Puppycursus kiezen: Waar moet je op letten
26 november 2021 

Puppycursus kiezen: Waar moet je op letten

Het is heel belangrijk om met je pup een goede cursus te volgen.

De periode tot je pup 14 weken is noemen we de socialisatie fase, hierin staat je pup nog open voor nieuwe indrukken. Je wilt dus optimaal gebruik maken van deze periode. Maar ook daarna is het veel makkelijker om slechte gewoontes te voorkomen, dan om ze later weer af te leren.

Juist omdat het volgen van een cursus zo belangrijk is, wil je wel een goede keuze maken. Om ervoor te zorgen dat jij door de bomen het bos nog wel kan blijven zien, geef ik je in dit artikel een paar punten waar je op kunt letten.

banner complete puppycurus

Bestaat er een ideale hondenschool?

Ik ben zelf hondentrainer, met zowel een fysieke als een online hondenschool. Eens had ik een ander beeld van 'de ideale hondenschool' en dacht ik dat groepslessen noodzakelijk waren voor de socialisatie. Maar mijn eigen ervaring en de ervaring van trainers om mij heen hebben dit beeld laten veranderen.

Een 'gewone puppycursus' in een groep kan goed zijn voor de socialisatie, mits het spel goed begeleid wordt. En dat laatste is heel belangrijk.

Er zijn ook hondenscholen waar alle pups losgelaten worden zonder begeleiding. Ik zelf vergelijk dat graag met een peuterspeelzaal waar de juffen besluiten de deur uit te lopen en de kinderen het zelf uit laten zoeken. Pups moeten namelijk nog sociale vaardigheden leren. Dus het is goed als ze samen oefenen, maar je moet wel af en toe bijsturen, zodat ze de juiste sociale vaardigheden krijgen.

puppies-laten-spelen-zonder-begleiding

Is er bij jou geen hondenschool in de buurt waar ze het spel goed begeleiden, dan is het waarschijnlijk beter om niet te gaan. Want van verkeerd spel kun je een angstige of opdringerige hond krijgen.

De pup is het grootste deel van de dag bij jou. Het is dus eigenlijk heel bijzonder, dat er zo onderschat wordt, dat jij ook zelf voor de socialisatie kunt zorgen. Zolang je maar uitgelegd wordt, waar je op moet letten. Maar daar hoef je niet per se voor in een groep te staan. In mijn online puppycursus leer je dat bijvoorbeeld ook.

Het is voor een onzekere pup zelfs beter om nieuwe ervaringen alleen met jou op te doen. Want een groep pups zal hem terughoudender maken, waardoor de nieuwe dingen die hij ziet automatisch spannend zijn. Er zijn genoeg plaatsen waar je andere pups en volwassen honden tegen kunt komen. Juist één op één spel kan heel leerzaam zijn, omdat je goed kunt zien of beide hondjes het leuk vinden.

Loopt het spel niet soepel, dan kun je makkelijk verder lopen en een ander speelkameraadje zoeken. Dat scheelt frustratie, doordat je pup wil spelen terwijl het (nu) niet mag. Dat je niet altijd met iedere hond kunt spelen, leer jij je hond op een vriendelijkere manier. Het is voor pups ook heel goed om met sociale volwassen honden te spelen. Sociaal en volwassen is wel allebei belangrijk, want alleen dan kan een hond zich goed aanpassen aan een pup en zo het goede voorbeeld geven.

Het voordeel van de socialisatie zelf in de hand houden, is dat jij de honden waar je pup mee speelt kunt uitkiezen. In tegenstelling tot een groepsles, waar je te maken hebt met pups die samen gezet zijn, omdat ze toevallig tegelijkertijd wilden starten.

Een 'offline' of een 'online' hondenschool

Ik heb het al kort genoemd, ik heb ook een 'online hondenschool'. Tegenwoordig hoef je dus niet meer naar een fysieke hondenschool om goed les te krijgen. Bij een online cursus worden oefeningen in filmpjes uitgelegd. In de mijne worden ze ook voorgedaan met hond.

Het voordeel van een online cursus is dat je de filmpjes zo vaak kunt bekijken, als jij wilt. En dat zonder afgeleid te worden door een pup die zin heeft om iets te beleven.

Ik geef je hieronder punten waar je op kunt letten bij het kiezen van een puppycursus. Ik had vroeger een offline hondenschool maar omdat ik het zelf beter vind ben ik overgeschakeld naar online honden cursussen. Als je dus wilt weten wat ik echt goede lessen vind, kun je daar natuurlijk ook naar kijken ;)

De lesmethode

Let goed op welke lesmethode wordt gebruikt om honden op te voeden. Met andere woorden, hoe ga je de pup iets leren.

Iedere hondenschool (en iedere honden eigenaar) heeft zijn eigen ideeën over het opvoeden van een hond. Een belangrijk punt is hoe er omgegaan wordt met straffen en belonen. Sommige hondenscholen gebruiken meer straf in hun training dan anderen. En hier mag je best over doorvragen.

Zo bestaan er scholen die aangeven alleen maar te belonen en niet te straffen, maar waar hondeneigenaren wel de tip krijgen om een blik vol kiezels naar de pup te gooien als hij in huis iets doet wat niet mag. Op het moment dat zo'n blik gegooid wordt schrikt de pup, dus dit is eigenlijk wel straffen.

