Puppy socialiseren met Mensen, Geluiden, etc.

puppy kijkt over tafel heen (socialisatie post)Een pup die je bij de fokker ophaalt is als het goed is nieuwsgierig en ondernemend. Om er voor te zorgen dat hij dat de rest van zijn leven blijft is een goede socialisatie noodzakelijk. Wist je dat een puppy tot hij ongeveer 12 weken oud is nieuwsgierig zal reageren op nieuwe dingen, en na die leeftijd meer angst gaat ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om je nieuwe pup mee te nemen naar zoveel mogelijk verschillende situaties. Als een pup bepaalde situatie niet gezien heeft als hij jong is zal het moeilijk zijn om hem er later aan te laten wennen. Vergelijk het met hoe kinderen als ze jong zijn onze taal zo oppikken, maar wij als volwassennen moeten ploeteren om ons verstaanbaar te maken in een vreemde taal. Na die eerste twaalf weken ben je echter niet klaar. Omdat de pup dan leert wat angst is zal hij ook op bekende dingen bang kunnen reageren. Door hem ook dan overal mee naar toe te nemen zal hij echter leren dat het allemaal wel mee valt en opgroeien tot een zeker hondje.

meisje geeft zittende hond koekjeMaar hoe zorg je voor een goede socialisatie? Let bij het introduceren van nieuwe dingen goed op je pup, misschien vindt hij het verschrikkelijk om doodgeknuffelt te worden door dat schattige meisje. Je wilt natuurlijk niet dat hij nu slechte ervaringen op doet. Het is verstandig om je puppy zelf te laten bepalen op welke afstand hij zich veilig voelt. Kruipt hij erg tegen je been aan, gaat het staartje omlaag of begint hij zelfs te trillen, maak dan je afstand tot hetgeen je pup eng vindt groter. Een leuke manier om kinderen in contact te laten komen met je puppy is door hun een snoepje aan je pup te laten geven. Dan voorkom je overmatig knuffelen en krijgt je puppy meteen een goed gevoel bij kinderen (meer over honden en kinderen). Let wel op voor oversocialisatie, hij moet bijvoorbeeld mensen niet zo leuk gaan vinden dat hij naar iedereen toe wil rennen.

Lijstje

Waar moet je aan denken, het is handig om voor jezelf een afstreep lijstje te maken zodat je niets vergeet. Socialisatie is tot op zekere zin persoonlijk, zo vinden bijvoorbeeld sommige mensen het belangrijk dat een hond ook mee kan in een bootje. Maar houd wel in je hoofd dat het beter is om je puppy te veel te leren dan te weinig, als je bijvoorbeeld nu nooit met de trein gaat kan dat in de toekomst veranderen. Een gezonde hond kan meer dan vijftien jaar oud worden, dus je hebt meer dan genoeg tijd om te genieten van de moeite die je er nu in steekt. De standaard dingen waar eigenlijk iedere hond mee gesocialiseerd zou moeten worden zijn: vreemde mensen, vreemde geluiden, andere plaatsen, andere honden, en verkeer.

Mensen

socialisatie mensen santa met puppyDenk bij vreemde mensen aan mensen van alle leeftijden, kinderen zijn anders dan volwasenen, maar hele oude mensen bewegen weer heel anders. Mensen met een geestelijke of fysieke beperking kunnen ook heel anders over komen op een puppy. Let op verschillende soorten kleding, in de zomer zullen bijvoorbeeld niet zo veel mensen een muts en sjaal dragen, maar ooit wordt het winter. Ook andere accessoires moeten niet vergeten worden, zoals de kinderwagen, rolschaatsen of een skateboard. En vergeet tenslotte mensen met verschillende huidskleuren niet.

Geluiden

Geluiden kunnen gedeeltelijk aangeleerd worden met behulp van speciale cd’s voor honden. Begin met een laag volume en draai het langzaam omhoog. Zet de cd alleen aan als je tijd hebt en speel met je puppy terwijl hij draait. Oefen ook niet altijd in dezelfde kamer, zet bijvoorbeeld de radio ook eens in de tuin. Door je puppy veel mee te nemen naar buiten hoort hij ook van alles. Als je pup het niet erg vindt en hij daar niet te zwaar voor is kun je hem zelfs gedeeltes van de tijd dragen, zodat je verder komt. Sommige mensen nemen hun puppy bijvoorbeeld mee in een open rugzak op hun buik.

Verschillende plaatsen

Je pup zal snel aan jullie huis wennen, maar hoe meer plaatsen je puppy ziet, hoe flexibeler hij wordt. Het is goed om mensen thuis uit te nodigen zodat je pup er aan went dat dat normaal is, maar het zeker ook goed om bij andere mensen thuis te komen. Zo went je puppy aan de geuren van andere huizen en leert hij zich ook daar veilig te voelen. Er zijn winkelcentra waar puppies welkom zijn, als er een bij jou in de buurt is, is dit ook een heel leerzame plaats. En anders is er voor de deur van een supermarkt ook vaak veel te beleven. De markt is erg druk, dus sleep je puppy niet meteen mee naar het midden. Maar rustig aan samen naar de markt kijken en over een rustig gedeelte lopen is ook erg goed. Neem hem behalve naar het park ook eens mee naar het bos en het strand. Dat zijn meteen mooie locaties om een cafétje in te gaan omdat je puppy dan al een beetje moe is. Veel kinderboerderijen vinden het prima als je je hondje mee neemt, vraag het wel even van te voren. En tenslotte zijn schoolpleinen ook een favoriete locatie om langs te lopen.

Andere honden

socialisatie andere hondenVeel mensen gaan naar een puppycursus zodat hun pup in contact komt met andere hondjes. Dit is een goed begin, maar van het spelen met volwassen honden kan een puppy nog meer leren. Het voordeel van volwassen honden is dat ze vaak de hondentaal goed beheersen en hem dus ook goed aan de pup over kunnen dragen. Een ander voordeel dat vaak vergeten wordt is dat ze voorzichtiger zijn dan jonge honden. Zo is het niet slim om je acht weken oude chiwawa puppy met een overenthousiaste labrador van zes maanden te laten spelen. Maar als je hem altijd optilt als je grote honden ziet kan hij er een angst voor gaan ontwikkelen. Door hem met rustige oudere honden om te laten gaan kun hem dan leren dat grote honden helemaal niet eng zijn. Vraag bij twijfel even aan de baasjes, maar let ook als zij positief zijn zelf goed op. Voor agressie hoef je meestal niet zo bang te zijn, want dat zal de baas meestal zelf goed aangeven. Komt de hond echter met bokkensprongen op je af rennen en heb je een klein hondje, dan zou hij best wel eens te druk kunnen zijn.

Verkeer

Vergeet tenslotte het verkeer niet. Als je het geluk hebt om direct aan een hondenlosloop gebied te wonen kan het soms toch slim zijn om een rondje door de wijk te maken zodat hij auto’s en fietsers ziet. Neem hem mee naar het station en ga als dat goed gaat eens een trein is. Neem hem mee met de bus. En gebruik de auto om naar leuke nieuwe plekjes te gaan.
Socialiseren is veel werk, maar ook heel leuk om te doen. Jij en je pup zullen je allebij heel dankbaar zijn als je hem op tijd geleerd hebt hoe onze mensenwereld in elkaar zit.

12 Reacties op Puppy socialiseren met Mensen, Geluiden, etc.

 1. Marian schreef:

  Leuke informatieve site!

 2. emma schreef:

  Hoi!

  Allereerst, super goede site! Ik heb sinds twee weken een labradoodlepupje. Het is een schatje, maar ook onze eerste hond en ik vind het nog best lastig hoe ik moet reageren op verschillende situaties. Zij is 10 weken oud. Als we buiten lopen komen we natuurlijk veel andere honden tegen. Omdat ze zien dat ons pupje nog zo klein is, zeggen de baasjes van te voren of hun hond druk of rustig is. We hadden bijvoorbeeld laatst een heel lieve rustige volwassen hond. Hij snuffelde rustig, maar die van ons moest er niks van hebben. Eerst snuffelde ze ook rustig en daar hebben we haar voor beloond, maar toen ging haar staart tussen haar poten. Blaffen, piepen heel hard en veel grommen en uiteindelijk zelfs uithalen met haar poten alsof ze wilde slaan en happen zo hard dat je het geluid van haar tanden die op elkaar sloegen heel hard kon horen. Ik weet dat ze nog wel jong is, maar dit doet ze dus bij elke hond. Er is geen eentje waar ze gewoon mee wil spelen, of op zn minst gewoon rustig wil snufflen. Als het haar te lang duurt begint ze de chagrijnige pup uit te hangen. Terwijl ze verder heel lief is. Ik vind het ook zo gek omdat ze bij de fokker regelmatig buiten mocht spelen met haar broertjes en zusjes, maar ook met haar moeder en de twee andere volwassen honden van de fokker. Ik vind het heel rot, ook voor de andere honden die altijd rustig met haar willen spelen. Als ze eenmaal met grommen bezig is, dan wil ze ook niet weg. Dan moet de andere hond weglopen en alsnog blijft ze staan en als we doorlopen kijkt ze nog steeds terug zo van: Ik heb er weer een verslagen. Ligt het nog aan het socialiseren wat beter moet? Of heeft ons kleine Floortje al een probleem? (Ja, we hebben het wel eens vaker gehoord. Floortje past niet echt bij deze vechtersbaas)

  Ik zou heel graag een reactie krijgen.

  Groet,
  Emma

  • Jacques Schermer schreef:

   Gaat je hond al naar puppy cursus, die van mij (kooikerpup) had dit ook, maar op puppycursus leren ze ook omgaan met soortgenoten, bij grotere honden vraag ik meestal of de hond rustig is en aangehaald mag worden, als dat zo is dan aai ik de grotere hond om te laten zien dat ik niet bang voor de grotere hond ben.
   Uiteraard moet de pup wel op jou gericht zijn en jou als de roedelleider zien.
   Zo laat ik mijn pup vertrouwen krijgen in grotere en volwassen honden.
   Dit is een langzaam proces, maar ik zeg altijd de aanhouder wint.
   Groeten,
   Jacques

 3. Hebe schreef:

  Het zou ook een vorm van dominantie kunnen zijn . Als ze tussen je bennen kruipt en gaat grommen. Als je weet dat de andere hond rustig is doe een paar stappen achteruit weg van je pup en herhaal dit als ze je achterna komt totdat ze stopt met grommen en happen pas dan geef je haar weer aandacht/ beloning.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Staart tussen de benen en de rest van het verhaal van Emma duiden op angst. Helaas worden angstige honden vaak tot dominant bestempeld, terwijl zij juist een zachte hand vragen.

   Wat bij angstige honden beter werkt is proberen om ze in hun comfort zone te houden. Dus bouw contact rustig op. Laat de pup bijvoorbeeld zelf aangeven op welke afstand hij zich op zijn gemak voelt en dwing hem niet om contact te maken. Als hij zelf contact maakt, loop dan de eerste keren verder terwijl het nog leuk is en je hondje alleen even gesnuffeld heeft. Als dat een tijd goed gaat en je honden wil laten spelen, kies dan eerst rustige en zelfverzekerde speelvriendjes. Deze zullen de pup het initiatief laten nemen en niet vervelend reageren als hij toch een keer gromt.

