Boodschappenlijstje: Wat moet je kopen als er een puppy in huis komt

Het aftellen is begonnen, jullie pup is misschien al geboren of je hebt een leuke hond uit het asiel op het oog. Tijd om weg te dromen over alle leuke dingen die jullie samen gaan doen, maar ook om in actie te komen. Er zijn namelijk best wat spullen die je aan wilt schaffen voordat je hond daadwerkelijk mee naar huis komt.

Bench of mand

Pups horen veel te slapen, maar gunnen zichzelf de rust niet altijd, een bench kan hierbij uitkomst bieden. Maar je kunt natuurlijk ook voor een mand kiezen. Hoe dan ook, je hebt iets nodig zodat je hond een slaapplaats heeft.

TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Goede grootte

Koop je bench op de groei, tijdelijk kleiner maken kan, groter maken wordt lastig. De bench moet zo groot zijn dat je hond er als hij volwassen is nog steeds rechtop in kan zitten en languit in kan liggen. Bij de benches van zooplus staat meestal voorbeelden van hondenrassen die er in passen. Ook Brekz heeft verschillende opties.

Bodembedekking

Vergeet de bodembedekking voor je bench niet. Je wilt iets wat plat is zodat het niet te veel van de hoogte in neemt, maar toch zacht. Zeker bij een pup is een vetbed een goede keuze, omdat deze meestal op hoge temperatuur in de wasmachine wasbaar zijn. Zie hier (zooplus) en hier (brekz) voor verschillende opties.

Reisbench

Ben je van plan om er veel op uit te gaan met je hond en in andere omgevingen te blijven slapen, dan is een reisbench waarschijnlijk ook nuttig. Hier (zooplus) vind je opvouwbare reisbenches in verschillende formaten. Het voordeel van een reisbench is dat je hem klein op kunt vouwen en dat hij licht is om mee te nemen. Nylon is wel minder stevig dan staal, dus het is meestal geen goede vervanging van de stalen huiskamerbench.

Mand
Kies je toch (of ook) voor een mand of kussen, houd er dan rekening mee dat pups nog erg graag kauwen. Een mooie rieten mand of kussen met opstaande randen is dus een minder veilige keuze. Andere dingen om over na te denken zijn bijvoorbeeld of je een waterdicht kussen wilt zodat hij makkelijk af te nemen is. Of je tijdelijk een kleiner formaat kussen of mand wilt, aangezien vooral bij pups van de grotere rassen het verschil in puppy en volwassen formaat zo groot is dat ze het kussen anders bijna niet op komen. Gelukkig zijn er genoeg opties, zie hier (brekz) en hier (zooplus) voor heel veel leuke manden, kussens en dekens.

Hondenvoer

Je pup krijgt bij de fokker al voer, maar jij bent degene die beslist of je thuis het zelfde gaat voeren of iets anders.

In dit artikel lees je de voor en nadelen van de verschillende typen voer en waar je op kunt letten.

Het is sowieso aan te raden om het voer dat je pup nu krijgt in huis te halen. Dat maakt de overgang als hij straks bij jullie komt wonen minder groot. Als je hem liever iets anders zou voeren kun je daarna rustig overstappen door het oude en nieuwe voer te gaan mengen. Begin met een verhouding van vooral het oude voer en een klein beetje van het nieuwe en voer dat langzaam op tot je alleen nog het nieuwe voer geeft.

En denk je ook aan beloningssnoepjes en een beloningszakje om deze in te bewaren. Je zult je pup in het begin moeten leren wat je van hem wilt en met lekkere beloningen wordt dit een stuk makkelijker.

Water- en voerbak

De meeste mensen voeren uit een voerbak, alhoewel dit niet noodzakelijk is. Je kunt het voer ook gebruiken om mee te trainen of om in voerballen (zooplus) te doen. Toch kan een voerbak handig zijn, bijvoorbeeld als je hond ergens anders gaat logeren.

Een waterbak is zeker essentieel. Let op dat je een variant kiest die niet makkelijk schuift of omgegooid wordt, want dit kan je pup een heel leuk spelletje vinden. Hier (zooplus) vind je heel veel verschillende opties. De placemats kunnen nuttig zijn om je vloer te beschermen, sommige honden kunnen heel goed knoeien tijdens het eten en drinken.

Speeltjes

Honden, vooral pups, spelen erg graag. Door voor voldoende speelgoed te zorgen en dit op de juiste momenten aan te bieden kun je er voor zorgen dat je pup niet met de dingen die je graag heel wilt houden speelt. Het is handig om dus op verschillende plaatsen in huis een speeltje neer te leggen.

Waar honden graag mee spelen verschilt per individu, maar meestal geldt dat samen spelen leuker is dan alleen. Sommige honden lijken niet zo om te kijken naar speelgoed, dan kunnen de opties waar eten in kan soms een uitkomst bieden. Hier (zooplus) of hier (brekz) kun je hele leuke speeltjes kopen.

Kauwkluiven

Honden houden ook erg van kauwen, zorg er voor dat niet jouw handen en stoelpoten in deze behoefte hoeven te voorzien door gepaster materiaal in te slaan.

In dit artikel staat meer over snacks en beloningen voor je pup.

Kies iets wat bij het formaat van je hondje past; een chihuahua heeft aan een snack van het formaat van een potlood al een flinke kluif terwijl een Deense dog deze waarschijnlijk in een keer door zal proberen te slikken.

Bijvoorbeeld long, vis en gedroogd vlees zijn zachter en daardoor geschikt als eerste snacks. Bij zooplus en Brekz hebben ze heel groot assortiment met onder andere snacks van puur vlees.

Blijf er zeker in het begin bij als je je hond een snack geeft, want als hij probeert om in een keer een te groot stuk door te slikken kan hij er in stikken.

Schoonmaakmiddel

Je hond is waarschijnlijk nog niet zindelijk als je hem mee naar huis krijgt en ongelukjes horen er dan bij. Maar wist je dat de neus van je hond zo veel sterker is dat hij de plaslucht zelfs nog ruikt nadat je het met normaal schoonmaakmiddel weg gehaald hebt. En als je pup ergens plas ruikt lokt dat uit om daar weer te gaan. Daarom zijn er speciale schoonmaakmiddelen ontwikkeld die de geur echt weg halen, zelfs voor de gevoelige hondenneus. Zie hier (brekz) en hier (zooplus) voor verschillende opties.

Halsband of tuig en lijn

Al snel zul je naar buiten willen met je pup. Het is dan veiliger om hem aan te lijnen, aangezien ze anders onverwachts het verkeer in zouden kunnen schieten. Ook als je de luxe hebt dat je pup direct veilig los kan lopen wil je hem af en toe aanlijnen, zodat hij dit niet eng gaat vinden.

Puppies groeien snel, het is daarom aantrekkelijk om een goedkope halsband te kopen. Maar het duurt even tot je hond heeft geleerd om netjes mee te lopen en trekken aan de lijn is niet zo goed voor zijn nek. Daarom is het toch beter om voor een tuigje te kiezen, er zijn ook betaalbare opties op de markt. Uiteindelijk heeft het ideale tuig brede zachte banden, maar de opties met dunnere bandjes zijn nog steeds beter dan een halsband, zolang je maar geen anti-trektuig koopt. Zie hier(zooplus) en hier(brekz) voor verschillende tuigen.

Wil je toch, of ook, een halsband, zoek er dan een uit waar je op zijn kleinste stand nog net je vingers tussen kan krijgen. Houd er rekening mee dat leer heel mooi is, maar minder goed bestand tegen water. Dus heb je een (toekomstige) waterrat, dan is een nylon halsband die snel droogt, of een jachtlijn die je makkelijk af doet een betere optie.

Een jachtlijn is prima, zolang er maar een ‘stopper’ op zit die je zo in kan stellen dat hij niet smaller wordt dan de nek van je hond plus een vinger.

Slip-, halfslip- en soortgelijke halsbanden raden wij af. Zie hier (zooplus) en hier (brekz) voor verschillende halsbanden.

Bij een lijn is het ook handig om er rekening mee te houden dat een leren riem moeilijker droogt dan de nylon variant. Een standaard lengte is ongeveer 1,5 meter, iets langer of korter is natuurlijk geen probleem. Wil je meer variatie, een zogenaamde ‘politielijn’ of variabele lijn werkt zo dat je hem op verschillende lengtes in kunt stellen.