Deze keuze mag je natuurlijk maken als je nagedacht hebt over de consequenties en daar bewust voor kiest, maar het is vervelend als je dit doet omdat je verkeerde informatie krijgt.

Het is ook goed om te weten wat de eerste dingen zijn die de puppies leren. Vraag hiernaar en bedenk vooral ook zelf na wat jij belangrijk vindt, want het is jouw pup. Vergeet bij het kiezen van een hondenschool niet te letten op de achtergrond (opleiding) van de hondentrainers. Hebben ze een opleiding? En zo ja, welke? Hieruit kun je waarschijnlijk ook aflezen wat voor lesmethode er wordt gebruikt in de lessen.

Je groepsgenootjes

De  groepsgrootte is van invloed op de lessen. Hoe meer honden er zijn, hoe minder tijd er is voor iedere hond. En hoe groter de kans dat er af en toe een hond los schiet en gaat keten, of dat er een hond heel vocaal is.

groepsgrote

Als je in een hele grote groep staat is de kans dus groot dat je pup zich niet op de oefeningen kan concentreren. Dat is prima als het thuis wel gewoon lukt om te oefenen en je voldoende uit de cursus kunt halen. Bijvoorbeeld omdat er tijdens de lessen op de juiste manier gespeeld wordt.

Is het haalbaar en betaalbaar

Vergeet niet te kijken naar de prijs van de cursus en de locatie. Kun je het betalen en is het voor jou te bereiken. Natuurlijk is het ook belangrijk wanneer de lessen gegeven worden, en denk hierbij ook aan eventuele vervolgcursussen. Bij sommige hondenscholen kun je zelf een dag en tijd kiezen, maar het kan ook zo zijn dat er vaste dagen zijn, en dan moet het maar net uit komen.

Privé les of groepsles

Er zijn ook mensen die voor privé les kiezen. Het is natuurlijk een stuk duurder dan de andere opties, maar je krijgt wel de meest intensieve begeleiding. Wist je dat ik ook online privé les aanbied. Door trainingen of bepaald gedrag te filmen kan ik je op afstand tips geven om verder te komen. Het voordeel hiervan is dat je het gedrag kunt filmen als het gebeurt. Want ik kwam vaak bij mensen thuis op het moment dat de pup zich voorbeeldig gedroeg en dan is het maar gokken wat er normaal fout gaat. Ook een 'gewone' privé training is vaak een stuk efficiënter dan trainen in een groep, omdat alle aandacht naar jou en je puppy gaat. Het biedt ook mogelijkheid om de afleiding rustig toe te voegen als jouw pup daar klaar voor is.

Speciale puppy cursussen

Tenslotte kun je nog kiezen voor gespecialiseerde puppy cursussen, bijvoorbeeld een puppycursus speciaal voor labradors of een jacht puppycursus. Een cursus die een hond zo specifiek opleidt voor een sport of functie kan heel leuk zijn, maar kijk wel kritisch naar het programma. Sommige van deze programma’s gaan er van uit dat de eigenaar zelf al veel ervaring heeft met honden en zullen niet de ‘basis opvoeding’ behandelen.

Wil je hulp bij de basisvaardigheden, zoals toelaten dat je hem borstelt, dan is het waarschijnlijk slimmer op een algemene puppycursus te kiezen. Met een algemene puppy cursus kun je later alsnog de hondensport naar keuze in stromen.

Een cursus speciaal voor één type hondenras heeft als nadeel dat je puppy niet in aanraking komt met alle type honden. Woon je in een omgeving met veel honden en laat je de pup lekker spelen met andere honden dan is dit natuurlijk geen probleem. Natuurlijk bepaalt het ras gedeeltelijk het karakter van een hond, maar niet compleet.

Een goede hondenschool biedt geen standaard oplossingen, maar kijkt naar de hond en de baas. Ga bij het kiezen vooral op je eigen gevoel af, en wees niet te bang om een verkeerde keuze te maken. Je hebt altijd zelf in de hand wat er met jouw puppy gedaan wordt en als je je bij een bepaalde cursus niet prettig voelt, dan kun je altijd nog wisselen.

Als je wel een groepsles wilt volgen, dan is het verstandig om je al vroeg te oriënteren. Voordat je een pup hebt mag je vaak al een keer komen kijken in de les. Ga vooral bij meerdere hondenscholen in de buurt kijken, want dan zie je pas echt hoe een les loopt en of een hondenschool bij je past.

Dan is er nog een optie voor mensen die niet graag kiezen, die ook prima is; en dat is zowel een groepsles als een online cursus volgen. De online cursus geeft je dan extra informatie. Als je tijdens de les afgeleid werd door je pup en daardoor de uitleg niet kon volgen, dan kun je thuis het trainingsfilmpje rustig nakijken. En ook als je wel alles hoort en onthoud, dan krijg je via de online cursus veel meer informatie. Hierdoor kun je zelf bepalen of je bepaald advies wilt volgen, of het toch liever anders doet.

Over de schrijver
Hoi, ik ben Cleo. Ik ben eigenaar van puppyopvoeden.nl en een universitair geschoolde hondentrainer.Ik heb met mijn online video cursussen al duizenden mensen geholpen hun ideale hond op te voeden.

bekijk-de-online-puppycursus