 4. Patricia van den Broeke schreef:

  Hoi,
  Ik heb een zwerfhondje uit Mexico. Ze is super lief, alleen sinds een paar maanden gromt ze tegen andere teven. Mijn zoon heeft 4 honden; 3 teven en een reu (de reu is ook uit Mexico). De herder pup, die hij vanaf sept.2015 heeft is met 7 weken voor 2 weken bij ons komen logeren. Luna (mijn hond) heeft toen leuk met haar gespeelt, dat ging super goed. Na die 2 weken ging de pup terug naar mijn zoon. Inmiddels werd Luna loops. Een week later kwam Storm (herder pup) op bezoek en Luna moest er niets van hebben (grommen). Ik dacht eerst dat het aan haar loopsheid lag, maar nu elke keer als ze elkaar zien, gromt Luna tegen haar en soms haalt ze uit. Dit doet ze ook bij die andere teef, terwijl het eerst goed ging.
  Wat kan ik hieraan doen, want als wij met vakantie gaan is Luna vaak bij mijn zoon en ook als we gewoon op bezoek gaan.

  • Cleo (puppyopvoeden.nl) schreef:

   Laat de dierenarts Luna goed nakijken, zo’n gedragsverandering zonder duidelijk trauma, zoals aangevallen zijn door een hond, kan duiden op pijn. Ze heeft dan logischerwijs geen zin om te spelen en een hond die zich niet goed voelt geeft dat niet altijd even vriendelijk aan.

   Als ze helemaal gezond blijkt kun je het contact met teven rustig op gaan bouwen. Houd ze eerst gescheiden van elkaar. Dan met een barrière er tussen waar ze elkaar doorheen kunnen besnuffelen, bijvoorbeeld een traphekje in een deurpost. En laat ze dan steeds langer bij elkaar waarbij je ze uit elkaar haalt als het nog leuk is.

   Ik hoop dat dit werkt, anders is het verstandig een gedragstherapeut mee te laten kijken.

 5. Lotte schreef:

  MEGA COOLE FANTASTISCH GOEDE SITE!!!!!!!!!!!!

  LotteXXX

  ps sorry mijn drukletter toets stond in gedrukt :p 😉

 6. Lettinga schreef:

  Hypocriete huichelaars zijn jullie.

  Waarom is de duitse dog, die samen met een pittbull poseert, gecoupeerde oren? Om het socialisatieproces soepeler te laten verlopen? Of paste het niet in het beeld dat de eigenaar van honden heeft? Of was het een verwarde man die even daarvoor ontsnapt was uit een kliniek? DAT ZAL HET ZIJN GEWEEST, KAN N8ET ANDERS.
  Dag

  • Nena schreef:

   Wauw! Zo’n leuk site afkraken om 1 verkeerd plaatje.
   Das wel heel oppervlakkig.
   Ik ben ook niet voor het couperen van oren, maar dit lijkt me meer een verkeerd gekozen plaatje van internet dan dat de schrijver zelf de oren van zijn Deense dog heeft laten couperen.
   Misschien beter om je negatieve energie ergens anders te uiten. In de sportschool bijvoorbeeld. Laat mensen gewoon genieten van deze site.
   En als je toch commentaar hebt kan je ook gewoon zeggen dat je het zonde vindt dat dat plaatje er tussen staat, omdat het tegen jouw principes is.
   Zou best eens kunnen zijn dat er dan een ander plaatje voor komt.
   Dag.

  • Nena schreef:

   Wauw! Zo’n leuk site afkraken om 1 verkeerd plaatje.
   Das wel heel oppervlakkig.
   Ik ben ook niet voor het couperen van oren, maar dit lijkt me meer een verkeerd gekozen plaatje van internet dan dat de schrijver zelf de oren van zijn Deense dog heeft laten couperen.
   Misschien beter om je negatieve energie ergens anders te uiten. In de sportschool bijvoorbeeld. Laat mensen gewoon genieten van deze site.
   En als je toch commentaar hebt kan je ook gewoon zeggen dat je het zonde vindt dat dat plaatje er tussen staat, omdat het tegen jouw principes is.
   Zou best eens kunnen zijn dat er dan een ander plaatje voor komt.
   Dag.

 7. juliette schreef:

  egt supper gaaf deze sit we hebben een puppy
  en die is egt heel braaf door jou
  egt supper bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *