Puppy opvoeden tijdens de Coronacrisis
25 oktober 2019 

Puppy opvoeden tijdens de Coronacrisis

Door het coronavirus ziet ons leven er anders uit dan we gewend zijn. Dit zorgt voor uitdaging als je een pup op wilt voeden, maar er zijn nu ook redenen om juist nu een pup te nemen. Want er zitten niet alleen nadelen aan de manier waarop we nu leven, maar ook voordelen.

De meeste mensen werken vanuit huis en veel vakantieplannen zijn gecanceld. Dit betekent dat je een pup momenteel een hele goede start kunt bieden. Want nu heb je de tijd om het tempo van jouw puppy te volgen. Een bijkomend voordeel is dat je dan deze zomer toch nog mooie herinneringen kunt maken.

Er zijn wel een aantal zaken waar je extra rekening mee moet houden. Dingen die je normaal automatisch zou doen, maar nu niet zo vanzelfsprekend zijn. Het thuiswerken zorgt er bijvoorbeeld voor dat je pup nu nooit alleen hoeft te zijn. Bedenk je wel dat deze situatie waarschijnlijk ooit anders gaat zijn. Omdat het best lang kan duren voordat je pup alleen thuis kan zijn is het verstandig nu al te beginnen met oefenen. Je hoeft niet ver weg om uit huis te zijn. Dus achter je deur blijven staan is prima, maar als je de gordijnen dicht doet kun je dus bijvoorbeeld ook in de tuin een boekje lezen. Zo voorkom je mogelijke verlatingsangst in de toekomst, als je wel weer van huis moet.

Ook socialisatie is op het moment een uitdaging. Want je wilt een pup voordat hij veertien weken oud is kennis laten maken met alles wat hij in de rest van zijn leven tegen kan komen. Maar het leven ziet er op het moment iets anders uit. Je wilt bijvoorbeeld plaatsen waar je geen afstand van mensen kunt houden vermijden voor je eigen veiligheid en die van anderen. Ook bijvoorbeeld even de trein pakken zit er niet in.

Gelukkig kun je met een beetje creativiteit je pup toch al overal kennis mee laten maken.

De hobbelende trein is nu geen optie, maar je kunt hem wel leren dat een bolderwagen leuk is. Het geluid dat erbij hoort oefen je dan door youtube filmpjes af te spelen. En nee, die hoeft je pup dan niet te kijken, het horen is voldoende. En het is ook een goed excuus om een lawaaiige film te kijken, maar wel op het volume dat jouw pup aankan natuurlijk. In onderstaand filmpje vertel ik meer over het socialiseren tijdens de corona crisis:


Ook veel hondenscholen starten nu niet, waardoor je geen puppycursus  kunt doen. Hebben jullie even mazzel dat ik een online puppycursus aanbied, die meer dan een volwaardige vervanging is. Hier kun je er meer over lezen.

Waar het ‘vroeger’ normaal was om in ieder geval in het weekend de auto te pakken en met zijn allen ergens naartoe te gaan, is de kans groot dat je dit nu niet doet. Maar je wilt wel dat je hond straks mee kan in de auto. Is er een uitlaatgebied in de buurt dat rustig is, waardoor je makkelijk anderhalve meter afstand tot andere mensen kunt houden, dan is dat een mooie plaats om een paar keer naartoe te gaan. Zo niet, dan maak je een klein ritje en eindig je gewoon weer bij huis. Want het belangrijke is dat je straks ergens naartoe kunt. We gaan in deze periode minder naar leuke uitlaatgebieden. Er wordt ons gevraagd bij huis te blijven, dus uitjes naar het strand zitten er helaas niet in.

Om toch voor genoeg geestelijke uitdaging te zorgen mag je spelletjes bedenken om in en om het huis te doen. Zo vinden veel pups het leuk als je brokjes door het huis verstopt. Begin makkelijk door te laten zien waar je het brokje neerlegt en maak het steeds moeilijker. Ook gecontroleerd dingen slopen is heel leuk. Met een eierdoosje kun je zelf een leuk denkspelletje voor je hond maken. Zodra hij hier goed in is geworden kun je er een wc rolletje bij pakken en uiteindelijk ook een elastiek, zie onderstaande video.


Je mag de manier waarop we nu leven ook als een kans zien. Een kans om je met het hele gezin over de pup te ontfermen. Een kans om in deze onzekere periode toch iets moois voor elkaar te krijgen en er samen voor te zorgen dat jullie pup zo opgevoed wordt, dat hij goed bij jullie past.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus