Huis Puppyproof maken

Als je binnenkort een puppy krijgt heb je waarschijnlijk al nagedacht over welke hondenspulletjes je allemaal voor hem in huis gaat halen. Maar had je ook al bedacht dat bepaalde dingen in huis juist beter even weggeborgen kunnen worden? Een pup is erg nieuwsgierig, je huis goed “puppyproof” maken kan dan ook ongelukken voorkomen.

Giftig of gevaarlijk?

Ga na of er dingen binnen “pupbereik” staan die giftig of gevaarlijk kunnen zijn. Denk hierbij niet alleen aan schoonmaakmiddelen en voedsel, maar ook aan bijvoorbeeld losse kabels en stopcontacten. Als je stopcontacten laag zitten kun je bij de bouwmarkt beveiligingsplaatjes halen die ook voor kleine kinderen gebruikt worden. En kabels kun je wegwerken met speciale kabelgootjes.

Controleer of je erg giftige planten in huis hebt staan (een lijst van planten die giftig zijn voor honden vind je hier). Bekijk ook je tuin kritisch. Als je puppy nooit alleen in de tuin is, beperk je natuurlijk het risico dat hij iets opeet. Maar het is nog steeds de moeite waard om even te checken. Bepaalde planten zijn namelijk heel erg giftig. Neem bijvoorbeeld de oleander waar een blaadje al dodelijk kan zijn voor hond.

puppy-eet-plantenPas op met giftige planten in huis

Je hoeft natuurlijk niet je hele tuin leeg te trekken en al je planten het huis uit te doen. De meeste honden zullen namelijk niet meer echt blaadjes grazen zodra ze ouder worden (elke hond is natuurlijk verschillend, je hebt altijd gevallen die alles opeten). Als je niet van plan bent om je hond alleen in de tuin te laten kun je bijvoorbeeld ook met tijdelijke hekjes werken.

Zelfs als je kamerplanten niet giftig zijn kan het verstandig zijn om ze hoog te zetten als je ze heel wilt houden. De bladeren, die heen en weer veren als je er aan trekt, zijn vaak een aantrekkelijk speeltje voor jonge puppies.

Hekjes in huis

Zijn er delen van het huis waar je liever niet hebt dat je puppy er komt, maar waar geen vaste deur zit? Dit kan soms opgelost worden met speciale hekjes voor binnen.

Een ander aandachtspunt zijn de meubels, die een sterke aantrekkingskracht op de scherpe tandjes van je puppy hebben. Natuurlijk kun je de pup leren om er niet in te bijten, maar vaak is voorkomen makkelijker dan genezen.

honden-hekjeseen speciaal hondenhekje kan heel handig zijn


Maak je gebruik van een puppy ren. Of slaapt je puppy in de bench en kun je de pup als hij vrij loopt de hele tijd in de gaten houden en afleiden. Dan zijn je meubels veilig.

Maar anders is het verstandig om te kijken of er meubels zijn die echt niet mogen beschadigen, ongelukjes kunnen natuurlijk altijd gebeuren. Als het onhandig is om deze meubels tijdelijk weg te halen kun je er over nadenken om de poten tijdelijk in te pakken me bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor buizen. Let er dan wel op dat je geen 'eter' hebt, want kunststof is natuurlijk niet fijn om binnen te krijgen.

Juiste ondergrond

De juiste vloerbedekking is belangrijk. Bij jonge honden zijn delen van de botten nog zacht zodat ze snel kunnen groeien, ook wel groeischijven genoemd. Hierdoor kunnen er door lopen op een gladde ondergrond problemen ontstaan als heupdysplasie. Heb je bijvoorbeeld een stenen of laminaat vloer, overweeg dan om tijdelijk kleden neer te leggen. Denk er voordat je in een duur kleed investeert wel over na dat er waarschijnlijk totdat de pup zindelijk is wel een paar ongelukjes op gaan gebeuren. Een luxe kleed kan dus soms beter tijdelijk vervangen worden door een goedkoper alternatief.

Heb je tapijt, dan is het aan te raden om al vast speciale schoonmaakmiddelen in huis te halen. Denk maar zo, de leegte die je na al dat opruimen in je huis creëert wordt straks gevuld door een vrolijke veilige pup.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus