Huis Puppyproof maken

huis puppyproof maken

Als je binnenkort een puppy krijgt heb je waarschijnlijk al nagedacht over welke hondenspulletjes je allemaal voor hem in huis gaat halen. Maar had je ook al bedacht dat bepaalde dingen in huis juist beter even weggeborgen kunnen worden? Een pup is erg nieuwsgierig, je huis goed “puppyproof” maken kan dan ook ongelukken voorkomen.

Op mijn Facebook pagina plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet dus niet te volgen, hier!

Giftig of gevaarlijk?

Ga na of er dingen binnen “pupbereik” staan die giftig of gevaarlijk kunnen zijn. Denk hierbij niet alleen aan schoonmaakmiddelen en voedsel, maar ook aan bijvoorbeeld stopcontacten. Als je stopcontacten laag zitten kun je bij de bouwmarkt beveiligingsplaatjes halen die ook voor kleine kinderen gebruikt worden.

hond in de tuin

Ga even na of je erg giftige planten in huis hebt staan (een lijst van planten die giftig zijn voor honden vind je hier). Bekijk ook je tuin kritisch. Als je puppy nooit alleen in de tuin is, beperk je natuurlijk het risico dat hij iets opeet. Maar het is nog steeds de moeite waard om even te checken. Bepaalde planten zijn namelijk heel erg giftig. Neem bijvoorbeeld de oleander waar een blaadje al dodelijk kan zijn voor hond.

Je hoeft natuurlijk niet je hele tuin leeg te trekken en al je planten het huis uit te doen. De meeste honden zullen namelijk niet meer echt blaadjes grazen zodra ze ouder worden (elke hond is natuurlijk verschillend, je hebt altijd gevallen die alles opeten). Als je niet van plan bent om je hond alleen in de tuin te laten kun je bijvoorbeeld ook met tijdelijke hekjes werken. Zelfs als je kamerplanten niet giftig zijn kan het verstandig zijn om ze hoog te zetten als je ze heel wilt houden. De bladeren die heen en weer veren als je er aan trekt zijn vaak een aantrekkelijk speeltje voor puppies.

Hekjes in huis

TIP: sluit al op jonge leeftijd een hondenverzekering af voor je puppy, je krijgt dan een lagere premie. Sterker nog als je hond ouder is en een medische geschiedenis heeft kun je misschien helemaal niet meer verzekeren! Een goede keuze voor een hondenverzkering is Petplan: Bereken hier gratis je premie


Zijn er delen van het huis waar je liever niet hebt dat je puppy er komt, maar waar geen vaste deur zit? Dit kan soms opgelost worden met speciale hekjes voor binnen . Een ander aandachtspunt zijn de meubels, die een sterke aantrekkingskracht op de scherpe tandjes van je puppy hebben. Natuurlijk kun je de pup leren om er niet in te bijten, maar vaak is voorkomen makkelijker dan genezen.

Slaapt je puppy in de bench en kun je de pup als hij vrij loopt de hele tijd in de gaten houden, dan is er niets aan de hand. Maar voor mensen die niet met deze ideale situatie te maken hebben is het verstandig om te kijken of er meubels zijn die echt niet mogen beschadigen, ongelukjes kunnen natuurlijk altijd gebeuren. Als het onhandig is om deze meubels tijdelijk weg te halen kun je er over nadenken om de poten tijdelijk in te pakken me bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor buizen.

Juist ondergrond

De juiste vloerbedekking is belangrijk. Bij jonge honden zijn delen van de botten nog zacht zodat ze snel kunnen groeien, ook wel groeischijven genoemd. Hierdoor kunnen er door lopen op een gladde ondergrond problemen ontstaan als heupdysplasie. Heb je bijvoorbeeld een stenen of laminaat vloer, overweeg dan om tijdelijk kleden neer te leggen.

Denk er voordat je in een duur kleed investeert wel over na dat er waarschijnlijk totdat de pup zindelijk is wel een paar ongelukjes op gaan gebeuren. Een luxe kleed kan dus soms beter tijdelijk vervangen worden door een goedkoper alternatief. Heb je tapijt, dan is het aan te raden om al vast speciale schoonmaakmiddelen in huis te halen.

Denk maar zo, de leegte die je na al dat opruimen in je huis creëert wordt straks gevuld door een vrolijke veilige pup.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem is een kijkje bij het online cursus aanbod!


Geef een reactie