ziet, slechte hygiëne kan niet alleen tot ziektes leiden, maar ook het zindelijk maken van je pup thuis moeilijker maken.

Thuis

Zodra je pupje thuis is, is de truc om ongelukjes te voorkomen en goed gedrag te belonen. Zorg er voor dat je pup regelmatig naar buiten gaat om iets te kunnen doen. In ieder geval na het eten, na het spelen, na het slapen en in het begin ook om het uur. Probeer daarnaast op je puppy te letten, is hij erg aan het snuffelen of rondjes aan het draaien? Dan is de kans groot dat hij zijn behoefte moet doen. Hondjes houden vaak automatisch hun plas in zodra je ze op pakt. Dus als je iets aan ziet komen snel je pupje pakken en neer zetten waar hij zijn behoefte mag doen.
Als je zelf even rust wilt is het handig de pup in zijn bench te zetten, hij zal meer moeite doen om zijn eigen slaapplekje schoon te houden. Heb je een pupje dat in de bench plast? Probeer dan of de bench verkleinen helpt, door er bijvoorbeeld bananendozen in te zetten.

Zindelijkheidstraining op de flat

puppy toilet zindelijk flatWoon je in een flat? Dan kun je natuurlijk je pupje nog steeds gewoon naar buiten nemen, want zolang jij hem draagt kan hij zijn plasje vaak wel op houden. Maar als je er tegen op ziet om meerdere malen per dag de trappen op en af te stormen is er een andere optie.
Er zijn voor honden speciale binnentoiletjes verkrijgbaar. Je hebt varianten waar je sheets van een luier achtig materiaal in legt, en toiletten die je met korrels vult. Sheets moet je in zijn geheel verwisselen, terwijl je bij korrels de aan elkaar geklonterde plekken weg kan scheppen. Let wel op het karakter van je hond, sommige hondjes vinden graven geweldig, en dan kunnen korrels minder geschikt zijn.
Zodra het hondje ouder wordt en minder malen per dag naar het toilet moet kun je hem natuurlijk alsnog leren om buiten te gaan, door hem iedere keer dat hij naar het toilet loopt mee naar buiten te nemen en hem dan uitbundig te belonen als hij daar zijn behoefte doet.

De buiten plas routine

Als je je puppie mee naar buiten hebt genomen omdat het weer tijd is, of omdat hij aan gaf te moeten is het handig om meteen duidelijk te zijn over de gewenste toiletgewoonten. Laat je bijvoorbeeld je hondje altijd eerst spelen en neem je hem na de poep of plas weer naar binnen, dan kun je hem aanleren om zijn behoefte zo lang mogelijk op te houden zodat hij lekker buiten kan spelen. Het is daarom handig om een minuutje naar buiten te gaan met je pupje aan de lijn, zonder te spelen. Doet hij zijn behoefte binnen deze minuut, dan kun je hem zodra hij zijn behoefte gedaan heeft belonen en indien mogelijk los laten, of in iedergeval spelen en een iets langer rondje maken. Als hij na een minuut nog steeds geen plasje of poep heeft gemaakt neem je hem gewoon weer mee naar binnen en probeer je het een tijdje later nogmaals.

Op commando plassen?

Sommige mensen kiezen er voor om de hond te leren op commando te plassen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je veel met je hondje denkt te gaan reizen, zodat hij tijdens de plas stop ook echt plast. Denk bij het kiezen van een commando wel na over of je hem ook durft te geven als andere mensen kijken. Een ander aandachts punt is dat je niet iets wilt kiezen wat andere mensen perongeluk kunnen zeggen, zoals ‘ga maar’ omdat ze willen dat een hond de deur door gaat. Om het plassen op commando te zetten let je op wanneer je hondje begint. Zodra hij begint geef je het commando en beloon je zodra hij klaar is. Na ongeveer twintig keer kun je proberen het commando iets eerder te geven, bijvoorbeeld als je hondje op een grasveld aan het snuffelen is. Werkt dit, dan blijf je het commando steeds net iets vroeger geven, totdat je hondje plast zodra jij het commando geeft. Werkt dit niet, dan herhaal je de vorige stap eerst nog een paar keer.

Ongelukjes

schoonmaken na ongelukjeGaat het toch een keer mis? Dat kan gebeuren en hoeft helemaal niet erg te zijn, zo lang je hier zelf maar goed op reageert. Schenk er geen aandacht aan als de puppy binnen plast, negeer het volkomen. Want, ook vriendelijk praten kan belonend voelen voor de pup, en boos worden kan een averechts affect hebben. Als je je pupje straft als hij perongeluk binnen een plasje of poep maakt kan hij bijvoorbeeld leren om zijn behoefte niet te doen als jij kijkt, en dat maakt zindelijkheidstraining alleen maar moeilijker. Neem je pup even naar buiten om te checken of hij alles gedaan heeft, en zet hem daarna ergens waar hij niet bij zijn ongelukje kan komen. Ruim het vervolgens zelf goed op. Let op dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat echt alle geurtjes verwijdert. De hondenneus is veel sterker dan de onze, dus dat wij het fris vinden ruiken wil niets zeggen. Zodra ergens een urine geur hangt is het uitnodigend voor de pup om op die plaats nog een keer te plassen. In dierspeciaalzaken zijn vaak speciale schoonmaakmiddelen te vinden.

Hond wordt maar niet zindelijk

Als je hond maar niet zindelijk wordt kan er een medische of psychologische reden achter liggen. Zo kan een hond met blaasontsteking bijvoorbeeld zijn plas gewoonweg niet op houden. Lukt het dus maar niet om je pupje zindelijk te krijgen, of was hij zindelijk en maak je opeens een terugval mee, dan kan het geen kwaad om even met een dierenarts te overleggen. Een psychologische reden kan zijn dat de hond zogenaamde weemoedsplasjes doet. Als een hond ergens van schrikt, of erg onderdanig is kan hij zijn plasje laten lopen. Dit kan opgelost worden door je hondje anders te benaderen en zekerder te maken. Een gedrachsterapeut kan je daarmee helpen. Reutjes kunnen binnen plassen om hun terretorium af te bakenen, ook dit kan voortkomen uit onzekerheid over hun plaats in huis en ontstaat soms als er een andere hond in huis of de omgeving komt wonen, of zodra er loopse teven in de buurt zijn. Ook voor dit probleem is het handig om contact op te nemen met een goede gedragstherapeut.

66 Reacties op Puppy Zindelijk maken

 1. Ineke schreef:

  Wij hebben 2 engelse cockers. 2 schatten van honden, maar ik kan ze de nek omdraaien met hun zindelijkheid. Casper nu 1j en 8m plast heel vaak op ons bed? Waarom zou hij dit doen? Hij weet trouwens dat hij niet boven mag, maar ontglipt ons regelmatig. Jano nu 4 maanden plast nog heel vaak binnen. Dit steeds op de zelfde plaatsen en ook in de gang waar ze s’nachts slapen (Casper doet dit nu ook weer). Zijn al op regelmatige basis buiten gegaan, heel veel belonen, ongelukkjes negeren,… k ben ten einde raad en al dat poesten meer dan moe!

  • Ryanne schreef:

   Hallo
   Ik ben niet een professional, maar herken het. Zijn het toevallig reutjes?
   Ik had een hond van rond 1 jaar die steeds tegen een plant van mij plasje,sproeien deed (die stond op de grond ) en mijn dure stofzuiger was steeds aan de beurt. Je moet het heeeeel goed schoonmaken maar bij mijn hond was het dominantie . Hij was ook best druk en wat opstandig. Ik heb hem laten castreren ( dit is toch bij een mannetje het goede woord haha ) daarna was het helemaal over het geplas, ook gedrag werd hij rustiger
   Gr.

   • cleo schreef:

    Hallo Ryanne,
    reutjes hebben heel soms het probleem dat ze de neiging hebben om te gaan markeren (en dus plassen) als ze bijvoorbeeld een aantrekkelijke teef ruiken. Aangezien je niet kunt controleren wie er voor je deur loopt kan dat inderdaad heel lastig zijn. Castratie kan dan een goede oplossing zijn.

  • cleo schreef:

   Hallo Ineke,
   wat voor middel gebruik je om schoon te maken. Honden hebben een veel sterkere neus dan mensen. Soms denken wij dat het fris ruikt maar ruiken nog steeds een plas geur. Die geur moedigt hun dan weer aan om op die plek te gaan en dan blijf je boenen. Gebruik daarom speciaal reinigingsmiddel voor honden ( koop hier).
   Een probleem dat Casper kan hebben is dat in zijn beleving boven niet bij het huis hoort, aangezien hij er niet mag komen. Het zou dus heel goed kunnen dat als hij moet plassen hij naar boven probeert te glippen om het daar te doen. Een matras is moeilijk schoon te maken, dus grote kans dat hij er plas ruikt en daarom steeds weer jullie bed kiest om op te plassen. Je kunt met bijvoorbeeld een traphekje voorkomen dat je honden naar boven gaan. Als je besluit dat ze wel boven mogen komen is het verstandig om het matras eerst zo grondig mogelijk schoon te maken met speciale geur verwijderende middelen en vervolgens te zorgen dat je hondjes geplast hebben voordat ze boven komen. Zo zou je ze kunnen leren dat die verdieping geen groot hondentoilet is.
   In theorie moet een hondje van 4 maanden de nacht halen zonder te plassen. Je zou even met je dierenarts kunnen overleggen om een medische reden voor het ’s nachts plassen uit te sluiten. Wat ook zou kunnen is dat de hondjes samen spelen en Jano door alle opwinding zijn plas niet meer op kan houden. Als Jano eenmaal geplast heeft moedigt de geur waarschijnlijk Casper aan dit ook te doen. Het zou kunnen helpen om Jano benchtraining te geven en vervolgens in de bench te laten slapen. Zodra hij iets ouder en al een tijdje ongeluk vrij is kun je hem weer gewoon op de gang proberen te laten slapen.
   Heel veel succes met de zindelijkheids training en vooral volhouden.

  • Julia schreef:

   Hoi hoi,

   Ik denkt dat de hond op het bed plast omdat dit vertrouwd voelt, misschien helpt een baby hekje voor de trap zetten wel, en wat vaker uitlaten!

   Groetjes

 2. Chantal schreef:

  Hallo,

  Onze hond Kees, een Franse bulldog van zeven maanden oud, plast en poept iedere nacht in zijn bench en gaat er midden in staan en liggen. Wij zijn ten einde raad! We hebben zelfs een tijdje de wekker gezet s nachts maar zelfs dan was het mis. Kees krijgt om 17.00 uur voor het laatste afgemeten voer en wordt daarna nog twee keer uitgelaten. Overdag in huis doet hij niets, tenzij ik even weg ben dan doet hij een grote plas en zodra ik binnenkom zie ik aan zijn reactie dat hij weet dat het niet mag. Heeft iemand tips?

  • cleo schreef:

   Het plassen als je weer binnen komt kan door zijn enthousiasme om je weer te zien komen. Misschien helpt het om Kees voordat je weg gaat nog even te laten plassen. Overleg ook even met je dierenarts, want rond deze leeftijd zouden ze hun behoefte al langer op moeten kunnen houden. De dierenarts kan een medische oorzaak uitsluiten.
   ’s nachts is een ander verhaal. Honden generaliseren wat ze leren niet altijd automatisch op verschillende situaties. Het kan dus heel goed zo zijn dat Kees heeft geleerd dat het de bedoeling is dat hij buiten zijn behoefte doet als het dag is, of als jij in de kamer bent. Dat laatste kan zeker gebeuren als hij gestraft is voor ongelukjes, omdat jij aanwezig moet zijn om te kunnen straffen.
   De enige oplossing die ik kan bedenken kost je wel tijdelijk je slaap. Zet ’s nachts je wekker om de drie uur, neem kees dan mee naar buiten en beloon hem met iets lekkers als hij daar iets doet. Als hij tussentijds toch poept of plast in de bench zul je je wekker korter achter elkaar moeten zetten. Zodra het die drie uur goed gaat kun je de tijd steeds iets langer gaan maken tot Kees de hele nacht haalt.
   Heel veel succes!

  • W.Bakkef schreef:

   Kan heel goed verlatingsangst zijn hoor!! Dan doen ze dit soort dingen! Dus ik zou als ik jou was gaan werken aan her alleen zijn…dan is de kans heel groot dart het stopt.

 3. Marit schreef:

  Hai ik heb een vraagje ik heb een hond (Mopshond) van 9 weken probeer hem krant zindelijk maken ook uitlaten als hij gespeld heb gegeten en geslapen heb maar hij doet het nog oo me vloer heb hem 2 weken hij heb het wel 2 dagen mooi oo de krant gedaan. Iemand tip

  • Julia schreef:

   Als hij bij 7 weken al bij zijn moeder is weggehaald kan dit er mee te maken hebben, pups moeten minimaal 9 weken zijn voordat ze het nest mogen verlaten.

   Hierdoor zal hij waarschijnlijk veel meer moeite hebben met zindelijkheid

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Er zijn natuurlijk altijd snelle hondjes, maar na twee weken hoeft een hond helemaal nog niet zindelijk te zijn.
   Blijf gewoon goed op je hondje letten zodat je hem ergens mee naar toe kan nemen waar hij zijn behoefte kan doen als hij aanstalte maakt en beloon als hij het op een gewenste plaats doet. Ruim in de tussentijd ongelukjes zonder er veel aandacht aan te geven op.
   Zoals met bijna alles in de puppen-tijd, de aanhouder wint. Nog even volhouden.

 4. janneke schreef:

  Hallo,
  Ik heb een labrador pup van nu 11 weken. Overdag gaat erg goed een enkele keer een ongelukje. Snachts heb ik de bench open en dan plast hij op een training matje. Anders deed hij het in de bench. Nu mijn vraag gaat het in de toekomst vanzelf goed komen dat hij zijn behoefte in gaat houden of went hij hieraan en zal hij altijd snachts in huis blijven plassen.
  Op ochtend om 6u laten we hem eruit en plast hij ook, waterbak haal ik savonds na 20u weg.
  Iemand ervaring mee of kan iemand helpen met deze vraag.
  Ik las ook dat ze met 4mnd echt zindelijk kan worden.

  • Tamara schreef:

   Hallo Janneke, hoe is het nu met je hond? Inmiddels al zindelijk in de nacht? Wij hebben hetzelfde probleem met onze 9 weken oude pup. Vannacht gaan we de bench toch maar dicht doen en de wekker om 3 uur zetten.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Hallo Janneke,
   iedere hond groeit in zijn eigen tempo op, ondanks dat die eerste periode heel lang kan voelen is een puppy van 11 weken nog heel jong.

   Maak je niet te veel zorgen en geef je hond gewoon de tijd om op te groeien, de oplossing die je nu hebt is heel goed. Zodra honden ouder worden krijgen ze steeds meer een dag/nacht ritme. Hoe meer ze ’s nachts slapen, hoe minder ze zelf gaan drinken en rondlopen met bijbehorend geklots in de blaas. Hierdoor stoppen ze vanzelf met ’s nachts willen plassen.

 5. Ineke schreef:

  Amai, was helemaal vergeten dat ik hier een vraag had gezet :-/ Ondertussen heeft het probleem zich van het binnen plassen van zelf opgelost. Jano vraagt heel duidelijk om buiten te mogen 🙂 En in hun slaapruimte doen ze ook niets meer (behalve als het heel hard regent durft Casper het wel nog te doen. hij heeft bang van de regen!!!) Tja en dat bed… We houden hem echt heel goed in het oog. Zouden graag een nieuw bed willen, maar durf het nog niet…

  Chantal: hier deden de ze dat ook alle twee, toen ze nog kleintjes waren. Wij hadden hun bench gehalveerd (doos erin gezet). Hoe kleiner de ruimte, hoe groter de kans dat ze sneller proper zijn. Hier heeft dat reuze goed gewerkt.

 6. stefanie schreef:

  hallo ik ben ten einde raad we hebben een puppy van 9 weken een beagle en krijgen hem niet proper hij plast poept overal waar het hem uitkomt in de living in de keuken heb al alles gepropeerd met kranten papier met speciale spuitbus puppy trainer niets helpt hij doet het naast de kranten of verscheurd de kranten we laten hem buiten als hij al eens plast of poept zeggen we flink en belonen en hij in huis gedaan geeft zeggen we niets en laten we hem buiten of bezig dat hij niet ziet dat we aan het opkuisen zijn . speelt hij buiten of laten we hem buiten hij komt terug binnen en achter ons gast plast hij of poept hij ik weet het niet meer zijn ten einde raad er mee hoop dak tips krijg

  • Ellen schreef:

   Hoi Stefanie,

   Je pupje is pas 9 weken, nu inmiddels weer een maandje ouder. Maar dat is dus nog een baby en straks een peuter. Hij heeft echt nog wat meer tijd nodig. Ik gebruik zelf een handdoek bij de deur. Veeg daar eerst een plasje mee op en leg hem neer. Vaak vinden honden een handdoek prettig om op te plassen. Ook kan je, zodra je ziet dat hij zijn behoefte wil doen, hem oppakken en daar neer zetten. Uiteindelijk wordt hij echt wel zindelijk, maar dat kan zelfs wel tot een half jaar duren voordat hij het helemaal goed doet zonder ongelukjes. Het zijn dan toch nog gewoon kinderen. Even geduld hebben nog, het komt vast vanzelf goed

 7. TRUIKRAMERDEBOER schreef:

  hoi heb een york van zes maanden plast overal ben te einde raad komt genoeg buiten en plast nu ook als je haar op wil tillen mijn andere york is zinderlijk maar begint nu ook weer omdat die andere het ook doet iemand een tip bedankt

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Aangezien het een teefje is, is het verstandig om haar op blaasontsteking te laten testen door je dierenarts. Een van de symptomen is dan namelijk dat hondjes hun plas niet op kunnen houden.

 8. Corrie Munsters schreef:

  Onze pub jack russell van 9 weekjes, plast niet binnen,
  maar poept binnen.
  Ook al gaan we na het eten een half uur naar buiten, zodra zij binnen is gaat ze poepen.
  Ze eet ook niet meteen haar eten op 3x per dag, maar neemt een paar hapjes/brokjes en eet dan niet meer. Dus zo kunnen wij ook niet in de gaten houden dat ze met die beetjes eten ook moet poepen. Dus zetten wij 3x per dag ook na een beetje eten haar overige eten weg voor de volgende keer. Zoals wij eten zeg maar.
  Heeft er iemand ervaring mee of een tip?
  Boos worden wil ik liever niet!!
  alvast dank

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   De meeste hondjes draaien en snuffelen even voordat ze gaan poepen, als je je pup dat ziet doen kun je haar optillen en buiten neerzetten. Beloon haar als ze vervolgens buiten poept.
   Zolang haar gewicht goed blijft kan het helemaal geen kwaad dat ze minder eet dan de richtlijn. Het is heel goed dat je de brokken weg haalt als ze niet eet. 9 weken is nog wel jong. Het is dan misschien beter om haar voer in 5 in plaats van 3 porties op te delen zodat ze vijf kansen om te eten heeft. Valt ze af, dan kan het verstandig zijn om naar ander voer dat ze liever eet over te stappen

 9. tania schreef:

  Vraagje mijn Labrador is 4 jaar oud en heb hem van kleins af aan geleerd in zandbak te plassen hij heeft dit altijd gedaan nu hebben we een woning bijgekocht naast ons en is er een grote tuin aan hij plast altijd in het gras wat bruine plekken nalaat heb ook een grotere zandbak gemaakt waar hij kan plassen, hoe leer ik hem nu daar te plassen want hij is koppig en wil daar niet gaan.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Iedere keer dat hij toch in de zandbak plast belonen met heel lekker eten. Dan zul je zien dat hij vanzelf de zandbak weer gaat verkiezen.
   Als je nog wat zand uit de oude zandbak hebt kan het ook helpen om een klein beetje daarvan door de nieuwe bak te mengen, zodat zijn urine geur er weer aan zit.

 10. Veronique De Roeck schreef:

  Wij hebben net een vierjarig Frans Bulldogteefje geadopteerd. Zij komt van bij een broodfokker en kent dus … niets. Ondertussen loopt ze al aardig mee aan de leiband, ze is superlief, dus dat valt al goed mee. Het probleem is dat zij nu ook doof blijkt te zijn. Dat maakt de zindelijkheidstraining er niet simpeler op. Hebt u misschien tips voor ons?
  Alvast bedankt!