Heb je nog meer lengte nodig, om bijvoorbeeld het hier komen te oefenen of omdat de losloopstrook in de buurt te dicht bij de weg ligt, dan is een lange lijn een uitkomst. Je hebt ze van 5, 10 en zelfs 15 meter. Een standaard lange lijn is veiliger dan een zogenaamde flexilijn, aangezien de laatste brandwonden kan veroorzaken bij andere honden of mensen. Bij zooplus en Brekz hebben ze een ruime keuze aan lijnen.

Verzekering

Het moment dat je weet dat er een pup in huis komt is een goed moment om na te denken over een verzekering voor je hond, want een hond kan hele hoge medische kosten met zich mee brengen.

De meeste verzekeringen hebben een wachttijd bij het afsluiten, als er binnen deze tijd medische problemen aan het licht komen worden ze niet vergoed. Hoe sneller je de verzekering afsluit, hoe sneller deze termijn voorbij is. Zie ook dit artikel over honden verzekeringen.

Verzorgingsproducten

Afhankelijk van de vacht van je hond zal je hem dagelijks tot incidenteel moeten kammen. In dit artikel staat meer over de verschillende soorten kammen. Komt je hond bij een fokker vandaan, dan kan hij je waarschijnlijk adviseren welke kammen handig zijn.

Denk ook aan een tekentang, zelf vind ik de v-vormige het handigst.

Tenslotte heb je een nagelknipper of nagelvijl nodig. Het hangt van je hond af hoe snel de nagels groeien en slijten, maar de nagels aan de zijkant van de voorpoten van de hond (en bij sommige rassen zelfs achterpoten) raken de grond niet en zullen dus waarschijnlijk geknipt moeten worden. Zie hier (zooplus) voor verschillende scharen en slijpers.

Ontwormingsproducten

Puppies zijn extra gevoelig voor wormen en kunnen hier erg ziek van worden. Daarom moeten ze hun eerste levensjaar vaker ontwormd worden. Wist je dat ontwormingsproducten online vaak een stuk goedkoper zijn, zie bijvoorbeeld hier bij zooplus.

Als je meer over ontwormingsschema’s en de verschillende soorten wormen wilt weten kun je ons artikel over ontwormen lezen.

Benodigdheden voor in de auto

De eerste keer dat je je pup gaat ophalen ben je idealiter met minimaal twee personen waardoor een iemand de pup in een doos op schoot kan houden. Maar wil je daarna alleen met de auto weg, dan heb je iets voor in de auto nodig.

In mijn artikel over hond vervoeren in de auto lees je alles wat je nodig hebt.

Kamerbench of traphekjes

Pups doen stoute dingen, de beste manier om hier mee om te gaan is voorkomen dat ze dit kunnen doen, zodat het niet aangeleerd gedrag wordt. Neem als voorbeeld een pup die er vandoor gaat met je schoenen. Ga je er achter aan om de schoen terug te pakken, dan maak je er een leuk spelletje van. Ruil je de schoen om voor iets lekkers, dan krijgt hij aandacht als hij een schoen heeft. Wordt je boos op hem, dan krijgt hij ook aandacht, boze aandacht, maar beter dan geen.

Ruim je de schoen op waar je pup er niet bij kan, dan is het probleem opgelost. Je wilt je huis dus puppy-proofen, zie hierover ook dit artikel.

Soms is het niet mogelijk om je hele huis vrij te houden van ‘leuk speelgoed’ waar je puppy eigenlijk niet aan mag zitten, bijvoorbeeld als je jonge kinderen hebt. In dat geval is een kamerbench heel handig, hiermee baken je een deel van de kamer af en heeft de pup zijn eigen veilige plek waar je zelfs tijdelijk meer geschikte vloerbekleding tegen uitglijden kunt leggen mocht dat nodig zijn. Als je handig bent kun je er zelf een knutselen met tuingaas, maar voor de mensen die net zo handig zijn als ik, er zijn ook hele mooie kamerbenches te koop, bijvoorbeeld hier bij bol.com.

Vond je het artikel interessant?

Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training 'op het veld' gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter!

Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod!
TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!

Reacties(4)

  1. juni 24, 2018
    • oktober 16, 2018
  2. oktober 16, 2018
  3. februari 4, 2020

Geef een reactie