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Ik zou niet zo snel een correctie halband aanraden, maar bij dove honden kan hij wel heel handig zijn omdat er meestal een tril-functie op zit. De ‘goede’ halsbanden zijn zo gemaakt dat je kunt kiezen tussen trillen om te waarschuwen dat er een schok volgt als de hond zijn gedrag niet aanpast, of te trillen en daarna de schok te geven. Als je de band echter alleen gebruikt om te trillen en nooit om te schokken kun je je hond leren dat je zo aan geeft dat hij iets goed doet, of hem leren om als hij een trilling voelt naar jou te kijken zodat jij met gebarentaal met hem kunt communiceren.
   In dit forum wordt er uitgelegd hoe je de pinnen, die sommige van deze halsbanden hebben, verwijdert. Ga voor je de band gebruikt goed na hoe hij werkt en zorg dat je er niet een koopt waarmee je gemakkelijk per ongeluk toch de schokfunctie kunt gebruiken.

 11. Piet schreef:

  Hallo,
  Wij hebben sinds een paar weken 2 Jack Russel pubs 2 mannetjes
  een daarvan laat spontaan zijn plasje lopen wanneer hij op je schoot ligt en na het slapen wakker wordt.
  Ook heeft hij dat als die in huis met zijn broertje een het spelen is, tevens is het een srokop met eten en drinken zodat hij soms de kans ziet op het eten en drinken te pikken van zijn broertje
  mijn vraag is hoe kan ik het plas gedrag goed krijgen rn hoe kan ik zijn inhaligheid in perken

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Bij het wakker worden en na het spelen zijn standaard momenten waarop een pup moet plassen. De meeste hondjes houden hun plas op als je ze de lucht in tilt. Dus merk je dat hij wakker wordt of al even gespeeld heeft, til hem dan op en zet hem buiten neer om zijn plas te doen.

   Drinken mag onbeperkt beschikbaar zijn. Zorg dat er altijd voldoende staat dan gaat die gulzigheid vanzelf over. Bij voeren helpt het om ze allebei in een aparte kamer te laten eten.

 12. An schreef:

  Hallo,

  Onze hond is nu zes maand en hij doet zijn plasjes en zijn stoelgang op de puppytrainer maar s’nachts laat hij overal zijn plasjes achter en stoelgang.
  Wat kan dat zijn, is nu sinds 1 week.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Bij honden die opeens een terugval krijgen die zo hevig is als bij jullie raad ik altijd aan om de dierenarts te bellen zodat je een medische oorzaak uit kunt sluiten.
   Hebben jullie de puppytrainer op een positieve manier getraind, dus door te belonen als hij er op ging? Als je op basis van straf traint heb je namelijk de kans dat je hond het niet doet als je er niet bent, omdat je hem dan toch niet kunt straffen.
   Als de dierenarts je hond gezond verklaart zou ik tijdelijk je hond weer iedere keer dat hij wel op de puppytrainer gaat belonen en bekijken of de zindelijkheid daar ook ’s nachts op vooruit gaat.

 13. Gerda schreef:

  Hoy heb een jackrussel van 10 weken heb hem van 7 en half week hij blijft binnen zijn behoefte doen
  Laat hem 8 keer uit
  Vandaag laat ik hem in de bench en dan ieder uur uit hoop dat het helpt .
  Of heeft iemand nog tips

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Beloon je je pup iedere keer als hij buiten iets doet met iets lekkers? Je puppy is nog heel jong en heeft de tijd nodig om te leren wat de bedoeling is. Veel hondjes gaan vlak voordat ze moeten onrustig drentelen en rondjes draaien. Probeer hier op te letten en til je hondje op zodra je dit ziet. Als je hem dan buiten neer zet is de kans groot dat hij vervolgens daar zijn behoefte doet.

 14. ladiva schreef:

  met belangstelling gelezen. hier hebben we moeite met het zindelijk maken van een pup van 4 maanden. hoe vaak en hoe lang we hem ook uitlaten, hij blijft in huis poepen. buiten plassen gaat een stuk beter, maar hij is buiten vaak zo angstig dat het poepen er niet vsn komt. dat doet hij dan thuis. uiteraard straffen we hem nooit en we ruimen het buiten zijn zicht op. maar hoe krijgen we hem ooit zindelijk?

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Als je hondje zo angstig is dat hij buiten zijn behoefte niet kan doen kun je, naast hem over zijn angst heen proberen te helpen, hem ook eerst binnen zindelijk te maken.
   Zie ook de tekst onder het kopje zindelijkheidstraining in een flat. Het idee is dus dat je bij de deur een speciaal hondentoilet neer zet. Dit is zoals je als je kunt zien een bak met wisselbare vloerbedekking van luier-achtig materiaal. Geef het hondentoilet een vaste plaats in de buurt van je voordeur. Houdt je hond goed in de gaten en zet hem hier op als je het gevoel hebt dat hij zijn behoefte gaat doen. Als hij iets op het hondentoilet doet beloon je hem. Op den duur zal hij zelf naar het hondentoilet gaan lopen als hij iets moet doen. Zodra je hondje minder bang is kun je hem, op het moment dat je ziet dat hij naar het hondentoilet loopt, mee naar buiten nemen zodat hij daar zijn behoefte kan doen. Vanaf dan schakel je over naar belonen op het moment dat het gelukt is hem buiten te laten plassen of poepen.
   Wat ook helpt is er voor zorgen dat binnen alle urine en ontlastings geur weg is, zelfs voor de sterke neus van je hond. Gebruik hiervoor speciaal schoonmaakmiddel aangezien je normale schoonmaakmiddel hier meestal niet sterk genoeg voor is.

 15. Sofie schreef:

  Hallo,
  Ik ben ten einde raad. Mijn maltezer van 1j en een maand is nog steeds niet zindelijk ’s nachts. Tijdens de dag wel, dan geeft hij het aan. Maar ’s nachts hebben we er geen controle over natuurlijk. Hij komt van een broodfokker (wist ik niet) dus hij heeft het niet geleerd de eerste 2 maanden. Voor de rest is het zo’n lief beest maar dit maakt we echt wanhopig. Hij was enkele weken beter maar dan is hij ineens weer hervallen. Kan ik na een jaar hem nog leren om in de bech te slapen? Hij eet ook zijn eigen stoelgang op en is er niet vies van om in zijn eigen nest te plassen denk ik. Alvast bedankt voor uw reactie.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Laat je hondje eerst goed nakijken door je dierenarts, de meeste hondjes van 1 jaar hebben ’s nachts namelijk geen behoefte om te plassen of poepen.

   Is er niets mis dan kun je het volgende proberen.
   Laat je hond vlak voordat je gaat slapen uit. Zet je wekker halverwegen de nacht, dus om een uur of 3 en laat hem dan weer uit. Heeft je hond tegen die tijd zijn behoefte al binnen gedaan, dan moet je je wekker nog vroeger zetten. Plast of poept je hond buiten, geef hem dan iets wat hij heel lekker vindt en niet zo vaak krijgt. Bijvoorbeeld een klein stukje kaas of worst. Houd dit een week vol en zet dan je wekker een half uurtje later. Merk je dat je hond dan een terugval krijgt dan zul je in kleinere tijds-stapjes moeten werken en je wekker eerst maar een kwartiertje, of nog minder, later zetten. Houdt dit als het goed gaat weer een week vol en zet de wekker dan weer iets later, enzovoorts. Tot je wekker op de normale tijd waarop je op zou staan staat.

   Daarnaast kun je je hond nog heel goed leren om in de bench te slapen. Doe dit wel stapje voor stapje en zet hem niet van de ene op de andere dag in een gesloten bench. Zie hier hoe je je hond aan de bench went. Je hond in de bench laten slapen zal het probleem waarschijnlijk niet oplossen, maar maakt mogelijk het opruimen wel makkelijker.

 16. Sandra schreef:

  Mijn pup van 8 weken plast de ganse dag.Ik laat haar heel veel buiten,maar ze doet haar plasjes binnen soms zelfs drie keer op een half uur.’s nachts in de bench gaat alles goed. Ze slaapt bij mij op de kamer en ik moet haar slechts 1 keer uitlaten dan.Ik beloon ze ook telkens buiten.Moet ik haar de ganse dag in de bench houden?Ik laat haar nu gewoon in huis rondlopen overdag,omdat ze zo weent in de bench.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   drie keer binnen een half uur is zelfs voor zo’n jong pupje nog erg veel. Onderbreek je haar als ze aan het plassen is? Dat zou dan namelijk de oorzaak kunnen zijn. Ze maakt haar plasje dan niet af en moet even later weer. Als je ziet dat ze aanstalte maakt om te gaan plassen of poepen kun je haar optillen en mee naar buiten nemen, maar als ze als bezig is maak je het gewoon zodra ze klaar is goed schoon. Is dit niet het probleem, dan zou ik even met je dierenarts overleggen om een medische oorzaak uit te sluiten.

   Neem de tijd en neem je pup zoals in bovenstaand artikel beschreven is regelmatig mee naar buiten. Het duurt soms een tijdje voor je pup door heeft wat de bedoeling is, maar dat is helemaal niet erg. Ik raad niet aan om haar de hele dag in de bench te houden, dat is nergens voor nodig. Iedere keer dat ze buiten iets doet met iets lekkers belonen en het kwartje valt vanzelf.

 17. Cheyenne schreef:

  Hallo,
  Wij hebben een Amerikaanse Stafford van nu 26 weken. We hebben haar vanaf dat ze 18 weken was. Het is ons gelukt om haar zindelijk te krijgen, maar sinds we haar aan het leren zijn om alleen te zijn (nooit langer dan een half uur) poept ze in haar bench. We lieten haar eerst los in het huis als we weggingen, maar dan sloopt ze de boel, vandaar de bench. Heeft iemand enig idee hoe we haar dit afleren?

  Alvast bedankt

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Heb je al geprobeerd te filmen hoe ze zich gedraagt als jullie weg zijn. Aangezien ze als ze los is sloopt zou ze best last van verlatingsangst kunnen hebben. Dat zou het poepen kunnen verklaren; hevige stress kan zorgen dat honden hun ontlasting niet op kunnen houden.
   Als dit het probleem is kun je in dit artikel over verlatings angst lezen wat je er tegen kunt doen.

 18. janssen schreef:

  Hallo,

  Ik heb een puppy van 11 weken en ik probeer hem zindelijk te maken, maar hij durft niet naar buiten. Hij laat zich ook niet lokken/belonen. Ik weet dat het fout is maar zodra ik hem van de oprit af heb loopt hij wel netjes mee aan de lijn. Maar zo gaat hij naar buiten gaan dus nooit leuk vinden. Heeft iemand een tip Hoe ik hem over zijn drempelvrees heen krijg?

  Gr José

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Het is bij zulke jonge hondjes helemaal niet raar dat ze niet makkelijk van huis uit mee lopen.
   Wat je nu doet is prima! Til hem gewoon de oprit af, hij groeit hier vanzelf over heen.

 19. cuypers schreef:

  wij hebben sinds zondag een sint bernard pup van 4maanden, als we buiten gana plast hij goed, kaka is iets anders, maar als hij dan weer binnen is plast hij heel vaak, om 15min ga ik er mee buiten, hoe kan ik er aan werken, drinken wegnemen of zo

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   jonge honden drogen snel uit, dus zijn drinken weg halen is geen goed idee. Overleg eerst met de dierenarts, dan kun je een medisch probleem uit sluiten. Om de 15 minuten naar buiten is namelijk wel heel vaak.
   Als hij helemaal gezond is zou het ook kunnen dat hij nog last van stress heeft, hij is pas net bij jullie en alles is nieuw.

 20. Jolanda schreef:

  Hallo,

  Wij hebben een Amerikaanse bulldog van 11 weken. Het probleem is zijn ritme. Hij slaapt in de avond uren achter elkaar. Eigenlijk zodra de kliederen gaan slapen valt zij ook in slaap, met gevolg dat ze in de nacht veel wakker is. Ze piept en huilt niet in de nacht maar je hoort haar wel spelen en rondlopen. We hebben bewust geen bench gedaan. Ze maakt in de nacht ook niets kapot. Hoe draaien we het dag/nacht ritme om? Zodat ze in de nacht de uren maakt?

 21. Visser schreef:

  Wij hebben een lab pup van 9 weken. Hij poept al meer dan een week in de bench Elke nacht is het raak. De bench is heel klein maar het helpt niet hij ligt er gewoon in. Overdag gaan we na elke activiteit naar buiten maar hij plast dan alleen poepen blijft hij in de bench of binnen doen. Ik weet het allemaal niet meer. Het word alleen maar erger. We belonen bij goed gedrag maar het valt me steeds zwaarder om aardig te blijven. Wat is er toch aan de hand en komt het goed. Elke nacht sta ik om 3 uur op maar dan slaapt hij nog en doet buiten niks gaat gewoon liggen slapen. Ik ga nu de wekker late zetten maar het breekt ,e erg op. Hij is al 2 weken bij ons. En het word echt erger.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Een pupje van 9 weken is nog een baby, en net als bij een mensen baby kun je een zware eerste tijd hebben. Hij kan waarschijnlijk zijn poep ’s nachts gewoon nog niet op houden. Is de ontlasting wel stevig? Diarree zorgt er voor dat honden meteen als ze voelen dat ze moeten ook echt moeten. Dit kan veroorzaakt worden door allergie of parasieten.
   Als de ontlasting verder goed is, is het inderdaad verstandig om de wekker iets later te zetten. Wat ook kan helpen is tijdelijk op een matras naast de bench slapen zodat je merkt wanneer hij onrustig wordt.

 22. Gerda schreef:

  We hebben een yorksshire terriër van ruim 6 maand. Tot 2 weken terug ging het aardig goed. Enkel een ongelukje. Dee laatste dagen worden de ongelukjes steeds meer. Ze plast 3 a 4 keer perdag. De nacht ligt ze in de bench en blijft droog. Overdag moet ze 5 uur alleen zijn. Ze ligt in de keuken in haar mand. Dat ging eerst goed, maar nu is het elke dag raak. We denken eraan om haar weer in de bench te doen totdat ze weer gewend is droog te blijven. Is dat een goede oplossing? We weten het even niet. Ze poept overigens netjes buiten. En als we wndelen met haar, plast ze wel 3 keer..

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Laat de dierenarts haar goed nakijken. Ze zou bijvoorbeeld blaasontsteking kunnen hebben, waardoor ze haar plas gewoon niet meer zo lang op kan houden. Dit past ook bij het beeld van buiten vaak plassen.

   Als het niets medisch is zou het buiten vaak plassen en binnen niet meer zindelijk zijn op onzekerheid kunnen duiden. Mogelijk door een aankomende eerste loopsheid? Je kunt haar gedrag bij je afwezigheid zien door het te filmen. Ligt ze relaxed in haar mandje dan is dat het niet. Honden die angstig zijn, zijn onrustig en een beetje stijf in hun bewegingen.

 23. Anne schreef:

  Goedemorgen!
  Ik heb sinds 1,5 week een pup van bijna nu 9,5 week oud. Ik snap uiteraard dat hij nog niet zindelijk is , hoewel wel al deels krantzindelijk (poepen doen we op de krant, plassen bij lange na nog niet). Maar om eventueel toekomstige problemen te voorkomen toch vast even hier zitten lezen.
  Staan hele goede tips bij! Mijn dank daarvoor.
  Zit alleen met 1 puntje, namelijk dat ik werk. Ik draai twee ‘diensten’ per dag en ben dan 3 á 4 uur van huis. Dus in die tijden kan ik niet na elk slaapje of elke speelronde naar buiten. Plasjes geeft hij nog niet aan, als hij moet zit hij zomaar ineens. Poepen zie ik wel dus dat is wel te doen, en die doet hij ook op de krant.
  Hoe kan ik de zindelijkheidstraining het beste aanpakken rond het werk?

  Groetjes,
  Anne

 24. Esther schreef:

  Hallo,
  Ik heb een Kooiker pup van bijna 6maanden,
  Sinds een paar weken vind hij het nodig om snachts in huis te poepen.
  We laten hem rond half 11 uit, en ochtends laat m’n man hem rond 5 a 6 uur uit.
  Hij doet dit niet elke nacht, maar zo’n 3 x in de week,
  We snappen er helemaal niks van.
  Iemand misschien tips?
  Mvg esther

  • Lotte schreef:

   Hallo Esther,

   Sorry dit heeft niks met uw probleem te maken maar kan ik u kennen?
   Ik heb maar 1 vraag hebt u nu 3 dochters die Moira, Jana en de laatste en jongste daarvan ben ik de naam vergeten heten?

   LotteXXX

   Lotte is een schuilnaam. Maar ik ga naar Maredsous en Moira ook. We gaan samen.

 25. Marleen schreef:

  Hallo,

  Onze pup van 17 weken plast sinds 1 a 1,5 week weer in huis op verschillende plekken.
  Daarvoor was ze eigenlijk zo goed als zindelijk als we maar na het eten en het slapen gingen lopen. Gaat dit vanzelf weer over? Ze plast namelijk buiten ook steeds als we lopen.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Hallo,

   als een hond uit het niets opeens niet meer zindelijk is, is er meestal een medische reden. Ga dus even langs je dierenarts, bij jouw verhaal moet ik aan blaasontsteking denken.

   Succes!
   Cleo

 26. Martha Meerkerk schreef:

  Hallo,
  Ik heb een labrador pup van 12 weken.
  Vorige week en deze week heeft ze bij elkaar 3 x in de bench gepoept, daarvoor had ze nooit gedaan. Terwijl ze in de avond gepoept heeft.
  Haar bench had ik helemaal gereinigd, haar kleed en haar speelgoed op 90 graden gewassen.
  Als ze diarree heeft,dat begrijp ik, maar dit was een vaste ontlasting.
  Komt het wel goed of maak ik me te druk over.

 27. Anouk schreef:

  Hallo,

  Ik heb een basset pup van 7 maanden. Ze is overdag zindelijk. Ze sliep tot een week geleden in de bench. Opeens wilde ze dit niet meer en laten wij haar ’s nachts los. Nu plast en poept ze het ’s nachts.
  Iemand tips?

  Alvast bedankt!

 28. Hennie schreef:

  Mijn dwerg Schnautzer kon idd op commando plassen, als hij naar buiten ging hoefde ik alleen te zeggen: ga plassen en verder niks. Bij het uitlaten in de regen zei ik voor we naar binnen gingen: ga schudden (zodat de ergste nattigheid eraf was). Misschien heb ik gewoon geluk gehad. We hebben mijn kleine grote vriend moeten laten inslapen 2 maanden geleden.
  Korte duidelijke commando’s geven.

 29. Christie schreef:

  Goedenavond,

  Mijn pup (kruising chiwawa/dwerg pitcher) van 6 maanden poept en plast nog steeds in huis. Plassen doet hij wel buiten, poepen haast niet. Zelfs niet in de tuin nou we met het mooie weer buiten zitten. Iemand tips om dit aan te pakken??

 30. F Westerhoff schreef:

  Hallo,

  Ik heb met interesse jullie artikel gelezen over het zindelijk maken van een pup.
  Ik zou daar graag iets aan toe willen voegen, maar heb het zelf niet uitgeprobeerd, ikzelf heb nl geen hond maar mijn dochter en kleindochter wel.
  Is het zinvol de hond te leren op een krant te poepen in je eigen tuin of bijv het balkon? na gedane arbeid frommel je de krant incl “kado” in elkaar en kan het in de afvalbak.

  Op momenten van slecht weer of laat thuis komen lijkt me dat een welkome oplossing.

  mvg
  Free Westerhoff.

 31. Lotte schreef:

  Hallo,

  Ik heb een boxer en hij poept en plast altijd op mijn slippers!
  Ik heb al verschillende manieren geprobeerd om het af te leren maar hij doet het steeds weer!

  Alle ideeën zijn welkom.

  LotteXXX

 32. Eliza schreef:

  Bench verkleinen met een doos is een handige manier. Doos eerst in elkaar vouwen en uitvouwen binnen in de bench. Maar gebruik geen bananendozen of andere dozen waar groenten of fruit ingezeten heeft, dit i.v.m. het gevaar voor insecticiden.

 33. De Moor Danny schreef:

  Hallo, we hebben een 1,5 jarige chihuahua en we hebben problemen om hem op onze koer zijn grote behoefte te doen. Plassen is geen probleem maar zijn grote behoefte wil hij niet doen. Enkel op gras. Nochtans is het voor mij belangrijk, daar ik invalide ben en er een moment komt dat ik met hem niet meer zo ver kan gaan wandelen. Kan het nog aangeleerd worden dat hij inplaats van op gras zijn grote behoefte doet dit doet op onze geplaveide koer doet.
  Vriendelijke groeten Danny

 34. hanneke schreef:

  Hoi heb een pup van 7 mnd.weet niet meer wat ik moet doen.hij poept buiten maar blijft het ook gewoon binnen doen.of hij doet niks buiten zodra we binnen komen poep ie als nog binnen
  Wat moet ik hier mee
  Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *